Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2021-02-06 12:56

Miljöpartiets energipolitik har lyckats - myndigheter och statstelevisionen uppmanar hushållen att spara på elkraft - "bra för miljön att industrin drar ner" - skippa matlagning

Miljöpartiets energipolitik har äntligen lyckats med att förstöra de sista konkurrensfördelarna i det svenska samhället. Svenska Kraftnät uppmanar nu hushållen att spara på elkraft vid kritiska tidpunkter och säger att det är bra för miljön att svensk industri drar ner. Statstelevisionen hänger på och är regeringslojala med rekommendationer om hur man vad man som hushåll ska avstå från, inklusive matlagning, istället för att ifrågasätta hur det kunde bli så här.
Miljöpartietmys
Miljöpartiets systematiska inflytande över svensk energipolitik sedan Reinfeldt började aktivt samarbeta med partiet 2010 har nu gett den önskade effekten. Svensk industri drar ner, så skatteintäkter och arbetstillfällen uteblir och välståndet och välfärden får börja avvecklas tillbaka till den önskade stenåldersnivån. Och hushållen uppmanas nu av myndigheten Svenska Kraftnät (SvK) spara in på sin elkraftkonsumtion vid kritiska tidpunkter som morgon och kväll.

SvK:s el- och driftchef säger till statstelevsionen att det är bra för miljön att industrin drar ner. Miljön är alltså viktigare än jobb och det välstånd och den välfärd som detta skapar.  Han uppmanar även hushållen att inte köra diskmaskin eller dammsuga på morgonen eller kvällen, utan detta ska tydligen ske när man är på jobbet. Att sedan det inte sparar någon energi att avstå från att dammsuga är en annan sak - energin vid dammsugning blir spillvärme och minskar uppvärmningsbehovet motsvarande.

Exakt hur miljön kommer gynnas av att svenska industrijobb flyttar utomlands framgår inte.

Statstelevisionen föreslår i ett separat inslag att hushållen inte ska städa de närmaste dagarna, men ifrågasätter inte hur det kunde bli på detta vis. SVT uppmanar även hushållen att äta kall mat och undvika matlagning. Det inkluderar i så fall även att skippa kaffet. Istället för varm mat tycker SVT att man ska äta knäckebröd.

Statstelevisionen SVT uppmanar i praktiken till försämrad hygien mitt under en pandemi. Ansvarsfullt?

Några kritiska frågor ställs alltså inte, antagligen för att SVT:s journalister nu fått exakt som de ville. De starka politiska sympatierna med Miljöpartiet hos SVT:s skattepengdiande tvångsfinansiserade vuxendagis är välkänt sedan tidigare.

På grund av den ännu inte fastställda svenska övertillämpningen av EU:s så kallade länkskatt för länkar till bidrags- och tvångsmedia likt SVT, så blir det som vanligt inga länkar till SVT här. Länkskatten kommer gälla retroaktivt, dvs även gamla texter.

87 kommentarer:

 1. Kanske folket kommer att vakna upp och inse att vårt välstånd inte är givet och att få el ur väggen inte heller är givet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tveksamt, C och V går ju bra i opinionen. Glädjande nog sladdar Mp.

   Radera
  2. Att såga av grenen man sitter på är ju på modet nu. Vem är du att ifrågasätta den strategin?

   Att vara beroende av fossiler och kärnkraft är ju jättedåligt, det vet vi alla nu tack vare statsmedia. Således är allt bättre än det, exempelvis svälta ihjäl eller att frysa ihjäl för kollektivet.

   Men vi gör det här för planeten, vi utplånar oss. Svårare än så är det inte. Och då kan planeten och rymden fortsätta utan tillstymmelse till medvetande om något. Ja, det är precis som att vi aldrig funnits alls om vi försvinner.

   Det är således det tillstånd som miljövännerna eftersträvar.

   Radera
 2. I EUs "ren energi för alla" paket så finns en viktig del som handlar om energiintensitet. I princip så betyder den att ett land inte ska ha någon inhemsk användning av el utan all el skall exporteras. I det "målet" ligger sverige ytterst dåligt till eftersom det dessutom finns koefficienter för olika energiproduktionsslag, kommer inte ihåg dem på rak arm men kärnkraft har ett värde över 1 (alltså en kWh från kärnkraft räknas som mer än 1 kWh) medan vindkraft har ett på under 1. I princip har EUs "ren energi för alla" paket sagt att EU ska inte ha någon produktion av något alls eller vi ska tillbaka på stenåldern, och istället importera (för vilka pengar är oklart)
  Så det går inte enkom att skylla på miljöpartiet i Sverige utan det är den generella inställningen inom hela EU numer. Sen att Tyskland totalt skiter i det är en annan femma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är skönt som Schvärjevän att kunna skylla allt på EU va?

