Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2021-02-17 13:48

Populistisk regering underkänner hela sin tidigare coronastrategi

I ett utspel som bara kan tolkas som populism och att man börjar oroa sig över valet 2022, eller eventuellt extraval innan dess, går nu regeringen ut med att man vill kunna ta till stenhårda åtgärder och stänga allt när det nu blir en tredje våg av Covid-19. Därmed underkänner man all sin tidigare så kallade coronastrategi och öppnar därmed för kritik för att man fram till idag gjort fel.
Rosenbad SOS 112
Regeringen vill nu få bemyndigande för att stänga ner i princip allt, och då inte bara exempelvis köpcentrum, utan alla handelsplatser, dvs alla former av butiker, alla former av gym osv, vid en tredje våg av Covid-19.

Varför man nu vill ta dessa åtgärder när de mest utsatta riskgrupperna är vaccinerade och vaccinen för allmänheten snart börjar dra igång, samtidigt som över 600 000 svenskar har haft smittan och därmed är immuna, och inte tidigare är helt oförståeligt.

Regeringen underkänner alltså sin tidigare coronastrategi och säger att den inte ens hade dugit vid ett mindre allvarligt läge än vi tidigare upplevt. Man öppnar sig därmed för kritik.

Varför agerar man då på detta viset? Antagligen handlar det om populism, dvs det som resten av Europas politiker ägnat sig åt där man i slutändan allt mer får samma smittspridning som i Sverige ändå, men samtidigt sabbat sin ekonomi. Politikerna i de flesta EU-länder har gått emot sina egna experters råd och agerat hårdare, men inte i slutändan uppnått något annat än att man under en tid kunde peka finger på något annat land och på så sätt skydda sig politiskt. I EU/EES är det i princip bara utkanterna av området som är lägre drabbade, som Finland, Island, Norge och Grekland. För att inte tala om avvikelser som Australien och Nya Zeeland, isolerade öar där det var sommar istället för vinter när pandemin bröt ut. I övrigt verkar inga åtgärder egentligen gjort någon större skillnad för hur smittspridningen är just nu. Så länge inte regeringen kan flytta Sverige till Polynesien lär inga åtgärder göra någon större skillnad längre, annat än vaccinering.

Regeringen är helt enkelt oroliga för valet 2022 och vill kunna peka på de sista åtgärderna man tog som att man tog i på skarpen. För att inte tala om risken för ett extraval.

Samtidigt är nu beskedet till alla företag att ni kan stängas ner precis när som helst. Frågan är vad det beskedet gör för planerings- och investeringsviljan...

Man ska förstås inte vara förvånad. Har man en hammare ser alla problem ut som en spik. Med den nya pandemilagen så kommer regeringen alltid vilja stänga ner mer och mer och mer, oavsett smittoläget.

88 kommentarer:

 1. Tycker man borde börja prata om när det är dags att öppna upp, snart är väl alla gamlingar och fetton vaccinerade. För övriga är det ju en mycket mild sjukdom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fräsch åsikt, mycket okunskap där ser jag. Säg det till alla barnen som lider av långtidscovid t ex.

   Radera
  2. Det är tillräckligt många unga och i övrigt friska som blir såpass allvarligt sjuka att sjukvården inte klarar av att hantera alla Covid-patienter och samtidigt bedriva övrig sjukvård.

   Radera
  3. Utebliven screening etc eller _idag_ framflyttade på obestämd tid icke-akuta operationer. Listan kan göras lång. Man får glädjas åt våra landsmän i Norge som nu börjar se en tydlig effekt av vaccinationen.

   Radera
  4. @Back2Black helt irrelevant kommentar. Ingen kan säga huruvida barns maximala lidande är de väldigt få som får långtidscovid eller barn som går med odiagnosticerad cancer, får uppskjutna sjukdomar eller andra följdproblem både social och hälsomässiga som följd av isolering och sjunkande BNP.

   Radera
  5. 2020 har varit 7e dödligaste året sen år 2000. Så någon pandemi är det verkligen inte tal om.

