Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2021-02-23 09:45

Stark utveckling för villapriserna i Göteborg - sämsta januari för lägenheter någonsin

Villapriserna går säsongsmässigt starkt i Göteborgs kommun, men för lägenheter var utvecklingen den sämsta någonsin för en januari enligt Valueguards data.
Villor på Lindholmen i Göteborg

Villapriserna i Göteborgs kommun stiger något över normalt i januari. Snittet sedan Valueguard började redovisa sitt kvalitetsjusterade index år 2005 är +3.27% i januari, som också normalt är årets bästa månad för villapriserna.

I år är uppgången +3.60% i januari och priserna kan alltså sägas vara säsongsmässigt starka, om än inte enormt.
Säsongsmässig utveckling av villapriserna i Göteborg. Svart prick är januari 2021. Data: Valueguard

För lägenheterna är istället utvecklingen mycket svag.

Medlet sedan 2005 är att priserna på lägenheter i Göteborg stiger med +2.72% i januari, som ska vara årets bästa månad. I år steg priserna bara +0.56% vilket är den sämsta januarimånaden för lägenheter i Göteborg sedan Valueguard började med sitt index. I media heter det förstås att lägenhetspriserna steg.
Säsongsmässigt utveckling för lägenhetspriserna i Göteborg. Svar prick januari 2021. Data: Valueguard

Till skillnad mot Stockholm ser det alltså ut att stämma att trenden går mot att flytta till villa istället för lägenhet. Göteborgs kommun har dock betydligt mer villabebyggelse än Stockholm, till ytan antagligen större delen av kommunen är villor och inte lägenheter.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

40 kommentarer:

 1. Bostadspriser ner 50% innan utgången av det här decenniet. Kom ihåg var du läste det först...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hör man varje decennium med start på nyårsdagen så nu var du sent ute.

   Radera
 2. Bostadspriser upp 50% innan utgången av det här decenniet. Kom ihåg var du läste det först...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avslöjade att du har två konton av misstag nu? :)

   Radera
  2. Om det vore så så skulle väl poängen gå förlorad med att göra två profetior? :)

   Radera
 3. Efter 40 år av fallande räntor är skiftet på gång. Stigande räntor/inflation härifrån. Inflationen kommer inte att hjälpa och CBs kommer inte att kunna cappa räntor som de tror. Game over för bostadsmarknaden. 50% ner inom 5-8 år...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför kommer CBs inte kunna cappa räntor som de tror?

   Radera
  2. Marknadsräntor sätts av marknaden, dvs priset på obligationer, och inte av CB.

   Radera
 4. I debattartikeln på GP skriver Mäklarsamfundet att man borde plocka bort amorteringskravet som omöjliggör för många att köpa bostad och att dagens låneregler stänger dörren för vanliga familjer med samhällsbärande yrken för att köpa en normalstor bostad.

  Problemet är alltså att dom inte vill spara då amortering inte är en kostnad eller har jag en tankevurpa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bobubblan måste fortsätta pumpas...annars säckar Sveriges ekonomi ihop som en sufflé...

   Radera
  2. @Unknown: Bubbla är det kanske bara om priserna stiger av ej fundamentala anledningar. Hittills har priserna stigit p.g.a. av räntesänkningar, högre DI, ingen fastighetsskatt o.s.v. Att priserna står där dom gör idag beror på denna utveckling. Vad som händer framgent beror på vad politikerna och Riksbanken hittar på.
   Sveriges ekonomi går inte under ifall priserna faller till en nivå som är högre än belåningsgraden men vad som skulle få det på fall är högst oklart. Tror snarare att man går mot utökade räntekostnadssubventioner samt skatteavdrag vid bospar till kontantinsatsen.

   Radera
  3. Amortering är ett sparande men pengarna blir också låsta i bostaden. Kan vara mycket bättre för ett ungt par att lägga de tusenlapparna på att bygga upp en ekonomisk buffert.

   Närmaste åren förresten: ungdomslån, avskaffade amorteringskrav och halverade bolåneräntor. Kom ihåg var du läste det först.

   Radera
  4. Får vi stigande räntor, det räcker av mild grad, så kommer svenska överbelånade hushåll få stora problem. Spiralen vänder neråt. Svensk ekonomi är extremt skör skulle jag säga, just pga, att vi intecknat hushållen över taknocken för att driva bobubblan högre. Vänder det så dör konsumtionen och det är tack och god natt. 50% lägre innan 2030 är mitt scenario...

   Radera
  5. @Unknown: Får vi utökade ränteavdrag och en Riksbank som stödköper bostadsobligationer så inträffar inte ditt katastrofscenario.

   Radera
  6. @Unknown Vi vet. Alla vet. Ingen tror att stigande räntor inte skulle knäcka svensk ekonomi (om det inte samtidigt sker en hög löneinflation som tar ut det?).

   Och eftersom alla precis alla vet det kommer det också tas beslut som mitigerar det. Goofy fattar. Om vi inte har totalt destruktiva politiker som VILL kasta ner Sverige i en ekonomisk avgrund.

   Radera
  7. Bostadspriserna är inte längre endast en privatpersons problem. Det är även statens problem vilket gör att man kan förvänta sig att staten kommer att agera i statens intresse. Allt annat vore konstigt.

