Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-02-28 11:27

Regeringen inför årsavgift för elcertifikat - drabbar mikroproduktion av solkraftel

Den miljöpartistiska regeringen har beslutat att införa en årsavgift för elcertifikatkonton om 200:- SEK per år från den första juli 2021. Detta innebär att de flesta privatpersoners solcellsanläggningar får betala för att generera det förnyelsebara belöningssystemet elcertifikat. Man bör således avregistrera sitt konto och sina elcertifikat om man inte ska göra förlust eller säljer väldigt mycket el via rätt leverantör.
Solceller
Regeringen med Miljöpartiet har alltså beslutat att motarbeta de privatpersoner som installerat solkraftanläggningar genom att avgiftsbelägga elcertifikatkontona.

Den nya avgiften blir 200:- SEK per år och privatpersoner med solcellsanläggningar behöver därmed avsluta sina elcertifikatkonton och makulera de förnyelsebara elcertifikaten solcellerna tidigare gett rätt till. Elcertifikaten ger nämligen så dåligt betalt att det blir en förlustaffär för de flesta.

T ex erbjuder Falkenberg Energi 4.5 öre mer om man har elcertifikat än inte på sin solcellsanläggning och man måste därmed sälja 200/0.045=4444 kWh el om året för att bara kunna betala Energimyndighetens nya avgift. Många gör inte detta, utan det kan kräva en anläggning på kanske uppåt 10 - 15 kWp för att nå dit.

Det kräver tydligen hela sju steg för att kunna avregistrera sig från Energimyndigheten, men var i praktiken inte särskilt konstigt.

I slutändan handlar det inte om några stora pengar, utan några tior om året man som egen solkraftproducent förlorar på att inte sälja elcertifikat längre, men det är intressant hur Miljöpartiet på detta vis levererar nålstick mot småskalig förnyelsebar lokal elproduktion. Kanske är det för att man ska kunna hävda att det finns mindre förnyelsebar elproduktion i landet än vad det faktiskt finns och därmed kunna ta ut straffskatt på något annat?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

41 kommentarer:

 1. Intressant! Har själv ingen solcellsanläggning så har dålig koll, men känns inte slutkommentaren onödigt konspiratorisk? Eller är det bara jag som blivit less och överkänslig på att allt ska vinklas till att det finns onda motiv bakom allting.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller så är bara MP dumma i huvudet och motarbetar sin egen politik. Iofs rätt sannolikt.

   Radera
  2. Ja, helt ärligt så tycker jag det låter betydligt mer sannolikt. :-)

   Radera
  3. Att MP är dumma i huvudet är ju 100% korrekt.

   Radera
  4. Ja och då är väl MP röstaren bland de mest välutbildade och bevisar väl att utbildning inte per automatik är överordnad.

   Många bönder som ju anses vara lågutbildade och inte behöver tas hänsyn till i debatten märker till skillnad av Södermalmseliten av klimatförändringarna som och försöker anpassa sig så gott det går. MP väljaren som aldrig varit närmre naturen än Vita Bergen vet att klimatet mår bäst av att stödja djurrättsterrorister(nej de är inte aktivister), förbjuda skog (avverkning). Dock är det perfekt att vara vegan så länge inget av ingridienserna kommer från Svenskt jordbruk, är ju lite 90 tal över att äta Svenskt

   Radera
  5. Synd bara att veganska grödor förutsätter växelbruk med grödor som går till djurfoder.

   Radera
  6. När MP inför solcellsstöd klagas det inte. När MP inför en skatt på 200 SEK är de 100 procent dumma i huvudet.

   Radera
  7. Nu införde de inte ett stöd, utan ett avdrag och tog bort det överkomplicerade stödet. Avdrag betyder att du betalar mindre skatt än annars och får behålla mer av dina egna pengar.

   Radera
  8. Är du mot sänkt skatt, Östergren?

   Radera
  9. Jo jag liksom läsarna känner till detta med avdrag stöd bidrag etc.
   Är inte MP det parti som gynnat solceller mest?

   Radera
  10. Stödet var större med Alliansens gamla regler och M+KD-budgeten 2017.

