Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2021-02-15 19:44

MÖP-måndag: Sveriges bästa militära förband?

Dags för lite MÖP-måndag. Krigsthistoriepodden har levererat perfekt klickbete genom att göra en lista över Försvarsmaktens idag tio främsta förband. Listan har gett upphov till viss diskussion på Twitter inom försvarskretsar.
Personal från 31:a och 32:a bataljon ute på promenad
För att summera Krigshistoriens lista så är den

10. 13:e säkerhetsbataljonen (notera att jag använder den av Försvarsmaktens informationstjänst rekommenderade publika noteringen med kolon istället för punkt)
9. 31:a och 32:a bataljon
8. Flygbasjägarna
7. Arméns jägarbataljon
6. Kustjägarna
5. Bergspluton
4. Fallskärmsjägarna
3.5 Röjdykarna
3. Attackdykarna
2. Särskilda operationsgruppen
1. KSI

Listan kan diskuteras. T ex är ju 5. en delmängd av 7., liksom 4. är en delmängd av 32:a bataljon på 9:e plats.Ändå utelämnas stora delar av Specialförbandssystemet, där endast SOG får vara med. SOG har t ex begåvningskrav på 4/5 och fyskrav på 5/5, medan SOT (saltaste datornördarna i Sverige) har begåvningskrav på 5/5 och fyskrav på 4/5. Eller STE för den delen. Eller SHG. Det blir en väldigt underlig uppdelning i förband och förstås en intressant tillhörande diskussion.

Främst och bäst på vad? Att svina i anfallsmålet eller leverera brev hem till motståndarens soldaters anhöriga? I det senare fallet bör ju 91:a eller 92:a artilleribataljon antagligen vara främst i praktiken.

Men kul artikel os Krigshistoriepodden och skönt att slippa behöva lyssna på en pod för att ta till sig innehållet.

I övrigt är det nog enbart positivt med vänskaplig intern kollegial konkurrens mellan olika förband. Särskilt som det numera inte råder stuprör inom karriärvägarna för den fast anställda personalen inom Försvarsmakten, utan det är möjligt att byta såväl förband som inriktningar, givet att det finns tjänster lediga, man klarar kraven och är den bästa som söker tjänsten.

Men vilket förband anser du vara Försvarsmaktens främsta eller bästa? Trots allt är det i allmänhetens ögon som domen faller.

27 kommentarer:

 1. 42:a pansarbataljonen givetvis!

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Definitivt HV-Und. När stående förband efter frågar HV-Und kan de bara vara bäst i sin klass. :)

   Radera
 3. Efter Nils van der Poels två vm-guld och ett världsrekord faller min röst på Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur.

  SvaraRadera
 4. Håller de förband med mest skarp tjänst som det främsta. Spelar ingen roll hur duktig olika förband är på övningar, det är skarp insats som betyder något övning är övning. Där håller jag Flygvapnets divisioner med incidentberedskap som främst i faktiskt utövande av skarp tjänst där man rent fysiskt kan se FI.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även flottan har incidentberedskap och skarp verksamhet löpande, t ex minröjning. För att inte tala om vad våra ubåtar egentligen sysslar med...

   Radera
  2. Röjdyk fanns iaf på listan ovan. Och de jobbar skarpt.

   Radera
 5. Bergslagens Artilleriregemente så klart

  SvaraRadera
 6. Lol! Snacka om att slå på getingbo med basebollträ. Går inte att jämföra förband på det sättet. Alla förband är bra på det som de ska va bra på. Närmsta skulle va att jämföra förband av samma truppslag, men eftersom FM är så anorektisk så finns det typ bara en var varje. Och för de som har fler än en kan jag garantera att nivån är ungefär densamma på alla. Men den enskilde soldatens pluton är förstås den bästa på kompaniet (vilket bevisats av övning y, x eller z), och kompaniet är förstås det bästa på bataljon (också bevisat av någon övning) och framförallt är ju hela regementet bättre än alla andra regementen och särskilt bättre än [insert valfritt hatregemente] där dom är dumma i huvudet vilket bevisats av hur de besegrades i övning x (att de var b-styrka som inte fick vinna spelar ingen roll). Nu gick jag på click-baiten och skrev ett inlägg *.*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja herrenada. Det gjorde jag med och ni har alldelss rätt herr Ingengör.

   Nulli secundus

   Radera
  2. Bäst på vad..?.. Om förbandet finns etablerat förväntas detsamma lösa sin uppgift, annars fyller det inte sin funktion, detta oavsett vilket truppslag/vapengren det tillhör, eller i vilken miljö/förhållande det verkar. Detta är situationen för den enskilde soldaten, dennes förmåga att lösa uppgiften styrs av den politiska och militära ledningens styrning av förbanden samt i många fall FM numerär vid en långdragen situation där uppgifter skall lösas. Att stirra sig blind på olika typer av jägarförband är att jämföra äpplen och päron, även dem emellan, de finns för olika anledningar.

   Radera
 7. På nittiotalet när jag var aktiv fanns spetsiga förband i Karlsborg, Kiruna och Vaxholm. (SSG numera SOG var naturligtvis saltast precis som nu). Alla andra wannabe-gäng ( flygbasjägare, militärpolisjägare, bashattar, bordningstroppar, fjälljagare o gud vet allt de kallade sig) var sånt som vi garvade åt. Tror nog det kan vara så fortfarande men vad vet jag ? Det jag vet är att en enstaka pluton inte är ett kvalificerat förband. Punkt.

