Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2021-02-13 12:06

Sifo: KD gör snart MP och L sällskap utanför riksdagen

I Sifos av SvD finansierade senaste opinionsundersökning framgår det att Kristdemokraterna i högt tempo är på väg ner mot riksdagsgränsen på 4% i opinionen, och kommer om detta fortsätter göra MP och L sällskap i att åka ur riksdagen om det vore val idag. Samtidigt är det allt mer uppenbart efter CL:s borgarförräderi att agera stödpartiet åt Miljöpartiet i regering och olika moderaters uppträdande i sociala medier att det inte längre finns något parti att rösta på för en högerliberal.
På väg ut ur riksdagen
Det var i princip inga förändringar alls i opiononen, undantaget att L och KD backade vidare, och att de väljarna gick till Moderaterna. L får nu 2.8% i undersökningen och KD:s fortsatta fall späds på ner till 4.3% mot 4.9% i januari och 5.4% i december.

Valdagens Busch-effekt efter att ha presterat väl i partiledardebatten har nu bytts mot en annan Buscheffekt. Det är extremt sällan partier som går framåt på ny partiledare med rätt framtonging - den sk Westerbergeffekten - behåller framgången särskilt länge. När KD och M numera bara står för att vara ett alternativ till att rösta på SD, men utan samma nazistiska bakgrund, så fyller förstås KD inte längre någon funktion.

Motsvarande är det med de så kallade Liberalerna. En röst på L är bortkastad och oavsett så begick man borgarförräderi när man valde att bli stödparti åt Miljöpartiets regering. Det senare gäller förstås även C. Att C och L samarbetar med S är inget att höja ögonbrynen över, samtliga de tre partierna är mittenliberala (än så länge - det finns ju en stark falang av konfiskeringsvänster som vill ta över S), utan det är stödet för MP som framför allt uteslutit dessa partier som valbara alternativ. C-väljarna vet dock om att det är sen gammalt att en röst på C kan vara en röst på S och hänger kvar.

Moderaterna får nu 23.5% av väljarstödet. 

Partiets olika företrädare i sociala medier verkar dock allt mer stänkas ner av att klampa runt i SD:s bruna sörja och det blir allt tydligare att partiet snart får byta färg om det här fortsätter mycket längre. Synd då jag vet flera moderater som fortfarande är vettiga och trevliga, men det går inte att stödja partiet på grund av de övriga.

Kort sagt finns det inte längre något parti att rösta på om man är högerliberal. Och nej, chokladmjölkspartier (brunt utspätt med vitt) utanför riksdagen är ännu värre än Moderaterna och KD tillsammans.

Dock ser Moderaterna att strategin att fiska i bruna vatten är en vinnande strategi, så någon förändring kommer inte ske till valet. Frågan blir bara hur högt upp på de blå byxorna som skiten kommer ha skvätt tills september 2022.

Regeringsunderlag med sex partier kvar i riksdagen, då KD inte ännu åkt ut i opinionen

V+S 37.6% av rösterna
V+S+C 45.7%
M+KD+SD 46.6%

Mandatfördelning utifrån 92.3% av rösterna ger riksdagsmandat

V+S 40.8%
V+S+C 49.5%
M+KD+SD 50.5%

Som sig bör i en demokrati är det extremt jämt. Avgörande just nu är om KD lyckas hålla sig kvar i riksdagen. Därmed kommer vänstern tillsammans med sitt stödjande media, inklusive Public Service, fortsätta kampanjen mot KD och Busch. KD kan fortfarande hinna byta partiledare innan valet, om de skyndar sig, men kommer antagligen inte göra det. Det bytet kommer först efter man eventuellt åkt ur riksdagen.

När även KD åker ner under mandatgränsen i opinionen så kommer förstås många väljare strömhoppa till Moderaterna, men så länge någon procent hänger kvar så kommer fortfarande M+KD+SD-regeringsunderlaget att bli mindre än V+S+C-underlaget.

76 kommentarer:

 1. Inb4 "gött att bli av med dem eftersom jag röstar på annat parti".

  SvaraRadera
 2. Man kan väl tänka att både MP och KD kan få taktikröster men värre för L...

