Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2021-02-08 16:08

Oansvarigt bitcoin-köp av Tesla för 1.5 miljarder USD

Eftermiddagens stora nyhet är att elbilstillverkaren Tesla ska ha köpt den så kallade kryptovalutan bitcoin för 1.5 miljarder dollar av sin driftskassa. Det är i bloggens mening ett extremt oansvarigt tilltag av företagsledningen att placera bolagets medel i en så volatil tillgång, även om det inte nödvändigtvis i slutändan är en förlust. 
Tesla vid oljepump, men just nu bitcoinpump
Tesla har alltså köpt bitcoin för cirka 7% av företagskassan, vilket är ett extremt risktagande med medel som ska gå till driften av bolaget, och delvis kan vara kunders handpenningar på bokade bilar. Bitcoin är extremt volatilt och bygger helt och hållet på spekulation och greater fool theory

Man kan också fundera kring om företagsledningen själva köpt bitcoin innan och på detta vis vill dra upp priset och själva tjäna pengar. Man är trots allt inte insiders i tillgången, som är att betrakta som oreglerad.

Tilltaget behöver inte i slutändan vara en förlust för Tesla, men det handlar om nästan en tolftedel av bolagets kassa. Beroende på vad man har för burn rate så kan det handla om månaders kassa man spekulerar extremt med. Det är inte säkert att det går att få ut medlen till riktiga dollar igen, då Tether eventuellt eventuellt är en ren bluff och skulle krascha vid försök till så stora uttag.

Antagligen hoppas Tesla att fler företag hänger på och man således kan sälja av till greater fool när fear of missing out drar upp priset ytterligare. Eller så tänker Tesla att detta är marknadsföringspengar till bitcoin-fanatikerna, och att man framöver tänker erbjuda möjligheten att betala din Tesla-elbil med bitcoin. 

Som kund till Tesla  är jag upprörd över att bolaget spekulerar med sina medel på detta vis, istället för att t ex bygga ut sin serviceorganisation. Det tyder på en ansvarslöshet och risktagningsvilja som inte direkt är sund. Men visst, Elon Musk har trollat med knäna förr, och en förlust på upp till 7% på spekulationen kanske inte knäcker bolaget. Men signalen är främst att man helt enkelt inte är seriösa.

Frågan blir hur mycket GameStop-bubblan har spelat in här och insikten i hur man kan driva marknaden genom bolagets utspel, där Elon Musks tweet med "GameStonk" blåste upp Gamestopbubblan till sin topp. Till vilken nytta får man fråga sig.

Nej, oansvarigt och oseriöst. Fokusera på kärnverksamheten istället för att ägna medel och ledning åt spekulation på oreglerade marknader. Vi får hoppas att Tesla inte tappar bort nyckeln till sina bitcoins...

Bitcoin fyller ingen som helst funktion - det är svindyra och skitlångsamma transaktioner, som vem som helst i världen kan se. Det är extremt energikrävande och systemet förbrukar redan energi i storleksordningen ett medelstort europeiskt land till absolut ingen nytta. Det går att förlora samtliga sina bitcoin om man tappar bort en kryptonyckel eller om man blir hackad, helt utan möjlighet att få tillbaka dem. Skulle systemet få större spridning skulle det till slut äta upp all överföringskapacitet på Internet och större delen av världens energiproduktion, och enda nyttan är spekulation om greater fool och att någon annan är beredd att betala ännu mer.

103 kommentarer:

 1. Nä, du har väl rätt som vanligt. Grayscale, MicroStrategy, Blackrock, Square, Paul tudor Jones, Ray Dalio, Raoul Paul m.fl och nu Tesla har väl inte gjort någon som helst analys i detta. Dags att du kanske börjar ifrågasätta din näst intill löjliga hållning. Fast du kanske tror att Tesla kommer att använda det till att handla knark? xD

  SvaraRadera
 2. Kärnverksamheten? Vad är det för Tesla? Jag tro mig se exakt i vilken riktning detta leder.
  Bra/Dålig affär? - pass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, Tesla saknar allt mer fokus och spretar ut i konglomerat-träsket. Varför skulle man t ex ge sig in i solceller?

