Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2021-02-02 09:37

Moskva och Ryssland kokar inför Navalnys rättegångsdag

I Ryssland och framför allt Moskva kokar folket inför skenrättegången mot regimkritikern Navalny. Frågan är om regimen vågar döma honom (och på sikt även döda honom i t ex en fallolycka i fängelset) av rädsla för att det ska tända det redan kokande folket. Samtidigt ligger avgörandet för regimens överlevnad som vanligt i dess väpnade grenar och så länge de förblir regimtrogna kommer inget hända.
Poliser på Röda torget, förvisso inte vintertid men man får inte vara knusslig
Navalny blir för varje timme en starkare Jesusfigur och symbol hos det ryska folket som den modige mannen som vågat ta ställning mot diktaturen i Kreml. Idag ska regimen genomföra en skenrättegång mot honom och det kokar runt om i Ryssland och i synnerhet i det administrativa hjärtat Moskva och det kulturella hjärtat Sankt Petersburg. Det handlar inte bara om protester ifrån de åsidosatta provinserna, utan själva hjärtat av Ryssland går ut på gatorna och blir orädda gripna i tusentals, trots att regimen hävdar att det bara är några hundra som protesterar.

Utfallet  nu kan bli att Navalny fälls, då diktaturen inte kan backa, skickas i fängelse och där sannolikt råkar dö i en olycka när uppmärksamheten och protesterna lugnat ner sig.

Ett alternativ är att han frias och släpps, vilket dock kan ses som en seger och uppmuntra folket ännu mer. han kan förstås fortfarande råka ut för en dödlig olycka när han är frisläppt och läget är lugnare längre fram.

Regimen försöker vifta bort Navalny genom att aldrig nämna honom vid namn, utan som en "obetydligt någon" eller "bloggare", men tiotusentals inrikestrupper har skickats ut på gatorna ändå. De ryska skämten är därefter.

Frågan är om regimen är rädda för folkmassorna egentligen. Så länge inrikestrupperna i det närmast pyskopatiska OMON, samt polisen, inrikessäkerhettjänsten FSB och ytterst militären - i synnerhet armén - förblir lojala till regimen kommer inte regimen falla. Alla officerare över kanske överstelöjtnant är mer eller mindre regimtrogna och korrumperade och har allt att förlora på att vända sig mot regimen.

Vänder det kan det gå fort. Trupperna kommer inte byta sida förrän de samstämmigt känner att regimen kommer falla och att folktrycket är för stort. Men blir det bara en partiell omvändning är resultatet inbördeskrig. Dessutom kommer de korrumperade övre skiktet bara att söka efter en ny diktator som kan säkra deras fortsatta profit framöver, och den avsatte tsar Putin skulle bara ersättas med en ny tsar, likt Lenin och sedan Stalin ersatte den störtade tsaren.

Utsikterna för en demokratisk lösning är högst tveksamma, liksom en demokratisering av Ryssland. För många för högt upp har för mycket att förlora ekonomiskt på det. Och förlorarna är det ryska folket även fortsättningsvis. Men folket är nu arga och Navalny är gnistan som kan antädna krutdurken. De behöver inte stöda Navalny politiskt, men de stöder honom som en Jesusfigur som står upp mot makten. Att han sedan kanske kommer få offra sitt liv på korset och kyrkan får byggas av någon annan är en annan fråga.

Så ta på dig blå kalsonger och köp en toaborste. Det är vad ryska folket gör, och även kan bli gripna fö ...

Vill du följa liverapportering från farsen rättegången är så kan du titta in på Anna-Lena Laurens Twitter-konto.

De blå kalsongerna som FSB inte bara tvättade åt Navalny en utan två gånger för att få bort spåren av Novitjok är den ena symbolen. Den andra symbolen toaborsten kommer från att toaborstarna i Putins palats var av guld och kostade mer än en rysk årslön vardera. Förvisso är guld ett rätt hygieniskt material för just toaborstar pga grundämnet kemiska stabilitet, men är inte direkt kostnadseffektivt. Ett ryskt skämt just nu är "Vet ni vem mer som hade ett eget palats? Just det, Ceausescu."
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. Vad är bäst för oss och världen? Men viktigast-vad är viktigast för Ryssarna?

