Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2021-02-18 08:10

Nedåt i Asien på torsdagsmorgonen efter osäkra amerikanska börser - stigande amerikanska räntor

Börserna i de asiatiska tidszonerna är generellt nedåt efter en negativ europeisk börsonsdag och osäker utveckling i USA. Stigande amerikanska marknadsräntor drar ner guldet. Och Gamestop har tagit fart nedåt igen.
Dagschart GameStop-aktien, logaritmisk skala
I USA stod S&P-500 stilla på -0.03% igår medan tekniktunga Nasdaqbörsens 100-index föll -0.54%. Gamestop tog fart nedåt igen och stängde på knappt 46 USD, och kan därmed ha fallit igenom motståndsområdet runt 50 USD. I så fall är 20 USD nästa steg. I USA ska småsparare nu dragit igång en rättsprocess mot den ursprungliga Reddit-haussaren, som trätt fram med namn.

Stockholmsöbrsen stängde ordentligt ner med -1.02% för OMSS30 och -0.83% för OMXSPI.

I Asien är det fortsatt nedåt med oförändrat i Australien med ASX 200 +0.01%, Hang Seng -1.25%, Nikkei 225 -0.19% och Straits Times -0.41%.

Dollar har stärkts och USDSEK ligger på 8:32. Ändå faller guldet något och handlas för 477:- SEK per gram eller 1783 USD. Guldet är fortfarande +12% på ett år i USD men är nu ner 4% i svenska kronor på tolv månader.

Drivande bakom guldprisets fall är att de amerikanska statsobligationernas långa räntor stiger, trots centralbanksinterventionerna. Under februari har t ex 10-åringen stigit med +0.20 procentenheter och ligger nu på 1.28% i ränta.

Stigande räntor kommer sätta press på börsen, men bör också stärka dollarn igen, vilket vi kanske inte sett än. Men kanske har vi därmed nått en dollarbotten för USDSEK och dollarn går inte under åtta kronor i den här vändan?

Samtidigt har den svenska tioåringen ökat 0.18 procentenheter till +0.28% under februari, så långa marknadsräntor rör sig uppåt även i Sverige.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. Så det är nu man går kort i Gamestop? 20 är väl ganska hög sannolikhet innan det går mot noll?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast vad är lågt i sammanhanget. Får de fart på en onlinemodell är det inte noll som är målet.

   Radera
 2. God morgon. Amerikanska 10Y står i 1.28%. Kolla varför din källa anger 1.92%.
  Svenska tioåringen står i 0.17% en bra bit från din källas 0.28%. Svensken stod i minus 0.08% vid årsskiftet så den kortsiktiga trenden är stigande räntor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det bara en kortsiktig stigande trend för räntorna? Vad pekar på en långsiktig stigande trend? Ska man följa trender med den förre presidenten så kommer räntan fortsätta upp.

   Radera
  2. Riksbanken (förvisso i förrgår)

   https://www.riksbank.se/sv/statistik/sok-rantor--valutakurser/?g7-SEGVB2YC=on&g7-SEGVB5YC=on&g7-SEGVB7YC=on&g7-SEGVB10YC=on&g9-SEMB2YCACOMB=on&g9-SEMB5YCACOMB=on&g10-SECP3MK1FIX=on&g10-SECP6MK1FIX=on&from=2021-01-18&to=2021-02-18&f=Day&c=cAverage&s=Comma

   respektive USA:s finansdepartement

   https://www.treasury.gov/resource-center/data-chart-center/interest-rates/pages/textview.aspx?data=yield

   Radera
  3. Ser dock att jag angav räntan för 20-åringen.

   Radera
  4. Gargamel, välj ditt tidsintervall så kan du säga vad du vill om långa och korta trenden.

   Radera
  5. Tack för klargörandet angående Riksbanken. Avanza anger STAT 10Y rullande:
   https://www.avanza.se/index/om-indexet.html/18995/10-ars-ranta

   Ja det är väsentlig skillnad på 10Y 20Y 30Y i US. Länge sen det var så stor skillnad mellan korta och långa räntan over there.

   Radera
  6. Att det är så stor spread mellan kort och lång ränta betyder att börsen ska upp eller ner eller ligga kvar på samma nivå som idag har jag lärt mig.

   Radera
  7. Ungefär så. I vanlig ordning har man inte en aning.

   Radera
 3. Ser ut som en klassisk bubbelgraf. Börjar vi nå Kapitulationsfasen här?

  SvaraRadera
 4. ... főr mig är detta typiskt főr en topp! Scams och alla som ķőper värdelősa papper! Framfőrallt bluff investeringar. Hur kommer detta sluta, krig?

  SvaraRadera