   Radera
  2. Precis, det börjar spreta väldigt mycket. Vi får se ifall Elon kan sy ihop säcken.
   Jag tänker mig att Tesla nu ge sig in i Fintech. Nästa steg blir en typ av mottagare, vi kan kalla det mobiltelefon ihop med nätet Starlink. Spännande hursomhelst.

   Radera
  3. Om solarcity gått i putten skulle historien om Dingis Musk triumf vara befläckad och Teslas market cap likaså.

   Radera
  4. Mina vänner, lyssna snälla. Bitcoin kommer ta över och fiat valuta kommer försvinna. Det kommer ta dit, men det är nu helt oundvikligt. Och ingen har missat något tåg eller liknande. Även när hälften av alla människor i världen redan växlat sina medel till bitcoin så kan du alltså dubbla dina pengar när den resterande hälften småningom också växlar sina medel till bitcoin. Idag har nog mindre än 1% av jordens människor bitcoin, så vi har bara börjat.

   Pengar är en teknologi. Har alltid varit så, allt från präglade mynt, till pappers pengar till avancerade kreditkort med chip. Pengar är teknologi som löser en uppgift för att vår civilization skall fungera. När en överlägsen teknologi dyker upp så konverterat alltid hela världen till den nya teknologin. Så är det alltid. Och Bitcoin är fullständigt överlägset som pengar jämfört med det gamla systemet. Av den anledningen kommer världens reservaluta inom en inte allt för avlägsen framtid vara bitcoin. Den största risken man kan ta idag är att inte ha lite bitcoin. Ta inte den risken. Eftersom jag tänker på alla de som läser denna blogg som personer som ligger nära mig i sina värderingar så önskar jag i all välmening att ni kollar upp bitcoin. Om in såsom jag finner att bitcoin är en ny teknisk lösning på pengar så kommer ni också vilja ta en position.

   Radera
  5. @Patrik, fel och naivt tror jag. Pengar har aldrig varit nån teknologi.

   Radera
  6. Pengar är den tekniska lösningen på alla människors relativt grundläggande önskan att spara mödan av sin nedlagda tid in i framtiden. Det är vad pengar är. Behovet hos en människa att spara den tid man använt på att få fram en mogen tomat eller en saltad och torkad fisk in i framtiden. För sin egen del och ofta för nära och köra. Den tekniska lösningen för att göra detta är pengar. Du kan spara det jobb du gjort idag och leva på detta jobb vid en senare tid. Tekniskt löser man detta med pengar.

   Bra pengar är då att värdet av tiden man väljer att spara i pengar inte minskar i värde för mycket över tid. Bra pengar är om de är lätta att konvertera tillbaka till vad helst man kan önska sig i framtiden. Bra pengar är om de inte mot din vilja kan konfiskeras av någon med makt eller onda avsikter. Bra pengar är om ingen plötsligt kan tillverka mer pengar och därmed förstöra värdet av din sparade tid.

   Guld var rätt bra. Men om guld ökar i värde så ökar hur mycket nytt guld som tillverkas. Det var väldigt svårt att spara sin tid i guld om man sparade mycket tid, eftersom guld tar plats och väger väldigt mycket när man skall flytta på det. Guld är svårt att konvertera tillbaka till vad du vill ha. Därför kom mynt och sedlar, en teknisk innovation för att förbättra guld.

   Pengar är teknik. Bitcoin är en ny teknologi. Omvälvande. Som att jämföra dieselmotorn med hästar. Eller träskepp mot stålskepp.

   Radera
  7. Eller investera i Pokemonkort, de hade ju väldigt högt värde ett tag. Eller tulpanlökar, eller kejsarens nya kläder.
   Klart att det går att tjäna pengar på det, om man kliver på och av rätt - men det klarar jag inte så jag tittar på istället och blir lite bitter över alla som tjänar flis på skit.

   Radera
  8. Pokemonkort, tulpaner är dåliga pengar eftersom det är lätt att tillverka mer av detta.
   "- Bra pengar är om ingen plötsligt kan tillverka mer pengar och därmed förstöra värdet av din sparade tid."

   Således tycker jag du skall överväga bitcoin och inte tulpaner.

