Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-02-15 16:29

Solcellerna rensade sig själva på snö

Angående det där med att rensa solcellerna på snö, så löste de detta själva igår, när det var sol och temperaturen kröp över upp till -0.9 grader som högst.
I princip rena av sig själva i dag
Efter tre dagar fredag - söndag med temperaturer över -4 grader och sol så är solpanelerna nu i princip helt rena från snö, utan arbetsinsats. En egen insats hade alltså högst gett tre dagars produktion.

Inte för att det är någon särskilt tröst, eftersom det idag istället har varit mulet. Istället ska nu temperaturerna ligga runt nollan och det ska komma regn eller snö. Snön kommer knappast ligga särskilt länge när det är plusgrader dagtid, utan kommer i den mån den alls lägger sig glida av panelerna när det är plusgrader. Sol ska det först bli på måndag igen, och med den sista snön planerad av SMHI att komma på fredag och sedan 0 - 4 grader på lördag och 1 - 6 grader på söndag så kommer panelerna vara rena när solen återvänder.

Någon produktion att prata om så här års samtidigt som det är mulet blir det inte, utan i februari krävs det faktisk sol. Annat är det sommartid när den mulnaste dagen i april - augusti fortfarande gav 5 kWh (förvisso mindre än topparna på 25-30 kWh per dag).
Läget igår


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

7 kommentarer:

 1. Borde finnas marknadsutrymme för någon sprej som sänker friktionskoefficienten så att snö och vatten glider av lättare, och att smuts fastnar sämre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns nog nanobehandling av glaset på olika paneler. Glas öht är annars rätt friktionsfritt, som i glashalt.

   Radera
 2. Mina glider snön av på när det blir lite sol på även vid minus, min teori är att strålar letar sig ner och aktiverar lite elproduktion = värmer + väldigt låg friktion + lutning och gravitation. Killgissningsvis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag producerades hela 30,93 kwh

   Radera
 3. Svar
  1. Cirka 25 grader tror jag. Gammalt hus från 1800-talet så på platsenbyggt ryggåstak och inget standardiserat 27 graders fabrikstillverkade takstolar.

   Radera
 4. Hade ju varit behändigt om man hade en svag värmeslinga i panelerna som kunde smälta snön. Borde inte behövas speciellt mycket energi för att få snön att glida av.

  SvaraRadera