   Radera
  2. Eh??? Jag skyller inte allt på EU och inte är jag vän till Schwaben eller vad du nu försöker skriva.
   Jag konstaterade att det finns idiotier i "ren energi för alla" paketet. Min misstanke är att det är något du aldrig ens hört talas om men du kan roa dig med att läsa det om du känner för det.

   Radera
  3. Har du någon EU-länk om detta?

   Radera
  4. https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/IP_16_4009

   Radera
  5. Paul +1
   Sebastian -1

   Radera
  6. Kanske dags att Sebastian går på en stavningslektion i svenska... 😀

   Radera
 3. Det är kanske dags för att uppdatera historiebeskrivningen lite. Mp:s inflytande började redan som stödhjul till Göran Persons regering 1998. Från Wiki:

  .../I 1998 års riksdagsval backade partiet med 0,5 procentenheter (till 4,5 procent)[17] men vann politisk inflytande när Socialdemokraterna bildade en minoritetsregering genom samarbete med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Som stödparti till regeringen Persson 1998-2002 kunde partiet infria 37,5 procent av valmanifestets 32 explicita löften, bland annat grön skatteväxling, och delvis (genom minst en motion) genomföra ytterligare 46,9 procent.[19] Socialdemokratiska stödröster bidrog sannolikt till att partiet höll sig kvar i riksdagen år 2002 med 4,65 procent av rösterna./...
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Milj%C3%B6partiet#1998%E2%80%932013

  Dessutom har vi ett parti som drog igång allt detta, men trots det alltid lyckas flyga under radarn och det är Centerpartiet, som bidrog till att vi startade avvecklingen, med nedläggningen av Barsebäck. Återigen från Wiki:

  .../Reaktorerna togs ur drift 1999 och 2005 som en del av en energipolitisk uppgörelse mellan socialdemokraterna, centerpartiet och vänsterpartiet. Stängningen av Barsebäck gjordes också i utbyte mot att 2010 försvann som slutdatum för den svenska kärnkraften./...
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Barseb%C3%A4cks_k%C3%A4rnkraftverk#Barseb%C3%A4ck_i_k%C3%A4rnkraftsdebatten

  Men man får inte glömma, att både M och S har tillåtit detta, för att köpa gunsten hos både Mp och C. När makten hägrar, finns det inga skrupler :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så kan vi stänga ner elen i valdistrikt "53 Kantorsgatan" (Lund), Jokkmokk, och Vaxholm. Så får de som de vill, å andra slipper leva med knasiga konsekvenser.
   Sen: återuppbygg kärnkraften!

   Radera
 4. Och om hushållen verkligen drar ned på sin elförbrukning kommer vi snart få höra att statsinkomsterna från elskatten blivit lägre än väntat. Lösningen? Naturligtvis att höja elskatten ännu mer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Energiskatten höjs schablonmässigt årligen numer.

   Radera
 5. Enligt denna äldre undersökning röstar mer än 50 procent av journalisterna på svt/sr på MP. Så kritik mot MP blir det nog inte mycket av på statligt subventionera tv och radio program.

  svt.se/opinion/svt-och-sr-dags-att-erkanna-era-partisympatier

  SvaraRadera
 6. Det är lugnt, våra välutbildade ungdomar fixar det här...

  https://www.prepperse.se/wp-content/uploads/2016/05/005A.-Toka.-138x300.jpg

  SvaraRadera
 7. Hoppas att alla nu förstår varför svensk vänster så ihärdigt värnar public service i dess nuvarande form, det är alltså inte opartiskheten som de värnar.

  PS. Jag har inget emot opartisk PS.

  SvaraRadera
 8. Kryptovärme är den bästa värmen kalla dagar som denna. Ska ut och sopa solpanelerna strax.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fick jag göra efter förra helgens snöfall, som dessutom började med blötsnö, så skiten frös fast på panelerna. Annars brukar det alltid glida av själv. Men nu skiner solen och igår gav de strax under 10kWh. Rätt OK för tidig februari.

   Radera
  2. Kenneth: hur många kWh förbrukade du igår?

