Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-02-19 11:32

Regeringens budget: 1700 MW effektunderskott vintertid beror på nedstängd Ringhals - vindkraft inte pålitlig

Regeringen skriver i sin höstbudgetproposition för 2021 och utgiftsområde 21 energi att ett nationellt underskott på 1700 MW till 2900 MW var väntat på grund av nedstängningarna av Ringhals 1 och 2, samt att vindkraft inte är tillförlitlig. Man skriver att Sverige blir beroende av import av effekt under höglasttimmar. Situationen inför innevarande vintern var alltså dokumenterat känd av regeringen.
Ett mindre ställverk, redo att kopplas bort vid effektbrist
Regeringen skriver i budgetpropositionen 2020/21:1 (PDF):
"[I]nför den kommande vintern 2020/21 kommer [Sverige] att ha ett nationellt underskott av effekt om ca 1 700 MW vid topplasttimmen en normalårsvinter [...] och ca 2 900 MW vid en tioårsvinter. Den försämrade inhemska effektbalansen beror i huvudsak på stängningen av kärnkraftsreaktorerna Ringhals 2 och den planerade stängningen av Ringhals 1 som förväntas ske i december 2020. [...] Detta innebär enligt Svenska kraftnät ett högre beroende av import vid höglasttimmar. Inför den kommande vintern har marginalerna krympt för att kunna upprätthålla effektbalansen."

Regeringen konstaterar också att "[i] det svenska elsystemet finns möjlighet att i nödfall kunna koppla bort elförbrukning." 

Vidare konstaterar man att vattenkraft och kärnkraft är pålitliga, vilket inte vindkraft är:

"Kärnkraft och vattenkraft har en hög s.k. tillgänglighetsfaktor medan vindkraft har en lägre. Till exempel producerade kärnkraften under topplasttimmen vintern 2019/20 på en nivå av 97% av installerad effekt medan vattenkraften låg på 70% och vindkraften på 45%."

I Texas har miljontals abonnenter och ännu fler individer ännu inte fått tillbaka strömmen och de omfattande strömavbrotten efter bortkopplingen av elförbrukningen har nu även gjort att vatten och avlopp inte heller fungerar.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

48 kommentarer:

 1. Vad var det det varnades för liksom.
  Rätt tråkigt men inte ett dugg förvånande.
  Ändå pressade man på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer bli jättebra!
   Titta på Energimyndighetens filmer
   Fyra Framtider så förstår ni vart vi är påväg.
   (Filmserien släpptes en månad före energiöverenskommelsen skulle klubbas)

   Radera
 2. Ideologi mot välfärd.
  Det fungerar med vätgas och vindkraft!
  Det skapa också fler arbetsplats!
  Men det betyder vi behöver mer resurs per TWH, vi måste förstöra mer miljö för ledningar.
  Vi har med över 5000ton kärnavfall tydligen tillräckligt för at redan förstöra oss och Europa flera gånger och med eller utan nedstängning av kärnkraft och kostnader för lagring av detta i alla framtid.
  Miljöpartiet vill har rätt och har rätt.
  Men det gör ingen skillnad och MP ruinera oss för att vara rätt.
  Tyskland har redan idag Europas högst elpris och börja nu skattesubventionera EEG omläggning för att inte ytterligare visa direkt vad vår "Energiwende" har gjort.

  SvaraRadera
 3. Texas är ju lite eljest. De har sitt eget elnät som inte är ihopkopplat med resten av USA för att slippa övergripande hemska regleringar för exempelvis robusthet.

  Det som nu vädermässigt händer där är inget nytt utan händer med något decenniums mellanrum. Förra gången det hände konstaterades att elnätet behövde vintersäkras och rekommendationer gick ut för det, men inga tvingande, varför absolut ingenting gjordes då det ju kostar pengar och man vill ju inte hamna i underläge mot en konkurrent.

  Att dra upp Texas är lite som att jämföra äpplen och päron.

  I Sverige har vi ett robust elnät med graceful degradation vid överlast. Vi är också ihopkopplade med resten av Europa. Dock finns det förstås även här brister som bör åtgärdas igår, men det är inte i paritet med U-landsnätet i Texas.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Texas är ju dock inte den enda delstaten som drabbats.

