Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2021-02-01 10:31

Silvret sägs vara nästa försök att blåsa blankarna - men det finns avgörande skillnader

Silverpriset stiger just nu rätt kraftigt för att vara en råvara och är i svenska kronor mätt upp +10.51%. Det sägs att det pågår ett nytt försök från Internetaktivister på t ex WallStreetBets på Reddit att driva upp priset och knäcka blankarna. Men det finns några avgörande skillnader mot att göra detta i en aktie.
Ett kilo finsilver från gamla Malmö Ädelmetall. Värt cirka 8000:- SEK idag.
Silverpriset sätts på terminsmarknaden för silver, och man kan alltså utfärda terminer på kontrakt om att köpa eller sälja silver inom ett visst tidsintervall, till viss volym och visst pris. Det sägs att många producenter och även spekulanter - där det sedan urminnes tider har varit populärt att peka ut affärs- och investmentbanken Morgan Stanley som den stora skurken - har i princip blankat silver, genom att ställa ut väldigt mycket säljterminer på silver som helt enkelt inte finns.

Nu vill aktivisterna knäcka detta genom positiv spekulation i silvret och försöka göra en GameStop inom silver.

Ända sedan bröderna Hunts spekulation i silver på 70-talet så har det snackats om just detta, att få silvret att sticka mot skyarna, men det har ännu inte hänt.

Det finns några väsentliga skillnader mot blankningar av aktier. En av dem är att vem som helst kan leverera silver. Naturligtvis givet att man har det. Det finns faktiskt fysisk silver att leverera till skillnad mot aktier. Stiger priset kan producenterna helt enkelt välja att låsa in sitt pris och leverera sitt silver och eventuella terminsköpande tendiemen blir sittande med sina ton med silver de behöver göra av någonstans. 

Silver är inte ens särskilt dyrt. Just nu kostar ett gram 8:01 SEK. Vill du t ex driva upp priset genom 100 000:- SEK i spekulation så pratar vi om 12.5 kg silver om du tar leverans. En miljon kronor 125 kg silver. Tio miljoner kronor över ett ton silver. Det är inte bara siffror på ett konto om du verkligen vill syna den påstådda bluffen och alla tendiemen ska ta leverans av sitt silver, likt det är för aktier. Och så länge man inte tar fysisk leverans så är det bara spekulation mot spekulation - de så kallade blankarna kan bara ge ut mer säljterminer.

Så frågan är då om aktivisterna faktiskt vill bli sittande med sitt fysiska silver, eller om det bara är ännu ett försök att dra upp en favorittillgång i kölvattnet av GameStonk? Kort sagt, hype.

Nu kanske just i år blir när den påstådda omvända bubblan i silvret spricker. Sedan jag började med silver 2005 har jag hört årligen att silvret ska mot skyarna. Men det har inte hänt. Kanske för att efterfrågan på silver i industrin har några nedåtgående trender, som t ex digital fotografering, inklusive digitala röntgenplåtar. 

Men vi får väl se. Jag är bara skeptisk, då jag hört det så många gånger förr.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

47 kommentarer:

 1. Silver/guld ration är extrem, att silver nu kommer stiga är inte alls otänkbart rent tekniskt ser det bra ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rent tekniskt så kan man påstå precis vad som helst.

   Radera
 2. Helt annat än en short squeeze och jag skulle säga det är mer ett sätt att lura mainstremmedia att nått är på G än att det verkligen är det :)

  Att pumpa silver känns mer som nått som Bitcoinfanatikerna och MLM-fansen skulle göra än en WSB plan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det postades om silver men användarna blev avstängda och alla inlägg om silver raderade. Det var nog bara en klassisk bondfångarpump.

   Radera
  2. Börjar fundera på varför inte en enda journalist bemödade sig att verifiera sanningshalten genom en snabb kik på reddit. Är de verkligen så korkade ALLIHOP ?

   Radera
 3. Det är samma för mig, jag har hört till leda att silvret ska sticka. Jag är extremt skeptisk till att det skulle ske nu, det kommer inte avgöras på pappersmarknaden utan det kommer avgöras på den fysiska marknaden. . Däremot har jag fysiskt silver som en komponent i mitt prepperlager. OCh jag äger en hel del silvergruvaktier. På lång sikt tror jag mer på dem än på börsen som helhet. Men att silver ska upp är ett narrativ, en historia som berättas. Och jag har valt att tro på den, men om det är rätt, tja jag har ingen aning.