  SvaraRadera
 3. Är Medborgerlig Samling inte ett alternativ? En ärlig fråga. Jag har svårt att få grepp om dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Chokladmjölk. Dessutom är samtliga partier utanför riksdagen lika bortkastade röster som L. Sluta tjata om MED.

   Radera
  2. Det var en drös fd kommenterare här som skulle få det till det bästa sen SD.

   Kändes mer som rättshaverister om jag ska vara ärlig. Sådana som varken fick hemvist hos M/KD eller SD.

   Radera
  3. PArtiledaren äger Nyheter Idag. Räcker som kommentar.

   Radera
  4. Jag tjatar inte. Det är ungefär sådana här svar jag har fått hittills, därav svårt att få grepp om dem. Jag skulle såklart kunna läsa på bättre själv men så mycket bryr jag mig inte. Nästa val blir väl slentrianröst som vanligt.

   Radera
  5. När du säger chokladmjölk, "brunt utspätt med vitt", vad menar du med vitt då?

   Radera
  6. Regeringsoduglig amatörmässighet och haverism?

   Radera
  7. Fast det gäller väl fler än hälften av partierna...

   Radera
  8. Alla riksdagspartier utom ett har mig veterligen erfarenhet av att ha suttit i regering.

   Radera
  9. Sant, men man kan förstås vara oduglig och amatörmässig ändå.

   Radera
  10. BD det finns två partier i riksdagen som aldrig suttit i regeringen.

   Radera
  11. Vore kul med V och SD i gemensam regering. Jävlar vilken pajkastning det skulle bli trots deras kommunistiska/socialistiska bakgrund.

   Radera
  12. Hur är MED "brunt"? Jag förstår inte. Har du några exempel? Deras politik verkar vettig.

   Funderar på att gå med i partiet sjäv.

   Prenumererar redan på nyheter idag då jag gillar Chang Frick, så jag är väl redan en fascist då antar jag. Lika bra och joina.

   Radera
  13. MED har gått och blivit tokliberaler och driver mest principfrågor som endast intresserar överklassen, borde kunna passa folk här. Röstade i november för en radikal förändring av partiprogrammet, typ avreglera allt. Inlägg på Flashback från november (bästa jag kunde hitta snabbt, underhållande tråd f.ö.)

   Radera
 4. "Partiets olika företrädare i sociala medier verkar dock allt mer stänkas ner av att klampa runt i SD:s bruna sörja och det blir allt tydligare att partiet snart får byta färg om det här fortsätter mycket längre. Synd då jag vet flera moderater som fortfarande är vettiga och trevliga, men det går inte att stödja partiet på grund av de övriga."

  Var det ett sakligt blogginlägg jag precis läste eller en ovanligt lång klickmonster-känslotweet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl en analys och värdering av dagens politiska landskap. Personligen har jag svårt att hålla mig för skratt när vissa debatörer tror att åsikter och analyser de håller med om är sakliga och objektiva medan alla andra åsikter och analyser enbart är käsnloyttringar.

   Radera
 5. EBT är en fullständig katastrof som partiledare. Att inför hela svenska folket göra sig till åtlöje i en fastighetsaffär är inte statsmannamässigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vän av ordning så är det väl EB

   Radera
  2. Ja det förändrar ju hela caset.

   Radera
  3. Ja vi lämnar det och går till fastighetsaffären. Här är jag helt övertygad om att EB har rätt, hon har hamnat i en familjekonflikt + en suspekt person som verkar få gamla människors arv som personen inte är släkt med och som båda utnyttjar säljaren för egna dunkla syften.
   Dessutom skriker ju media ut att EB betalat underpris 3,9 istället för 4,2M. Men som tom aftonbladet skrev att huset och tomten såg inte mycket ut för världen och dessutom skrot på tomten.

   Radera
  4. Det spelar ingen som helst roll om hon har rätt eller inte. I hennes position borde hon veta bättre.

