Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-02-01 11:54

Socialdemokraterna - de ej sysselsattas parti

Bland riksdagspartierna står Socialdemokratiska så kallade Arbetarpartiet ut i särklass, som det enda partiet som är i särklass mest överrepresenterat bland ej sysselsatta väljare. Det enda andra partiet som kommer i närheten är pensionärspartiet KD, som också kämpar om sistagångsväljarna.
Ej sysselsattas parti

Det största hotet mot Socialdemokraternas väljarbas är alltså att folk får jobb och kan försörja sig själva. Detta förklarar i sin tur väldigt mycket av socialdemokraternas politik, allt från arbetsgivar- och företagsfientligheten till den frikostiga bidragspolitiken, segregationen med mera. Allt som kan göra att folk hamnar i permanent arbetslöshet gynnar partiet.

Inte ens hos Vänsterpartiet eller Miljöpartiet hittar man de ej sysselsatta väljarna, trots en ofta ungdomligare profil som borde locka studerande.

I SCB:s partisympatiundersökning för november 2020 (SCB PSU 2020, PDF) hittar man siffrorna.

S får 29.9% av väljarstödet i undersökningen, men bara 26.3% av sysselsattas röster. Bland de icke sysselsatta får partiet 36.2% av väljarstödet. KD är det enda som också är överrepresenterade med 6.2% av de icke sysselsatta mot 5.3% totalt. 

I mycket handlar det om sistagångsväljarna, dvs pensionärer. Bland åldersgruppen 65+ har S hela 38.7% av rösterna och KD 7.1. Även SD har en liten överrepresentation med 17.0% bland 65+ mot 16.8% totalt.

Samtliga övriga partier lockar  inte de ej sysselsatta med överrepresentation. Inte ens Vänsterpartiet eller Miljöpartiet.

MP får 3.9% av väljarstödet, men bara 3.0% av de ej sysselsatta. För V är det mer jämt med 9.2% av väljarna och 9.1% av de ej sysselsatta.

Förenklat kan man säga att den som får ett jobb och kan försörja sig själv slutar rösta på S. Detta innebär också att S sannolikt gynnas av coronakrisens ökade arbetslöshet och kan man bara cementera denna - eller rent av öka arbetslösheten - fram till valet nästa år har man mycket att vinna. Frågan blir hur mycket regeringens företagsfientliga och arbetslöshetsskapande dekret har detta i åtanke - rädda sistagångsväljarna från döden innan valet nästa år och samtidigt få fler arbetslösa som röstar på S?

Bli alltså inte förvånade om S inte kan räknas bort som regeringsbildande ännu.

Hur S ska kunna bedriva klasskamp och vinna tillbaka arbetarklassen är oklart. Arbetarklassen vill helt enkelt inte dela med sig till bidragstagare och röstar därför inte S. De tio procent LO-medlemmar med jobb som finns kvar i befolkningen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

24 kommentarer:

 1. Den rödgröna regeringen ser det nog mer som att de för en hedervärd demokratiskt kamp mot gamla unkna valboskapofobiska värderingar. ;-P

  SvaraRadera
 2. Tror inte S vinner mer på pensionärerna. De som inte röstar på S idag kommer inte heller göra det nästa gång. Jag tror snarare S har förlorat på pandemin då de kommer att få stå till svars för det offentliga Sveriges tillkortakommanden där. Inte för att jag tror att en borgerlig regering skulle ha lyckats bättre. Jag tror på nästan samma resultat men någon måste man skylla på när det inte blev perfekt och då blir det sittande regering.

  Vad gäller ungdomar som nu drabbas av arbetslöshet tror (kanske mer hoppas) jag att dessa röstar på något parti som är bra på att skapa riktiga jobb och inte de som kanske ger dem några få kronor mer i bidrag.

  Sedan har vi den stora gruppen nyanlända arbetslösa. Många av dem är muslimer och i nästa val kommer det troligen bli ett muslimskt parti som ställer upp och då förlorar S även många ur denna grupp arbetslösa.

  Om S ska bilda regering efter nästa val måste de ha hjälp av C och L, förutom V och MP. S kommer dock få förhandla betydligt hårdare då de kommer få förre röster. Inte ens säkert att de blir Sveriges största parti om 1½ år.