  Ryssland av idag-byggt på arvet efter Sovjetunionen eller Ryssland i sönderfall med oklar utgång?

  Ryska makthavare kommer med sina åtgärder försöka kontrollera skeendet, kommer det en extern stöt utifrån kommer det att påverka deras åtgärder negativt, vad återstår då för dem? När får det ryska folket nog av att de och deras anhöriga hamnar i regimens "omsorg"?

  Om det inte händer någonting större denna gång så är detta ett trappsteg på vägen mot större oroligheter i Ryssland, historiskt är det inte många tillfällen när befolkningen rest sig som regimen kunnat stå emot.

  Det som komplicerar för omvärlden är Rysslands kärnvapen och kontrollen över dem i en intern eskalation.

  1988 Skrev jag en uppsats på Officershögskolan, den handlade om Sovjetunionen och hur den staten ev kunde påverkas av omvärlden och interna strömningar, en av slutsatserna jag definierade var att jag då gav det dåvarande Sovjetiska systemet 25 år på sig innan det skulle falla sönder eller reformeras, som vi alla vet så gick det fortare än så... Frågan är då hur mycket är de nuvarande styrande i Ryssland redo att avstå för att behålla makten? Är de inte beredda att tillmötesgå förändringar så kommer de över tid förlora makten, det har historien om och om igen utvisat.

  Hur lång tid? Jag hade 22 år fel förra gången, så jag bedömer en förändring i Ryssland till att ske inom 8 år f om nu, genom reformer eller inre sönderfall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När får det ryska folket nog? Det största problemet är i princip att nästan all opposition är genomkontrollerad. En del bedömer att Navalnyj tidigare haft en uppgörelse med statsapparaten om att utgöra en kontrollerad opposition som han sedermera frångått. Det finns väldigt få "goda" krafter i Ryssland som kan göra skillnad. Det blir lite som i Syrien, där får man välja på en korrupt diktator eller vansinniga islamister, tror inte att alternativen i Ryssland kommer att se så hemskt mycket bättre ut. Men det är ju helt och hållet regimens fel eftersom de konsekvent förintar eller korrumperar all rimlig opposition.

   Frågan är också om det ryska systemet konsekvent kommer att falla, eller om det kommer att ske regionalt. Det finns ffa i fjärran östern ganska lite att tjäna på att vara lojal mot Moskva - inga skattepengar kommer i retur från Moskva till något meningsfullt (infrastruktur, sjukvård osv) och kineserna är ändå enklare och vettigare att göra affärer med.

   Radera
 2. Lite sakfakta:

  Toalettborsten, som alltså inte ens hade köpts in till Putins palats utan en vingård i närheten ("Stariy Provens", gamla Provence) som via nån bulvanstruktur också ägdes av Putin via nån FSB-direktörs fru eller nåt, kostade 850 dollar ungefär. En rysk genomsnittlig månadslön har legat på 700-800 dollar de senaste åren.

  Toalettborsten är alltså inte gjord av guld och kostade mer än en månadslön (inte en årslön), men en del i förolämpningen är alltså att det inte ens köptes till själva palatset. Där fanns istället det berömda "Akvadiskotheca", nån slags dansgolv/bar/fontän. Och soffor för 3 miljonrr rubel styck. Och ett privat casino, och en privat strippklubb, och en biograf med mera, med mera.

  https://www.youtube.com/watch?v=eZCr2zYWTiY

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, fanns det inte en nyligen avgången västledare som också har smak för inredning i guld?

   Radera
  2. Mmm, men hade han en underjordisk hockeyrink? Jävla fattiglapp, han hade säkert inte ens en hemlig tunnel med havsutsikt va? Eller TVÅ helikopterplattor? Eller musselodlingar för att hålla borta nyfikna folk från havsutsikten?

