Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2021-02-02 11:59

När det är gratis är du produkten - långsamt byta mellan Avanzas egna fonder

I samband med artikeln om Jeremy Granthams möjliga rek att växla över till tillväxtmarknader och dumpa Nordamerika, särskilt USA, så genomförde jag fondbyte från de USA-dominerade globalfonderna till tillväxtmarknadsfonder. Medan Swedbank genomförde bytet i sina Roburfonder på en dag, så tar det över en vecka att byta i Avanzas egna lågprisfonder. Men är det gratis så är man förstås själv produkten.
Bloggaren är skeptisk
På grund av olika tjänstepensionslösningar genom åren, PPM, och allmän riskspridning har jag fonder på flera håll. Övervikten i globalfonder har nu viktats om till övervikt i tillväxtmarknadsfonder.

Först Avanza. Ordern om fondbyte lades den 25:e januari, där jag halverade innehaven i Avanzas lågpris Global-fond och istället bytte till Avanzas lågpris Emerging Markets i de portföljer som förvaltas hos Avanza.

Försäljningen gick igenom den 27:e och köpet av Emerging Markets gick slutligen igenom idag, eller åtta dagar senare och sex handelsdagar.

I PPM bytte jag från Länsförsäkringar Global Indexnära, som även den halverades, över till Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära A. Sälj gick igenom den 25:e och köpet gick igenom den 26:e. En handelsdag, och då är det ändå inne i PPM och inte hos Länsförsäkringar själva.

Hos Sparbanken Sjuhärad (Swedbanks system) lades ordern den 25:e och likt i PPM var fondbytet genomfört den 26:e. Förvisso helt i Swedbanks egna system, men det tog alltså en dag likväl.

Slutligen finns det tjänstepensioner hos SEB, där ordern också lades den 25:e och bytet var färdigt den 28:e, på tre dagar. Byte skedde från SEB Hållbar Global Indexnära Lux till SEB Hållbar Faktor Emerging Markets, således internt hos SEB, men betydligt långsammare än motsvarande hos Sparbanken/Swedbank

Avanza är tydligt långsammast på fondbyte, där man kan ligga ute ur marknaden i över en vecka. Men med deras exempelvis gratisfond Avanza Zero, så är det ju du som kund som är produkten, och det finns alltså anledningar till att fonden är gratis. Man kan fundera kring hur Avanzas fonder räknas in och om man kör någon form av RobinHood-stuk där man säljer information om förestående aktieaffärer (försäljningar inom fonden) till andra aktörer, eller kanske lånar ut aktierna till blankning utan att medlen går tillbaka till fonden. Jag vet bara att jag inte vet. Men det är kasst att det ska ta över en vecka hos banken med "Sveriges nöjdaste kunder - 11 år i rad".

Ja, ibland måste man ha fonder, t ex i tjänstepensioner, men också när man bara passivt vill följa ett index och inte lägga tid på förvaltning, utan räknat ut att timpenningen på att istället jobba är bättre än för att sitta och förvalta aktier.

18 kommentarer:

 1. Nått ska man väl tjäna pengarna på. Dom heter ju det.

  SvaraRadera
 2. Har också reflekterat över att fondbyten tar en evinnerlig tid. Har upplägget med att "pensionssparande" ligger hos Avanza och kapital med kortare placeringshorisont ligger hos Nordnet. Min "känsla" är att byten tar rätt lång tid där med.

  Överväger nu att gå över till att lägga en del av kapitalet i ETF motsvarigheten till indexfonder för att snabbare kunna agera.

  Kunde du vikta om Lysa-portföljerna till mer tillväxtmarknad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu kan jag bara warranter, och undrar om ETF är liknande. Warranter samtliga aktier har en osynlig (iaf svårhittad) skatt på utdelningar, skulle gissa på att ETF har samma "problem". Köper du både en lång samt kort warrant i en aktie, så kommer du märka under utdelningsdagen att du förlorat 30% utav utdelningen som blivit. Dvs du dina warranter var värda 100 kr, utdelning på 10 kr sker. Din korta warrant kommer fortfarande vara 100 kr, din långa warrant kommer bli värd 97. Detta då landet där t ex Morgan stanley aktiedepå finns har 30% skatt på utdelningar, och dom bryr sig inte om ditt ISK konto. Dvs äg aldrig warranter över utdelningar.

