Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2021-02-09 11:53

Korrumperade chefer som "stängs av" eller "tar timeout" - får de fortsatt full lön?

"Ta en timeout, det kan ju vem som helst göra."
Folkhälsomyndighetens (FoHM) tredje fas av vaccinationerna mot Covid-19 ska bland annat prioritera förståndshandikappade, vilket förklarar varför så många chefer och politiker fått vaccin före andra viktigare personer att vaccinera än cheferna. Men frågan är då om dessa får fortsatt lön när dessa "stängs av" eller "tar en timeout"? Vanligt folk som korrupt går före i kön får ju bara sparken.
Läsarfoto
FoHM skriver om vilka som ska vaccineras i fas tre innan allmänheten släpps på vaccin (PDF), bloggens fetstil:
"Här ingår även personer 18 - 59 år som av olika anledningar har svårt att skyda sig mot smitta, till exempel personer med [...] kognitiv eller psykisk funktionsnedsättning"

"Kognitiv eller psykisk funktionsnedsättning" är en omskrivning för det som förr kallades utvecklingsstörda, sedermera förståndshandikappade, sedan begåvningssutmanade och numera begåvningsvarierade. När det gäller IQ (Wechsler) brukar den definitionen ligga vid 70 i IQ och därmed omfatta 2% av befolkningen, men det finns även andra symptombilder som kan innebära begåvningsvariation.

Detta är förstås glädjande för stora grupper, och vill man snabbt få en vaccination är det bara att ta med sitt iq-test. 

Förmodligen har de politiker och chefer, som myglat och korrumperat ordnat vaccin åt sig själva eller sina anhöriga i brott mot turordningsreglerna, tagit fasta på just detta med begåvningsvariationen. Hur annars ska man kunna förklara hur de tänkte när de skulle gå före exempelvis vård- och omsorgspersonal i vaccinsköerna?

Stora delar av riksdagen och nästan hela regeringen borde alltså kunna prioriteras och få sina vaccin ganska omgående, samt även stora delar av vissa ofta väldigt skräniga delar av väljarkåren.

Många chefer och politiker har när media upptäckt det som belöning "stängts av" eller "tagit en timeout". Vanliga anställda får istället sparken och blir av med jobbet, så att stängas av eller ta en timeout är något annat än sparken.

Innebär det att dessa begåvningsvarierade chefer och politiker alltså belönas med att gå hemma med full lön som avstängning eller timeout för att ta vaccin före vanligt folks plats i kön? 

Men vi tar alla till oss själva huvudpoängen här med de styrandes begåvningsvariationer, som gör att de kunnat gå före och tackar för att dessa har medgett sina egna stora personliga utmaningar på detta vis. Annars är ju iq-test utförda i vården omfattade av patientsekretess.

Kom ihåg att chefen äter sist, annars går det bra att sluta vara chef och börja jobba på linjen istället.

48 kommentarer:

 1. "Folkhälsomyndighetens (FoHM) tredje fas av vaccinationerna mot Covid-19 ska bland annat prioritera förståndshandikappade, vilket förklarar varför så många chefer och politiker fått vaccin före andra viktigare personer"

  Som kidzen säger ROFL.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förövrigt
   Bra att bloggen belyser korruptionen i vårt land. Särskilt då den inte beivras överhuvudtaget som det verkar

   Radera
  2. Verkligen fräscht att göra sig lustig över funktionsnedsättning och chefer. Det hade kanske funkat på 90-talet men nu står det 2021 i kalendern.

   Radera
  3. Personer med funktionsnedsättningar är viktigare att vaccinera än chefer. Punkt. Ser inte vad det är att göra sig lustig över någon grupp.

   Radera
  4. Annat än gruppen chefer.

   Radera
  5. @östergren. Sorry . Nästa gång ska jag kolla med dig innan jag skrattar

   Radera
  6. Fast nu skrev du utvecklingsstörda, förståndshandikappade, begåvningsutmanade samt begåvningsvarierade och gör en koppling mellan funktionsnedsättning och chefer.
   Att du gör dig lustig över chefer är en sak, tyvärr kan inlägget även tolkas som att du gör dig lustig över individer med funktionsnedsättning.

   Radera
  7. Låter det inte bra att cheferna vill gräva åt sig vaccin, det kan verka stimulerande på andra att vilja vaccinera sig.

   Radera
  8. Jag tror du får leta rejält nogrannt för att hitta en unge som säger rofl. Rofl-generationen är vuxna nu.

