Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2021-02-03 09:36

Kreml dömde Navalny till 3.5 års fängelse för att inte anmält sig när han låg i koma efter Kremls mordförsök

Skenrättegången mot regimkritikern Navalny resulterade i 3.5 års fängelse, något som Russia Today publicerade innan domen föll via en färdigskriven artikel. Navalny dömdes för att ha brutit en villkorlig dom, genom att inte anmäla sig till hans övervakare när han låg i koma efter att Kreml försökt mörda honom med nervgiften Novitjok.
Ryska utrikesdepartementet

Navalny var dömd villkorligt sedan 2014 för att begränsa hans rörlighet. Genom att inte ha anmält sig när han låg i koma och kämpade för sitt liv fastslogs i skenrättegången att han nu skulle dömas till 3.5 års fängelse, varav ett år dras från domen pga tidigare husarrest.

Oddsen att han ska överleva i 2.5 år i fängelset utan att råka drabbas av en olycka får väl sägas vara sådär. Det är antagligen mest en fråga om tajmning och i närtid lär han hållas vid liv tills mediaintresset och folkilskan falnat. Oavsett har man nu fått tyst på honom, plus att man satt efter hans medarbetare och därmed antagligen får anses krossat den ganska lilla organisation han hade.

Intressant var att propagandakanalen Russia Today publicerade domen innan den fallit. Men så kan det fungera i diktaturer utan ett fungerande oberoende rättsväsende. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

29 kommentarer:

 1. Är inte själva idén med en skenrättegång att just ge ett sken av rättvisa? I detta fall har man istället på ett iögonenfallande sätt signalerat att de styrande har full kontroll på domstolarna och att man kan få dessa att fatta absurda och rent löjeväckande beslut. En varning till befolkningen men också indirekt till omvärlden.

  SvaraRadera
 2. Helt barockt och vi får se till att medieintresset samt folkilskan aldrig sinar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att EU till slut sätter spiken i kistan för NordStream 2.

   Radera
  2. Tyskland vill ha gasen så det lär inte ske.

   Radera
  3. Tyskland måste ha gasen så de kan lägga ner kärnkraft och brunkol.

   Radera
  4. Merkel är en förre detta kaderkonmunist utbildat bl a i Moskva.
   Förra förbundskansler Gerhard Schröder sitter i styrelsen för Nordstream 2.
   Tyskar sossar som sitter i samlingsregeringen är en lydorganisation till Kreml.
   Pipline kommer byggas även om Ryssland skulle annektera Baltikum.
   Räknar inte med Tyskland i detta öht.

   Radera
 3. Ps. Låt omvärlden skicka obegränsat antal direkta varningar innuendo.

  SvaraRadera
 4. Det är onekligen ett underbetyg till mänskligheten att vi fortfarande 2021 kan ha personer som Vladimir Putin, Xi Jinping, Recep Tayyip Erdoğan, Jair Bolsonaro, m.fl. i någon som helst position att kunna påverka andra människors liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lägg till Trump på din lista. Nu blev vi ju tillfälligt av med honom men tror inte det är det sista vi sett.

   Radera
  2. Ni glömde Löfven. Men han är ju i ständig koma.

   Radera
  3. @T - korrekt, jag tog inte med honom då han i vart fall tar en paus.

   @M.Ström - även om jag sakpolitiskt i många frågor inte håller med Löfvén så får vi väl ändå enas om att det är viss skillnad på honom och de jag listade om vi ska hålla oss till hårda fakta. Åtminstone så här långt.

   Radera
  4. M. Ström, ha ha. Bästa kommentaren idag.
   Jag tror mer hans ansiktsuttryck signalerar en parkinson i fas 2. Det skulle förklara hans svårigheter att uttrycka sig förståeligt. Om det är riktigt är det oansvarigt att inte byta ut honom. Tråkig sjukdom.

   Radera
 5. Kan ju tilläggas att brottet som han fått villkorligt för var mer eller mindre påhittat från början, vilket också visats i ECHR osv.

