Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-02-28 20:49

Stor-Stockholms vinnare på inrikes flytt - Norrtälje, Österåker och Järfälla - Stockholm, Botkyrka och Huddinge förlorarna

Det finns tydliga vinnare och förlorare på det inrikes flyttnettot under 2020 i Stor-Stockholm. I vinnarledet hittar man Norrtjälje, Österåker, Järfälla, Nacka, Haninge, Täby och Upplands-Bro. Bland förlorarna finns Stockholms kommun, Botkyrka, Huddinge, Solna och Sumpan.
Två kommuner i Stor-Stockholm, en vinnare och en förlorare
Det inrikes flyttnettot i Stor-Stockholm var kraftigt negativt med en utflyttning om netto -5596 personer under 2020, eller om man så vill några minibussar om dagen.

Men det finns stora variationer. De största vinnarna var Norrtälje, Österåker och Järfälla, med ett inrikes flyttnetto på +1130, +905 och +654 personer. Nacka, Haningen, Täby och Upplands-Bro kommer strax därefter, men även Södertälje, Värmdö, Tyresö, Salem och Nynäshamn hade inrikes positivt flyttnetto. 

Som man ser handlar det oftast om kommuner en bort från centrala Stor-Stockholm, dvs hushållen flyttar till periferin.Om det är staden som är oattraktiv eller om det är bostadspriserna som skrämmer bort dem kan man diskutera.
Inrikes flyttnetto Stockholms län 2020. Data: SCB

Den största förloraren är förstås Stockholms kommun, där den inrikes utflyttningstrenden, som bloggen skrivit om i flera år nu exploderat och hela -8 495 flyttade netto ut ifrån småstadskommunen, eller mer än en dubbling mot 2019 års -3 970. Coronakrisen och ökade möjligheter till distansarbete kanske spelat in.

Botkyrka hade -1 143, Huddinge -8 15, Solna -378 och Sumpan -275 i nettoutflyttning inrikes. Men även Sollentuna, Vallentuna, gräddhyllorna Danderyd, Lidingö och Vaxholm hade negativ utflyttning.

Allting går som bekant i vågor. Med facit i hand flyttar fler än sedan efter 70-talets gröna våg ut från Stockholms kommun. Men förr eller senare vänder förstås pendeln tillbaka, men knappast med dagens bostadspriser.

Nedanstående är reklam från bloggens samarbetspartner Compricer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

28 kommentarer:

 1. Jag missade ett litet s i rubriken och förstod verkligen ingenting.

  "Stor-Stockholm vinnare på inrikes flytt - Norrtälje, Österåker och Järfälla - Stockholm, Botkyrka och Huddinge förlorarna"

  SvaraRadera
 2. Det blir väl dessutom en dubbel förlust för Stockholm då jag tänker mig att de som flyttar ut oftast är välutbildade och skötsamma höginkomsttagare tillika som är billiga i drift och innebär ett nettobidrag till den kommun de är skrivna i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka är det som flyttar ut då?

   Pensionärer som cashar in på den där bostaden och flyttar till sommarstället?

   Inte omöjligt då medelåldern är den lägsta i hela Sverige (Sett till region).

   Radera
  2. Det är framförallt barn och deras föräldrar som flyttar.

   Radera
 3. De kommuner som bygger mycket nytt har många inflyttade, de som inte bygger så mycket har färre inflyttade. Inte helt oväntat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, men för oss som kan stor sthlm förstår att priserna styr flödet.

   Radera
  2. Njaee. Priserna kanske styr byggandet. Men byggandet tillsammans med den demografiska utvecklingen driver flödena.

   Radera
  3. De kommuner som bygger nytt kanske har ett nettotillväxt och därmed en efterfrågan. Varför man bygger mycket nytt

   Radera
  4. Inte tvärtom om alltså.

   Radera
  5. Av 26 kommuner i stor-Stockholm hade 23 netto-tillväxt i befolkningen. Enbart Lidingö, Vaxholm och Danderyd hade befolkningsminskning.

   Radera
  6. Ja, inrikes utflyttning visar populäritet kommuner sinsemellan, inte hur befolkningen ändras. Det tar ej hänsyn till födda exempelvis. Nu borde antalet födda i relation till befolkningen vara ungefär lika stort överallt men kan tänka mig att viss demografisk skillnad finns. Nu för tiden är det ju inne för medelklassen att ha många barn, några tiotals år sedan var det inte det.

   Radera
  7. Barn är bara kostnader för kommunen de första 19 åren. Sedan flyttar de till en annan kommun när de blir lönsamma. Därtill köper inte bebisar bostäder.

   Radera
  8. Det är svårt att sia om när man vill ha en familj för optimal kommunekonomisk (kommunalekonomisk?) situation. Barn kostar pengar ja, men kommer ofta med två föräldrar som betalar massa skatt. En färsk nyutflyttad 19-åring som pluggar är inte så kommunekonomisk gynnsam, men en som läste bygg och börjar betalar skatt är väldigt bra.