   Radera
  6. @Tim, ytterligare en inte alltför genomtänkt kommentar ifrån dig. Screening missar just cancer, och cancer och lång tid är inte bra. Inte hjärtflimmer och lång tid heller. Eller permanent försämrad syreupptagningsförmåga ger inte heller det fler levnadsår utan konstaterad färre. Vad som mäts idag är främst antal som dött med Corona vid döden. Verkligheten är lite mer komplex. Jmf våra skandinaviska grannländer t ex. det tätbefolkade transitlandet Danmark t ex vad gäller ekonomiska konsekvenser (har man inte arbetat som t ex lastbilschafför eller busschafför så kanske man inte förstår just ordet transit och transporter/leveranser). Sen kan du kika på Norge och Finland som är i princip är lika glesbefolkade som oss samt ligger på samma breddgrad.

   Radera
  7. @Balkongtåarn, så WHO har alltså fel? Intressant. Sanningen är att det är en global pandemi, ni måste se förbi era filterbubblor.

   Radera
  8. @Back2Black, du kan kolla filterbubblan själv på scb.se

   Radera
  9. Varför, angående överdödlighet eller angående PTSD statistik för vårdpersonal?, jag kommenterade och bemötte din kommentar angående pandemi som du förnekar i din filterbubbla. Med referens WHO. Har du bättre referenser?

   Radera
  10. Svårt att ta dig seriöst med frekvent bruk av ordet filterbubbla, det brukar vara sådana människor som själva befinner sig i en.

   Radera
  11. Svaret är enklare än så. Sverige har ett begränsat antal IVA-platser. Dvs det finns ett tak för hur många som kan bli allvarligt sjuka samtidigt med behov av IVA-vård. Om det blir fler samtidigt allvarligt sjuka så finns risk att alla inte kan behandlas och männsiskor som med IVA vård tämligen säkert kunde räddas istället dör.

   Om vi närmar oss taket fort så blir det kraftigare begränsningar fort för att försöka minska potentiellt antal smittade som kan behöva IVA-vård.

   Radera
  12. Ändå lyckades IVA möta efterfrågan.
   @Tim, "mild sjukdom" jo tjena ifrån någon som pratar om att bli tagen på allvar. Då passar ju faktiskt kunskaps bias just in.

   Radera
 2. Antar att du menar valet 2022?

  SvaraRadera
 3. Samtidigt har den sk oppositionen skramlat och hela tiden krävt hårdare åtgärder varför de nu knappast kan backa och inte stödja regeringen när en eventuell nedstäning läggs på regeringens bord. Detta bådar inte gott för någon. Kanske är detta även lite "wag the dog" p g a enligt mitt tycke ett misslyckande med vaccineringen.

  SvaraRadera
 4. Är det verkligen så många som efterfrågar hårdare åtgärder? Eller är det bara några högljudda ledarskribenter? De flest vill väl bara åka på skidsemester, gymma och konsumera som vanligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det är väl mest Wolodarski som tjuger i högan sky och har gjort så ända sedan DN-tåget drog hem smittan till Sverige.

   Radera
  2. Länsstyrelsen i Värmland gick ju så sent som igår ut med att fjällturisterna verkar tagit semester ifrån pandemin.

   Radera
  3. Hahaha! Wolodarski har väl i journalistkretsar redan dömts till livstidsstraff för det där!

   Radera
  4. För 120kkr har du chans att bli en s k superspridare. De modiga fortsätter resan på egen hand med slutdestination Venedig för jackpot. Jackpotvinnaren vinner en resa med Danne till Kanarieöarna med fri Sangria på planet.

   Radera
 5. Mild är väl att ta i, hostade upp en lunga under en och halv vecka. Springer milen varannan dag, är inget fetto och strax över 40.

  Dog inte men: experience may differ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Resultatet kan ju förstås variera.. håller med dig att mild passar på få jag pratat med. En rätt stor del har långtidseffekter med smak, lukt, syresättning/andning samt huvudvärk nu 3 månader senare. Trist att det finns indikationer på att den brittiska varianter verkar mer dödlig vid angrepp (men logiskt).

   Radera
  2. Har mig veterligen aldrig lidit av influensa tidigare men fick 10 dagar med feber av denna. Lyckligt lottad alltså, har flera bekanta med långtidseffekter, även mycket allvarliga.

   Radera
  3. Regeringen talar hela tiden om dödsfall. Man kan inte tillhöra gruppen döda om man överlever. Det gills inte.

   Radera
 6. Nu är alla mindre verksamheter försvagade. Dags för nådaskottet.

  Restriktionerna borde lättas, annars kan vi hamna i ett läge med lockdowns så långt ögat kan se och ekonomisk atomvinter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nejdå, då tar Riksbanken över som enda finansiär av bolån och vår ekonomi skjuter upp till extrema höjder. I genomsnitt förstås.