   Radera
  8. Sven-Erik.
   Precis. Alla vet. Alla vet att boendekostnaden är låg i Sverige i förhållande till inkomst. Ändå ska det tjatas om bostadsbubblan år ut och år in.

   Radera
  9. @Östergren: Kollar man på Price-to-income ratio över Europeiska städer är det dyrast att bo i:
   1) Moskva
   2) Paris
   3) Split

   Stockholm, Plats 25/192
   Göteborg, Plats 96/192
   Malmö. Plats 177/192

   Källa: Numbeo

   Radera
  10. Sen kan man lägga på ytterligare en faktor, att bostadsräntorna antagligen är högre i både Moskva och Split.

   Radera
  11. Goofy
   Ja, jag brukar ju dra Hong Kong-kortet där inkomsten är lägre än Sthlm, priserna nästan 3 ggr högre samt att bostadsräntorna är högre i HK.

   Radera
  12. Och ändå tycker många i Sverige att Malmö är dyrt. Det visar på hur lågt värderad bostadsmarknaden är i Sverige. Sen som sagt kommer det se illa ut med stigande räntor men det är ett problem world wide och min killgissning är att Sverige kommer klara sig bättre än de flesta länder vid nedgång.

   Radera
  13. Går att hitta extremt dyra objekt i alla marknader. En snabb sökning på lägenheter i Malmö trakten och jag hittade en trevlig lägenhet i Vellinge (66 m2 för ca. 2 milj.). Med en inkomstskatt på 29,68% är det inte särskilt dyrt.

   Radera
  14. Precis. Eftersom svensk statistik utgår från medelpriser och inte medianpriser ser marknaden dyrare ut än vad den är.

   Radera
  15. Villorna på bilden till blogginlägget är dock rätt dyra.

   Radera
  16. Jag anser att priserna är väldigt undervärderade i Malmö. Antagligen Sveriges mest intressanta stad. Överlag är det billigt att bo i ägt boende i Sverige, nu är det ju nästan så att man vill lägga in bolånet i billånet hos DNB som kör med billån till 0,25% ränta på Tesla 3 ;)

   Radera
  17. Malmö är väl Sveriges tredje största stad? Ändå är priserna där lägre än rikssnittet (Sthlm drar upp statistiken). Då kan ni tänka er hur "billigt" det är i mindre städer.

   Radera
  18. Östergren, Köpkraften sätter prisnivån. Fler med jobb och fler med högre inkomst i Sthlm.

   Radera
  19. Jo men det väger inte upp kostnaden i pris. Men visst bruttolönen sätter låneutrymmet.

   Radera
  20. Ja Malmö är den tredje största staden med runt 300 tusen invånare. Anses av många som en bra restaurangstad (t ex högre anseende än t ex GBG). Cykelavstånd inom staden, strand och bad på gångavstånd. På 15-20minuter nås Kastrup samt Köpenhamn. Villorna i V är dock rätt dyra, kan man tänka sig att bo rätt centralt i Kirseberg/Johanneslust/Eriksberg/Sofielund så är det faktiskt rätt prisvärt.

   Radera
  21. Ja, bostäder IDAG är inte dyrt om du ser till räntekostnaderna. Men inflationen kommer. Och vid boräntor på 10% så är bostadspriserna plötsligt extremt dyra...50% ner kommer, vänta ska ni se.

   Radera
  22. B2B, Vellinge ligger intill havet och även nära till stan och Hyllie som tar en över till Köpenhamn vid behov. För att jämföra ett motsvarande läge i Gbg hade det kanske varit Askim, Hovås väster om 158. I den prisjämförelsen är det i genomsnitt halva priset i Vellinge. Sen betalar man även 3% högre inkomstskatt i Askim/Hovås.

   Radera
  23. Men återigen är medellönen i Hovås ca. 600000/år pp så inget konstigt att prisnivån är rätt hög.

   Radera
  24. Nja, Vellinge ligger inte direkt vid havet. Ifall vi nu pratar om tätorten Vellinge. Varför skulle man vilja bo där? Bättre då med Skanör/Falsterbo/Höllviken med priser som följer med läget vid havet. Hittar du en liten sommarstuga för under 5M i Skanör så hojta till.

   Radera
  25. @B2B: Under 5M hade jag inte förväntat mig att hitta men allt under 10M är billigt.

   Radera
  26. @Goofy, precis. Det börjar väl på runt 10M ifall man vill ha ett hyfsat läge. Det hade räckt med en badhytt faktiskt, men det går bara ifall man är skriven i kommunen.

   Radera
  27. Köp i tätorten och sen kan du komplettera med badhytten.

   Radera
  28. Får vi räntor på 10% inom en snar framtid har vi större problem än att bostäder tappar i värde. AP7 slaktad, många företag gått åt helvete när de inte kan finansiera sig längre.

   Det är inte direkt så man somnar en dag med 1.5% ränta och vaknar med 10%. Utan folk kommer kunna byta ner sig i storlek i god tid när räntorna går uppåt, med förlust i värdet som följd såklart men i de allra flesta fall inte mer än att kontantinsatsen kanske ryker.

   Radera
 5. Bostadspriser upp eller ned 50% innan utgången av det här decenniet. Kom ihåg var du läste det först...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett himla tjat om 50%. Har det nånsin gått ned 50% på ett decennium (mer än lokalt)? Upp 50% dock inte särskilt märkligt då det motsvarar en prisuppgång på runt 4% per år.

   Radera