Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2021-02-12 09:30

Så kan du bjuda in till Clubhouse utan att dela din kontaktbok

Clubhouse får kritik för att likt en lång rad andra ej kritiserade appar vilja få åtkomst till din kontakbok på din iPhone, för att du ska kunna bjuda in folk till appen. Men det är enkelt att tillfälligt tömma kontaktboken medan man bjuder in, så ingen information läcker. Beskrivning nedan.

En lång rad appar begär av okända anledningar tillgång till kontaktboken på iPhone. I mitt fall enligt nedan
Appar som begärt tillgång till kontakter

Varför ska till exempel Taxi Kurir ha tillgång till mina kontakter? Eller Instragram? Eller Tesla? Eller SL? Eller Facebook Messenger? Förklaringarna kan kanske hittas i navigeringsanledningar. Instagram korskör i alla fall alla kontakter och meddelar vilka kontakter som finns på Instagram.

Clubhouse kräver tillgång till kontakter när man bjuder in någon till tjänsten, och får kritik för detta.

Men det är fullt möjligt att nollställa kontakterna med några enkla handgrepp på din iPhone.

För det första så ska du förstås ha dina kontakter i iCloud så du har samma kontakter på din Mac, iPad och förstås på icloud.com. 
Mina kontakter innan åtgärd
Kontakter aktiverade på iCloud

Därefter avaktiverar du helt enkelt kontakter via iCloud på din mobil under Inställningar->iCloud och raderar alla kontakterna på din mobil.

Avaktiverat och radera

Alla kontakter finns fortfarande kvar i iCloud och på din Mac eller iPad.

Efteråt. Inga kontakter efter tidigare 155 kontakter.  Har för övrigt i dagarna passat på att radera cirka 400 kontakter som jag inte längre har någon som helst användning av och kanske inte uppdaterats på upp till 18 år, men det är en annan fråga.

Därefter slår man på tillgången till kontaktboken i Clubhouse och kan bjuda in personer i kontaktboken. Som nu är tom.

Inbjudningar i Clubhouse

För att bjuda in någon lägger man manuellt in vederbörande i den nu iCloud-fria kontaktboken, och skickar inbjudan.

Därefter stänger man bara återigen av tillgången till kontakter för Clubhouse, och aktiverar kontakter i iCloud. Så återställs allt igen.

Svårare än så är det inte.

I övrigt för de journalister som oroar sig över källor i kontaktboken etc, så har man ju inga känsliga uppgifter i kontaktboken på telefonen från början, utan alla känsliga kontakter hålles borta från sådant. Annars kommer om inte annat Apple via iCloud ha koll på dem, och risken finns alltid att bli hackad. Känsliga uppgifter hålles krypterat separat, förslagsvis dessutom på externt minne bakom lås och bom. Inte på en uppkopplad dator eller pryl. Enklaste hacket är kanske att som i Höstsol helt enkelt installera lämplig nätverksutrustning på redaktionens kontor vid ett besök som t ex hantverkare, städare eller motsvarande, och sedan den vägen börja avlyssna och hacka sig in i datorerna på redaktionen. Eller varför inte bara sätta upp en wifibasstation med samma namn som redaktionens och börja ta det den vägen?

3 kommentarer:

 1. Ja det är verkligen bara clubhouse som fått kritik för att vilja samla in onödig data. Men det är ändå bra att det nu kommit fram vad som är Clubhouse affärsidé.

  I övrigt håller jag med om att argumentet för journalister inte håller, folk måste bli mer medvetna om hur de lagrar sin data.

  SvaraRadera
 2. Vad gör clubhouse som tex zoom inte gör?

  SvaraRadera
 3. Nu har jag ingen koll på clubhouse, men den viktigaste skillnaden för mig är om de fungerar utan att de ber om är inget stort problem om man kan använda dom ändå. Tex messenger gick bort för min del då de åtminstone förr vägrade installera om de inte fick läsa mina sms. Sen skulle en bra feature från mobilen vara att kunna ge appar tillgång till en egen version av kontakter så kan man tex skilja på vänner jobb och familj och låta Instagram se vänner men inte jobb

  SvaraRadera