   Radera
  9. Holland är gigantiskt på tulpaner och detta har också gett deras stora fält av växthus och export av grönsaker. Grunden är tulpanmanin.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  10. @Patrik: Jag är inte insatt i BTC-algoritmerna men vad händer om/när kvantdatorer dyker upp? Det finns massor av kryptovalutor som tekniskt funkar som BTC så det är inga problem att göra fler även om de inte kallas just BTC. Jag menar fortfarande att BTC har ett värde enbart för att folk tror på dem och går den tron sönder så, *poff*.
   Skog, mark, potatis, virke, byggnader, segelbåtar m.m. har däremot både reella värden (nytta/glädje) och i en del fall värde på marknaden som investeringar (tron på ökande priser).
   Vi kommer inte att övertyga varandra, jag noterar bara att det finns olika sätt att se på saker.

   Radera
  11. "Pengar är teknik. Bitcoin är en ny teknologi". Pengar är fortfarande inte teknik, BC bygger dessutom på gammal teknik. Bäraren omges av teknik, för säkerhet, spårbarhet etc.

   Radera
  12. Det jag vill övertyga om är att var och en själv undersöker och utvärderar vad bitcoin är och kommer innebära. Finns mycket på Internet om det och med olika ingångsvinklar. Att inte ge detta tid nog för att sedan med insikt besluta om man skall positionera sig eller inte är det som är helt oförlåtligt och århundradets missade chans. För låt säga att man efter en veckas studier efter jobbet kommer till insikt om att bitcoin kommer bli värderlös. Då kan du göra dig orimligt rik på detta men en liten investering. Och om du motsvarande kommer fram till att bitcoin är nästa reserv-valuta för planeten jorden så kan du också göra dig själv orimligt rik på en liten investering.

   Att nu idag tillåta sig självt att inte förstå hur bitcoin fungerar och vad det är bör vara bortom rimlighetens gräns för den nominelle läsaren av denna blogg.

   Värdera efter lite efterforskning din sannolikhetsbedömning för reserv-valuta och din sannolikhetsbedömning för nollat. Sen positionerar du dig. Att inte orka läsa in sig är ett mycket stort misstag.

   Radera
  13. Du har ju utifrån vad du skrivit själv inte klarat av att förstå ett dugg om bitcoin, Patrik.

   Radera
  14. @Patrik, efterforskat i ämnet? BC är 12 år gammalt redan. Hur det fungerar är trivialt. Det är ett pyramidspel. Hur jag positionerat mig sen -09 låter jag vara osagt, jag är dock inte missnöjd. BC var hett runt 10-talet, vissa köpte andra inte. Men att tro på guld och gröna skogar nu är likt som jag sett exempel på folk som belånar sig blanco till att köpa Tesla-aktier idag till höga räntor. Det går såklart att tjäna pengar, men risken är enorm.

   Radera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 3. Finns det patent i bakgrunden som man härmed kommer åt? Eller räcker det kanske med att Bitcoin var först på marknaden med sådan här teknik för att Tesla själv skall kunna patentera? Fråga två delvis relaterad till att ha hört rykten om att tekniken i sig kan användas för digitala kontrakt med spårbak säkerhet långt över dagens legala teknik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns säkerligen bättre varianter, många varianter, till det än Bitcoin.

   Radera
  2. Ja, varför startade de inte en egen valuta? T-Coin?

   Radera
  3. Vad som är bäst har ju inte med saken att göra - VHS var sämre än Betamax, som var sämre än Video 2000, men VHS-tekniken blev den första digitala kassakotekniken för den fick skjuts att rätt tillskyndare.

   Radera
  4. Det finns redan tusentals kryptovalutor, och tekniken är i sig inget märkvärdigt.
   Det finns ju även redan massor av kopior av just bitcoin, sk forks av källkoden. Du kan göra det själv, även om intresset för att köpa dina nya pengar sannolikt är begränsat.

   Radera
  5. Jag har förstått det, men det är inte det jag frågar om. Om tekniken blir en accepterad samhällsstandard så spelar det ingen roll att det finns tusen varianter som är tekniskt likvärdiga, bara en kommer att få patent och officiell status som regeringens godkända variant. Sedan kanske de andra fortsätter att existera på svarta marknaden, men det är en annan sak.

   Radera
  6. Få patent? På, öh, vad?