   Radera
  2. Ja. En trea på Söder kostar 500 000 000, folk ser sig som superrika.

   Radera
  3. Nedstängningar beror på prognostiserad IVA-plats beläggning, inte på krögares uteblivna beläggningsgrad.

   Det blir ett uppsving i alla lägen efter detta är över. Precis som efter ww2, men nu med långt bättre startplatta och Marshallhjälpen är redan igång.

   Radera
 7. Om smittspridningen skall stoppas på riktigt genom restriktioner finner jag det rimligt att det viktigaste är att stänga alla skolor och tvinga en förälder att vara hemma med barnen. Som bonus får det även stora delar av övriga samhället att stanna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen. Eller följer man exempelländerna runt oss för annat utfall.

   Radera
 8. Att börja stänga ner nu är 1 år för sent. Vi har vaccin och effektivare behandlingsmetoder. I förra veckan fick jag och frugan andra dosen av Pfizers vaccin och nu på Lördag så har vi bokat bord på restaurang. Första gången vi äter ute på ett år. Jag känner mig nästan lite nervös.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vem vet hur den kvällen slutar? Ha en fin afton!

   Radera
  2. Lokala restauranger har inte visat sig vara någon direkt spridare. Man har ju t o m erkänt det nu att viruset smittas inte förrän klockan 22 på de tomma lokala restaurangerna. Nu vet vi dock var spridningen sker - skolor, arbetsplatser, folk som blandas i kollektivtrafiken eller vid skidhyra/liftkön ifrån olika delar av landet. Men nu är det sportlov, så måste ju fårket får unna sig lite riskfyllt nöje med kreti och pleti i backarna trots ökat smittspridning i landet.

   Radera
  3. Så länge IVA klarar volymen på denna nivån så är det just så här det blir med lokala restauranger. Lokala restauranger är viktiga för lokalsamhället och krögaren med anställda, men grundskolor är viktigare att hålla igång. Om summa summarum håller antalet allvarligt sjuka under IVAs kapacitetstak så är det det som gäller.

   Hade vi haft långt större IVA-baskapacitet så hade restriktionerna sett annorlunda ut.

   Radera
  4. Alla restauranger är väl lokala?

   Radera
  5. Sant, ett förtydligande - Jag menar att gå till sin restaurang i staden man bor i. Dessa brukar vara relativt folktomma p g a rådande läge, samt att alkoholserveringen stänger klockan 20.

   Radera
 9. Kör denna igen.
  https://www.acea.be/press-releases/article/passenger-car-registrations-24.0-in-january-2021
  Otroliga siffor där Europas bilregistreringar gått ner 24% medan Sveriges gått upp med 22%. Nu kan vi ju inte enbart tillskriva dessa siffror Sveriges coronastrategi men hittills har vi klarat oss väldigt lindrigt ekonomiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det. För den stora delen som har arbetetet kvar. Troligen har mindre pengar lagts på nöje och resor. Löneökningarna inom min bransch (IT) verkar falla riktigt gott ut. Fick själv runt 5% mot normalt 2-4%, med det kommande jobbytet så 4% till (tillskrivs 2021 förvisso).

   Radera
  2. Angående elbilar så verkar 2021 vara året då proppen lossnar på riktigt. Spanade på en Taycan 4S idag.

   Radera
  3. Ni missade väl inte driven på E-tron, den som funkar bäst på vintrig långresa enligt nytt test på AMS. Slog Tesla vad gäller restid och laddtid, samt en Taycan av för mig okänd kaliber.

   Radera
  4. Jo, fast Teslan hade visst en trasig värmepump. Vill man förbruka många kWh per mil är E-tronen ett utmärkt dyrt val. En Taycan är en 4-dörras uppsminkad Audi sportbil med namn Porsche. Riktigt snygg bakifrån och ifrån sidan.

   Radera
  5. https://www.audi-mediacenter.com/en/audimediatv

   Radera
  6. @Nils, det är ju gamla nyheter. Lite väl dyr i förhållande till Porschen.

   Radera
 10. Såg att de fick med kulturministern i senaste coronaframträdandet. Tänkte genast att det var för att MP skall få synas lite mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon fick synas för att museer och konsthallar föreslås omklassas, till butik/köpcentrum on-topic Corona.