   Radera
 9. Detta ligger väl i linje med regeringens förda politik. Vid presskonferensen i veckan om obligatorisk covidtest för utländska medborgare vid inresa "känns som 1 år för sent". Löfven hävdade då att eventuell nedstängning året innan var för sent. Smittspridningen var då redan för utspridd.
  Det hade alltså redan skitigt sig.

  Omsätter man detta till andra viktiga frågor såsom energipolitik, integration och skjutningar och organiserad brottslighet. Finns ingen anledning att göra vettiga åtgärder då det redan är kört.

  SvaraRadera
 10. Nu ska vi se, HM...
  Bilen på laddning
  Cykeln på laddning
  Tre mobiler på laddning
  Bärbara datorn på laddning
  Två datorer är igång
  Tvättmaskinen igång
  Diskmaskinen igång
  Ugn och tre plattor igång
  Vattenkokare igång
  Kaffebryggare igång
  Kyl, frys och frysbox igång
  Tv'n står med ljudanläggning igång
  Alla lampor i varje rum lyser
  Router igång
  Radion spelar... Eh...

  En vanlig dag..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ställde upp inomhustemperaturen en grad och satte igång att tvätta :)

   Radera
  2. Värmepumpen i gårdsverkstaden orkar inte med riktigt när det är så här kallt. Satte på 2 kWh värmefläkt som hjälpvärme.

   Radera
  3. Jag har bundet elpris så jag gör ingen förändring, det är nämligen inte mitt problem att lösa.

   Radera
  4. Glöm inte dammsugaren på måndag.

   Radera
 11. Det är väl bara bara Sverigedemokraterna som vill lägga ner Public service (MP)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, de vill ha det kvar numera.

   Radera
  2. Det var väl Åkesson som ville lägga ner SR P3?
   Fast jag har faktiskt viss förståelse för det. Svårt att hitta ett mer meningslöst sätt att bränna skattepengar på.

   Radera
  3. Ja, men det var längre sedan.
   Nu senast var de positiva till att göra om TV-avgiften till skatt.
   Min tanke då var att de naivt trodde sig kunna bli de nya S, men det är de ju redan i allt annat än public service.

   Radera
  4. Ville inte sd lägga ner mp?

   Radera
 12. Halvt relaterat; Vad tros om en potentiell utmaning för svenska bostadspriser (särskilt hus) som en direkt konsekvens av deras driftskostnader för el de kommande åren? Oaktat bostadsbubblan.

  Jag ser ju som normalbegåvad ingen anledning till att elpriserna skulle gå NER med förd politik framöver men trots det befinner sig villapriser i en bull trend kan man väl säga. Praktiserar husköpare ignorans när de läser löpsedlar som denna och ändå budar friskt eller finns det någon optimistisk syn man kan tillämpa som individuellt hushåll?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det ju givetvis något visst med äganderätt, egen mark, inga grannar och allt vad det innebär... Men tar man verkligen höjd för detta?

   Radera
  2. Elpriserna kommer framförallt bli mer volatila. Men det finns gott om utredningar som pekar på att den totala systemkostnaden kommer öka avsevärt på det spår vi är idag.

   Radera
 13. Enligt Energimyndigheten kan vi tyvärr inte ha kvar kärnkraften om vi ska uppfylla Parisavtalet.
  Är kärnkraften kvar så kommer också industrin vara kvar, och då klarar vi inte klimatmålen.
  Alla bör se energimyndighetens Fyra Framtider på youtube. Där ser man klart och tydligt att kärnkraften måste bort.
  Det är fantastiskt fina filmer som visar vår gemensamma gröna sköna framtid.

  SvaraRadera
 14. Vi får väl helt enkelt hoppas elnätet går ner då, så det blir lite konsekvenser av besluten.
  Fast åandra sidan så kommer det antagligen resultera i en massa dödsfall, så det kanske inte är så bra ändå.
  Jag säger som den gamle Eddie Meduza "mera kärnkraft"!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara att se hur regeringen S+MP hanterat pandemin så förstår alla att tiotusen döda bara är luft och alla kan offras för att behålla makten. Protesterar någon tystas dessa av politrukerna samtidigt som datajättarna smörjer dem för att få obegränsad skattefri elkraft.

   Radera
 15. Så att duscha, baka muffins och fika med nybryggt kaffe har blivit en motståndshandling? Iofs känns det helt normalt för detta år 2020XL.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg någon föreslå att man borde börja äta dammsugare som ett slags publikt protest.