   Radera
  7. Regeringen ska ju ut Peter, inga mer regeringsgrejer?

   Radera
 4. Med tanke på att företagsledningen gör riktigt riskabla bets angående produktutveckling är det inte direkt den mest våghalsiga manövern i företagets historia. Dessutom skall företaget ev. ta betalt för sina bilar i kryptovaluta, vilket känns progressivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mer eller mindre klart att de kommer ta betalt i bitcoin.
   Hade ju varit helt obegripligt om de inte skulle acceptera BTC nu när de själv har växlat en del USD mot BTC.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. @Östergren ja det verkar givet. Ihop med nätet Starlink och snart Fintech. Så är cirkeln någorlunda sluten. Hur solcellerna passar in förstår jag dock inte riktigt.

   Radera
 5. "Elon Musk har trollat med knäna förr"

  Elon Fusk.

  SvaraRadera
 6. Nästa feature som uppdateras i bilarna är att hårdvaran kommer i idle läge när man är i manuellt körläge användas till att räkna fram blockchains.
  Att sedan räckvidden förkortas...

  SvaraRadera
 7. Elon´s jobb är marketing.
  Han är pyramidbyggare eller alltid första Lemming.
  China har 65% av allt bitcoin hash, 20% är låst, 15-20% av bitcoin är spekulanterna som köper ingenting för 30000-40000USD. Eller det är väl förtroende. We are fools china rulz.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tycker inte att Elons företag producerar nåt som inte fanns tidigare?

   Radera
 8. När jag loggade in på depån nyss lyser både Tesla och xbt bitcoin grönt. Släpp sargen Lars! Det är kul att dansa till musiken nu när det svänger innan bubblornas moder kraschar! Dålig service? Köp en extra som backup. 20-talet är åter dekadens är legit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt Flako. Jag avvecklar omedelbart alla mina andra positioner och köper bitcoin för alla pengarna.

   Radera
  2. Jag anar svagt en smula ironi.

   Radera
  3. Jag har svårt att tro att staten släpper det totala greppet om penningen. Pengar är ytterst en juridisk skapelse, som enbart kan skapas av en stat. I stora drag så ansluter jag mig till den uppfattningen (alldeles oavsett vad jag så att säga personligen har för egen uppfattning i frågan)

   https://www.riksbank.se/globalassets/media/rapporter/ekonomiska-kommentarer/svenska/2018/ar-bitcoin-och-andra-kryptotillgangar-pengar.pdf

   Radera
  4. Finns det ingen ETF i Italienska eller Spanska statspapper, helst de där med i princip godtyckliga haircutsklausuler? Gud bevare mig för Tesla och BTC.

   Radera
  5. Turlas
   Italien blir intressant framöver nu när de värvat Super Mario till laget.

   Radera
  6. Ja, det blir första gången de har honom inuti tältet görandes sina behov utåt istället för tvärtom?

   Radera
  7. Observer: pengar är en marknadsmekanism och har inget med politiker att göra.

   Pengar uppstår spontant när ett samhälle har behov av dem. Sedan kan politiker ta kontroll över pengarna och sätta sin prägel på dem men det är en annan sak.

   Radera
  8. "Sedan kan politiker ta kontroll över pengarna och sätta sin prägel på dem men det är en annan sak."

   Det är inte alls "en annan sak". Tvärtom. Det är helt centralt. Det är det viktiga. Staten och politiska beslut. Läs länken från riksbanken som jag refererade till, så tror jag att du förstår.

   Radera
 9. En riktig besvikelse, men världen har ju inga perfekta hjältar.

  Undrar förresten vad som fanns i surfhistoriken när det gick att skicka ett så fett utpressningsbrev? :-)

  SvaraRadera
 10. Planen kanske är att kraftigt höja kursen på Bitcoin ytterligare så att de som äger Bitcoin och har blivit rika (på pappret) ska lockas att köpa en Tesla för sina Bitcoins.

  Istället för att sälja de för pengar (vilket teoretiskt skulle sänka priset) så får istället Tesla dessa Bitcoins och det blir ännu färre i cirkulation vilket gör att priset stiger ytterligare.