   Radera
 11. Den nya 'brittiska' varianten har helt vänt på kurvan som såg så bra ut. Måste vara betyligt mer smittsam. Tyvärr släpar det ju efter eftersom det tar några veckor innan man vet hur fort smittan sprids. Detta är inte över på långa vägar..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nog inte längre någon som tror att den är mindre smittsam. Nu finns det indikationer på att den är även är mer dödligt, men antagande att en högre smittokoncentration ökar dödligheten. Ja kurvan har tyvärr vänt. Inte i Skåne dock.

   Radera
  2. Precis så är det. Därför bra med skarpare restriktioner. För övrigt bör även stark rekommendation om användning av munskydd ske (i enlighet med WHO).

   Radera
 12. Jag gissar att väljarkåren innehåller stora mängder "dark matter" i form av människor som vi aldrig träffar och knappt vet om att de ens finns. Ibland stöter vi på dem på begravningar och släktkalas. Om de ens är uppkopplade så har de aftonbladet.se som "alternativmedia".

  Jag gissar att den här gruppen väljare kan vara upp mot 70% av den totala väljarkåren. Kanske ännu mer. Dessa människor tänker och reagerar på sätt som är svåra att följa och förstå. Ibland hör vi dem just vid t ex begravningskaffen frambringa de mest bisarra åsikter, men det står fullständigt tydligt att det vore en fåfäng och meningslös handling att försöka upplysa dem. Så man försöker inte ens utan väntar ut sittningen med så god min som möjligt.

  Steffe och grabbarna har inte lyxen att kunna vänta ut de här obehagliga släktingarna utan måste vackert finna sig i att passa upp på dem 24/7/365!

  Just nu tror jag att det finns mycket ren RÄDSLA ute i de djupa folklagren och den där rädslan låter inte resonera med sig - den är RÄDD bara. Rädsla är en mäktig kraft som kan driva människor till extrema handlingar. Det kan komma nya utbrott av Rädsla som driver SD till egen majoritet i nästa val och då blir allting annorlunda!

  Jag tror att svetsarn och gänget känner sina väljare utan och innan och jobbar förtvivlat för att hålla Rädslan under kontroll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker inte folk överlag verkar så rädda, varför man nu skulle vara rädd. Räcker väl att vara försiktig. Fjällstugorna är som jag förstått det fullbokade och skidförsäljningen har gått bra. Menar du att Sossar inte åker skidor?

   Radera
  2. Jag misstänker att de som åker på fjällsemester tillhör en liten socio-kulturell elit som inte är representativ för bulken av väljarkåren.

   Radera
  3. Jasså, finns det nåt mer mellanmjölk än svenska fjällen på sportlovet? Ullared?

   Radera
  4. Sverige har ca 4.3 miljoner invånare under 18 år som varje vardag träffar x antal andra i förskola, skola, gymnasium och fritidsaktiviteter som innebandy, simhallar, inomhusfotboll, bordtennis, gymnastik osv.
   Så då är förstås inte så konstigt att smittspridning fortsätter om man tror att åtgärder som att stänga Nationalmuseum eller köa utanför Systemet skulle hjälpa.
   Jag förespråkar inte stängning av skolor men är kanske rätt ensam att se elefanten i rummet.

   Radera
  5. Problemet uppstår när elefanten lämnar rummet och träffar en annan elefant som bor i en annan nationalpark i skiduthyrningskön. Många skolor har redan hemundervisning ifrån årskurs 7 och uppåt. Men nu är det semester ifrån panademin aka sportlov.

   Radera
  6. @Chipp,
   Bra kommentar och kul liknelse med dark matter. Själv börjar jag bli alltmer orolig för polariseringen i samhället som detta leder till.

   By the way: kan vi kalla rädslan för dark energy?

   Radera
  7. Att bara tro att en avsevärd del av Sveriges befolkning åker på fjällsemester är ju ett kvitto på att man inte ser denna dark matter/energy.

   Det var 12.000 i liftkön i Åre häromdan. Det finns fler skidorter och fler veckor men det har ingen relevans i jämförelse med de 10.3 miljonerna som lever i landet.

   Att vara fjällstugefirare är en socio-ekonomisk särgruppering även om stugorna ser många ut när man tittar ut över Grövelsjön eller Lofsdalen. Hade det varit någorlunda en folkrörelse idag så hade det funnits flera hel- och halvmiljonpopulerade feriesamhällen i fjällen.