   Radera
  3. Västerländska ledare är aldrig korrupta och är dom det så är alltid araber(om de inte är våra allierade förstås) och ryssar mycket mycket värre.

   Radera
  4. Nå, det kom väl en nu "corruption perception index" nyligen och Ryssland ligger väl inklämt mellan några afrikanska länder som vanligt medan de flesta av deras f d satellitstater fortsätter klättra.

   Radera
  5. Ja? KPI är ett annat index som visar, ja vad visar ett index egentligen... men visst Ryssland har en ordentligt stor utmaning med korruption. Och som jag skrev: Västerländska ledare är aldrig korrupta.

   Radera
 3. Den troligaste vinsten av ett politiskt tumult i Ryssland kan vara att de inte längre orkar djävlas med t.ex. Ukraina. Det ger en chans att hjälpa Ukraina att bli mindre korrupt genom ekonomisk utveckling och att småpåvar ställer om till att tjäna på någon produktiv verksamhet.

  Finns det någon region i Ryssland som skulle kunna slita sig loss och bli nästa Ukraina? Skulle t.o.m. Sankt Petersburg kunna vandra en egen väg med starkt regional utveckling och sedan slita med sig resten av Ryssland?

  Vad händer med små udda delar som Kaliningrad vid politisk tumult och avbrutet flöde av pengar osv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Tatarstan#De_facto_Independence_(1990_-_2002)

   Radera
  2. Det finns så mycket i det ryska imperiet som jag inte har en aning om. :-(

   Men varför skulle jag få höra talas om det när imperiet i sig lägger en våt filt över alltihop?

   Undrar hur starka centrifugala krafter som den etniska ryska nationalismen ger upphov till? Där var den sovjetiska ideologin i alla fall på pappret ett smartare sätt att hålla ihop ett etniskt väldigt varierat imperium.

   Radera
 4. Otroligt svårt att ersätta ett samhälle som är genomsyrat av korruption. Se bara egyptien. Alla kunde erövra dem men det korrupta systemet drog snabbt ner makedonska, grekiska och romerska erövrare i samma system som alltid rått i landet.

  SvaraRadera
 5. Vem ār han, en annan despot som jagar makt och pengar?

  SvaraRadera
 6. Misstänker att resten av världen bör vara mer orolig för biovapen, kemvapen och nervgifter på drift än kärnvapen - det verkar ju inte direkt som att dessa är under högsta möjliga kompetenta management som det är redan i nuläget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är ju redan ute.....endast kärnvapen som inte är det.

   Radera
 7. Elen verkar billig iaf, man kan få hur mycket som helst av polisen:

  https://twitter.com/mediazzzona/status/1355877920305270784

  SvaraRadera
 8. Vad som kanske kan funderas på var varför RT (normalt Kremls budbärare) visade ganska öppet hur polisen dunkade på demonstranter. Visst kan det avskräcka är det en tanke, men det var inte så fördelaktigt som polisen framställdes.

  Alltså vad är det vi inte vet? Finns det missnöjda grupperingar i maktapparaten som förser Navalnyj med info/stöd. Han agerar ju kaxigt och åker hem i fängelse. Har hab skydd av någon/några som behöver honom som galjon och som den andra sidan inte riktigt kommer åt? Vet RTs redaktion inte vilket ben de skall stå på?

  Navalnyj har väl även tidigare varit en politisk figur på en ytterkant innan han gav sig i kast med att jaga korruption?

  SvaraRadera
 9. Vill han och kan någon del av oppositionen göra honom till president?
  Han verkar ju vara någon sorts nationalist och frånsett korruptionen o.s.v. kanske inte mycket skiljer mot Putin?
  Regimen försöker nog hålla det nere till senare i veckan när kylan verkar återvända.

  SvaraRadera
 10. Helt ärlig fråga, vad anser du om den ryska propagandan: https://youtu.be/k227KvKFYN8
  Är filmklippen äkta? Eller deep fake?...

  SvaraRadera