Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2021-02-03 07:27

Mest positivt i Asien under onsdagsmorgonen - GameStop föll exakt 60% på tisdagen

Under onsdagsmorgonen är börserna i de asiatiska tidszonerna mest positiva efter uppgångar i USA såväl som Stockholm. GameStop-aktien föll snygga exakta 60% under gårdagskvällen och stängde därmed på 90:- USD. Läropengar för tiotusentals svenska småsparare och börsnoviser.
Stonk!
Börsnovis är alltså den som varit på börsen i mindre än 20 år, om nu någon undrade. 

GameStop föll alltså snygga 60% och följer därmed även fortsättningsvis perfekt marknadsbubblans anatomi. Den kraschande bubblans anatomi. En nedgångsdag till med -60% och en kurs på 46:- USD skulle även bryta nästa stöd på cirka 50 USD och signalera att man väldigt snabbt når tillbaka till någonstans runt 20 USD. Men vi får väl se. Nedåt ska det i alla fall så blankarna och hedgefonderna kan fortsätta tjäna pengar på de naiva småspararna. Tiotusentals svenskar har köpt de här uppblåsta aktierna den senaste veckan, villiga att förlora sina pengar. Om det är någon form av stick it to the man eller girighet som drivit får de svara på själva.

Eventuell amerikansk lagstiftning på grund av GameStop kommer visa sig vara till för att skydda småsparare, inte hedgefonderna, som kommer vara sådana här rörelsers stora vinnare i slutändan. Ofta är lagstiftning till just för att skydda folk från sig själva.

OMXSPI stängde på +1.01% i Stockholm igår, och husse S&P-500 avslutade med +1.39% i USA, Nasdaq 100 gick +1.56%. Dollarn föll tillbaka till 8:39 USDSEK och nu under morgonen ser kronan ut att stärkas mot samtliga valutor jag följer. Guldpriset ligger på 496:- SEK och silvret är nästan tillbaka till 7:- SEK per gram efter att det som förutsett återigen bara varit snack och ingen verkstad kring att silvret skulle explodera i pris, vilket bloggen påtalade

Minst en gång varje år sedan jag köpte silver 2005 har det varit snack om att priset ska tiofaldigas, men så blir det aldrig. Däremot verkar silver fungera hyfsat som inflationsskydd över tiden. Tror att silvret kostade runt 2:- SEK per gram när jag trålade Tradera efter fysiskt silver i myntforumen på den tiden, vilket verkade vara enda sättet att köpa i Sverige då. Ibland dök det upp finsilverinvesteringsmynt, så det krävde tålamod och blev aldrig särskilt omfattande, men när priset var på de nivåerna var ingen intresserad av annat än numismatiska mynt, så ibland kunde man få investeringsmynten nästan gratis. Nåja, 3.5x pengarna sedan 2005 är iaf runt 8% uppgång om året, så det är väl en okej investering, särskilt som de delvis agerat edge och riskspridning. Dock är silvret som främst industrimetall väldigt konjunkturberoende och kommer krascha när börsen kraschar. Guldet är en bättre hedge och dessutom momsfritt.

I Asien är det blandade börser under morgonen.

Australiens ASX 200 går +0.92%, Hang seng går -0.28% i Hong Kong, Nikkei 225 går +0.88% i Tokyo och Straits Times +0.50% i Singapore. 

Det ser alltså rätt ljust ut, men så har ju småspararna fyllt på hedgefondernas, tryckkokarnas och blankarnas kassor genom att köpa GameStop.

Alltså, seriöst. Hur resonerade ni som köpte GameStop? Trodde ni verkligen att ni skulle vinna eller tjäna pengar eller hur använde ni utrymmet mellan öronen? Det hela är en perfekt studie i bubbelpsykologi, men jag har själv lärt mig den hårda vägen hur det känns när man är inne i den där bubblan. Och även lärt mig hur det känns efteråt när man inte sålde där uppe på toppen, utan köpte mer när girigheten trumfade förnuftet.

15 kommentarer:

 1. Hur tänkte vi som köpte gamestop...

  Jag tänkte såhär.
  Det här är en bubbla, men jag köper en liten post för att risk/reward ser bra ut. Så varför tyckte jag att risk/reward såg ok ut när det inte finns några fundamentala värden som driver kursen.
  Eftersom inte kursen drivs att fundamentala värden i företaget utan bara handlar om psykologi. Jag bedömde det som att fenomenet skulle bli ännu mer hypat än det blev och då finns det stor uppsida med flera dubblingar innan bubblan spricker. Helt enkelt en bet med en stor nedsida men större uppsida.
  I praktiken så lyfte det inte vidare och när dubbeltoppen kom sålde jag. Liten förlust. Så är det att spekulera i bubblor. You win some you lose some.

  I övrigt håller jag med Grantham och även senast Buckham i FT om deras slutsats att det är dags att börja dansa närmare dörren och vikta ner i senaste årens vinnare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gjorde 10k på en halvtimma i torsdags bara för att prova lyckan med ett par tusenlappar som insats, helt medveten om att min lilla obetydliga slant jag satsade kunde försvinna.

   Att däremot köpa för att (som forumfolket i vart fall gav sken av att tro på) bli miljonär genom att blåsa blankarna är bara naivt. Inslaget med killen i Aktuellt (tror jag det var) häromdagen som tyckte att det var så enkelt att bli rik, men visserligen inte sålt sitt innehav än, har inte åldrats väl...