   Det är som initialt sagt många som inte är 40-something, har två barn i grundskoleålder, åker förmåns-Volvo/VW/Audi kombi/SUV med maxbelånat småhus i medelklassförort kring något större stad.

   Radera
  8. Se mina foton från Klövsjö med tre Teslor uppradade. Det är inget folknöje, direkt.

   Radera
  9. @Abbe, eller alla de som åker kollektivt till fjällen som inte passar in på din stereotyp. Studenter t ex. Var själv som ung student iväg ett antal ggr i bl a Svenska fjällen.


   Radera
  10. Javisst, det var ingen bokstavlig beskrivning. Poängen är att det inte kan vara ett folknöje med så pass få brukare av folknöjet. För att vara en folkrörelse så borde flera miljoner vara i fjällen under samma period återkommande.

   Radera
 13. Det här med "å ena sidan har vi inte gjort någonting fel, å andra sidan skulle vi göra precis tvärtom ifall det hände igen" är ju numera den kommunikationstaktik som sossarna tillämpar om så gott som precis allting. Funkar ju dessutom, eftersom SVT och bidragsmedia inte gör sitt jobb.

  On top of that... så har nu alltså å ena sidan Lena Hallengren haft presskonferens och lovar hårdare tag, å andra sidan så har Amanda Lind haft en egen presskonferens och lovat lättade restriktioner för idrottsrörelsens sportarrangmang. Samma dag.

  Jag förstår att Lars är frustrerad - ingen thrillerförfattare skulle komma undan med så här stora självmotsägelser i sina narrativ.

  SvaraRadera
 14. https://www.zerohedge.com/covid-19/florida-california-took-opposite-approaches-covid-virtuallly-same-result

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och det är ju så vi resonerat i Sverige. För att nedstängning ska fungera behöver man göra som NZ eller jobba lika aktivt med testning och smittspårning som NO och DK. Men alla dessa är små länder

   Radera
  2. Är Norge litet? Ungefär samma befolkningstäthet dom Sverige. Danmark betydligt fler capita per km2. Nä skillnaden finner du annorstädes. England är likt NZ en ö.

   Radera
 15. Kruxet för dom är ju att de behöver implementera dessa regler innan kurvan ökar. Dvs typ nu när t.ex. Stockholm ökade antal fall med 25% på en vecka. Tror inte de vågar trycka på den knappen utan kommer vänta tills det är för sent. Hoppas de inte stänger ner mer utifrån att vinna politiska poäng.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis 25% upp på en vecka. De vill väl inte riskera att rasera sportlovet vecka 9 för Stockholmarna. Vi får räkna med fler restriktioner vecka 10.

   Radera
  2. Ja jag har ju en bokad resa v9 så vore ju trevligt att komma iväg... De har satt sig i en knivigt sist nu men mandat att stänga ner då jag tror de flesta inte skulle gilla ett sånt beslut. Det enda som kommer hända är att de sätter maxtak osv som inte har någon direkt effekt på smittspridning

   Radera
  3. Nä precis, maxtaket införs väl inte retroaktivt. Så tandlöst är det tyvärr. Vi får nu se när/ifall den tredje vågen rullar in, vilka ursäkter som kommer. "Vi såg det inte komma". "This time might be different". Suck

   Radera
 16. Med tanke på den stundande spridning av B117 ("Den brittiska varianten) samt P1 ("Manaus"), samt "den sydafrikanska varianten", finns det goda skäl att se till att man kan stänga ner verksamheter där smittspridning sker, för att säkerställa god följsamhet till de allmänna råd som finns. Beklakligt att det får bieffekter, men en storm stundar. Nu är det lugnt, men det finns mörka moln vid horisonten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, du sprider hopp med din insikt och kunskap. Vi behöver fler unga kloka människor som du (ej ironi). Jag blir ibland mörkrädd här i kommentarsfältet.

   Radera
  2. Det finns såklart en risk att vi får en storm, det är ett annat läge nu än i våras. Den brittiska varianten kan ju faktiskt skapa kraftig belastning på samhället. Om den är 40% mer smittsam så säger det sig självt att nuvarande smittskyddsåtgärder inte räcker till för att stoppa en lavinartad smittspridning i mars.