  SvaraRadera
 4. Enskild attack = For the LOLS?
  Flera attacker = Manipulation?
  Kontinuerliga attacker = Terrorism?

  Jag bara funderar högt här - om hur uppskalbar tolkningen av fenomenet kommer att bli för de ungdomar som låter sig dras med. Inte ens en Joe Biden-regim har väl råd att se mellan fingrarna om det börjar påverka ekonomin i stort over there?

  SvaraRadera
 5. Två saker är klara: (1) Silvermarknaden är fjuttigt liten, illikvid och dominerad av industriella användare, och (2) US Mint har suttit på enorma reserver av fysiskt silver. Upplagt för berg-och-dalbana vilket årtionde som helst alltså.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. First Majestic just nu upp över 30% I förhandeln.

  SvaraRadera
 8. Köper du 1 kg silver från libertysilver betalar du 12600 kr och vill du sälja tillbaka den så får du ca 7600 kr. Rena rånet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror på momsreglerna.Du betalar moms vid köp, men får ingen moms vid försäljning. Köper du som företag blir det lite annorlunda.

   Radera
  2. Det verkar vara moms även på beg. silver. Hur kan det komma sig?

   Radera
  3. Företag som säljer saker ska alltid lägga på moms. Eventuellt finns det speciallagstiftning för begagnade bilar, men för silver som är en industriell råvara, så är det alltid moms.

   Radera
  4. Så med andra ord ska man hålla sig till silver-certificat eller dylikt om man vill hänga på silvershort-squezee tåget..

   Radera
  5. Är väl mycket mer än bilar, på det mesta som inte är undantaget ska det vara vinstmarginalbeskattnking alltså moms på vinsten. Men ädelmetaller är av någon anledning undantagna ihop med ändå rätt få andra saker.

   Radera
  6. Är bara guld som är undantaget från moms. Alla övriga metaller betraktas som industriråvaror.

   Radera
  7. Ska är nog att ta i. Man får.. Går alltid att köra på full moms.

   Radera
  8. Undantag

   Som begagnade varor anses i detta sammanhang inte:

   • fastigheter
   • obearbetade föremål som helt eller till väsentlig del består av guld, platina eller silver (till exempel guldtackor)
   • oinfattade ädelstenar.
   • konstverk, samlarföremål och antikviteter

   Radera
  9. Och var alltså mest ett påpekande att det inte gäller bilar specifikt utan det mesta som är begagnat med vissa undantag. Sen finns det andra undantag och regler..

   Radera
  10. Tyskland har 12 procent moms på silver, blir bättre men inte bra.

   Radera
  11. Norge har ingen moms på silver (dvs mynt och investeringstackor), om jag minns rätt.

   Radera
  12. Jo, men tar man in silvret från Norge åker man på Svensk moms. Från Tyskland kan man beställa på valfri webbutik och betala tysk moms.

   Radera
  13. Estland kan vara alternativ för mynt i alla fall, libertysilver har nämts tidiagre här på bloggen de har en filial för att sälja momsfria silvermynt där.

   Radera
 9. Ett stickande silverpris kan påverka marknaden för elektronik rejält. Kan alltså få vida konsekvenser för vanliga människor jämfört med en aktie i tvspelsbutiker ingen bryr sig om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tvärtom. De flesta tillämpningar av silver använder ytterst små mängder. Ett vanligt vägguttag tål silverpriser över 1000$/oz utan att priset behöver höjas mer än någon krona.

   Radera
  2. Ja, ur elektronikskrot får man väl ca halv kilo per ton. Så utslaget per pryl får det stiga rejält för att påverka priset nämvärt och en del skulle nog också vara utbytbart vid höga priser.

