Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-02-05 14:00

Pistolskytteförbundet avplattformade från Facebook

Den svenska frivilliga försvarsorganisationen Pistolskytteförbundet, som bland annat utbildar instruktörer till Försvarsmakten har avplattformats av Facebook. Alla länkar till denna del av Sveriges totalförsvar klassas som spam av den amerikanska Internetjätten Facebook, som erhållit hundratalet miljoner kronor i stöd av svenska staten och får särskilt sänkt energiskatt för att driva sin serverhall i Luleå med några tjog anställda.
Från Facebook
Pistolskytteförbundet är en av Sveriges frivilliga försvarsorganisationer. Dessa utbildar personal åt totalförsvaret, och bemannar också en del specialistfunktioner. Just Pistolskytteförbundet utbildar instruktörer i pistolskytte åt Försvarsmakten och bedriver även pistolskyttekursverksamhet, samt erbjuder nödvändig mängdträning för Försvarsmaktens, Tullverkets, Säkerhetspolisens, Kustbevakningens och Polismyndighetens mfl myndigheters personal på deras fritid. Man deltar också som med att stödja samhället under den pågående coronapandemin.

Man har cirka 20 000 medlemmar.

Man har nu blivit blockade från den så kallade sociala mediajätten Facebook, där det inte längre går att posta några länkar till pistolskytteforbundet.se.
Så här ser det ut om man försöker posta.

Det finns ingen förklaring till varför en del av Sveriges totalförsvar har blockerats av Facebook. Man kan fråga sig vem som ligger bakom detta, och om de som genomfört avplattformningen går ärenden från främmande makt, samt vilka delar av svenskt totalförsvar som härnäst ska blockeras från Facebook?

Man kan därmed allvarligt ifrågasätta om Facebook ska ha den sänkta energiskatten, när man aktivt motarbetar svenskt totalförsvar. Kanske borde man rent av tvingas betala tillbaka de pengar man fick i bidrag för att bygga sin serverhall i Luleå? Facebook får förstås som privat företag stänga av även svenskt totalförsvar, men ska knappast samtidigt åtnjuta skattemässig sponsring och hundratals miljoner i bidrag från svenska staten?

Pistolskytteförbundets officiella Facebook-sida är ännu inte borttagen, men har inte uppdaterats sedan igår och verkar sakna länkar till artiklar på förbundets hemsida.

Bloggarens fru skjuter revolver


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

31 kommentarer:

 1. fin "pistol" , visste inte att de kom med trumma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan säkert, mot betalning, få vilket instrument du vill till ditt handeldvapen. Revolvern har vad jag vet, cylinder....

   Radera
  2. han han byta beskrivningen ...

   Radera
  3. En fin Ruger Blackhawk 44 Magnum. :)

   Radera
  4. Det är en snurrpang. Dom ser ut så...

   Radera
 2. Lars, vi har jobbat med den här frågan över ett halvår. Och misslyckats med att få något svar från Facebook i Sverige. Detta med spam är dock nytt. Under lång tid har det inte gått att länka till förbundets hemsida från vår Facebooksida, utan något skäl alls.

  Vi ligger på dem men tackar för uppmärksamheten från dig och andra.

  Mike Winnerstig
  Styrelseordförande, Svenska Pistolskytteförbundet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mike, detta har pågått sedan 2019. I vår förening har vi försökt länka Hemortens resultat i 2 år utan att kunna länka till dem. Detta är inte bara ett halvår.

   Radera
 3. Nej, det går väl knappt att lägga upp en bild på ett realistiskt vapen på Facebook? Känns lite märkligt av Totalförsvaret att göra sig beroende av Facebook å andra sidan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till saken hör att det går jättebra att dela massor av bilder på vapen i andra grupper. Jag är med i flera "vapenmärkes"-grupper på FB där man diskuterar olika saker angående t.ex. SIG pistoler. Det delas massor av bilder på olika vapen varje dag utan minsta problem. Så den omtalade algoritmen är otroligt selektiv :/

   Radera
  2. Jag försökte sälja ett Global knivblock (utan knivar), men annonsen blev blockad pga vapen....