   Kanadensiska forskare gjorde för inte länge sedan en uppskattning på hur illa det kan bli i värsta fall. Intressant läsning och relevant;

   https://www.sfu.ca/magpie/blog/high-transmission-variant-modelling.html

   Bäst är ju om vi kan fortsätta hålla social distans, men eftersom vi redan gör det och ändå nått en platå, så gissar jag att det kan bli betydligt jobbigare inom kort.

   Radera
  3. @MarkusB, precis. Nu har dock di dumme Svenskarna semester ifrån pandemin enligt länsstyrelsen i Värmland. Lokalbefolkningen i Dalarna/sälen var oroliga över turistanstormningen, nån sjukhusdirektör i Hälsingland tyckte det var ingen vara. Mitt lokalsinne säger mig att Sälen och Sveg ligger en bit ifrån vartannat. Höjden av journalistik/klippning. Vi får se ifall det blir lika illa denna gång. Nu kör vi trots allt i samma hjulspår utan lärdom.

   Radera
 17. Nedstängningen är syftet, inte spridning av virus. Därför stänger man. Vänd på steken så klarnar det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En konspiration alltså ;). Trump nästa..

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 18. Bra att regeringen nu underkänner sitt eget arbete och strategi. Den har ju inte varit speciellt framgångsrik jämfört med våra grannländer. Kanske just det som krävs, just att erkänna att man gjort detta fel som orsakat så mycket lidanade. Då kan man åter igen bygga förtroende. Klarar man inte erkänna fel, så är man just en liten lus bara. Hoppas nu det kan gå bättre. Att stänga skidbackarna känns som en enkel plockad frukt. Sen behöver förstås människor funderar på vad en skidresa är värd i förhållande till andras liv. Så vi kan slippa återupprepa fjolårets misstag som nu orsakat så mycket lidande tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge IVA-platserna inte tar slut så har vilken regering som helst gjort någorlunda rätt i den tid de verkat.

   Det är den prognosticerade IVA-tillgången som är KPIn vid var tid.

   Radera
  2. Va? Det är ju massa människor som dött men aldrig varit i närheten av IVA. Det är väl snarare dödsfall som är kpi.

   Radera
  3. Det är IVA-platserna som är i fokus för åtgärder. Det du nämner är den nakna sanningen att det är många äldre som direkt fått palliativ vård då de inte beräknats kunnat klara sig oavsett IVA.

   Vi har inte nedstängning och har inte haft nedstängning av samhället som andra länder har gjort. Avsikten har varit att låta samhället fungera så långt möjligt och försöka skydda riskgrupper och äldre (vilket ju inte gått så bra överallt) och inte överbelasta IVA.

   Om vi stängt ner på samma vis som Norge eller Finland så hade vi troligen haft lägre siffror men det gjorde vi inte.

   Radera
 19. De har nog räknat på det och kommit fram till att det är billigare med en lockdown än att bygga ut elnätet. Går åt mindre ström om företagen slår igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var ju oväntat att det skulle bli klustersmitta hos Msft i Valbo...

   Radera
  2. @Östergren, jag ger det några dagar innan klustersmittan drabbar Sälen och Åre. Hoppas jag får fel.

   Radera
  3. Alltså man fattar inte. Hur länge ska Msfts personal få bete sig som de gör?

   Radera
  4. Tillräckligt länge tyvärr. Fårket sover nu i 4 veckor. Återkommer vecka 11 enligt gällande groupthinking.

   Radera
  5. Man blir oerhört trött. Första svängen de körde klustersmitta var 22 oktober. Lokalbefolkningen har verkligen skött sig men det är utsocknes som inte bryr sig.

   Radera
 20. Regeringen kommer att fatta beslut om att stänga ner nära nog allt under en månad eller så, med uttalat upplevt hot om en tredje våg. När den helt enkelt inte inträffar så kommer man att hävda att det var tack vare regeringens resoluta beslut att stänga ner allt.

  Man har helt enkelt visat handlingskraft och stor potens. Vilket valargument.

  Det tar udden av alla tidigare misslyckande, alla inkompetenta beslut, allt hafsande med beslutsångest och förnekelse.

  Och den verkliga valrörelsen kan påbörjas med gott om råg i ryggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns nog något i den vindriktningen.

   Den enda svagheten i resonemanget är om något annat relativt nära jämförbart land väljer att vara relativt öppna och får samma låga utfall. Men hittills har de flesta andra runt oss haft skarpare åtgärder så det kan vara med i beräkningen.

   Radera