Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2021-02-21 18:21

Stark prisutveckling för lägenhet i Stockholm, säsongsmässigt svagare för villor - tredje sämsta januari någonsin

Bostadspriserna i Stockholm utvecklades relativt normalt för lägenheter i januari, men var svagt för villorna trots pratet om distansarbete och efterfrågan på större boenden. Det var rent av den tredje sämsta januari någonsin för villor i huvudstaden.
Stockholm med Klara kyrka

Lägenhetspriserna har enligt Valueguards kvalitetsjusterade index, som alltså tar hänsyn till faktorer som storlek, plats, balkong, hiss, våning, byggnadsår mm, i snitt stigit +2.95% i januari i Stockholm sedan 2005. Månaden är normalt den avgjort starkaste månaden för priserna och för 2021 följer utvecklingen detta i stort.
Lägenhetspriser i Stockholm, säsongsmässig förändring en månad. Svart prick avser 2021. Data: Valueguard

Detta innebar att priserna steg med +2.60% i Stockholm i januari. Svagare än medel, men inte uppseendeväckande så.

Sämre var det säsongsmässigt för villorna. Uppgången i januari har i snitt varit otroliga +3.44%, men i år blev det bara +1.62%. Detta trots påståenden om en ökad efterfrågan på större boenden på grund av distansarbetestrenden.

I själva verket var det den tredje sämsta januari någonsin, endast klått av 2011 (+0.85%) och 2019 (+1.52%). Priserna för villor har aldrig fallit i januari sedan Valueguard började med sina siffror.
Villor. Data: Valueguard

I den mån distansarbetestrenden hittas hos medelklassen, så kanske dessa i så fall hellre söker sig längre bort. Ska man distansarbeta behöver man inte slåss om en villa i tiomiljonersklassen i Bromma eller Enskede, utan kan söka sig längre ut. Stockholm avser i Valueguards data enbart själva Stockholms kommun. Mer intressant kanske trenden för priserna i mellanstora svenska kommuner i så fall är?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

42 kommentarer:

 1. Roslagen som haft en massiv prisutvevkling (30% 2020) har nu lite baksmälla.
  Det är ett obefintligt utbild. Vilket gör att man skulle kunna tro att budgivningen skenar men tycker att det går rätt långsamt med de objekt jag bevakat.

  Har en del vänner som söker i området så håller mig underrättad. Och deras utsago är att det är en mycket lugnare marknad men även en "svårtolkad marknad".

  Vad gäller bostadsrätter i centrala stockholm så tycker jag det verkar som om det är en stor efterfrågan fortfarande. Även på ettor. Där kan man ju dock inte följa upp med lagfarter i efterhand på samma sätt som med villor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför man vill bo ute i spenaten i Roslagen känns lite märkligt dock. Vilka attribut har Roslagen? Verkar vara jättelångt in till Stan iaf. Kanske fin natur och billiga villor?

   Radera
  2. Hur långt man har till stan beror väl helt på var i Roslagen man väljer att bo? Väljer man Danderyd skulle inte jag säga att man har långt till stan, väljer man Öregrund har man en ganska rejäl sträcka bil framför sig.

   Fördelarna är flera:

   1. Naturnära
   2. Nästa samtliga kommuner lägsta skatten i länet (om man inte väljer Uppsala delen av Roslagen).
   3. Man slipper inrikes inflyttade

   Radera
 2. Ska man bo i villa och jobba på distans finns det väl bättre ställen än stor-Stockholm?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer vara få bolag som tillåter 100% distans.

   Däremot ger ju en 50/50 fördelning av arbetstiden möjlighet att bo på vackra södertörn eller roslagen. Mindre än en timme in till jobbet. Men samtidigt natur som Tyskland skulle starta ett nytt krig för.
   Trots allt har storstockholm sina fördelar med utbud med mera. Även om man inte utnyttjar det lika ofta innebär det inte att man inte kommer sakna det.

   Radera
  2. @Niclas, beror helt på kompentens. Vill jag tro. Experter kommer troligen fortsatt kunna arbeta hemma, likt innan. Även vissa seniora kompetenser kommer troligen också kunna jobba mestadels hemma.

   Radera
  3. En timme till jobbet, låter ju som en helt sjuk pendling. Då är man ju i Berlin eller nästan Paris eller London här.

   Radera
  4. Var i Sverige kan du ta dig till Berlin på en timme?

   Radera
  5. Hörde på nyheterna (Svt, får tas med en nypa salt) att huspriserna stigit något rent ohemult i Jämtland. Är det dit distansarbetande programmerare flyttar?

   Radera
  6. @Mopongo, så här i Conona tider är det mest Cph tyvärr. Men det återgår väl snart till under timmen igen

   Radera
  7. Nu får man tyvärr acceptera 10 min tåg + 1h flyg alt 2h flyg till Paris/London. Men det verkar ju tyvärr vara normalt i förorterna till Stockholm? Men där är säkert andra attribut som jag skrev med billigt lantligt boende för den som nu vill ja det

   Radera
  8. Aha, du kan ta ett flyg från en annan stad som tar 55 minuter till Berlin. Inte lika imponerande som ditt första påståendet...

