Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2021-02-02 07:59

Måndagen bekräftar typisk bubbla i GameStop - aktierna stiger i Asien på tisdagsmorgonen

Med måndagens stonkflopp uppvisar Gamestop typsiskt bubbelantomibeteende. Börserna stiger i Asien under morgonen, men för Gamestop är det nog kört. Nu återstår bara rädslan, kapitulationen och paniken.
GameStop 60-minuterschart
Börserna är upp i Asien efter en positiv måndagsbörs.

I Stockholm stängde OMXSPI på +1.84% och i USA gick S&P-500 +1.83%. Nasdaq 100 stängde på hela +2.72%. Dollarn sträktes till USDSEK 8:42 och drar därmed upp uppångarna i USA ännu mer för oss som lever och betalar räkningar i SEK. Guldpriset ligger stabilt på 502:- SEK och försöken att haussa silvret misslyckades (som vanligt bör tilläggas) och priset faller tillbaka.

I de asiatiska tidszonerna är det en starkt positiv tisdagsmorgon. ASX200 +0.84%, Hang Seng +2.15%, Nikkei +1.55% och Straits Times fortsätter falla med -0.21%, kanske drivet av militärkuppen i Myanmar.

Gamestop föll igår med -30.77% och haussarna och bubbelblåsarnas utlovade enorma short squeeze som skulle skicka aktien till skyarna trots att det redan skett inträffade inte.

I själva verket följer GameStop perfekt en marknadsbubblas anatomi.
Marknadsbubblans anatomi

Det enda som återstår är att aktien ska bryta ner genom tjurfällans botten så kommer paniken och den slutliga kapitulationen bland de som lurats att ta positioner så de tidiga i aktien kan få ut sina vinster. Den nivån ligger runt 115 USD för aktien så det kanske tar någon dag till. Och vet ni vilka mer som kommer komma in och sälja aktien när paniken slår till efter 115 USD. Nej, inte Hitler, utan blankarna.

Nivåer av intresse är grovt räknat 115 USD, 50 USD, och sedan 20-25 USD där aktien kommer hamna till slut - inom dagar, veckor eller månader. Inget jag skriver kommer som vanligt inträffa. Aktien kanske stabiliseras på 26 USD eller 18 USD och jag får därmed fel.

Alla vet att det helt saknas fundamenta för värderingen och likt för t ex VW under finanskrisen kommer shortsqueeze snabbt att återställas. Det tragiska är att det är småsparare som blir blåsta, men det är småspararnas funktion tills de lärt sig efter 10-20 år på aktiemarknaden. Men vid det laget finns det nya som satsar läropengar på börsen.

18 kommentarer:

 1. Så det är nu man ska blanka? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räntan på att blanka GME är typ 25% så inte jättesexig investering. De som ligger i blankningspositioner är de som skaffade de på mycket lägre nivåer till mycket lägre räntor.

   Radera
  2. Du får det till att låta positivt (för blankarna) att blankarna blankade på lägre nivåer.

   Radera
 2. Ja. Många kommer försöka ta sig ur GameStop samtidigt. Men, vem vet, fundamenta spelar ingen roll så länge nya pengar tillförs aktiecasinot.

  SvaraRadera
 3. Ja jag såg kursen i morse och kände på mig att inlägget skulle komma. Kursen är verkligen ett skolboksexempel på marknadsbubblans anatomi.

  Men i berättelsen är det för att Robinhood tvångssålde folks GME eller begränsade innehavet till en [sic!] aktie.

  Blev inget
  💎🙌🚀

  SvaraRadera
 4. Självklart är GME fundamentalt nästan värdelös men finns det ett antal blankare måste köpa ett visst datum så kan man fortfarande tjäna pengar. Frågan är hur blankarnas möjlighet att rulla vidare sina positioner ser ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man rullar inte blankningar. Det är bara terminskontrakt man rullar. Och blankningar kan man ligga kvar i så länge man vill - det finns inget speciellt datum som ska passas.

   Radera
  2. Nja, aktien måste levereras på avsrämningsdatum, vanligen 2 dagar efter köpet, har du ingen aktie att leverera måste du låna, eller köpa tillbaka, och det kan bli väldigt dyrt.

   Radera
 5. Även om större delen av shortsells fortfarande är aktiva så är det ju orimligt att ställa krav på privatsparare som ligger 17x pengarna. Förhoppningsvist ser vi hemtagningar och att några nu kan en lite roligare ekonomisk framtid :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. På bekostnad av andra småsparare menar du? Tex de ~25k som köpt aktien via avaza den senaste veckan...

   Radera
  2. Ska man titta på Sverige/Avanza så verkar det som AMC var/är populärast... från 1500 ägare till 38000 ägare. Men förhoppningsvis uppdateras inte siffrorna i realtid.. så kanske sålde några av de 33000 (från ca 5k första gången jag tittade) GME-ägarna på avanza av under dagen.
   Nokia från 8500 till 15000 ägare under ungefär samma period.

   Ingen jätteökning bland silveraktierna vad kag kunnat se.. men det gick ju å andra sidan lite snabbare... eller i värsta fall köpte alla Avanzianer idag...

   Radera
 6. Fast om folk bara hade fått köpa aktien så hade den nog gått upp. Robinhood (och några till) körde samma fuling igen och låter inte folk köpa aktien. Men de låter folk sälja aktien (till vem?) vilket gör att aktien bara kan tappa värde, eftersom Robinhood är USA:s mest använda app just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många som klagar men byter inte från robin hood.. Svårt för folk att förstå att om nät är gratis så är du produkten.

   Radera
  2. Om man byter så blir allt på ens konto fryst i två veckor under den tiden som överflyttningen pågår. Jag tror snarare att många skapar ett andra eller tom ett tredje konto på andra tjänster, så att man ökar chanserna att få handla fritt med aktier.

   Radera
  3. Robinhood själva säger att det var deras clearinghouse som satte begränsningarna genom att tiofaldiga deras krav på säkerhet (är det rätt ord för deposit i det här fallet?) för en del aktier.

   https://blog.robinhood.com/news/2021/1/29/what-happened-this-week

   Antagligen därför de flesta mäklarna gjorde (eller blev tvungna) att göra samma sak.

   Radera
 7. Ändå spännande att följa detta från sidlinjen...

  SvaraRadera
 8. Det mest intressanta med Gamestop är att den operationen avslöjar hela systemet, att aktiehandel idag är ett riggat pyramidspel. Aktier har väldigt lite med företags faktiska verksamheter att göra.

  SvaraRadera
 9. Jag håller inte helt med om att GME kanske passar in i bubbelmönstret, då det nu är en strid om viljor mellan blankarna å alla reddittokar som HÅLLer sina aktie antingen till $1000+ värdering, alternativt $0. Blygsamt upp 15% idag så vi får väl se om den drar upp till $500 ånyo eller om den som du skriver kommer fortsätta falla ner till $5-$20 eller något för att stanna där.

  SvaraRadera