   Radera
  2. Blev fel där, det är bara den långa du förlorar på som du ser, inte den korta, då det inte är skatt på att "ge" bort utdelning.

   Radera
 3. Bytte SHB Hållbar Energi till AP7 ränta i PPM dagen innan Biden tillträdde. Tog 5 bankdagar!

  SvaraRadera
 4. Hatar att man har pensionen på femtioelva olika platser. Den som kan fixa fram nån sida där man kan centralstyra ppm+tjänstepensioner från samma plats oavsett var de ligger har löst ett enormt problem och kommer tjäna massvis av pengar.

  SvaraRadera
 5. Avanza hade detta för sådär 10 år sen. Men den tjänsten finns inte kvar av mp anledning

  SvaraRadera
 6. Fast avanzas egna fonder är ju fonder från ett annat bolag de typ byter namn på.
  Därför lång tid i både
  transaktion och daglig uppdatering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Speciellt Avanza Zero är väl snarare att betrakta som ett lockerbjudande också är det andra produkter de tjänar pengar på?

   Tycker inte termen "då är det du som är produkten" är applicerbar.

   Radera
  2. Nja. De är väll en produkt som fyller sitt syfte?.
   Och AZ bekräftade ju här under att det är matarfonder.
   Jag har svårt att vara kritisk till Avanza, det skulle vara courtaget då ;)
   Annars jäkligt bra och transparent nätmäklare.

   Radera
  3. DI driver någons sorts häxjakt gällande Avanza Zero.
   Det är som alltid svårt att förstå vilken agenda DI driver och varför:

   "Nästan 400.000 sparare har lockats in i gratisfonden Avanza Zero. Men fondens svaga utveckling visar på riskerna när passiva förvaltare följer ett alldeles för snävt index.

   Spararna i Avanza Zero har betalat ett högt pris för att äta gratis."

   Radera
  4. Lite facit på Avanza Zero:
   2021 plus 6.07%
   1-årsbasis plus 13.19%
   3-årsbasis plus 37.75%

   Radera
 7. Hej!

  Jag skulle vilja belysa och förtydliga det faktum att flera av våra egna fonder, däribland Avanza Global, har ett matar-upplägg. Det innebär att de i sin tur köper en underliggande fond. Det upplägget gör bland annat att det är en annorlunda stopptid för fonderna samt det tar lite tid jämfört med en vanligt svensk fond. Vi skriver ut tidsuppfattningen tydligt i detaljerna vid orderläggning samt på fondens sida under fliken med rubriken "Handelsinfo". Där står att det för ex. Avanza Global att det är affärsdag "nästa dag" samt att fonden sedan syns på kontot "2 dagar efter". Under denna tid så är det alltså fondbolaget som hanterar köpen/sälj och likvid/andelar hanteras dvs skickas och bokas sedan mot kund. Vi säljer varken flöden eller försöker göra processen långsammare än nödvändigt. Det vill jag vara väldigt tydlig med - även om det kan vara populärt med dessa teorier med tanke på det som händer i USA just nu.

  Tittar man istället på Avanza Zero som vi som fondbolag även hanterar så märks skillnaden, där handlar vi själva och vi beräknar normalt NAV samma kväll. Det innebär att om du lägger en order innan 13.00 så får du kvällens NAV och normalt så ser du fonden bokad på kontot samma kväll eller senast dagen efter.

  Jag förstår att det självklart finns en tidsskillnad mellan hur snabbt det går vid fondbyten av exempelvis olika Emerging Markets-fonder. Men givet att fonder normalt handlas mer sällan samt att våra fonder över tid också har en lägre avgift så bör man kanske sätta tidsvinsten i en större kontext. Värderar men däremot tidsfaktorn väldigt högt (samt är skicklig på att tajma marknaden) så finns det exempelvis istället ETFer som handlas löpande och som går att köpa och sälja när som helt under en börsdag.

  Har ni frågor eller funderingar är det bara att pinga oss på Twitter så svarar vi!

  Vänligen
  Dan, Avanza

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det är ingen som påstått att ni påstått något annat angående de långa bytestiderna. Men detta är en praktisk jämförelse mellan fyra olika leverantörer vid byte av motsvarande fonder.

   Radera
 8. Känns det inte också som att man alltid får sämsta möjliga kurs? Tycker det är dags att vi sätter dit dem. Om alla bara kunde flytta sina pengar till Dogecoin istället så skulle de stora få känna att de lever... osv +

  SvaraRadera