  Kanske - kanske inte?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen missar du skogen för att där står ett träd i vägen ;-)

   Radera
  2. Förstår inte vad folk tror att alla företag gör med sina feta kassor? Sparkonto? Knappast,Pengarna investeras och tyvärr finns nästan bara dyra och dåliga alternativ för företag. Så antingen får de investera i värdepapper med minusränta eller så kan de investera i krypto o tjäna pengar. TOM om de skulle förlora pengar så kommer aktiekursen gå upp och de vinner, precis som faller var för grayscale, microstrategy, PayPal och Square. Det är därför en Win-Win.

   Radera
 11. "De Great Reset" närmar sig... Bye-Bye old world, enter Brave New World (order)

  "Skulle systemet få större spridning skulle det till slut äta upp all överföringskapacitet på Internet .."
  Det är väl det StarLink är till för egentligen...(och att sälja övervakning till världsregeringen)

  "Det är extremt energikrävande och systemet förbrukar redan energi"
  Tesla Solar + PowerWall(XXXL)

  "Fokusera på kärnverksamheten.."
  Tycker det låter som att det är precis det han gör.... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om, eller när, bitcoin tar över som världens reservvaluta så kommer tio tusentals banker och finansinstitut och 100 tusentals anställda i dessa brancher inte behövas. Och då räknar jag lågt. Att bitcoin säkras upp med elektrisk energi är sant. Men den energi som används för att skapa denna säkerhet är extremt mycket mindre än den energi vi idag totalt lägger för att göra samma sak på gamla sättet. Med massor av banker, institiut och människor. Totalt sett kommer bitcoin alltid lösa den uppgiften mycket mer energi ekonomiskt.

   Radera
  2. När... inte om .. men ja precis...hela det Valutafinansiella systemet är inget annat än ett gigantiskt pyramidspel.

   Radera
  3. Patrik, eh, nej. En transaktion i "det gamla sättet" drar nästan ingen energi alls. Du är helt fel ute.

   Radera
  4. Nja banker behövdes även på den tiden guld var reservvaluta samt den enda valutan.

   Radera
  5. Den drar massor av energi. Eftersom det gamla sättet kräver att det finns rättsvårdande system så att ingen stjäl dom. Att människor är betrodda eller kontrollerade nog att få flytta dom åt dig. Att datorerna som används är inlåsta och skyddade mot att hackas. Att det finns advokater som formulerar avtalet och processar om det behövs vad gäller dig och din relation till den som du ger mandat att flytta runt dina pengar. Och så vidare i väldigt många led. Detta är också massa energi.

   Och det kommer inte försvinna om/när bitcoin blir reservvaluta. De flesta vanliga personer kommer ha sina bitcoin i en bank. Men stora belopp kommer inte hanteras på gamla sättet och massor av bankirer, advokater, it-tekniker, väktare i guld-valv, förvaltare och säljare av allt detta kommer få göra annat.

   Radera
  6. Patrik. Det lär ju inte förändras på något sätt. Det lär inte vara svårare att stjäla bitcoins än vanliga pengar. Bedrägerier och penningtvätt kommer inte försvinna. Redan idag är det ju främst kriminella som fastnat för bitcoins då det finns en tro att de inte är lika lätta att spåra som andra pengar.

   Radera
  7. Med tanke på alla borttappade hårddiskar, bortglömda kryptonycklar, hackerattacker, intrång som resulterat i stöld av bitcoins m.m. så låter det faktiskt som att det kommer behövas en armé av IT-tekniker för att skydda alla bitcoins.

   Radera
  8. För att Bitcoin ska kunna bli denna framtidens världsvaluta behöver vi först och främst teknologiska framsteg för att beräkningarna skall gå tillräckligt snabbt och effektivt. Tekniken behöver också vara säker och für alles.

   Sedan behövs politisk VILJA över världen. Och jag vill hävda att risken för staters framtida regleringar inte är försvinnande liten.

   Men kanske är det inte totalt omöjligt?

   Radera
 12. Tesla + BTC = SANT !!!

  A marriage made in heaven!