   Funderar på att skippa säsongens semlefrosseri till förmån för det faktiskt.

   Radera
 16. Hur mycket el drar en SVT-kamera? Kanske borde man börja med att stänga av dessa, eftersom reportrarna ändå inte själva har energi nog att orka ställa några kritiska frågor.

  Produktionskameror inga billiga grejer (men de kan ju vara snåla i drift för det). Jag träffade en frilans en gång som berättade att enbart inköpet av hans bärbara hade legat på över 200'000.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen drar själva sändningen mer än inspelningen, speciellt på nätet. När det är elbrist får man väl stänga av TVn och sluta titta på SVT play helt enkelt. Konstigt att reportrarna inte föreslog det.

   Radera
 17. God helg fellow medborgare. Jag behöver er hjälp den lördag. Jag är på jakt efter siffror gällande el/energi åtgång/Förbrukning hos våra grannländer framförallt Norge och Finland. Danmark harsom jag förstår en markant lägre Förbrukning än Sverige per capita. Men iom det geografiska läget och deras storlek så vet jag inte om det säger nåt...

  Vet bloggaren eller någon av kommentatorerna hur det ser ut? Och vart jag hittat infon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.electricitymap.org/map
   https://www.svk.se/drift-av-transmissionsnatet/kontrollrummet/

   Sen få man undrar om olika el områden, hela norden, bara sverige, bara se4,...

   Radera
  2. Användning av elenergi är inte det bästa måttet.
   Exempelvis kan det vara så att man i Danmark har avsevärt mer gasspisar odyl (vilket man har i Tyskland exempelvis). Det gör ju att energianvändningen blir helt annorlunda då elen används för en kyl och lite lampor i en lägenhet.

   Farsan brukade prata om att Stockholm gjorde av med lika mycket energi för uppvärmning per capita som Amsterdam (på 70 talet då han jobbade på Stockholm energi).

   Så ofta när det gäller energifrågan får man svar efter hur man frågar.

   Radera
  3. På kontinenten används naturgas i avsevärt större omfattning än i Sverige för uppvärmning och matlagning . Vi skulle kunna gå samma väg i Sverige och minska vår elförbrukning genom att importera rysk naturgas för dessa ändamål.

   Radera
  4. Carl-Fredrik: usa leverera gärna, polen borjade köpa till reducerad pris från usa och många tycker pga detta vill usa att tyskland stoppa nordstream 2.

   USA levererar till Swinemünde och Nordstream2 gå till lubin det är bara 3-4mil.

   https://www.manager-magazin.de/lifestyle/artikel/gegen-nord-stream-polen-bestellt-fluessiggas-in-usa-a-1233752.html

   Radera
 18. Det verkar som Miljöpartiet diskonterat klimatomvandlingen och tror att det inte längre kan bli minus i landet. Och eftersom nästan samtliga Miljöpartister och samtliga SvT anställda får sin utkomst från det offentliga så har man ingen känsla för att landets välstånd faktiskt måste förtjänas. Importen av Quinoa kräver liksom att man har något att exportera.

  SvaraRadera
 19. Snart läser vi om el-skam i media. De fula som dammsuger och lagar mat vid fel tider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är lite sent storkök har därför varit förra års populära present :)

   Radera
 20. Mycket olyckligt, jag som hade lovat mig själv att storstäda den här helgen. Nu blev det inte så den här helgen heller

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag slipper starta centraldammsugaren, den drar ganska mycket el.

   Man ska givetvis kolla "kontrollrummet svenska kraftnät" på nätet FÖRST, för att se om man kan sätta på kaffevattnet och värma upp sin bulle i mikron eller om man bör vänta någon timme till...eller två.

   Radera
 21. Det enda som är förvånade är att vissa verkar förvånade över resultatet av en målmedveten politik som gått ut på att avveckla baskraft i södra Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad ska vi med baskraft? Elen kommer ju från uttagen och värmen från elementen.
   Typiskt maskulint språk att tala om bas (stabilitet, ägande, fortifierad utgångspunkt) och kraft (behövs ingen förklaring) helt i onödan.

   Radera
 22. Såna här dagar känner man för att hugga och köra ut en timmerbil björkmassa och ta ner på slätten för att kunna sälja son ved nästa vinter.
  Men varför skulle man? Inte lönt även om priset skulle tredubblas, och då hade man väl blivit anklagad för ocker.
  För inte finns väl någon effekthöjning i sikte? Sydsveriges befolkning växer så det knakar..