   Och nej, det är inte normalt att ta flyget till London från Stockholms förorter på 2 timmar. Det tar cirka 2 timmar och 40 minuter från Arlanda.

   Radera
  9. Så 1h och 10 min då i dessa svåra tider annars är det som jag skrev 60 min. Men Arlanda ligger väl i Uppsala? Jaja, det kanske ligger i Rosengren också? Jag vill bo centralt ifall det inte framgick. Bor du i Rosengren, Mopongo? Verkar så, jag kan faktiskt inte om landsbygden där, säkert fint..

   Radera
  10. Intressant att du räknar med att du hoppar från tåget direkt in i flyget sen take-off 0 minuter tidsåtgång. Inte direkt så flygplatser fungerar.

   Radera
  11. Jag avsåg flygtid. På flygplatsen går det ju utmärkt att arbeta så litet spill på den.

   Radera
  12. Det är ju ofta långa tider i kö på flygplatser till säkerhetskontroll eller incheckning, eller för ev bagage.

   Jag köper inte alls att det tar så kort tid att flyga och att man hinner jobba när du står i kö för något på flygplatsen.

   Det är dessutom ofta långa gångsträckor till olika delar, kan lätt ta 5 minuter eller betydligt längre på en stor flygplats.

   Dessutom tillkommer slumpvisa förseningar i minst lika hög utsträckning som för tåg.

   I call BS on flight time!

   Radera
  13. @back2black. Oj, nu blev det lite hetsigt och rörigt. Jag bor inte i Roslagen (vad det nu har med saken att göra?) däremot tycker jag att det är fånigt att jämföra flygtider med bilpendlingstider.

   Nu för att reda ut lite missförstånd: Roslagen ligger i både region Stockholm och region Uppsala. Arlanda ligger i region Stockholm.

   Att bara räkna flygtid blir ju rätt skoj. Då kan du alltså bo i Roslagen och ha 1 timme och 50 minuter till Berlin! Det är ju supercentralt! 😂

   Radera
 3. Dom marknader jag bevakar(nåja...) är kranskommunerna söder och öster om Stockholm. I Nacka, på Värmdö, Tyresö,Huddinge och även Haninge är efterfrågan enorm på villor/radhus, utbudet i alla kommuner förutom möjligtvis Haninge är ganska sparsamt trots viss nybyggnation, bla Älta dalen och Tollare i Nacka. 20-60 minuter in till City (med kollektivtrafik, närmare 40-80 minuter med bil o rusning).

  Har svårt att se min generation 40ish och yngre lämna Stockholm för nån byhåla i obyggden. Bland Dom få som pratar om det är otrygghet den ensamma faktorn, covid 19 har gjort värken till eller från i min bekantskapskrets

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ändå några vänner som har flyttat från Stockholm. Ingen har dock angett otrygghet som en faktor. Vi rör oss nog i väldigt olika cirklar.

   Radera
  2. Vad ska du in i "City" att göra? Att bo i obygden och samtidigt ha en hyfsad lön är en mycket bra kombo. Då blir det livskvalité.

   Radera
  3. Den bästa grejen när du får barn i stan är skolas kvalitet. Det är väl inget livskvalitet med barn som inte kan uttala ABC och 1+1=2 på föreklass?

   Radera
  4. Som med Mongpongo Många av mina vänner har flyttat från Sthlm till landet eller andra kommuner. Inte en enda har angett otrygghet som faktor bland de heller.

   Försökt till bruntvätt?

   Radera
  5. Vad innebär bruntvätt I white flight världen? Jaja ni bor lantligt, så festligt med 10 mil in till staden likt I Smålands inland då?

   Radera
  6. @mopngo.De (fåtal) som lämnat Stockholms län för lantligare liv har samtliga angett (upplevd)Otrygghet som det främsta men inte det enda skälet . De enda jag faktiskt fått något konkret av är en familj som lämnade Tyresö kommun efter vissa problem med "kamrater" för ett av deras barn, dessa flyttade dock till en släktgård 2 timmar från Stockholms Central... så kanske inte räknas

   @Niclas jag trivs bra i Stockholms län, har nog också en hyfsad lön, men då är jag inföding och har alla släkt och i stort sett alla vänner i krokarna. Är nog lättare att lämna Stockholm om man har en koppling till en annan del av landet killgissar jag.

   @Jacqueline en skarp observation, många skolor i sthlm håller relativt mycket hög kvalité.

   @Sebastian . Definiera "bruntvätt". Gärna tydligt, som att du förklarar för en 5 åring. har inte twitter så har svårt att hänga med i den poltiska modeordern(för visst är det nåt sånt?)

   Radera
  7. Kände ibte till att Tyresö är så hett. Men då pratar ni antagligen för familjer med flera barn?