  SvaraRadera
 3. Som andra har sagt, S får inga nya röster från nyblivna pensionärer.
  Har man inte röstat S under sin yrkesaktiva tid, kommmer man inte rösta på dem senare.

  Och även jag tror att muslimerna kommer att starta ett eget parti vid ett kommande val. Även där kommer S att förlora röster.

  Stark säljrekommendation på Socialdemokraterna (SAP).

  SvaraRadera
 4. Det var mycket på en gång det där!
  Jag kall låta stå osagt om Wilderäng i denna text medvetet eller omedvetet ansluter till den sentens jag formulerat och vid flera tidigare tillfällen här uttalat som Socialdemokrati skapar en medelklass som röstar borgerligt ... uppenbart dock att i texten härovan en tendens till detta kan återfinnas.
  Statistiken presenterad finns nog ingen anledning betvivla gällande data ... dock finns både möjlighet och anledning dra annorlunda slutsatser ur desamma...
  Dessa då att formulera som så att S, samman med V och måhända MP, arbetar för upprätthållande av viss omfattning och nivå i socialförsäkringarna och detta självklart då attraherar en stor del av dem som omfattas av dessa.
  Detta ger dock inte som självklar slutsats att de som till stor del omfattas av dessa socialförsäkringar har som mål att fortsätta en tillvaro som ej sysselsatta och därmed försörjda av dessa försäkringar.
  Resonemanget kring nuvarande pandemi och därmed tillhörande åtgärder och dessas eventuella politiska konsekvenser finner jag diplomatiskt uttryckt något långsökt.

  Däremot har naturligtvis Wilderäng en stark poäng i sin avslutande fråga kring cit:...-"...bedriva klasskamp och vinna tillbaka arbetarklassen...".

  Det sistnämnda då en fråga jag uppfattar som att partiet brottats med i snart ett halvsekel och som per se innefattar frågan om hur att definiera Arbetarklass och Medelklass ...
  Personligen har jag en annorlunda definition av dessa begrepp än vad vanligen är fallet i det politiska samtalet. mvh

  SvaraRadera
 5. Det där med att de får 65+ röster kan ju handla om dödsångest också. Privata dödsläger för pensionärer i t ex Spanien förskräcker:
  https://corporateeurope.org/sites/default/files/2021-01/healthcare-privatisation-final.pdf
  -Armén kallades in för att desinficera privata vårdhem eftersom de inte kunde sköta hygien själva.
  -Privata sjukhem "tog emot" COVID-smittade patienter för en engångsbetalning om 150 euro i ett extremt cyniskt utslag av människohandel.

  Osv osv. Kan ju tänkas att sossarna ses som en garant (nåja...) mot den här formen av övergrepp mot utsatta människor. Bara en tanke!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför gå över Pyrenéerna efter rinnande bajsblöjor? Har du glömt den inhemska Carema-skandalen för tio år sedan? Många medelklass som blev skrämda till vänster för resten av livet där.

   Radera
  2. Eller till Lomma, där de lokala moderaterna nu menar att marknadsutsättning av vårdtjänster etc är ett gigantiskt misslyckande.

   Radera
  3. Fast, kommunal drift är ingen garanti för bra kvalitet.jag är ju bara ett it-troll men fråga dem som jobbar med detta.

   Radera
 6. Lustigt, Spanien är ju kanske det land som står längst till vänster i EU och ändå tar vänstern upp Spanien som ett skräckexempel 😊. Att S inte är ett parti för de som arbetar är väl ganska uppenbart. Skulle killgissa att procenten som röstar S bland privatanställda och egenföretagare inte är tvåsiffrig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen 2018 har Spanien en vänsterregering, sedan PP åkte ut genom misstroendevotum. Innan dess styrdes det av PP(Partido Popular), grundat av f d ministern i Francos diktatur Fraga, som en allians av postFrancoistiska högerpartier. Men visst, du har ju formellt rätt eftersom vänstern haft makten i typ 1,5 år.

   Radera
  2. Nja, tittar man på Spanien styre sedan demokratiseringen, så har socialdemokraterna styrt i 23 år, konservativa i 13 år och socialliberal allians i 5 år. Men visst kan man diskutera huruvida Spaniens nuvarande problem beror på vänsterns eller högerns politik. Den ständig politiska frågan 🙂

   Radera
  3. Jo, nu var det ju mest "det land som står längst till vänster i EU" jag vände mig emot. Hur mäter man ens det?