   Radera
  5. Jo kådisarna som parti är nog inte glada för denna affär. Men lagarna och regler gäller alla rik som fattig, hög som låg, går inte alltid att dra "det är synd om mig kortet". Men visst ska man spela spelets regler så behöver EB funderar på vad som är viktigast, partiet och partiledarrollen eller tomten med det sunkiga huset (och skroten som ev är miljöfarlig)

   Radera
  6. Jag hade inte ens drivit det där målet som privatperson. Nu är hon offentlig person vilket gör det ännu mer obegripligt.

   Radera
  7. Spelar liksom ingen roll att EB tämligen säkert har ryggen fri rent juridiskt - det är ändå väldigt klantigt av henne att syssla med miljonaffärer privat samtidigt som hon är partiledare - har hon inte fattat hur svensk bidragsmedia fungerar när det gäller att bevaka varenda offentligt registrerat inköp borgarnas partiledare gör?

   Radera
  8. Samtidigt är ju partledare också människor och måste få göra samma saker som vi vanliga dödliga. I detta fall försvarar jag EB men i nästa ämne är det inte otroligt att jag kritiserar henne.

   Radera
  9. Fast samtidigt, om hon backar från affären nu så erkänner hon ju att hon hade fel, och det är en dödsdom för politiker nu för tiden.

   Radera
  10. "Miljonaffärer..."

   Även en partiledare har väl rätt att köpa ett hus för att bo i?

   Det är ju ingen affärsverksamhet det handlar om.

   Radera
  11. Fastigheten var aldrig ute till försäljning via mäklare utan det var EB som sökte upp den äldre mannen med minnessvårigheter.

   Radera
  12. Har själv fått erbjudande via privatpersoner som tar kontakt och vill köpa huset. Sen när jag framfört marknadspris är de inte intresserade. Sjuk bransch att försöka lura äldre samt de som inte har koll på marknaden.

   Radera
 6. Antingen så kommer ett block med ett parti med rötter i kommunismen eller i nynazismen att regera. Varken V eller Sd hamnar dock i en regering. Det som avgör är om Mp eller Kd klarar spärren.

  Sedan kan man fråga sig hur länge dessa partier ska straffas ut pga deras historia och varför partiet som uttryckligen kallade sig för kommunister får en mildare behandling? Fick Erlander och Palme ständigt frågor om S-samarbetet med nazi-Tyskland?

  S har i årtionden varit beroende av kommunister och då borde S inte med någon trovärdighet kunna hävda att M inte kan ta stöd av SD, såvida man inte är helt historielös om kommunismens folkmord, koncentrationsläger och 'demokrati' via nackskott.

  Och trots att S var beroende av kommunister så blev vi inte en kommuniststat, lika lite som vi blir nazister om M förhandlar med Sd. Att utmåla oppositionen som illegitim och antidemokratisk är just antidemokratiskt.

  Det borde finnas en enorm marknad för KBT mot SD-tourettes och allehanda vanföreställningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kom igen, VPK var kritiskt till Sovjet redan på 60-talet och de sista Sovjetpolitrukerna lämnade partiet för APK 1977. Alla som gillade Breznev i det partiet är avlidna nu. Medan SD har en partiledare som gick med i ett parti som lajvade i SA-uniform.

   Radera
  2. Var ju kul att se Hultqvist fullständigt plocka ner Åkesson i en tv-sänd debatt. Mer sånt tack.

   Radera
  3. Annars har ju Åkesson ägt den scenen då han är en mycket bättre debattör än de övriga partiledarna.

   Radera
  4. Apropå KBT borde det finnas hjälp för folk som lallar om S "nazisamarbete" (vi var neutrala) för 80 är sen men helt glömmer att M satt och gosade med Pinochet och grekiska generaler i diverse internationella samarbetsorgan för hälften så längesen, typ.

   Radera
  5. VPK tog bort kommunismen ur sitt partinamn långt efter 1977 och Lars Ohly var kommunist in på 2000-talet. Ingen, absolut ingen, kunde då vara omedveten om kommunismens folkmord. Sjöstedt gick med i kommunistisk ungdom 1978. Om han då var socialist borde han väl gått med i SSU?

   Radera
  6. Ohly och Sjöstedt är inte längre partiledare. Move on.

   Radera
  7. Å andra sidan har ju nationalistiska och konservativa regimer begått fruktansvärda folkmord genom historien också så ett parti som fortfarande kallar sig nationalkonservativt är ju ännu mer problematiskt.