   Radera
  2. Nej absolut inte, men de utmärker sig i att försvara sin efterblivenhet. Går ett problem inte att lösa med vapen så finns det inte. Det är i varje fall upp till folket att preppa för sånt här enligt ledande politiker.

   https://www.marketwatch.com/story/ex-texas-mayor-says-local-government-owes-you-nothing-as-residents-go-days-without-heat-or-power-11613579671

   Radera
 4. Lyckligtvis var vattenmagasinen på all time high inför vintern. Hade det varit det motsatta som ju kan komma vilket år som helst hade det blivit dålig stämning.
  En skyddande hand hålls ju över barn och dårar, barn är väl inte de styrande i landet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. App, app. Barn, dårar och alkoholister.

   Radera
  2. Nej, ingen "all time high".
   Info om det här, plus en massa annat.
   https://www.energiforetagen.se/globalassets/energiforetagen/statistik/kraftlaget/aktuellt-kraftlage-sverige-veckorapport.pdf

   Radera
  3. Norges reservoarer står för nästan 3/4 av den totala energimängden för norden och där var det all time high så helt fel är inte påståendet.
   Se t.ex. här http://wwwdynamic.nordpoolspot.com/marketinfo/
   Välj reservoar för Norge i matrisen till vänster och graf så syns det tydligare.

   Radera
  4. Det har väl snöat ganska bra överlag i Norge också så de kan ju tryggt räkna med rejäl påfyllning till våren i magasinen även om det inte är lika extrema snömängder som förra vintern.

   Radera
 5. Samtidigt pekar allt mer på att vi ska gå över från energieffektiva pengar till Bitcoins och liknande blockkedje-pengar. Då behöver vi all energi vi kan uppbringa!

  Vi vill ju inte missa framtiden...

  SvaraRadera
 6. Vill MP inte ha kärnkraft så får se acceptera att vi bygger gas eller kolkraft. Bara att välja!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä... MPs lösning är att istället importera skitig gas/olje/kol-kraft... På det sättet ser Sverige ut att vara duktigast i världen på att inte producerar Gas/olje/kol-kraft.... Utsläppen sker ju inte i Sverige, då, utan i våra gannländer då....

   Radera
  2. Enligt MPs ideologi så löses detta genom att gå till ett cirkulärt samhälle där hjulen snurrar långsammare för att minska resurs/energikonsumtionen och vägen dit är att minska vårt välstånd. Fattig och lycklig helt enkelt, 4 % bestämmer över 96 % övriga.

   Radera
  3. MP gör bara vad man kan förvänta sig av överhettade tonårshjärnor.

   Den som TILLÅTER detta är Löfven, han är den skyldige.

   Hur lätt som helst skulle han sju dagar i veckan kunna göra upp med borgarna om en ansvarsfull energipolitik men han väljer istället att säkerställa innehavet av Rosenbad.

   Det får kosta precis vad som helst, vad som händer med Sverige när han låter MP härja är ointressant för honom. Tvi vale.

   Radera
  4. Mmmm Löven är den som till vilket pris som helst vill regrea utan skrupler .... Lovar saker till MP som inte är förenligt till vad han lovar C & L.... ingen synar honom,så han lyckas komma undan med sina lögner....

   Radera
 7. I sammanhanget kan man ju nämna att den gaspanna som E.OFF byggde i Malmö delvis för att kompensera elbortfallet från Barsebäck inte heller producerar el sedan 2017:

  https://www.uniper.energy/sverige/reservkraft/oresundsverket

  FÖR ATT DEN ÄR OLÖNSAM MED LÅGA ELPRISER SKALL DEN PERMANENT STÄNGAS, 10 ÅR EFTER UPPSTART!!?!?! Låter bra det här folks vi låter marknaden lösa det va?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Höj priserna ;)
   Nä men har inte regeringen gjort liknande kraftverk olönsamma med just straffskatter . Svårt för marknaden att hänga med då.

   Radera
  2. Det är lungt, myndigheterna har godkänt det "Öresundsverket i Malmö har tidigare bidragit till elförsörjningen i södra Sverige och till fjärrvärmeleveranserna till Malmöborna. På grund av låga elpriser och alternativ värmeproduktion i Malmö-området, har Öresundsverket inte varit tillgängligt för elmarknaden sedan 2017. Efter tillstånd från Elberedskapsmyndigheten har Uniper påbörjat en försäljningsprocess av kraftverkets utrustning och komponenter. "

   Radera
  3. Känns helt ok att låta marknaden lösa detta om man säger att alla elslag måste bära sina egna externaliteter.