  SvaraRadera
 13. En bil nämnd bitcoin stod parkerad 500m bort för en tid sedan. Märket är självklart.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. En Tesla såklart. Snart kostar den enklaste modellen just en BC :-)

   Radera
  2. ..och gräver Bitcoin med AI-ASIC:arna medan den laddas

   Radera
  3. Att gräva BT nu är för sent. Det gjorde man ju 2010 på ett kluster av jenkinsslavar när ingen ens kände till fenomenet. Att låta 5000+ jenkinsburkar göra arbetet visade sig vara effektivt ;). Nu behövs dyr utrustning och däefter fås en dyr elräkning. Nä detta är dåtid tyvärr.

   Radera
  4. Fel, just nu ger en 2-år gammal GPU ca 0.00007BTC/dag (elen avräknad), lyckas du få tag på ett som släpptes i julas, ja då drar du in 0.00029BTC/dag...omräknat till dags värde 30-100kr/dag. Finns dom som gör 25 papp / månaden just nu...

   Radera
  5. Källa: https://whattomine.com/gpus

   Radera
  6. Wow, 25 000 i månaden. Hälften av vad ett riktigt jobb och karriär ger.

   Radera
  7. Så du menar att 25 k i månaden inte är ett riktigt jobb?
   Då måste jag sluta genast som har lägre inkomst än så i tjänst.
   25 k motsvarar ganska exakt medianinkomst bland kvinnor i Sverige ålderskategorin 20-64 år. Fördelen med att tjäna 300 k i tjänst istället för i kapital är att skatten är avsevärt högre i kapital.

   Radera
  8. Skalbart.... skaffa 8 GPUer till, så tickar det in 50 papp ... osv.
   Riggen sköter sig själv, inget som hindrar att har ett "riktigt jobb" parallellt om du har extroverta bekräftelse behov

   Radera
  9. Ja du Stefan. Det verkar som att det fungerar fortfarande.
   Nästan så man blir sugen nu när elpriset före skatt är lågt. Betalar strax under 20 öre.
   Sen är ju energin inte bortkastad då den omvandlas till värme.

   Radera
  10. Precis, energin är definitivt bortkastad om du bara använder den som värme

   Radera
  11. 25kk/månad i(stort sett) passiv inkomst är alltså inte värt det för att man tjäna 50kkr(brutto) genom att förvärvsarbeta 50 timmar/veckan? Ja vad ska man säga....

   Gällande energi/BTC.
   Ett av de roligaste projekten jag varit med om i mitt yrkesliv var häromåret när vi konstruerade ett VÅ-system för en applikation som kyler utrustning som "minar" just BTC. Värmen såldes vidare till fastighetsägare i närheten. Dom traditionella bankerna vi jobbat med genom åren har i stort sett spottat på våra idéer om värmåtervinning kring deras verksamhet. Ett system (kring BTC) som slukar energi men där energin till stor del återvinns är in min värld att föredra mot ett system som förbrukar hälften av den energin, men där exakt 0% återvinns. Men vad f*n vet jag egentligen

   Radera
  12. Vad 8 GPU-er kostar är också något att räkna in samt tillgång till billig el. Inatt och igår kväll hade vi strömavbrott

   Radera
  13. B2B. Tror det är lite begreppsförvirring här.
   GPU är för Ethereum. ASIC för BTC.
   Killgissar på att Ethereum har en bättre värdeutveckling än BTC pga detta.
   Och som de skulle sagt på SVT/SR. Det finns även andra kryptovalutor som går att köra på GPU samt ASIC.

   Radera
  14. Just nu är priset på GPU upphissat till en ROI på ca 6 månader, säljer du den då så lär du få minst 50-75% av nypriset , såld antingen till en nybörjarminer eller en frusterad gajmer som febrilt vill ha högre FPS på CyberPunk. Låg risk , grym potential.

   Radera
  15. Rickard L: Finns en Svensk pool tillverkare som godtar betalning i BTC... ;-)

   Radera
 14. Det går att använda vad som helst människor kommer överens om som pengar. I amerikanska filmer som speglar fängelsemiljöer är en cigarett mycket mer värd inne i fängelset än utanför murarna och används som valuta. Det gäller bara att alla som deltar litar på det som används och är överens om värdet så funkar det fint.
  Det som lockar avseende BTC, nu, är väl i många fall chansen att tjäna en hacka? När många ska tjäna en hacka på något som några, men långt ifrån alla, anser värdefullt är det väl risk att förtroendet tappas och *poff* - tulpanlökar.
  Själv tror jag på potatis! Den växer dessutom exponentiellt minst som 5^x, åtminstone så länge man har mark och ork.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Köp en potatis idag, och om ett år har du garanterat 5-10x pengarna. Till mindre arbetsinsats än att sitta och stirra på en skärm hela dagarna och räkna pengarna.