   Radera
 2. Jag köpte en bunte gamestop.
  Dock måste jag erkänna två saker. Dels sålde jag av några under en topp så de två jag har kvar är s.m.s. "gratis" dels så är jag inte så pass religiös i denna frågan att jag absolut måste hålla i dem.

  Med det sagt så är det mer att jag kan säga "jag var där". Jag har försökt genom åren intressera mina ungdomar för aktier och först nu lyssnar de. Visst. De bolagen som är på ropet är det ju mer eller mindre kört för (okey kan erkänna att att nokia inte är pengar i sjön.)

  Iallafall de har nu självmant frågat hur man köper aktier. Vi satte upp ISK och ordnade överföring så de nu har ett par gamestop var. Nogranna förmaningar om att inte tömma fondkontot har hörsammats. Vi hade en mycket givande diskussion igår om ett litet kanadensisk guldprospekteringsbolag sett på en tre år.

  Gamestophärvan är gudagiven i mina ögon. Visst. Många ungdomar har bränt sig. Men långt bättre nu än när de är medelålders.

  SvaraRadera
 3. Den s.k. bloggaren, som kanske inte är en s.k. novis på börsen, är uppenbart inte helt med i matchen ändå. Seriöst. Majoriteten av dem som jag känner som köpte, inklusive mig själv, köpte inte för att de trodde detta var en bra och stabil ekonomisk placering som bara ska upp upp upp.

  Precis som att de som för massa år sedan (rent fysiskt) ockuperade Wallstreet. Inte gjorde de det för att de trodde att sin ockupering skulle ge dem massa pengar. Det är helt andra motiv än kortsiktig ekonomisk vinning.

  Det är ett statement, det är ett fuck you, det är en protest. Precis som i de flesta fall har sådant en kostnad. Antingen en i form av pepparspray i ansiktet, eller minskat värde på sin investering, men det är inte det det handlar om. Vi var med och skapade internethistoria! Jag hade massa kollegor (inom IT-värden) som köpte en aktie bara för att få vara med och tyckte det var en kul grej.

  Sedan finns det ju så klart massa FOMO-personer och InvestmentBankerWannaBes som MeToo vill tjäna pengar, och som faktiskt gjorde detta som en snabbt och säkert och enkelt sätt att tjäna en hacka. Dessa är det lite mer synd om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker att Twitterkontor @ZeContrarian7 sammanfattade det rätt bra igår:


   "Summary of the GameStop ($GME) trade so far:

   2 billionaires got 1 billion $ of free PR
   20 Reddit users became millionaires
   2,000,000 people that joined late lost half of their life savings" (dvs pepparspray i ansiktet... på sig själv)

   Radera
  2. Det är en väldig diskrepans mellan de som yttrar sig i media och verkligheten.
   Lite som när farfar ska kommentera den senaste dunka-dunka-musiken (usch och fy).
   Silver-caset var något media hittade på. GameStop var i allra högsta grad aktivt. Klart som fan att några tröttnade när aktien stod runt 5 USD och var blankad till 140%. Tyvärr utlöste en ytterlighet en annan ytterlighet.

   Radera
  3. NDG

   Ja det är ju kul att ondgöra sig över Reddit och Robin Hood och dess användare.
   Hur gick det då för smart money?
   https://www.wsj.com/articles/melvin-capital-lost-53-in-january-hurt-by-gamestop-and-other-bets-11612103117

   Radera
  4. @ Nom-De-Guerre

   Glöm inte de 20'000'000 som nu inför framtiden har internaliserat tänket att kursmanipulation via social media är något helt okej och i praktiken lagligt.

   Har svårt att tänka mig att detta INTE kommer att vändas på och användas uppifrån-nedåt i framtiden istället för som nu nedifrån-uppåt nu när det finns prejudikat (om det inte blir några legala efterverkningar mot de 20).

   Radera
  5. PA. Fenomenet fanns redan innan millenieskiftet.

   Radera
 4. Läser man både på placera och wsb så är det inte direkt så att förlusterna är gjorda och läropengen betald. Det är håll i, håll ut. Köp mer köp mer!

  Det är det som är farligt, när man kastar nya pengar efter gamla för att ta igen förlusten när det vänder men om det aldrig vänder så....

  Troligen kommer närmaste dagarna spä på kollektivet förlust ganska så mycket.

  Trots att en på reddit menade att det var inte så farligt om det gick ner mer för -50% första dagen gjorde ju att man förlorade 50% men gick det sen ner 50% till dagen efter så förlorade man ju bara 25% och så vidare så han kunde hålla ut länge 😟🤪 💎 ✋✋

  SvaraRadera
 5. Jag köpte GME när den kostade $19 vilket jag tyckte var billigt eftersom jag tror på att Ryan Cohen kan styra upp bolaget, inte för någon mediahype. Microsoftdealen var även en ögonöppnare.

  Jag "Diamondhandar" inte pga en djup övertygelse annat än fundamenta. Men visst kunde man sålt när media hajpade av oklara orsaker och tredubblat positionen gratis, men det är inte så jag bedriver min aktiehandel.

  Gamestop fick sin allra första CTO idag, direkt från Amazon.

  SvaraRadera
 6. ehhh... du kunde sålt med 25-dubbling... du om någon borde ju sålt i så fall..
  Vänligen
  Gunanr

  SvaraRadera
 7. Vad använder du för API? Infront?

  SvaraRadera