   Känner både de som flyttat från Stockholm med omnejd, liksom de som tvärtom ser Södermalm som den enda rimliga platsen att bo på. Så variansen är stor.

   Radera
  8. @Jacqueline Nej, bra skolor är ett måste. Men vad säger egentligen att skolorna utanför innerstaden skulle vara dåliga?
   Och blir det inte så hårt tryck och konkurrens till innerstadsskolorna att det finns en risk att barn från just innerstaden trycks ut?

   Radera
  9. @Teheimar, närhetsprincipen gäller upp till gymnasiet.

   Radera
  10. @Back2Black, jag vet, men räcker den?

   Radera
  11. @Richard. Som sagt, olika cirklar. Inget fel med det.

   Radera
  12. @Mopongo. Nä, inget fel:) Jag är väl medveten om att min umgängeskrets till stor del består av ängslig medelklass. Men något som förvånar mig är att den personen som "gnällt" mest om otrygghet själv är gammal "gangster" och gjort ett flertal voltor. Men det förändrades över en natt när han blev pappa... kanske inte så konstigt att han oroar sig för sina barn iom att han har haft insyn i Stockholms skuggsida och därmed kanske kan göra en korrekt analys av utvecklingen.

   Radera
  13. @Rickard L
   Medelklassen känns sämst trygghet i samhället, om du bor på fel gatan eller fel sidan av Stockholm, fördoma kommer direkt på ditt svar. 'Var bor du' är inte en enkel fråga.

   Radera
  14. Tyresö är väl inte Sthlm :D
   Tyresö är väl "landet" enligt de flesta stockholmarna.

   Bruntvätt är när man ska försöka knyta försämringar i landet till invandring. Enkelt nog eller ska jag ta fram legobitarna?

   Radera
  15. @Sebastian. Tyresö är en kommun i Stockholms län, Tyresö centrum ligger 15 minuter med bil från tullarna. Finns ett fåtal sommarstugor kvar längst ut i Tyresö strand, kanske de fåtal stockholmare som har stuga där betraktar det som "landet".Du kan använda dig av karttjänster som finns tillgängliga på internet för att kontrollera geografin, kanske går med lego också

   Finns bara fördelar med stor invandring, I hear you. Snark...

   Radera
  16. @Jacqueline. Ja, det är skillnad på upplevd otrygghet och faktisk otrygghet... Som infödd Stockholmare har jag tillräcklig kunskap pm de olika områdena för att inte "döma" någon för att de säger att de exempelvis bor i Botkyrka. Finns både sk utanförskap områden och villor i 10 miljoners klassen i Botkyrka. Har dock märkt av dessa fördomar hos människor som flyttat till Sthlm i vuxen ålder, där är det inte många som kan tänka sig att bo i Botkyrka oavsett sjöutsikt över Uttran eller ej. Trist men mänskligt.

   Radera
  17. @Teheimar, ja närhetsprincipen fungerar för de som tillhör närheten vid skolstart (f-klass). Övriga prioriteras därefter. För de skolor som inte använder kö, så kan man ungå närhetsprincipen vid t ex start mitt i terminen eller så fort nån plats blir ledig. Verkar skilja en del inom kommunen här hur det fungerar.

   Radera
  18. I tjänsten följer jag nyhetskällor över hela landet och i förhållande till befolkningens storlek så händer det lika mycket/lite skit i mindre orter.

   Radera
 4. Kan tänka mig att Gävle och Nyköping blir vinnare. De borde kunna locka till sig mycket folk. Bra kommunikationer, ok storlek och fin natur

  SvaraRadera
 5. Om bolag som tillåter 100% distans, bolag kan väl få in personer från Indien, South Afrika än i Sverige. Stackars IT folket som tror att det är fördel att vara 100% distans och flyttar till landet med ödebygd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis det sa min chef :D

   "Om vi ska ha folk som ska jobba 100% distans från Örkelljunga kan vi lika gärna ha nån från Ukraina för 30% av lönen"

   (Tidzonerna gör att man håller sig hyffsat runt europa)

   Men å andra sidan misstar du "IT" för att vara hackare. Det är inte sällan nu där IT är de som jobbar med processer, change management och projektledning. Svårt att göra på mer än 50% distans i längden då du behöver kontakten med övriga bolaget.

   Den IT som på 100% kan göras remote ligger redan utsåsad till drifsweatshopsen (Evry, CGI eller hemska tanke. Klåparna på Iver). Det har man provat lägga i indien upprepade gånger utan framgång. Men Europa ska man inte underskatta. När de väl lär sig engelska....

   Radera
  2. Vi har redan många som ligger på 100% IT hemma. De är dock experter s k untouchable som väljer sina egna pass. Enklare arbetare behövs säkert mer på "kontort" tyvärr.

   Radera
 6. Alla månader under 2020 förutom Augusti har varit högsta enligt valuegard, januari 2021 landar dock på "normala nivåer".
  Cornus slutsats: Allt prat om uppgående priser är fel....

  SvaraRadera