   Radera
  2. Bränn sprit av potatisen istället så har du mångdubblat avkastningen....

   Radera
  3. Jag investerar i LEGO - det danska guldet av plast. Lite på skämt och lite på allvar, barnen tycker att det är kul iaf.. Kanske blir mina barn ingenjörer och kan täcka upp för mina ev förluster.

   Radera
  4. Dava. Lite på allvar? Är inte insatt men är det pengar i gammalt Lego? Har en jäkla massa från -80-90 talet på vinden tågbana och massa byggnader

   Radera
 15. Att en f.d. IT-konsult fortfarande inte har har haft tiden att sätta sig in i vad next big thing sedan Internet är. Guld var en gång i tiden pengar, så var snäckor. Ja, träbåtar och pilbågar var det bästa en gång i tiden. Det med, hur många använder det idag? Idag har vi BTC. Have fun staying poor.

  SvaraRadera
 16. Logiskt sett borde Teslaaktieägare nu sälja sina aktier och köpa bitcoin eftersom tesla ledningen nu anser att det är lönsammare att investera i bitcoin än i produktionen.🤪

  SvaraRadera
 17. Som jag förstått det är bitcoin en blockkedja, alltså något slags elektroniskt system. Det är konstruerat så att det endast finns 21 miljoner enheter ("coins") att utvinna. Det går inte att förfalska, kopiera eller förstöra existerande coins.

  Det jag däremot inte begriper är följande: borde det inte vara möjligt att ställa upp exakt samma blockkedja som fungerar på samma sätt men kalla dessa "coins" vad som helst, tex pitcoins. Varför skulle dessa coins vara mer eller mindre värda än bitcoins?

  Vad är bitcoins USP? Jag begriper inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst, kan du skapa dina egna bitcoin, men vem kommer att tro på dessa? Vi har idag tusentals coins som skapas och lovara vara the next BTC. Kommer aldrig blir det. BTC är unikt då det finns inget bolag som står bakom. Vi vet i varje fall inte vem det är!

   Radera
  2. Det finns väl i så fall massor av coins som inte har något bolag bakom. Vad skiljer då bitcoin från x y eller z-coin. Är det samma slags algoritm så är de ju bara kopior av varandra. Och vari ligger värdet?

   Radera
  3. SAMTLIGA andra valutor, som även kan vara en FORK av BTC kod, har en eller flera killar bakom. Alla de är wannabes. Ytterst få har en use case och i sådant fall kommer de lösa andra problem, t.ex interoperabilitet mellan smarta kontrakt(Etherium) och Guld 2.0(BTC)
   Om alla redan sitter på OSI-modellen och använder det för att surfa på Internet, varför hoppa på ngt nytt? Eller gå in på nytt Internet som ngn har skapat?

   Radera
  4. Joo men bitcoin har ju skapats av någon. Det borde väl då gå att göra en kopia av bitcoinsystemet. Vad är det som bestämmer att det ena är bättre än det andra. Varför är kopian sämre än originalet om det är exakt likadant... Det är det ju inte.

   Radera
  5. Du kan be ngn måla en exakt kopia av Mona Lisa. Frågan är väl självklar vilken av målningarna skulle ha mer värde?

   Radera
  6. Fullthrottle: Det är inte alls en självklar fråga. Om målningarna verkligen vore identiska skulle det då finnas två mona lisor, i original, målade av Da Vinci. Eftersom detta är omöjligt är det också omöjligt att göra en kopia.

   En syntetiskt framställd guldatom (som går att tillverka i labbet) är exakt likadan som en guldatom som uppkommit i en stjärnas död.

   En blockkedja som består av datakod kan kopieras siffra för siffra utan fel. Den är identisk med kopian. I själva verket går det inte att avgöra vad som är original och kopia.

   Så. Vad är det som gör bitcoin unikt och värdefullt?