   Radera
  9. Äldre möjligen, vuxna bor i Tyskland.

   Radera
  10. Precis, Sverige är ett Tyskland för barn.

   Radera
 2. Det finns ju inget tjänstemannaansvar (även om Poliser och vårdpersonal kan anmälas) så är alla administrativa tjänstemän fredade - varför det? Likaså politiker..

  Sedan detta med vanligt folk har du ju tidigare tagit upp att det är bidragstagare, emedans ovanligt folk är de som har jobb-vilket är en summering jag håller med om. Vi med jobb har endast skyldighet att hålla oss inom ramarna och stillatigande se på när andra förser sig, min vilja att betala skatt sjunker för varje gång det dyker upp beteenden som exvis ovan.

  SvaraRadera
 3. Man vill inte binda ris runt egen rygg heter det ju. Att chefer ska "straffa" andra chefer är ju såklart inget man vill verka för. Att ta "timeout" är ju mycket snällare för alla i chefsfären.

  Om jag som chef sparkar en annan chef, vad säger att jag inte själv får sparken nästa gång jag "råkar" ta ett allvarligt snedsteg?

  Sen en uppmaning till alla aggressiva grävande reportrar, apropå myglande dåliga chefer. Finns det INGEN som kan luska fram vilken hållhake Dan Eliasson har på nuvarande regering? Den karln har ju fått så extremt många chanser att lyckas som chef, men klarar sig varje gång ur sin knipa och lyckas dessutom landa toppjobb efter toppjobb med högre och högre lön. Århundradets scoop väntar :)
  För mig är en chef "vem som helst", precis som jag själv. Vederbörande ska såklart bli sparkad om det finns saklig grund för uppsägning, och får antingen leta upp ett jobb själv eller gå till AF för att stämpla. Självklart, eller hur? Inte i Sverige...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det helt enkelt är så att Dan är polare med de flesta av topparna. De tycker inte att det är så farligt. De tycker nog att det blivit en höna av en fjäder. " Dan, vi måste tyvärr flytta på dig, men du behåller alla förmåner. Kommer du över på kalaset på lördag förresten?"

   Radera
  2. - Danne förresten, du var ju på bordershop nyligen. Ta gärna med ett flak öl.
   - Självklart, ingen bastu utan Corona öl.

   Radera
 4. Timeout måste väl vara samma som tjänstledighet. Om inte så kanske jag tar lite timeout från jobbet.

  SvaraRadera
 5. Tråkigt att bloggaren hakar på klickhysterin och drevet mot folk ( i det här fallet tacksamma målet chefer) som fått vaccin utan att vara prioriterade.

  Ibland blir det doser över.
  Det kan vara patienter som inte dyker upp eller att fler mer doser än förväntat kan tas ut av det levererade vaccinet.

  Det du då gör är att ringa, ringa och ringa. Alla som du kan tänka dig vaccinera. Har tant agda på 83 år inte möjlighet att infinna sig snabbt nog går du vidare i listan och till sist kommer du till administrativ personal (chefer) och närstående.

  Om alternativet är att kassera doser så är det bättre att sticka närmsta möjliga person.

  Om personer går före i lön, ge dem skit. Men om det är de som är tillgängliga vid överblivna doser. Sluta kasta skit.
  Vi har nu folk som tackar nej till vaccin pga rädsla för att hängas ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket är bra, eftersom då kanske dessa personer om de är chefer sätter upp en prio-ordning som är greppbar och inte springer och sticker i första bästa på måfå, därmed borde detta scenario bli försvinnande litet. Som jag ser det så är vaccin till personer utanför prio-ordningen ett problem som uppstår vid dålig planering.

   Radera
  2. Försöka duger! Blanda inte bort korten genom att jämföra äpplen och päron!

   Det är skillnad på avvikelse från prioriteringsordningen och avvikelse från prioriteringsordningen.

   Det har t.ex. uppmärksammats att lokalvårdare och väktare i ett arbetslag fick dosen. Det är enkelt att tänka sig in i en plausibel förklaring till det. Alla vet dessutom att det är trängen som vinner kriget.

   Att däremot en chef och hens familj fått dosen framför andra? Det är både märkligt och en rimlig utgångspunkt för en granskning.

   Radera
  3. Det är oftast inte tillåtet för anställda i butiker att ta mat som ska slängas.

   Varför? Det ska ju ändå slängas?