   Radera
 4. Precis som Mike skriver ovan så har detta pågått en längre tid. Har gjort det svårt vid tex remissarbete.

  Redan förra året så kunde jag inte länka till resultatlistan för Hemortens banor på klubbens privata Facebook grupp. Fick i stället göra screenshots på relevanta sidor och klippa ihop.

  Som Ben Dover skriver så kan man inte heller ladda upp en närbild på enhandsvapen av tjänstevapentyp (det som inom förbundet kallas för A-vapen, eller av Damberg och Co: särskilt farliga vapen). Säkerhetstänket kring vår idrott genomsyrar allt oavsett vapentyp eller kaliber.

  Tack för uppmärksammandet! Vore ju bra om fler får upp ögonen för de utmaningar som vi legala vapenägare står inför när samhällets problem ligger helt utanför våra idrotter.

  Ett varningens tecken är att man som sportskytt ska akta sig för att bli ihop med en annan sportskytt om man inte är väldigt bemedlad och bor i betonghus. Som sammanboende jämställs man av polisen med vapenhandlare och föreningar och tvingas skaffa valv eller värdeskåp som är väldigt tunga och kostar mycket pengar. Finns inga sådana krav i lagen men polisen tycker att det ska vara så och då blir det också så.

  Samtidigt så är nio av de tio Glock som stulits från regeringskansliet fortfarande på fri fot.

  Det är ett upp och nervänt land vi lever i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är man inte som sportskytt precis som jägare ålagd att försvara sina vapen i säkerhetsskåp? Eller uppstår det någon gräns när man måste ha något som är ännu högre klassat?
   Som jägare får man ju normalt utan frågor licens på upp till sex vapen, vilket gör att det för två sammanboende jägare bör räcka med ett säkerhetsskåp godkänt för tolv vapen, vilket inte är något ovanligt eller extremt dyrt.

   Radera
  2. EN 1143-1 Grade III eller högre så fort man överstiger (gemensamt för hela hushållet) 20 ”poäng” (polisens påhitt). Det gör man snabbt då man måste ta dubbelt av alla vapen då man endast får låna inom hushållet vid högst tre tillfällen om året.

   Har man fyra jaktvapen och tre enhands så slår man i taket direkt med krav på skåp som kostar minst 40k+ och högre från 500-1500kg. Jämför med vapenskåp som kostar 6-7kkr i motsvarande storlek.

   Radera
  3. Stefan Larsson, you must be new here.. Skämt åsido. Polisens licenshandläggare jobbar efter helt eget huvud, ofta helt emot gällande lagstiftning. Jag är inte längre aktiv vapenägare och jag hade dessutom flyt med mina ansökningar. Men väldigt många som jag pratade med inom de olika föreningar jag hade kontakt med vittnade om extremt långa handläggningstider, nekande på grund av helt felaktiga anledningar etc. När det gäller jaktvapen vet jag flertalet som fått licensansökan av personligt anpassade vapen nekad pga "taktiskt utseende" etc. Där är det ju inte polisen i första hand som sätter stop, men det visar ju på att systemfelet är spritt.

   Samtidigt kan man inte hålla koll på ett gäng pistoler på vad som efter slottet och Sagerska palatset bör vara rikets säkraste byggnad. Landet uppochner är så jäkla kört i botten att man ibland undrar hur någonting över huvud taget kan fungera.

   (Nej, jag vill inte flytta till något annat land, man bör f'n kunna kräva med det skattetryck vi har)

   Radera
 5. Det verkar ske en utrensning just nu av både höger- och vänstersidor på FB. Kan tänka mig att pistolskytteförbundet klassades som "våldsförhärligande" eller liknande av politruken som tryckte på raderaknappen. Vi behöver lagstiftning för att skydda oss mot nätjättarnas censur, det är oacceptabelt att enskilda företag ska få definiera vad som är en acceptabel politisk mittfåra.