   För kärnkraften är det avfallhantering och för vindkraft är det effektvariation.

   Radera
  4. Det är som i vid Irsching in tyskland det byggs flera gaskraftverk med högsta verkningsgrad men det används aldrig och ny vill de bygger en ny gaskraftverk eftersom det finns medel för ny men inte för det gammla, samtidigt få ingen av de läggas ner eftersom det finns behov inom effektreserv.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Irsching_Power_Station

   Radera
  5. Har vi egen myndighet för Elberedskap???

   Radera
  6. Visade sig att det var SVK.
   "Elberedskap
   26 januari, 2015
   Svenska kraftnät är Sveriges elberedskapsmyndighet. Det innebär att vi ska se till att hela den svenska elförsörjningen har beredskap för händelser som krig, terrorhandlingar och jordbävningar. Det handlar om störningar som ligger utanför de enskilda elföretagens eget ansvar."

   Radera
  7. Flertalet kraftverk lade väl ner omgående i efterspel av att regeringen kraftigt höjde skatten för dessa typer 2017?

   Det är väl inget konstigt att man får lägga ner vissa verksamheter om staten straffbeskattar det stenhårt.

   Radera
  8. Inklusive det som Ygeman nu degade 1 miljard för att starta upp igen, det stängde också pga den höga straffskatten som nyss infördes.

   Radera
  9. Hoppla, klassade just Ygeman Miljöpartiet som terrorister?

   Radera
  10. Klart Ygeman degade för det verket , det ligger i Stockholm.

   Att strömmen går i Skåne struntar han i. Förstår inte hur den politiska majoriteten i Malmö accepterar denna behandlingen av sitt moderparti. Först svårigheter med gränspendlingen och många byråkratiska hinder som hindrar fullt utnyttjande av fördelarna med en kort väg till Skandinaviens största storstadsregion. Sedan alla problem med infrastrukturen. Per capita har infrastruktursatsningarna varit ungefär hälften av Göteborgs- och Stockholmsregionen sedan bron invigdes.

   Det är tyvärr hårda fakta och det är inte konstigt att utvecklingen i den folkrikaste delen av Skandinavien haltar. Antagligen för att man är rädd för konkurrens i Stockholm.

   Kanske för man inte har så mycket att komma med när det gäller?

   Radera
 8. Det är lätt att måla upp skräckbilder om vi bara räknar nationell el. Men vi lever med en europeisk elmarknad. Våra grannars elkraft står till vårt förfogande. Alla riksdagspartier vet att vi mitt i smällkalla vintern kan räkna med våra kontinentala kolkraftverk samt tyskarnas förhoppningar på Putingas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom det bara är nationellt vi har kontroll över med säkerhet på lång sikt så är det liksom där vi måste gardera oss. Vad händer för Sverige om Alternativ För Tyskland vinner nästa val och väljer att gå ur EU?

   Radera
  2. Så som det ser ut nu så kommer ju hela Mälarregionen och Skåne behöva stoppa all utveckling till 2030 pga för trånga kablar, sånt är jäkligt obra. Förstår inte hur man har kunnat missa detta i planeringen, totalfel, uselt skött, värdelösa tjänstemän som planerar helt enkelt.

   Radera
  3. Skyll inte på tjänstemännen i politikerstyrda organisationer. Där är det väljar-ansvaret som gäller!

   Radera
 9. Sifferblinda och obildade politiker verkar villiga att lägga ner vad som helst för att istället importera allt - och betala med pengar, kronan, som snart inte längre har något värde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Outsourcing - influens från kortsiktiga i näringslivet?

   Radera
  2. Eller smarta lånsiktiga!

   Radera
 10. Finns en ny läsvärd artikel på DI om projekt Svea, Vattenfalls plan för att förnya Ringhals. Står hur de tvingades förklara kärnkraften olönsam men projektet är inte nerlagt utan är vilande i väntan på ett annat politiskt läge. Så styrs Sverige.

  SvaraRadera
 11. Om nu kärnkraften är så lönsam hur kommer det sig att inget bolag vill bygga? Vattenfall har fritt fram att investera i kh kärnkraft, riskkapitalbolag skulle ju rusa mot kärnkraft *om den var lönsam*.