   Radera
 10. Silverhypen är bara ett försök att splittra wsb från Citadel. Vilka äger största delen i $SLV? Jo Citadel... Samma Citadel som bailade ut Melvin tidigare i veckan och som köper aktiehandelsdata ifrån RobinHood. Allt spammande på wsb sker av bottkonton som skapats under senaste veckan

  https://www.reddit.com/r/wallstreetbets/comments/la01pe/reeters_and_blomburg_are_flooding_the_news_with/

  SvaraRadera
 11. Helt fejk, GME är det ändå som gäller

  SvaraRadera
 12. De flesta småsparare kan inte köpa riktiga terminer utan får nöja sig med SLV och andra instrument. Det blir alltså nån annan som vinner på att priset går upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vem är en storägare i $SLV? Jo Citadel Advisors Llc dvs samma Citadel som bailade ut Melvin med ett gigantiskt lån förra veckan...

   Radera
 13. Jag spekulerar att spekulanterna spekulerar i att dra uppmärksamheten åt annat håll, såsom i en spegel.

  SvaraRadera
 14. Jag tycker mig se att det är konsensus på WSB om att silver är hedgefundsens sätt att försöka blåsa småsparare & få igen en del av det de förlorat på GME - Citadel ska t ex sitta på en rejäl hög silver. Dessutom är det en hel armé med bots som promotear SLV på WSB, vilket är extremt misstänkt. Ta detta för vad det är: rykten. Jag är en efterbliven konstnär och har noll koll

  SvaraRadera
 15. Eller så är det ett försök av Citadel (en av aktörerna som gav kapital till Melvin förra veckan) att få folk att överge GME till förmån för silver. Vilket bara råkar vara en av Citadels största positioner.

  https://www.reddit.com/r/wallstreetbets/comments/l9gv98/citadel_is_the_5th_largest_owner_of_slv_its/

  SvaraRadera
 16. Nej reddit forumet satsar INTE på silver. Tvärtom faktiskt, man rekommenderas att sälja SLV och köpa mer GME.

  För de som bemödar sig att gå till källan dvs. Däremot pågår en mediekampanj att få folk att tro att reddit fokuserar på silver, antagligen för att citadel inte alls är kort silver, antagligen det motsatta.

  Gör om gör rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såklart man uppmanar till det. GME är en pyramid-scam som behöver nya idioter för att fungera. Då kan man inte hålla på och investera i metaller

   Radera
  2. Eller så kan det vara så att den storbank som blankar GME sitter på massor av silver och hoppas kunna slå tillbaka?

   Pyramid som pyramid, liksom. Men vafan vet jag, jag har bara en påse gamla mynt i byrålådan. Där ligger de bra.

   Radera
  3. Så kan det absolut vara men att GME är en uppblåst skitaktie råder inget tvivel om. Kul att följa WSB nu. Desperat försöker man hålla liv i bubblan men man är precis lika giriga som de bolag man hetsar mot. Girigheten riktades först mot KOSS och AMC och sedan silver men nu verkar man fått total paranoia ang silver. Att få miljoner människor agera unisont var visst inte så lätt och nu har den vita rustningen halkat på sned. Det är inget fel med att vilja tjäna en snabb hacka men den höga svansföringen är skrattretande.

   Radera
  4. If its not butt, could it be margin? ;)

   Radera
 17. Dagens uppgång i silver nästan utraderad...

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... silver har inget att göra med wsb, även om media vill få fåren att tro det.

   Radera
 18. Svårt att marknaden med ett överraskningsmoment två gånger på kort tid, eller omöjligt. Nu letar kapitalet efter gambling-objekt men alla vet det så därför blir det 'mini game stop effekten" likadant i Nokia etc. Men de upp när alla blickar är vända åt ett håll kan det hända helt andra saker nån annanstans.

  SvaraRadera
 19. Intressant hur alla vet så mycket utan att bemöda sig att läsa ett publikt forum där det står exakt vad som uppmanas till.

  SvaraRadera
 20. https://www.reddit.com/r/wallstreetbets/

  Förstås, vill man inte läsa källan utan föredrar gammelmedias egna version helt utan källkritik så visst.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är lika kryptisk som kritiken mot de onda hedgefonderna. För du försöker väl inte bara blåsa upp en aktie du äger? Det vore ju girigt...

   Radera
 21. Silverbubblan sprack på 50 USD, 2011 tror jag, sen dess har det varit mest ner. Jag är skeptisk till att vi når 50 i närtid.

  SvaraRadera