Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2021-02-11 17:39

Rysk inrikespolitik bakom utvisningen av diplomater

Den ryska diktaturen i Kreml utvisade diplomater från Sverige, Polen och Tyskland, och hävdade att dessa deltagit i demonstrationer för "ingen särskild" (Navalny). Sverige och de andra två länderna svarade genom att välja någon från listan av diplomater som egentligen är underrättelseoperatörer åt GRU eller SVR och utvisa dessa. Bakom Kremls tilltag ligger inrikespolitik och ett försök av diktaturen att skapa en berättelse.
Ryska UD
Den svenske diplomaten gjorde bara sitt jobb med att se htt ur läget är i landet, alternativt rörde sig bara naturligt i området, men utvisades ändå på oklara grunder. Motsvarande gällde Polen och Tyskland.

Bakom det hela ligger inrikespolitik i Ryssland.

Kreml försöker få det till att ingen särskild, eller någon bloggare, som man brukar kalla Navalny i ett försök att inte ge honom något erkännande eller uppmärksamhet, är utländsk agent och att länder som Sverige, Polen och Tyskland ligger bakom och har organiserat demonstrationerna. Det finns förstås ingen grund för detta, men det visar på desperationen hos den ryska regimen.

Sverige gjorde förstås rätt i att välja någon av underrättelseagenterna på Gjörwellsgatan och utvisa denne. De flesta så kallade ryska diplomater i Stockholm är enligt Säpo och Must i själva verket underrättelsetjänst, antingen tillhörande den civila utrikestjnsten SVR (fd KGB) eller den militära GRU. Synd bara att man inte tog lite fler tjekister från de färdiga listor man fått från den svenska säkerhetstjänsten.

Ändå bra reagerat av den svenska regeringen, som för en gångs skull inte töntade till sig, utan satte hårt mot hårt.

8 kommentarer:

 1. Det är ju nästan som att man ser en Monty Python scen utspela sig om det inte vore för att Putin & Co faktiskt verkar mena allvar!!

  Ibland undrar jag stilla om dom inte sitter på kontoret och asgarvar samtidigt som dom kommer upp med den ena plotten konstigare/dummare än den andra?

  SvaraRadera
 2. "Ryska UD
  Den svenske diplomaten gjorde bara sitt jobb med att se htt ur läget är i landet, alternativt rörde sig bara naturligt i området, men utvisades ändå på oklara grunder. Motsvarande gällde Polen och Tyskland."

  Vad innebär "samma område"(gata?kvarter? Stad?)
  Har du mer information om vilken typ av arbete diplomaterna utförde?
  Vilket skäl uppger ryssarna för utvisningen? Ingen i Kreml som uttalat sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt diverse svensk media så är den officiella grunden till utvisningen att den svenska diplomaten i fråga hade deltagit i en demonstration.

   Enligt SVT så det ett vanligt förfarande att diplomater övervakar demonstrationer i sina värdländer.

   Radera
  2. @mattias j. Tack för svar.
   Vet du om det finns exempel på utländska diplomater som deltagit i icke tillståndsgivna (regim kritiska) demonstrationer i Sverige?

   Sen är jag ingen expert på semantik men det borde väl vara skillnad på "övervaka" och "delta". Har inte sett inslaget från SVT. Kanske blir lättare att förstå om man har hela kontexten...

   Radera
 3. Visar detta verkligen desperation från Kremls sida? Känns som att detta är hur de agerar hela tiden.

  SvaraRadera
 4. Då väntar vi på rysktrollen att svara på bloggen med blaha blaha...

  SvaraRadera
 5. Bra val av Kreml, alla vet ju hur tarvliga dessa tre länder varit mot Ryssland de senaste 500 åren. Folkdjupen kan potentiellt suga i sig det (hoppas Kreml).

  Poänglöst om det varit en portugis, en irländare och en sloven.

  SvaraRadera
 6. Bra val av Kreml, alla vet ju hur tarvliga dessa tre länder varit mot Ryssland de senaste 500 åren. Folkdjupen kan potentiellt suga i sig det (hoppas Kreml).

  Poänglöst om det varit en portugis, en irländare och en sloven.

  SvaraRadera