   Radera
 7. Tror inte man ska se muslimer som en heterogen grupp. Svårt att se sunni och shia starta politiskt parti tillsammans...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju bra isåfall, tror få traditionella svenskar vill ha ett muslimskt parti med reell makt. Kanske vore bra ett muslimparti precis kommer in i riksdagen för att den sovande delen av befolkningen ska se ett av våra allra största problem.

   Radera
  2. Partiledardebatterna borde i så fall bli intressanta. (i den mån någon lyssnar på dom)

   Radera
 8. Återigen så bemöter du problemet från fel håll.

  Arbetslösa väljare går till sossarna för att det inte finns något alternativ (TINA).

  Med nutida erfarenhet från - die Linie der Arbeit - där sjukskrivna sparkas ut från försäkringar till förmån för att vi övriga skall få en 500hundring i plånboken utan att några fler jobb skapas. Ja, då är det kanske inte så konstigt att inte Fredde Raj Rajs partivänner får en röst.

  Så länge borgerligheten funkar så, så har vi ett Sosse-styrt Sverige.

  SvaraRadera
 9. Någon borde anmäla Socialdemokraterna till Konsumentverket, det är helt klart vilseledande information att påstå att de är ett arbetarparti om det endast är 1/4 av dem som röstar på dem som jobbar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Umm... Hur kom du fram till den siffran?

   Radera
 10. Nej, men av de som jobbar är det bara 1/4 som röstar på S...

  SvaraRadera
 11. Om än man bortser från den bias som lyser igenom så kvarstår ett faktum, duktiga sossar utplåna sin egen väljarbas. Detta leder till att korgarna tar över, förstör de sociala skyddsnätet (fas 3, ut försäkring) och ökar klassklyftorna. Vi kunde ju stoltsera med EUs högsta ungdomsarbetslöshet under regering Reinfeldt trots massiva ofinansierade skattesänkningar som ökade statsskulden rejält.

  Föga förvånande skapade detta en grogrund för populism såklart,men också en återgång till Socialdemokraterna och deras beprövade politik. Utbildning,satsa på offentlig sektor,höj levnadsstandarden.
  Arbetarklassen blir medelklass och börjar rösta borgerligt, och så börjar allt på nytt.

  SvaraRadera
 12. Det är märkligt att S fortfarande har väljare med jobb som röstar på dem... Det är en form av självplågeri. S gömmer sig bakom klasskamp, välfärd, hade det varit sant så borde vi ha fått mer för pengarna. Vad har S byggt? en ökande kriminalitet med sprängattentat och skjutningar., en misslyckad krishantering, fusk i välfärden för miljarder, havererad migrationslagstiftning, en tjänstemannakår som aldrig är anvarig (till motsats från vårdpersonal och Poliser som kan anmälas för tjänstefel...) osv.

  Det är detta som får mig att fundera vem förutom bidragstagare röstar S? När man gör det så är man så ideoligiskt S-trogen att man inte kan göra annat, eller så kan man inte göra en enkel analys av situationen.

  S enda politik är att 1. Ta regeringsmakten, 2. Behålla den till vilket pris som helst.

  Detta speglar sig i deras agerande där de överger sina egna ståndpunkter enkelt när det passar dem, deras agerande förvärras av att de internt tryckt fram inkompetenta individer på beslutande positioner.

  Som jag skrev innan, jag är alltid lika förvånad att folk med jobb vill självplåga sig till att betala mer skatt till ett parti som hävdar rättvisa med sina kärnväljare som är bidragberoende-vilken rättvisa är det för de som betalar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I ärlighetens namn är mycket av de fenomen du ger S skulden för till största delen Reinfelds verk. Men sittande regering gör ju inte saken bättre - det håller jag med om.

   Radera
 13. Nu finns det ju ett antal andra parametrar att ta hänsyn till. Socialdemokraterna är svagare i storstadsområdena där sysselsättningen är högre och starkare på landsbygden är lägre. Vidare är Socialdemokraterna svagare bland män där sysselsättningen är högre och starkare bland kvinnor där sysselsättningen är lägre. Detta gör det svårt att veta vad som egentligen är det kausala sambandet.

  SvaraRadera
 14. Pensionärer är väl ändå s a s legitimt icke sysselsatta? Intressantare är väl hur de icke sysselsatta under 65 år röstar.

  SvaraRadera