Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2021-02-14 12:30

Så lite energi drar det att defrosta en elbil

Fördel med appstyrda elbilar (hej Polestar, som fortfarande inte ordnat en app) är att det är enkelt att defrosta dem innan man ska åka, utan att behöva bränna några fossila bränslen. Men hur mycket drar det att defrosta bilen innan avfärd? Exempel vid -7 grader utomhus efter en natt med -14.4 C som kallast följer nedan.
Startläge. Notera att den framåtriktade kameran automatiskt är defrostad, sannolikt på grund av att den kan vara aktiv i vaktläge och spelar in som övervakningskamera. Eller så defrostar Tesla den helt enkelt löpande för att autopiloten ska fungera från start.
Jag har fortfarande efter tre vintrar aldrig skrapat rutorna på elbilen, även om man kan behöva skrapa strålkastarna ibland, eftersom lågenergi LED-ljus och frånvaron av en varm motor gör att dessa inte defrostas.

Normalt slår jag istället på värmen och defrost av rutor i appen, eller via Home Assistants Tesla-integration, som t ex kan ordna så att detta sker automagiskt varje morgon givet val av veckodagar och hur tidigt man vaknar.

Men vad drar detta i energi och hur mycket påverkas räckvidden, givet att bilen inte står inkopplad på elnätet och tar uppvärmningen den vägen, utan från batterierna.

Så jag lämnade bilen utan inkoppling för att testa.

Svaret är inte särskilt mycket.
Startläge. 57% laddning, -3 C i kupén trots -7 C ute.

Laddningen var på 57% och kupévärmen på -3 C, trots att det var -7 C ute. Solen hade ännu inte börjat tina bilen, utan temperaturskillnaden beror sannolikt på att Tesla skickar underhållsström till batterierna och inbyggda system, vilket höjer innetemperaturen något när t ex golvet bli varmt pga batteriernas underhållsvärme.

Defrostingen påbörjades 11:42. Klockan 11:51 var den klar. Åtgången var alltså cirka en procentenhet av batteriet, men då hade jag även slagit på stolsvärmen, vilket dock inte bör göra någon skillnad då den även bidrar till uppvärmningen av kupén via spillvärmen över tiden då stolen inte står utomhus.
56% laddning, 20 C i kupén

En procent på en Tesla Model S 100D är 1 kWh, men exakt hur mycket vet vi inte på grund av att Tesla bara avrundar till hela procentenheter. 1 kWh för en uppvärmd bil så här års är cirka 5 km körsträcka på landsbygdsvägarna. Sommartid hade det varit cirka 5.5 km. I sammanhanget försumbart.

Vad som dock drar mer energi är om det snöat och man har en decimeter snö att tina. Det brukar ta en halvtimme, men jag har inte data på det men bör dra runt 3 kWh.
Resultatet. Notera att man ser rakt igenom så även bakrutan är defrostad. Notera också att motorhuven inte defrostats, och så kommer det normalt se ut hela dagen, eftersom det inte finns något som alstrar värme där under, inte ens vid körning.

Elen laddas nattetid till lågpristaxa så kostnaden för att defrosta var cirka en krona, inklusive nätavgifter, moms och skatter. Tidsinsatsen var att klicka i en app och vinsten är att sätta sig i en uppvärmd bil som inte behöver skrapas.

De flesta nya elbilar har en app via vilken man kan t ex slå på elvärmen i förväg. Polestar har ännu inte lyckats leverera detta till sin Polestar 2 enligt ägare jag pratade med i veckan, utan den måste man gå ut och slå på defrostern manuellt på. Senaste uppdateringen ska dock stödja en i bilen tidsinställd timer, vilket kan glädja den som i förväg vet när vederbörande ska åka. Appen kommer säkert i år, men det är ju lite spännande av Kina-Volvo att sälja en bil som inte är färdig och inte levereras med det som står i säljmaterialet.

24 kommentarer:

 1. Det blir ännu energisnålare med värmepump vilket Tesla nu vartefter inför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, med VP hade det väl fortfarande stått 57%.

   Radera
 2. Hur är det med detta med batteribyte. Såg ett inslag i vecken om en 7 år gammal elbil med nypris 360kkr. Batteribyte nu skulle kosta 250kkr. Bättre var att skrota den. 7 års livscykel talar inte för god miljöfilosofi.

  https://www.svtplay.se/video/29749330/rapport/rapport-9-feb-19-30-5?start=auto
  Efter 18:40.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I3 precis som jag trodde. Den effekt de laddar med är inte sund vid hög SoC och kallt batteri. Annars ett ickeproblem idag för nyare Teslor t ex, för normalbilisten+

   Radera
  2. i3. Ja, köper man en fossilbiltillverkares elbil så blir det så.