  SvaraRadera
 23. Fick köra till fritidshuset för att höja värmen och vakta mot brownout. 30+ mil bilkörning är ju jättebra för klimatet, men är det så de vill ha det så.

  SvaraRadera
 24. Jag tycker att SVT ska föregå med gott exempel och ställa in årets meloskitfestival. Snacka om att slösa el på absolut sämsta tid på dygnet. Ta ert ansvar SVT. Ni övriga, ta ert ansvar och bojkotta "mello". Ni får äta vegetariskt gaskökslagad tacos i stearinljusets sken istället.

  SvaraRadera
 25. Av olika kommentarer jag sett på Twitter så verkar det som att dammsugning helt plötslig blivit ett slags manlig motståndsrörelse. Oh well, padelbanorna levde på lånad tid anyway.

  SvaraRadera
 26. Ibland får man ta att det kortsiktigt är lite kämpigt. Det långsiktiga målet måste ändå vara att vi ska uppnå ett hållbart samhälle för oss och kommande generationer. Varför inte göra en bloggpost om något framåtriktat som ITER i Provence?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fusionsenergi ligger 20 år framåt i tiden. Det har den gjort de senaste 70 åren.

   Radera
  2. Nyss kom Chalmers med dramatiskt genombrott för fusion. EVC, (eng. eigenvector continuation) gör det möjligt att emulera ett flertal kvantmekaniska egenskaper hos atomkärnor blixtsnabbt och noggrant. I stället för att direkt lösa det tidskrävande och komplexa flerkropparproblemet om och om igen har forskarna skapat en matematisk genväg.

   En beräkning som är så komplex att den tar tjugo år att genomföra på en kraftfull stationär dator, kan nu göras på en timme på en vanlig laptop. Chalmersfysikern Andreas Ekström har tillsammans med internationella forskarkollegor konstruerat en matematisk genväg för att otroligt snabbt beräkna atomkärnors egenskaper utifrån kvantmekaniska modeller för den starka kraften mellan protoner och neutroner.

   Borde förkorta tiden till fusion med sådär, nja kanske inte riktigt 20 år men nästan för det finns många fler projekt än ITER igång.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 27. Jag vaskar el och visar min rikedom genom att dammsuga på fel tider.

  SvaraRadera
 28. Nu har jag läst artikeln. Han är ju helt dum i huvudet. Han ska vara driftchef och inte uttala sig politiskt. Hans uppgift är att få fram el och inget annat.
  Enligt det resonemanget kan man ju lika bra stänga av all el så blir det ju jättebra.

  Fy fan rent utav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur ska driftschefen på SvK få fram el?
   Hans uppgift är att säkerställa driften på stamnätet. Ett sätt att göra detta är att minska användningen vid topplasttimmarna.
   Det är inte svenska kraftnäts fel att regeringarna sen 80 talet motarbetat kärnkraft.

   Radera
  2. +1 Mikael A
   -1 paul
   Svks uppgift är enligt lag att "få fram el" från källa till mottagare. Dessutom med höga krav på oberoende. Tråkigt att du med en halmgubbe försvarar tjänstefel. Hade uttalandet bara varit begränsat till uppmaningen om att värna nätstabilitet så ok, men i detta fall uttrycks politiska åsikter. Antagligen tänkt som ett välment argument men ändå gravt olämpligt i den rollen han har.

   Radera
 29. Kanske går att införa en trängselskatt för dammsugning? En liten display över städskåpet kan visa den aktuella taxan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer väl med de nya elmätare som inom några år ska installeras i alla våra elskåp

   Radera
 30. Men allvarligt vad är sannolikheten för en samordnad belastnings squeeze?

  Som en del skriver, det skulle vara en bra läxa för makten om elnätet faktiskt kollapsade, men oerhört dåligt om folk dör av det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är att det är fel sorts aktivism, den räknas liksom inte om det är medelklassen som protesterar.

   Radera
  2. Det sjuka är att om det skulle vara en medveten squeeze så skulle huvuden rulla med lagens hjälp. Men om samma sak skulle hända utan medveten handling utan bara kallt väder så kommer ingen ställas inför rätta. I båda fallen så kommer människor skadas och dö och det är en absolut medveten handling från makten sida att försätta sitt folk i en slumpens rysk roulette

   Radera
  3. Ska tillägga att väderprognoserna inte ha stämt på flera veckor. Det är konstant kallare ocher snö. Nu är det -17 på Sydsvenska höglandet. Kommer garanterat bli -20 i natt

   Radera
 31. Lägger mig sist i kommentarsfältet. Vill bara säga att jag njuter av det här. Så bra skrivet! Hoppas bara att miljöterroristerna läser också.