   Radera
  8. Det finns många läskiga partier. Vänsterpartiet förutom allt nämnt ovan, Lars Werners jättegrattis från VPK till DDR 40 år 1989 stinker tillräckligt idag. Glömde ju att partiet tyckte att Stalins brutalt vidriga överfall på Finland 1939 var "befogat", länge sen men en bedrövlig historia till parti. De borde inte ändrat namn de borde lagt ner och ingen som gick med i partiet när det stod i stadgarna att man skulle införa proletariatets diktatur skulle ha tillåtits bli medlemmar. Införa diktatur som mål alltså...

   Centern under sitt gamla namn Bondeförbundet var närmast nationalistiskt och vurmade för rasbiologi ett par snäpp mer än de övriga som också vurmade. De var mycket nöjda med rasbiologiska institutet i Uppsala som utförde skallmätningar och drev tesen att samer var undermänniskor. Toppen för Bondeförbundarna, undermänniskor behöver inte ha markrättigheter. En stolle i Bondeförbundet höll tal i riksdagen innan kriget att han minsann var rejält stolt antisemit och att Bondeförbundet var partiet för det. Det utlovades sanningskommission och att en gång för alla rensa i Centerns bruna förflutna i början av 00-talet, men det kom av sig. Det här med att vara liberal är så att säga inte originaltänket där heller.

   SD är ett parti sprunget ur nynazism med allt vad det innebär som ovan nämnts.

   S stödde också rasbiologiska institutet. De stödde ju även tvångssteriliseringar av oönskade element, dvs de som fastslogs ha begåvingsvariationer eller var "tattare" tex. Fram till mitten av sjuttiotalet gällde just detta. Statsministern gick alltså med i ett parti som hade "holocost light" med i programmet.

   Finns ju absolut mer om fler partier och mer om ovan.

   Poängen är väl att de är olika duktiga på att dölja sitt svineri. För svineri det är det.

   Radera
  9. Så är det nog. Alla har mer eller mindre aktuella skelett i garderoben.

   Radera
  10. Utmärkt exempel med rasbiologiska institutet, hur många sossar skriver om rasbiologi idag? Absolut ingen. Samtidigt är det närmast en veckoföreteelse att nån förtroendevald SD:are sitter och judehetsar på internet. Nu senast nån gammal kärring i Sthlm som tyckte vi skulle ha inbördeskrig för att kunna ta ihjäl alla utlänningar. I dare you to hitta en sosse som skriver samma sak om skallmätningar.

   Kort sagt: Det är skillnad.

   Radera
  11. Hm. Bland de förtroendevalda då. Jag har bara rent anekdotiska erfarenheter i "verkligheten" i byggbranschen i malmö med omnejd. Skulle påstå att majoriteten av arbetarna är SD. Och de är som folk är mest. Dock de med de absolut vidrigaste åsikterna och kommentarerna om våra kollegor med en annan bakgrund har alltid utan undantag varit de som renlärigt bekänner sig till S. De är också de som bokstavsligt slentrianmässigt säger om SD....


   "nazistisk och rasistisk parti"...

   Så när jag läser folk som skriver som ovan så ser jag framför mig en medelålders vit man boendes i en helvit kommun. Gärna fackligt aktiv. Med partibok. Går i första maj tåg etc. Och är de värsta rasisterna jag vet.

   Radera
  12. Fy fan säger jag bara.

   Radera
  13. Hela den här debatten är bara så tröttsam. Vem som sa eller gjorde vad för 2, 20, 30 eller 50 år sedan är enbart politisk skrämselpropaganda. Man måste se framåt och på sakpolitik.

   Radera
  14. Putte, finns inget som säger att partiets väljare alla är nassar. Men partiet grundades av nynazister. Två olika saker.

   Radera
  15. @Ben Dover, du har naturligtvis rätt att antalet skallmätarvurmande sossar är försumbart idag.

   Vad som inte är gjort i någon direkt omfattning är att de partier (alla?) som har dessa vämjeligheter i bagaget inte har tagit steget ut och tagit ansvarsfullt avstånd från dessa och dess företrädare i sitt parti på ett ordnat vis.