  SvaraRadera
 8. På nittiotalet när jag var aktiv fanns spetsiga förband i Karlsborg, Kiruna och Vaxholm. (SSG numera SOG var naturligtvis saltast precis som nu). Alla andra wannabe-gäng ( flygbasjägare, militärpolisjägare, bashattar, bordningstroppar, fjälljagare o gud vet allt de kallade sig) var sånt som vi garvade åt. Tror nog det kan vara så fortfarande men vad vet jag ? Det jag vet är att en enstaka pluton inte är ett kvalificerat förband. Punkt.

  SvaraRadera
 9. På nittiotalet när jag var aktiv fanns spetsiga förband i Karlsborg, Kiruna och Vaxholm. (SSG numera SOG var naturligtvis saltast precis som nu). Alla andra wannabe-gäng ( flygbasjägare, militärpolisjägare, bashattar, bordningstroppar, fjälljagare o gud vet allt de kallade sig) var sånt som vi garvade åt. Tror nog det kan vara så fortfarande men vad vet jag ? Det jag vet är att en enstaka pluton inte är ett kvalificerat förband. Punkt.

  SvaraRadera
 10. Bäst på vad får man väl fråga? Jag är ganska säker på att inget av förbanden på listan är bäst på indirekt eld. Eller på pansarbrigads anfall. Som gammal wendist vet jag med 100% säkerhet vilket förband som var bäst för inte så värst länge sedan och det var givetvis inget av de som är på artikelns lista.

  Nulli secundus

  SvaraRadera
 11. Det är förstås omöjligt att på något sätt bedöma hur bra KSI är, högst sannolikt även för Krigsthistoriepodden. Men, jag skulle påstå att Arméns respektive Flottans musikkårer är bland de bästa förband Sverige har. De har hög personaluppfyllnad, mycket hög personlig färdighet och förmåga att uppträda i förband. De över ständigt och utför skarpa uppdrag med hög regelbundenhet. De är också möjliga att jämföra med utländska motsvarigheter, och placerar sig därvid fördelaktigt. Så, kanske en placering på plats 5-4.

  SvaraRadera
 12. Närskydd på topp 8! Underskatta inte Vakten.

  SvaraRadera
 13. Minns en Armenytt från tidigt -90 tal. Där ett stort antal Natoländer (och Sverige) hade deltagit i en tävling. Med sina jägarförband, eller motsvarande.

  Det var stridshinderbana, skytte, mm, mm. Och våra värnpliktiga K4 jägare vann, med kustjägarplutonen från KA1 på tredje plats om jag minns rätt.

  Men Armenytt gjorde stort nummer av att våra värnpliktiga jägare, var bättre än Amerikanska Airborne rangers. Som dom kallades i artikeln. Om det var Rangers, eller fallskärmsoldater. Från 82:a, eller 101:a luftburna divisionerna framgick inte.

  Hittar jag den gamla tidningen, när vi flyttar. Eller tittar i gamla kartonger, av någon anledning. Så ska jag posta den till bloggaren!

  Nu var detta något från det förflutna. Men har Sverige upprätthållt förmågan, så står sig nog många Svenska toppförband bra. Internationellt sett, än i dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, den artikeln minns jag. Ligger någonstans i garaget. Får rota fram det.

   Radera
  2. Medvetet från amerikanskt håll för att inte röja förmåga. Svensken har lärt sig sedan dess men ligger givetvis fortfarande efter de stora.

   Radera
 14. Bästa förbandet; Hemvärnet helt klart. Knappt betalt, får utstå nidbilder och hånande epitet i folkmun, lite övningstid, uselt behandlade kring utrustning, alltid sist att få saker osv. osv. Men ändå så kan man räkna med undersköterskan, målaren, ingenjören, polisen eller läraren m.fl. oavsett förutsättningarna, oavsett väder, tid på dygnet eller var i landet samhället behöver stöd. Kanske inte vassast, men lojalast!

  SvaraRadera
 15. Skulle nog vilja säga våra dykare och ubåtsvapnet. Mycket sker i det fördolda.

  Annars håller jag med Rekaren ovan. Hemvärnet!

  SvaraRadera
 16. Vad är ett förband? Är Fallskärmsjägarna, som är ett kompani under ständig utbildning och bara är färdigutbildade kanske en vecka per år/kull bättre än Andra brigaden? Är röjdykarna bättre än 1. Ubåtsflottiljen?

  SvaraRadera
 17. Det har ju redan sagts ovan att det är en omöjlig uppgift att jämföra olika förband då de har olika inriktning och olika förmågor eller är det fysisk status (i genomsnitt) på den enskilda soldaten?

  Dessutom, KSI - är det ett förband? Jag, liksom de flesta gissar jag, vet ungefär noll om dom förutom en kort wikipediaartikel där det står att dom jobbar med underrättelseinhämtning och är jättehemliga (så som sig bör) så hur kan någon utomstående ens bedöma deras förmågor och kapacitet inom något alls?

  SvaraRadera
 18. Alla vet att vi propellerjägare från flottan är det vassaste besticket i smörknivslådan, så varför ens rangordna resten?

  SvaraRadera