   Tesla kört 90 000 mil. Första batteriet höll 52 000 mil, byttes sedan gratis på garantin.

   https://cornucopia.cornubot.se/2019/07/tysk-tesla-model-s-har-kort-900-000-km.html

   Radera
  3. Köpte en beg Zoe som gått ca 8000 mil från 2014. Nu 94 % kvar av initial kapacitet (SOH=state of health). Normalfallet är nog att batteriet håller längre än resten av bilen, men allt kan ju gå sönder, särskilt om något är fel vid tillverkning.

   Radera
  4. Fel, första batteriet 38 000 mil, byttes gratis av Tesla pga garantin.

   Idag är batterierna bättre och nya generationen ska hålla längre än bilen.

   Min Honda-fossil från 2005 är nu uppe i 34000 mil på 16 år. Ser inte riktigt hur man ens boende på landsbygden behöver oroa sig om man köper Tesla. BMW däremot ...

   Radera
  5. Jepp, vi ser vilka problem VW tampas med nu med sin ID3. Verkstäderna verkar fullt med att fixa privatleasade bilar. OTA sägs komma "snart". Gissar på att Tesla 2 hinner presenteras innan, då de kommit långt. Då pratar vi alltså om en ID3/I3/Kona-killer.

   Radera
  6. Äldre Zoes saknar snabbladdning och fläktar för kylning. Så de borde hålla rätt okej. Nyare BMW är säkert bättre, men som sagt ett högriskprojekt. Nybilsgarantin är väl dessutom ynka tre år

   Radera
  7. Jag tror inte de bilar som släppts utan OTA kommer få det. Om OTA vore möjligt i deras arkitektur hade de aldrig lanserat den utan det. Allt annat går lösa på distans och i efterhand om OTA finns och det är den enskilt viktigaste saken att ha på plats i mjukvaran.

   Skulle tro att alla de som är utan det har flera olika system med olika hård- och mjukvara från olika leverantörer och patchning OTA av dessa system är helt enkelt inte möjligt.

   Tesla äger hela mjukvaran vilket givetvis är det enda sättet att hantera detta på.

   Radera
 3. Jag tror inte det helt stämmer. Från början har du 57% men med frosttecken vilket betyder att du bara kan använda ca 57% då den är kall. Om du skulle vänta tills batteriet blir varmare säg av solen så kommer till slut frosttecknet försvinna och då kanske det står ca 59 eller 60% utan frosttecken. Det vill säga att när du efter defrosten ser 56% utan frosttecken så har det inte dragit 1% utan minst 3%. Har sett detta flera ggr på min 3a. /Henric

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värmaren i Teslan är väl 6 kW, vilket på de aktuella ca 10 minuterna blir 1 kWh energiåtgång.

   Radera
  2. Ja, 1kWh är rimligt.
   En bra jämförelse är att ställa in en 2kW byggfläkt i en bil i en halvtimme.
   Nog skulle bilen bli varm alltid.
   Med minsta (50 kWh) batteriet i M3 blir det alltså 2%

   Radera
  3. Måste ju hålla med solo här, 57 är tillgängligt, inte soc. Den har värmt batteriet lite också. Skulle gissa 2-3% totalt. Fortfarande jävligt billigt och dessutom underhållande när grannen står o skrapar sin polestar i -17 😂

   Radera
  4. Jag hade en diskussion med en granne (i lantlig bemärkelse) och god vän med Polestar här i byn. Han konstaterade att eftersom PS2 iaf har en ram runt rutan på förardörren, och inte karmlös + hiss som Tesla för att kunna öppna, så gick det iaf att bryta upp dörren på morgonen när den frusit igen.

   Radera
 4. Fördelen med ALLA appstyrda bilar är ju att man kan slå på bränslevärmare dylikt remote. Det är väl standard senaste 10 åren.

  Lustigt att Kinavolvo inte kunde använda sig av befintliga Volvo on-call funktionaliteten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom har ju helt enkelt ingen app alls. Frågan är om det är bättre än VAG som har en app som helt enkelt inte funkar. Men å andra sidan åker ju id3 mest bärgningsbil ändå så..