   V försökte ju närmast sudda istället för att göra upp, men de kom ju åtminstone ett steg på vägen medan C, S och SD låtsas ju mest som om det snöar (och fler med dem?)

   Radera
  16. @Östergren 12:58: Jag hoppas verkligen att ditt svar är präglat av ironi, annars blir jag orolig på allvar.

   Radera
  17. @Palle 20:08: haha, ja! Hultqvist plockade ner Åkesson? Fascinerande läsning.

   Radera
  18. Skrev inte vår statsminister en dikt om hur bra det är med rasbiologi? Nånting om att "många är så kassa".

   Radera
  19. Ändå kul hur ruggigt dålig koll på historien så många svärjevänner har. Man skulle kunna tro att historia var viktigt för några som påstår sig värna om svenskt kulturarv. Men kanske krockar den ambitionen med metoden att bygga hela sin världsbild på saker man ser på Youtube...

   Radera
 7. Man kan väl räkna med taktikröster både t v och t h, sossar röstar MP och M/SD röstar KD.

  Både Magnus Jacobssons totala haveri och M:s Ericson och vad de nu heter tyder på dumhet och historielöshet. Att partierna inte ber dom hålla truten förvånar storligen. Men det är väl som med Bali, så länge man inte dissar Bildt får man hålla på och dikesköra hur mycket man vill.

  SvaraRadera
 8. Jag tror det finns en god chans för KD att få stödröster från M och att de kan använda samma taktik som vid förra valet. Deras taktiker är nog inte nervösa, det brukar vara så här och klara sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. M kommer att ha fullt sjå att undvika tredjeplatsen så stödröster låter långsökt. Vad är kopplingen mellan M och KD förutom att de inte har trovärdiga partiledare?

   Radera
  2. Att en hyfsad andel av väljarna hos respektive parti inte behöver vara förbannade på sitt nuvarande parti för att välja det andra.

   Radera
 9. Hon är verkligen en munsbit för de gamla frikyrkofäder som startade partiet! De roterar i sina gravar så att de kan ersätta hela Ringhals 1!

  *Hon är en partypingla i klass med Carola
  *Hon skiljer sig bara sådär
  *Hon kommer hem från Bindefeldts 60-årsparty och pratar fint om Cannabis
  */Fyll på../

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är alltså ganska nära att bli liberalare än L, iofs är det inte så svårt

   Radera
  2. Jag har alltid kallat L för "moderater som skäms lite" medan KD har nöja sig med "en jä**a sjukdom". När man skalat KD-löken ända in till kärnan så hittar man ju för tusan katoliker och annat svartfolk! Huuu!

   Radera
  3. Barn av sin tid. Ja, L känns som förklädda moderater.

   Radera
 10. Jag tror det är rätt osannolikt att MP åker ut, de får igenom sin politik punkt efter punkt och S agerar tyst stödparti. Så jag tror V+S+MP+C kommer vara nästa allians fast med en bredare regering bestående av alla 4 partier. S flörtar med mittenväljarna genom att utlova att det inte blir skattehöjningar på boendeområdet samt arbete, MP får tillsammans med C äga flykting och miljöfrågorna och V äger fördelningspolitiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt osannolikt att MP åker ur speciellt nu när de förstärkt på språkrörsfronten.

   Radera
  2. För MP räcker det med EN stark oväntad valrörelsefråga (att det händer något otäckt mot djur, ett kärnhaveri någonstans i världen, värmebölja i asien eller vad som helst) så spelar de ut "tänk-på-barnen" kortet och fixar en eller två extra procent på valdagen.

   Liberalerna däremot har ju t.o.m tappat problemformuleringsprivilegiet i skolpolitiken (deras enda unika borgerliga position som nådde in i rödgröna blocket)- så vad som skulle kunna rädda dem är svårt att se. Sabuni var dock en alldeles lysande skribent innan hon blev partiledare - möjligen om partiet låter henne starta en daglig blogg och börja ta ut svängarna ordentligt där så att hon får chans att komma in i matchen på den planhalva hon behärskar bäst.