   Radera
  11. Eller var det 2019 som var M+KD-budget?

   Radera
  12. Det var ju på tiden. Ingen idé vi premierar mikroproducenter det leder bara till problem och instabilitet i näten.

   Radera
 2. Får be om ursäkt för min okunnighet. Trodde det var MP som lovat mest stöd och stålar till solceller och elbilar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnad på vad man lovar och vad man gör. Högsta avdraget är väl 50000 kronor numera, tidigare var det typ 30%, som sedan sänktes till 20%. Kunde alltså vara betydlig större förr, och i praktiken har stödet/avadraget sänkts.

   Elbilar har man höjt bidraget på men höjde samtidigt skatten så att skatten på tre år blir högre än bidragshöjningen.

   Radera
  2. Lite som att man inför skatt även på biologiskt nedbrytbara plastpåsar gjorda på icke-fossila källor, liksom att man inför kemikalieksatt även på kemikaliefria kläder (skadliga kemikalier alltså).

   Radera
  3. De pratar mer än alla andra...

   Radera
  4. Det går inte att komma ifrån att MP satt agendan gällande solceller elbilar och plastpåsar.

   Radera
  5. Från 1:a April höjs miljöbilspremien till som mest 70kkr. Hyrbrider får nu en mindre del av kakan. Andrahandsvärdet för elbilar som nu börjat sjunka lite snabbare är fortsatt extremt bra. För den som kör långt är milkostnaden väldigt låg.

   Hur lång livslängd premien får är dock osäkert. Än så länge fungerar det dock bra att inkassera efter 6 månaders ägande. Själv är jag uppe i 120kkr bonus, genom att hjälpa miljön med att frigöra rätt nya elbilar till andrahandsmarknaden.

   Radera
  6. Östergren, precis jag tackar MP. Sen får jag hålla med bloggaren att MP sysslar med lite märkvärdigheter. Vilket är egentligen partiet med bäst miljöpolitik nuförtiden?

   Radera
  7. Biologiskt nedbrytbara plaster....
   Biologiskt nedbrytbara plaster är material som mikroorganismer kan bryta ned till koldioxid, vatten och biomassa. Detta är alltså en materialegenskap som möjliggör att man kan tillverka produkter som kan klassificeras som till exempel komposterbara. De allra flesta biologiskt nedbrytbara plasterna är klassade som industriellt komposterbara vilket betyder att de inte bryts ner i en vanlig hemkompost eller de rötgasanläggningar vi har i Sverige. Det är alltså väldigt viktigt att kommunicera i vilken specifik miljö en produkt eventuellt är nedbrytbar.

   Radera
  8. B2B: bäst miljöpolitik i realiteten borde V ha. Finns inget annat parti som hade kunnat fördärva vår ekonomi lika effektivt, och eftersom kopplingen mellan oljeförbrukning och BNP är stenhård så...

   Radera
  9. Lite oväntat kanske men Moderaterna ska tydligen ha bäst miljönytta per satsad krona enligt ett antal olika granskningar, och tydligen verkar rätt många väljare också tycka det eftersom M anses ha bäst miljöpolitik: kvartal.se/artiklar/liberalernas-valjare-underkanner-regeringens-arbete/ (se graf mot slutet)

   Mest minskningar av koldioxidutsläpp: https://timbro.se/ekonomi/miljo/effektiv-klimatpolitik/

   Radera
  10. Sedär. Ja det var kanske lite oväntat. Det skulle behövas ett alternativt miljöparti, som mer utgår ifrån forskning.

   Radera
  11. Eller ett parti som till och med kan ta ordet kulturlandskap med i sitt partiprogram.
   Kulturlandskapet och dess bioligiska mångfald är ju det som är mest hotat.

   Radera
 3. All småskalig och förnybar produktion av energi bör belönas, oavsett vind, sol eller vattenkraft.
  Ska mänskligheten få ordning på miljön utan att behöva sluta glo på netflix så måste elproduktionen fortsätta växa på ett så miljövänligt sätt som möjligt!
  Kärnkraft/geotermiskt på stor skala, sol och vind på liten skala, det är min bestämda uppfattning, change my mind!