  Det går inte heller att skylla på svenska skatter då kärnkraften inte direkt rusar i höjden i övriga Europa. De enda som försökt i modern tid är Finland, och de är ett skräckexempel. Rejäla förseningar och miljarder över budget, tveksamt om det någonsin bli lönsamt. Nej, dagens kärnkraft är för dålig...kanske de små reaktorerna KTH planera ekan vara något istället? Mindre insats, mindre risk...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Europa satsar starkt på naturgas som står för ca 25 % energiförsörjningen. Vill Sverige stå på egna ben så behövs baskraft och då kommer friheten givetvis kosta.

   Radera
  2. Kärnkraft är idag helt enkelt inte lönsam pga politik. Dessutom ska det inte vara lönsam energi är som utbildning och andra samhällstjänster grundförutsättning till välfärden.
   Det är inte elbolag som ska göra stor vinst det är industri och tjänster som ska förädlar energi och levererar välstånd.
   Politik har beslutat vi ska har opålitligt massiv subventionerad energi i form av vind och solkraft. Direktsubventionerad eller indirekt subventionerad för at skapa lönsamhet för vissa utifrån subventionering. Nu har vi överproduktion av energi och högre infrastrukturkostnad och dessutom behöver mer infrastruktur för mindre elproduktion än 80talet med mindre pålitlighet. Hur ska mer energiproduktion vara lönsam om det finns fortfarande massiv subventionering av energiproduktion och dyra hotfix för effektbrist ?

   Radera
  3. @Marcus: vänligen uppdatera din bild av kärnkraft, ett antal länder planerar en utbyggnad av kärnkraft: läs mer hos Second-opinion http://second-opinion.se/55-nya-karnreaktorer-pa-gang-i-europa/

   Radera
  4. Marcus, eftersom det i praktiken inte går att bygga där det behövs för att minska transmissionen, du kan bygga i Barsebäck men det området är väl förbjudet, du kan bara bygga i gamla kärnkraftverk, så du kan inte bygga bredvid Pågen i Malmö utan måste ut till Oskarshamn eller Ringhals eller Forsmark eller över till andra sidan Östersjön.

   Radera
  5. Va står naturgas för 25 % ??? Inte i Sverige i alla fall....

   Radera
  6. Kärnkraft går inte att räkna hem ekonomiskt.. Men det är förutom vattenkraft de enda trovärdiga energiproduktionen som kan gasa och bromsa när "just in time-producenterna vind o sol" inte levererar..... Miljövänlig kärnkraft är alternativet till importerad miljöonvänlig kolkraft......

   Radera
 12. Nu ikväll före kl. 21 var frekvensen på nätet tokhög, 50.16. Vanligt problem numera med visaren på rött.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Det är mer volatil nu, i Tyskland kopplas oftast vindkraft bort från system med full ersättning. Man behöver inte ifrågasätta vår nettoenergiöverskott i Sverige men det har också negativ effekt på vattenkrafts livscykel co2utsläpp eftersom här regleras mest vattenkraft ner vid el överproduktion. CO2 utsläpp i Sverige är tack för vind och solenergi sämre och det är pga konstiga taxonomiregler. Jag undrar om sverige redan har nån ersättning/bidrag för icke produktion. Det fanns absolut vissa saker som torv(det få co2 certifikat) som gäller som förnybart inom kraftvärme som är verkligen problematiskt men för ungskemi viktigt.

   Radera
 13. Det finns inte ett svenskt problem... vårat elnät sitter ihop med våra grannländer.... Vi bestämmer inte elpris i Sverige.... Det gör Nordpool... Efter tillgång / efterfrågan. Om vi stänger ner Kärnkraft (som MP vill) så innebär det att vi importerar Kolkraft i stället från ex tyskland eller polen... Är det bättre?

  SvaraRadera
 14. På bulletin.nu som i media hängdes ut som skandallös högersajt innan den publicerat en endaste artikel kan vi nu läsa: ”Energiföretaget Uniper har tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och företaget Blykalla ansökt om pengar hos Energimyndigheten för att utveckla små modulära kärnreaktorer i Sverige. Även statliga Vattenfall hakar på trenden, men här sker samarbetet med Estland än så länge. ”Vi utesluter inte den här tekniken i Sverige”, uppger Vattenfall”

  SvaraRadera