   Radera
  3. Håller helt med gällande MP.
   Kollade oddsen nu och 1.8 mot 1.9 över under 4 procent. Låter som grym risk reward.

   Radera
  4. L dammar väl av det gamla språktestet, eller?

   Radera
  5. Vart tog den Sabuni som var på ÅF vägen? Politik är nog det mest självdestruktiva man kan ägna sig åt.

   Radera
  6. Sorry folks. Unibet har stängt över under på MP. De andra partierna går dock att lira på.

   Radera
  7. "MP får tillsammans med C äga flyktingfrågan"

   Detta är det absolut sämsta utfallet i den för Sveriges framtid helt avgörande frågan. Alla andra områden är fullständigt irrelevanta att försöka påverka så länge vi ej får ordning på migration och integration. Det är som att tjafsa om vilken färg på takpannorna man ska ha på den nya kåken utan att man först sett till att det finns en betongplatta att börja bygga huset på.

   Radera
  8. @Marcus: Instämmer helt, därnäst är det område där Mp:s inflytande är som mest destruktivt energipolitiken, som är helt (vind)snurrig.

   Radera
  9. Funderar på om man ska stöRdrösta på miljöpartiet. Klimatet är ju viktigt trots allt. Med MP vid makten eldas det fossila bränslen hej vilt och då slipper man kanske frysa i framtiden.

   Radera
  10. MP må få som de vill, frågan är om deras väljare verkligen vill det (mer kol, olja och gas).

   Radera
 11. Noterat under dagen.
  Det ena lilleputtpartiet, pissar på det andra lilleputtpartiet.
  Så det är alltså på detta vis, avtalspartnern Mp, tackar L, för att Mp fick tillgång till en regeringstaburett. Så om inte L lämnar JÖK:en efter Stenevis uttalande, är de dumma på redigt.
  https://www.expressen.se/nyheter/stenevi-nytt-migrationsforslag-utan-l-/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoho, nu måste verkligen L bryta. Men hur blåsta är inte MP egentligen, som stenhårt provocerar fram detta?

   Radera
 12. KD klarar spärren 2022 för att Moderater stödröstar på KD - förmodligen klarar sig även MP för att socialister och kommunister stödröstar samt att landets journalistkår kommer driva en klimatskrämselkampanj som kommer skrämma slag på folk under sommaren 2022.
  Har landet lite tur så försvinner det partiet som kallar sig för Liberalerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Socialister röstar naturligtvis inte på ett nyliberalt parti. Jag förstår att du försöker göra dig lustig över socialliberaler, men det är rätt stor skillnad.

   Radera
 13. Gjordes internationella undersökningar kring svenska Public Service och hur de bl.a. hanterade valet 2010 och 2014. Slutsatsen blev att Alliansen bemöttes fördelaktigt i majoriteten av alla debatter och nyheter. Så att det skulle vara tvärt om är bara en sorglig ursäkt från borgerligheten när de förlorar val efter val på grund av dåliga politiska förslag.

  SvaraRadera
 14. Duger inte L eller M? Då får ni rösta på ett parti utanför riksdagen, eller bilda ett nytt, precis som det ska vara och helt i liberal anda.
  L har ju alltid varit socialliberalt fram till Nyamko, så varför gnäller borgerligheten nu när de svängt höger? Jävla nötter.

  Och dessa brunföreställningar, lul.

  Jag saknar etiketten 'trams'.

  ---

  Det är i alla fall en intressant utveckling. Om det håller i sig så kan man ju tänka sig att L- och KD-folket kommer gå till M, och dessa kommer så småningom dra M i något socialistisk riktning vilket kommer få mer _hardcore_ högerfolk att gå till SD och göra det tydligare högerparti. Men om AfS skulle göra entré på riktigt så kanske flykten går direkt dit istället, och SD blir mer gammaldags socialdemokratiskt så som de var första två mandatperioderna.

  Fast L- och KD-folket kanske går till S istället, nu när de tuktats till nyliberalism. Det finns ju en starkt religiös falang i S, och de L:are som är för fina för M lär väl känna sig helt hemma i S.


  Den riktiga frågan är dock: vem fasen röstar på C?!

  SvaraRadera