  SvaraRadera
 6. Vit man med vapen, den önskade bilden av en förbrytare jämställd med terrorism, vänsteraktivismen blomstrar.

  https://svenskjakt.se/opinion/debatt/riksaklagaren-likstaller-jaktbrott-med-terrorism-och-forraderi/  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför är någon emot att det blir svårare att begå grovt jaktbrott?

   Jag håller med om att det är riktigt, riktigt dåligt om en åklagare använder hemlig avlyssning utan egentligt stöd i rättegångsbalken, men det är riktigt bra att det kan komma att åtgärdas.

   Radera
 7. Detta kommer sannolikt bara bli värre, det som kanske började som en bra sak, tysta människor som uppmanar till våld, öppnar en dörr som medger att allt som motiveras tillräckligt bra måste tystas.
  Jag tyckte att det var otäckt att Trump stängdes, inte för att jag gillar Trump utan för att det öppnar en dörr mot otrevlig utveckling.

  SvaraRadera
 8. Tyvärr så är ju Facebook som gjort för föreningsliv. Bokningskalender, chatverktyg, diskussionsgrupper och rimligt validerade användarkonton.

  Men eftersom de dessutom är så förbannat nyfikna på sina användare så har jag egentligen inget emot att de gräver sin egen värdegrundsgrav. Framåt, uppåt för alternativen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, problemet är väl att alternativen säkerligen kommer hamna i samma sits också. För att användas måste man vara stor, så att "alla" är medlemmar. Är man stor får man snart krav på sig att censurera pga att man når ut till så många. Alternativt att man "kvalitetssäkrar sin värdegrund" för att investerare inte ska dra öronen åt sig, oavsett om det behövs eller ej.

   Det skulle vara intressant att se hur facebook står sig mot FN's mål gällande mänskliga rättigheter och hållbar framtid, med tanke på att de gärna censurerar sina användares åsikter..

   Radera
  2. MeWe är ett växande alternativ.

   Radera
 9. Håller med om att det är åt helvete. Men det är inget nytt. Alla länkar dit har blockats åtminstone sedan 2016.

  SvaraRadera
 10. För att citera bloggaren, Facebook är ett privat företag som har rätt att censurera sitt innehåll efter eget huvud.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vi har rätt att kritisera.

   Radera
  2. Deplattformering är ju inget problem enligt bloggaren med argumentet att alla har möjlighet att starta sin egen plattform... och nu klagas det när en organisation han själv sympatiserar med drabbas. Det är just det yttrandefrihet handlar om att även åsikter man ogillar ska få yttras och ta plats. Saken är att mängder med sakliga och balanserade "röster" bannats från tex Facebook eller fått sina konton begränsade. Man frestas att ta till det gamla argumentet mot antisemitism, nämligen judarna som kanariefågeln i gruvan. Är Trump/trumpister/konservativa vår tids kanariefåglar i gruvan, ett lackmustest för yttrandefrihet?

   Radera
 11. Facebook? Så j*vla 00-tal. Tik tok är det som gäller nu :)

  "
  Man kan fråga sig vem som ligger bakom detta, och om de som genomfört avplattformningen går ärenden från främmande makt, samt vilka delar av svenskt totalförsvar som härnäst ska blockeras från Facebook?"

  Vågar vi spekulera vilken "främmande makt" som ligger bakom i det här fallet?

  SvaraRadera
 12. Se det positivt, ju mer fejjan håller på och sabbar, ju snabbare försvinner de...

  SvaraRadera
 13. Man förstår inte varför man inte stänger av elen helt för FaceBook. Och sedan vägrar att svara över huvud taget.
  Detta under förutsättning att det inte är svenska regeringen som bett FB att stänga allt som nämner ordet vapen eller bilder därpå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja kan det vara så att det här är ett initiativ från Regeringen, och ett "första" steg mot att inskränka rätten för sportskyttar att inneha handeldvapen? Finns det exempel på att Facebook agerat på liknande sätt mot pistolskytteförbund i andra länder?

   Radera
 14. Om vi nu ska vara såna så sökte Samuel Colt faktiskt patent på en "revolving pistol". Så nu vet vi alla att en revolver är en pistol med trumma och då kan vi återgå till att diskutera sakfrågan.

  SvaraRadera