  Det är ju så att om man inte förstår hur det hänger ihop, ja då kan man skjuta sig själv i foten utan att man fattar det, eller såga av grenen man sitter på. Och det är precis vad miljökämparna gör. Exempelvis att utmåla fossilindustrin som hatobjekt när vi alla är helt beroende av det som de producerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De föregår väl med gott exempel och har stängt av all sin el... MP är direkt människofientliga, de vill helst inte att vi människor skall finnas och skapar problem där det innan inte fanns några. S är glada bara elpriset trissas upp så alla skatter på el kommer in till dem (ja dem, de ser sig själva som styrande i enpartistaten S).

   Kommer imorgon bitti slå på dammsugaren i skrubben så får den gå.....

   Radera
 32. I dagens SVD har Jesper Sandström en ledare: Nu vill SVT lära oss att acceptera elbrist.
  Där säger han bland annat SVTs reportage "Ingenting sägs om politiskt ansvar, utan det är dammsugande, duschande och vattenkokande Svenssons som ska råda bot på situationen."

  Det är naturligtvis inte godtagbart att det oberoende public service helt utlämna frågeställningen varför vi har hamnat där vi är och det politiskt ansvaret för det.

  SvaraRadera
 33. Alla januaripartier bär tung skuld i att MPs signalposeringspolitik får genomslag. Men S måste ta på sig den allra största skulden för att ha givit efter för att få regera med en destruktiv energiförsörjningspolitik för Sverige.

  SvaraRadera
 34. Det är ju Hur lugnt som helst. Så många led-lampor jag har tända så sparar jag massor av ström. Dessutom har jag skaffat solceller som producerar mitt årsbehov av el. Så vad är problemet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda vettiga lösningen på problemet måste väl ändå vara att uppmana folk att elda i sina kaminer när det är kallare än minus 5.

   Radera
  2. Ja, men det ska vi ju inte heller göra. Elda ved alltså. Dammsugare drar liksom verkligen ingenting i jämförelse med vad uppvärmningen av våra bostäder drar. Man blir lite uppgiven?

   Radera
 35. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 36. Strömavbrott här 2 mil söder om Stockholm på morgonen.

  SvaraRadera
 37. Nu måste elbilägarna ta sitt ansvar så att vi kan dammsuga.

  SvaraRadera
 38. Jättebra strategi vi har för el-energi. Jättebra nu när det börjar köra fler och fler laddbara bilar som drar tusentals watt när dom kopplas in. Här är det någon som tänkt till med helheten som fokus.

  SvaraRadera
 39. Om Svensson vill ha den här energipolitiken, vindkraftverk i överflöd, nedläggning av reaktorer, så hade MP haft mycket mer än 4 procent. Ett marginellt parti tvingar på oss sin politik med hjälp av sossarna. Som går med på allt för att de ska få ha makten. Regeringsbildningen drevs av ovilja att ta stöd av SD och Vänstern sen fick väljarna acceptera den märkliga konstellation de fick ihop. Fast det inte alls var vad väljarna ville ha. Respektlöst mot väljarna.

  SvaraRadera
 40. Dammsugare är väl inte största elförbrukare. Hade för mig att det är strykjärn 2400 watt men det är väl inte några feminister som vet vad ett strykjärn är av utseende att döma( lite ironi). Min lilla thaitjej har strykt all tvätt och för henne är det viktigt att alla bakterier dör när tvätten stryks. Sant eller falskt vet jag inte huvudsaken är att jag får strykta skjortor.Hon är sur nu och säger att de ljuger då hon inte tycker om snö och hade hört att det aldrig mer skulle bli kallt här.Viss svårighet att förklara.

  SvaraRadera
 41. Ingen information som nått mig. Sista jag hörde var att vi låg så bra till med produktionen att vi hade råd att stänga ner en fullt fungerande reaktor.

  SvaraRadera
 42. Har programmerat in en 90°C tvätt till 07:50 måndag morgon, viktigt att köra handdukarna lite extra varmt ibland för hygienens skull. Har även satt att golvvärmen och värmepumpen höjs 3 grader 07:50, det är bra för att öka chanserna för en ny regering - klart värt 3 kronor i extra elkostnad.

  SvaraRadera