   Det bästa att ha lär väl vara personer med precis utflyttade barn. Men kaka söker maka och får man för mycket av detta så börjar man tappa tillväxten nedifrån så blir man en åldrande kommun och det är nog något många kommuner vill undvika.

   Allt detta är egentligen för ingående för att bry sig om egentligen. Man vill att ens kommun ska vara attraktiv för människor som betalar skatt, sen tror jag inte kommunerna bryr sig var i livet dessa är. Just detta fenomen är intressant att studera i storstadslän, konkurrensen om skattebetalande invånare är mycket högre där än i mer lantliga kommuner, just eftersom det är lätt att hamna på efterkälken och lätt för människor att byta bostadskommun utan att behöva ändra umgänge, jobb m.m. Det är ganska intressant att gå igenom exempelvis översiktsplaner och se hur de olika kommunerna försöker positionera sig för framtiden, här kan man också sia om hur siffrorna ovan kommer gå.

   Vinnarna ovan är kommuner som relativt nyligen blivit klar med stora exploateringar. Täby fick sin största exploatering sinkad av att de ej får el till den pga elbristen, de kanske legat bättre annars? Stockholm har ett par större exploateringar riktade mot medelklassen som blivit uppskjutna pga den politiska instabiliteten som snart blir klara (man ändrar inriktning efter byte av ledare i stadshuset). Botkyrka har ingenting i närtid, men mycket i planeringsstadiet som vi kanske ser frukten av om säg 10-15 år.

   Radera
  9. Detta är saker kommunerna kan styra över, eventuell grön våg med utflyttning till större och mer naturnära kan kommuner som ex Stockholm, Solna, Sundbyberg eller Danderyd inte göra så mycket åt.

   Radera
 4. Stockholm bygger nytt. Hur kan det då vara utflöde? Bor det således färre per lägenhet? För några tomma lägenheter har vi inte sett skymten av.

  Vad är det jag missat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stockholm hade kraftig befolkningstillväxt 2020 tack vare födelseöverskott och inflyttning från utlandet.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Och sedan stoppar trafikverket in dessa siffror i sina samhällsekonomiska kalkyler, (politiska kalkyler). Kalkylerna visar att det blir mer lönsamt att bygga mer motorväg ju lägre tidsmässigt förorten ligger från huvudorten. Sammanfattar man detta innebär det fler mil på vägarna. Fler mil på vägarna är ett problem, på många sätt, utom för Volvo. Men lösningen på alla dessa problem är förstås el?

  SvaraRadera
 7. I Sthlm finns det en del omfördelningar på grund av att man har en utflyttning av de migranter som "anvisades" kommunerna. Dessa flyttar nu ut då det inte finns några kommuner som prioriterat att ge dem förtur.

  Vet inte hur det slår.

  I övrigt är väl siffrorna enligt förväntan. Det byggs ohyggligt mycket i Österåter/Norrtälje och det är väldigt populära kommuner att bosätta sig i. Österåker har väl inte bara en enormt fin anstalt utan även en låg kommunalskatt som lockar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lägst i Sverige efter Danderyds vanstyre, frågan är hur länge det räcker.

   Intressant om Svinninge kan ta över lite av gräddhyllan från Näsby Park/Djursholm. Då lite längre in, vid vattnet kostar väl kåkarna där redan +10 MSEK.

   Radera
  2. ALlt längst 274an är också väldigt underutvecklat. Speciellt med exploateringen som kommer ske till Ullna, då finns en enorm potential att expandera längst med den vägen. Rydbo tror jag står inför en explosiv prisutveckling när nya Ullna + förläningen av Roslagsbanan till Centralen är klar.

   Synd för Vaxholm att hela Bogesundslandet är ett naturreservat.

   Radera
  3. 10 miljoner för en kåk är ju ingenting i dagens dopade marknad.
   Det är vad normala villor i täby går för....

   Gräddhylla idag är väl när man pratar 30 miljoner+

   Radera
  4. Annars har du rätt när du ser hur underutvecklade vissa delar är.
   Kolla alla mil längs roslagsbanan som inte har någon bebyggelse att tala om.
   Triangeln Rydbo-Svinninge-Stora Stava. Hade det bara funnits el kan stockholm dubblas utan att nån större skillnad märks i naturen

   Radera
 8. Har följt Stockholm en del och prisutvecklingen är skrämmande. Små egnahems-villor, 60-70 m2 ink källare 60-70 m går för 8-10 miljoner i exemplevis Enskede som ska ligga nära Stockholm city med T-bana.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är dessutom billiga priser. När jag bodde i enskede var snarare 10-13 miljoner intervallet för hus i normal standard. Renoveringsobjekten är 7-8 miljoner.

   Men då är enskede "fint" att bo i villa i. Vilket du borde veta om du följer sthlm :)

   Radera
  2. Det området som jag tittat på verkar vara ett delområde till Enskede och heter Tallkrogen och verkar bestå av mikrohus. Husen är små som skokartonger och har knappt trådgårdar och är jättedyra. Det är ännu dyrare i det riktiga Enskede där villorna är större, har jag noterat.

   Radera