  SvaraRadera
 4. Ja MP är verkligen svåra att förstå. Litet parti med för många viljor. Och alldeles för mycket reellt inflytande i förhållande tilll hur få som faktiskt röstade på dem.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Om det kosta 200kr är det rimligt, inmatnings abonnemang ska också inte vara avgiftsfritt. Avsluta med alla hemliga subventioner. Effekt abonnemang för alla!
  Väljare och inflyttarika målgrupp med småhus få helt andra villkor än till exempel bostadsrätt som måste betala moms på såld el till medlemmar, vi har nästan ingen överföringskostnad men betala för effekt som betyder vi har nästan ingen nytta med effektkostnad. Och allt subvention leder inte till solel och vindkraft som trycker bort kol i Europa, nej det har gjord kärnkraft inte lönsam och tryckt pålitligt produktion ut från systemet som har varit betydligt mer miljövänligt än vind och solel i Sverige.

  SvaraRadera
 7. Hela grejen med elcertifikat är ju helt dum i huvudet, man måste fylla i en helt bunte med blanketter och registrera sig i _ytterligare_ ett myndighetssystem. Som belöning får du ett par hundralappar i bästa fall.

  Att det kostar något att hålla reda på 10000 5kwh-anläggningar kan jag förstå, så varför inte hålla dem borta från marknaden... troligen är ju administrationskostnaden (deras eget fel förvisso) högre än vad de anläggningarna teoretiskt omsätter.

  Om något så borde de se till att avkastningen på en solcellsanläggning är högre istället, så att det överhuvudtaget finns ett rimligt incitament till att sälja elen (te.x. att man får göra avdrag för varje kwh såld på inkommande kwh-skatter, då man inte belastar nätet på samma sätt med lokal el...).

  SvaraRadera
  Svar
  1. du få idag redan nätnytta som du få betald för, vattenfall betala relativt mycket för detta. Mälarenergi har betydligt lägre överföringskostnader men också betydligt mindre nätnytta. Och allt nettodebitering om skatt eller energi är hemligt subvention igen eftersom det finns ingen produktion från solcellerna.

   Radera
  2. Jag måste korrigera mig, Mälarenergi betala relativt mycket 9,2öre är inmatningsersättning för företag.

   Radera
  3. Najs, Ellevio ger mig bara 4.3 öre för nätnyttan.

   Radera
 8. ... Bara 2 pizzor per år... Och det drabbar ingen fattig (=ingen som skulle få för sig att röstar på os(S) iallafall)... Dessutom har de garanterat ISK-konto också, dessa rika solskördare!

  SvaraRadera
 9. Jag investerade till och med i en godkänd mätare för att få elcertifikat även på egenförbrukningen, men den investeringen kommer aldrig betala sig och får nog nu helt ses som ett nördigt tillbehör för att se hur bra (eller snarare hur dålig) precision SolarEdges egen interna mätning har.

  Sålde iofs EC+UG 2019 för drygt 500 kr (via ett bolag som sköter hela byråkrati mot 20% av förtjänsten) men det var innan den verkliga priskollapsen, har fortfarande inte fått resultatet för 2020...

  SvaraRadera
  Svar
  1. (En extra mätare direkt efter växelriktaren alltså, uppkopplad till en tjänst för insamling av EC+UG)

   Radera
 10. Inte riktigt relevant här men eftersom nätägare måste gratisansluta alla icke nettoproducenter och extremt rabatterad ansluta vindkraft och naturligtvis med lite vinstpåslag också.
  https://www.energinyheter.se/20210228/23516/dubbelsmocka-elnatskunderna

  SvaraRadera
 11. Skulle förklara demokrati för barnen så de fick rösta vad vi skulle äta till middag två röstade på pizza och två på tacos så jag gjorde blomkålsstuvning för att förklara hur miljöpartiets vågmästarroll fungerar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt. Hoppas dom fick spenat till efterrätt också.

   Radera
  2. Underbart. Väldigt pedagogiskt gjort

   Radera