   Radera
 5. Vad gäller hur länge battierna håller skulle jag faktiskt känna noll oro för det vad gäller Tesla. Speciellt med nya modellerna med både uppvärmning/kyla av batterierna, där dessutom man har fördel av alla miljoner mil körda och analys av data kring detta. Denna data saknar mest troligt kinavolvo då det som sagt inte ens lanserat bilen med uppkoppling.

  Vilket är lustigt då bland det mest värdefulla du har som biltillverkare av en ny generation är tillgång till telemetri. Säger ju en del om hur långt efter kinavolvo ligger

  För att hylla ett "svenskt" bolag som fattat detta så har Scania jobbat med telemetri i minst 10 år och ansågs länge som marknadsledande på detta inom tunga fordon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan nog batteritillverkaren tillhandahålla. Troligen LG eller CATL som de köper batteriet av. Hur man däremot gör allt annat ligger väl utmaningen. Effektiv kabelstam t ex (bilens näst dyraste del alltså, samma gäller för övrigt fossilbilar). Det går sådär, men Volvo är på god väg. Tesla står dock inte stilla, och har redan ett fint ekosystem. Nu satsar man massivt på fler SuC, fint att därefter släppa in icke-teslor med betalning i t ex BC.

   Radera
  2. Tesla lär knappast öppna upp SuC nätverket utan rätt massiva påslag. Sen kan alla etron ägare sitta och tråna efter det. Som TSLA ägare ser jag bara möjligheter att pungslå folk med mer pengar än vett..

   Radera
 6. Är jag den enda som gillar att skrapa rutor? Det är lite som att trampa på frusna vattenpölar fast för vuxna.

  SvaraRadera
 7. Lite offtopic så bytte jag faktist ut min tjänstebil (Tesla S) under förra vecka som tjänat mig under 2 år.
  Jag bytte dock till en Laddhybrid från BMW. Varför vart det en laddhybrid? Jo, mest för att kostnaden för mig blev väsentligt mycket lägre än om jag valt en diesel eller bensin.
  Var han inte nöjd med Tesla? undrar säkert hälften av denna bloggs följare.
  - Njo.
  Bilen utförde sitt uppdrag och därav var jag nöjd.
  Skrev faktist en recension över mitt Tesla körande då mina kollegor nere i söder av för mig okänd anledning inte vågat välja en sådan och ville veta vad jag tyckte.
  I korta drag så kan jag summera den recensionen med att jag var nöjd i det stora hela.
  Jag bor i (riktiga) Norrlands inland, dvs en ort i Norrbotten och inte Falun. Här är det långa perioder av 20-35 minusgrader.
  Jag upplevde under dessa perioder som att bilen var otroligt kylig längsmed dörrar.
  Räckvidden vart mycket reducerad även om jag oftast tog mig till min destination.
  Jag var inte jätteimponerad av "lyx" känslan i bilen. Känns lite Volvo lyx, dvs tanken är mycket god med dom är inte riktigt där ännu som tyskarna Audi, BMW eller Mercedes. Dock kändes den inte som en budgetbil.
  Men som sagt, Bilen var jag nöjd med för det mesta och jag tyckte absolut att mina kollegor i söder kunde välja Tesla som nästa bil då vintrarna inte alls är lika kalla som här uppe.
  Och som en person som snart haft varenda bilmärke som finns på marknaden så skulle jag vilja tillägga att Samtliga bilar har sina fördelar och nackdelar. Vanligtvis brukar inte Volvoägaren ha några som helst fel på sin bil, ej heller Tesla och för den delen inte BMW. Man kan ju faktist ge andra intrycket att man gjort ett dåligt bilval. Men vi är alla olika och det viktigaste är att du själv hittar den bil som passar dig bäst utefter dina förutsättningar. Sen skadar det inte att vi faktist rör oss mot El-bilar men tekniken är inte riktigt där ännu för att kunna tillgodose allas lyxbehov i hela landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan förstå dina motiv i vargavinter, men efter att ha kört 4 BMW senaste 10 åren är jag helt klar med det bilmärket. Bara för att något känns premium, så krånglar det inte mindre. Haft 3 kampanjer med värdelös service, och rätt mycket krångel med mjukvara. Infotainment är ju rättså 90-tal tyvärr. Om din BMW blir billigare vet du nog inte förrän du sålt den. Mina har tappat minst 50% på 2,5 år.

   Radera