   Radera
  7. Du sa det själv, det är omöjligt att göra en kopia som är värdefull. “If you don’t believe it or don’t get it, I don’t have the time to try to convince you, sorry.”
   — Satoshi Nakamoto

   Radera
  8. Nej, du väljer att inte förstå. En digital kopia är identisk med originalet. Om de är identiska finns inget sätt att skilja dem åt. Vad är det då som avgör att det ena är värdefullt, och inte det andra.

   Radera
  9. Sandow

   Då får du göra egna kopior av Bitcoin som är identisk med Bitcoin och accepteras som Bitcoin. Om du lyckas med det kommer du även lyckas med att knäcka värderingen av Bitcoin.

   Radera
  10. Du kan inte göra en kopia som är identiskt med originalet då historiken kommer att skilja dem åt.

   Radera
 18. Bara plocka fram popcornen, kan ju bli två bubblor i en smäll det här!

  SvaraRadera
 19. Detta är kul, cornu älskar sin Tesla men hatar bitcoin. Kanske dags att byta till nåt annat?

  SvaraRadera
 20. Digital scarcity är en oxymoron. Poängen med digitalt är just att det är virtually unlimited. Mupparna tror att om man artificiellt gör en valuta svår ie "hard" så är det bra. Tydligen har de aldrig hört talas om en viss miss Antoinette dvs att massorna vill ha easy money not hard money.

  Vid det här laget fattar de flesta att det aldrig kan fungera som en valuta. Därav Gold 2.0 Min Ferrari i spelet Gran Turismo är samma som Ferrarin i garaget. Om det fortfarande är oklart så försök leva på virtuell mat i en vecka. Ganska fort kommer du bli upplyst från rumpan raka vägen upp till hjärnan.

  Musk då? Ja, med alla konkurenter flåsandes i nacken så är all publicitet bra publicitet. :)

  SvaraRadera
 21. Och om man snart kan byta en bitcoin mot en ny Tesla så blir det svårare och svårare att förneka att det inte finns något värde i bitcoin. Då dröjer det inte länge förrän man kan köpa en iPhone, sedan är vi i rullning. Jag förstår dock inte trögheten i att det inte reglerats redan för flera år sedan. Tror fortfarande att risken är hög, men det kan bli mycket stökigt nu eller ännu värre om det rent av dröjer något år eller två till.
  Det finns en ung generation som kommer ut i vuxenlivet nu som nuvarande valutasystem har missgynnat till förmån för den generation som bestämmer över det nuvarande. Vi får se var det här tar vägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns per definition inget värde i bitcoin, eftersom det bara är ett betalningsmedel och att BC ökar i pris beror ju på spekulation och inte på att värdet ökar. Att priset i fiat ökar är ju inte konstigt eftersom mängden fiat-valuta ökar. All ökning utöver det är bara ett luftslott.

   Radera
  2. Du kan redan köpa en iPhone med BTC, Webhallen har accepterat Bitcoin som betalmedel sedan 2014.

   Radera
  3. Joakim.
   Återkom gärna med kvoten USD/Bitcoin i antal enheter om du har tid och lust att ta reda på det.

   Radera
  4. OCH KNARK! Glöm inte att man kan köpa knark för Bitcoin! Det kanske man kan med sek/usd/eur etc också, jag vet inte

   Radera
  5. Ja kom igen nu Joakim ge oss korrekt värdering av knark, BTC och USD värderat efter utbud.

   Radera
 22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 23. Någon nämnde ovan att BTC används av kriminella för att de tror att de är ospårbara. Det finns inga seriösa kriminella som tror att de är ospårbara. Kriminella använder det för att de inte kan konfiskeras av myndigheter om de förvaras korrekt och du inte väljer att lämna över lösenord/seed vilket skedde i fallet med silk road. De kan mixas och konverteras till andra kryptovalutor som gör det mycket svårt att spåra och rättsligt knyta till en individ. Argumentet med barnporr och kriminella som bloggaren använder urholkar tyvärr trovärdigheten för bloggen. Elon Musk är nog inte intresserad av den typen av film. Barnporr och kriminalitet varken försvinner eller minskar om BTC blir värdelöst eller ej hade existerat från början. Bloggaren brukar vara rationell men denna svartmålning är löjlig.

  SvaraRadera