  SvaraRadera
 6. Hela den här grejen är ett mysterium för mig. Vad står den här Navalny för? Vilka är drivkrafterna? Vill han bara utmana Putin om ledarrollen men fortsätta ratta landet som tidigare? Är han sponsrad av någon/några oligarker? Av någon underättelsetjänst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror på vem du frågar. Jag har bildat mig en egen uppfattning om Navalny genom egna efterforskningar och kontakter med bekanta i öst. Inget jag tänker dela med mig av här då jag inte vill bli förolämpad. Men ska väl utan risk för att kallas rysstroll kunna säga att det inte är så enkelt som:Putin=bad, Navalny=Good

   Radera
  2. Så det är inte bra att avslöja korruption?

   Radera
  3. Rickard O, korruption avslöjas hela tiden i Ryssland, när korrumperade A har förlorat en maktkamp mot korrumperade B, som ska ta över.

   Rickard L, nej det är inte trollartat. T ex stöder Navalny ockupationen av Krim. Putin=bad, men Navalny är inte nödvändigtvis good.

   Radera
  4. Utrikesbyrån (finns på SVT Play) behandlade Navalny igår, och det framgick att han är populist, nationalist, och rasist. Således kanske inte helt genomgod eller pålitlig i våra ögon. Men det kanske är bättre än en maffiaboss i ledningen som nu. Risken är väl bara att även han förfaller om han kommer till makten.

   Radera
  5. Det kan vara så att ett helt genomkorrumperat samhälle är ett stabilt ändläge som det inte går att ta sig ur på kort tid annat än genom en generalreset.

   Ponera att Navalny är genomgod, och tar sig till makten. Han har då hela den genomkorrumperade maktapparaten att hantera, samt oligarker och annan business. Enda sättet att hålla sig vid liv är att tala deras språk som de förstår, d.v.s. bli en av dem, bossarnas boss, precis som Putin.

   Radera
 7. Den där Putin skäms inte och bryr sig inte om vad andra tycker, vissa likheter med sina föregångare, föregångare som fortfarande pryder många väggar hos företrädare för ett visst pari i vårt land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar KD, som har jesus på väggen? Ja fy fan, deras andre vice som lallar runt på internet och tror att nazisterna var vänster är ju också riktigt skämmig.

   Radera
  2. Som exempel nämndes i rapporteringen att i en lokal (domstolslokalen?) hängde ett porträtt av Jagoda (f.d. NKVD-chef med otaliga liv på sitt samvete).

   Radera
 8. Tycker Putin gör ett bra jobb. Snyggt jobbat i Syrien, helt rätt att Krim hör till Ryssland sedan länge, oxå rätt att sätta åt den EU-stödda statskuppen i Ukraina. Alltid kul att provocera :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ BiQ -så du tycker egentligen inte det som du skriver utan du skrev det bara för att provocera? Vilket värde har då ditt inlägg? Alla som läser det kommer att anse att du är en i***t och din kredibilitet i andra frågor kommer också att ifrågasättas.

   Radera
  2. @CC: Instämmer med tillägget att i mitt fall blir betyget för BiQ snarare fullblodsi***t.

   Radera
 9. Vill minnas att jag läst att det ursprungliga straffet från 2014 var för att han tagit mer betalt för försändelser av varor (för Lancome eller något liknande kosmetika-företag) än vad det statliga ryska postverket tog ut, vilket (vad det verkar?) i Ryssland är olagligt. Kunden själv (kosmetikaföretaget) hade inte anmält honom och inte heller haft några klagomål på honom. Någon byråkrat verkar ha lusläst all dokumentation om Navalny's alla förehavanden, för att kunna hitta något att anmäla honom för. Rena Kafka-farsen, om det inte hade varit på riktigt...

  SvaraRadera
 10. Men det ändå en förenkling att åtala offret än mördarna, mycket lättare att utreda.
  "Erkänner du att du försökte undvika bli mördad?"


  På Bellingcat finns en artikel om hur samma mördarteam misstänkts lyckats mördad 3 andra dissidenter med giftinjektion och hur staten försökt dölja alla spår.

  SvaraRadera
 11. Hörde att han hade fått cancer. Stackarn :(

  SvaraRadera