   Jo - för risken finns att om personal får ta mat som ska slängas så kommer det på något sätt alltid finnas mat att slänga.

   Radera
  4. I fallet den nu "timeoutade" socialchefen i Upplands Väsby var det han som blev kallad, inte han som på något sätt smet i förväg eller liknande.

   Har vänner/bekanta som antingen jobbar inom eller har familj som jobbar inom vården, vissa av dessa har också blivit kallade på måfå antagligen när lite doser finns över.

   Ser faktiskt ingen skandal i det hela.

   Radera
  5. @Tim, ser du inte det märkliga i det? Varför blev hen kallad t ex?

   Radera
  6. För att någon annan inte dök upp och han ändå finns med på priolistan nånstans över människor som är i direkt eller sekundär kontakt med vården.

   Radera
  7. Tim, har du inblick i just den organisationen ?
   Vad jag fått höra så verkar många där få vaccin. högt som lågt...

   Radera
 6. George Carlin, om språklig utveckling:

  "There’s a condition in combat. Most people know about it. It’s when a fighting person’s nervous system has been stressed to it’s absolute peak and maximum. Can’t take anymore input. The nervous system has either (click) snapped or is about to snap. In the first world war, that condition was called shell shock. Simple, honest, direct language. Two syllables, shell shock. Almost sounds like the guns themselves. That was seventy years ago. Then a whole generation went by and the second world war came along and very same combat condition was called battle fatigue. Four syllables now. Takes a little longer to say. Doesn’t seem to hurt as much. Fatigue is a nicer word than shock. Shell shock! Battle fatigue. Then we had the war in Korea, 1950. Madison avenue was riding high by that time, and the very same combat condition was called operational exhaustion. Hey, were up to eight syllables now! And the humanity has been squeezed completely out of the phrase. It’s totally sterile now. Operational exhaustion. Sounds like something that might happen to your car. Then of course, came the war in Viet Nam, which has only been over for about sixteen or seventeen years, and thanks to the lies and deceits surrounding that war, I guess it’s no surprise that the very same condition was called post-traumatic stress disorder. Still eight syllables, but we’ve added a hyphen! And the pain is completely buried under jargon."

  SvaraRadera
 7. Man ska vara försiktig med att döma utan en bra helhetsbild. Visst finns det säkerligen fall där det har myglats. Sedan ska man vara på det klara med att (beroende på vaccin) kan röra sig om relativt kort tid man har på slutet. En hel del av de i fas 1 och de högst prioriterade i fas 2 (80+) är ju inte riktigt lika alerta och mobila som övriga, då är det så klart helt rimligt att man sticker dem som går att sticka.

  Sedan en lite nyhetsflash till de som tror att alla dessa chefer är överflödiga som bara diar pengar, både enhetschefer och förvaltningschefer behövs så som organisationerna är upplagda. Speciellt de som har direkt operativt ansvar. En chef som jobbar hemma har så klart mindre risk att smittas och därmed inte kunna utföra sitt arbete, men många av cheferna inom vård och omsorg är på plats och har rätt stora kontaktytor.

  För övrigt så är det helt självklart för mig att man måste prioritera vårdpersonal, transportpersonal, drift och reparationspersonal för elkraft och nät, väg och vatten, polis, väktare, landets ledning (inklusive minsta beslutsfattande riksdag), försvaret. Helt enkelt det som är samhällskritiska verksamheter inklusive omsorgspersonal för de personer som har barn och som annars måste vara hemma vid sjukdom hos barnen.

  Det är dock svårare att sälja in till befolkningen, men det är ett problem som måste lösas. Det finns helt enkelt personer och funktioner som allt faller samman ganska snabbt utan. Stannar t.ex. vägtransporterna så blir det inte roligt efter några dagar. Utan el, värme och vatten så blir det dålig stämning snabbt. Hur man prioriterar mellan dessa grupper är en övning för de vars jobb det är att göra svåra val och kunna stå för dem.

  De som hade invändningar mot att vår statschef fick ett stick i armen några veckor tidigare än övriga i samma åldersgrupp borde skaffa sig ett liv. Skilj på person och funktion (eller ämbete).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hans majestät konungens arbete är ju helt avgörande för undersåtarnas välmående...

   Radera
  2. I fallet Hans, dvs Hans Majestät, så bör man nog se det som en del av hans jobb att agera som officiell omslagsfigur. Genom att han tar vaccinet signaleras det till målgruppen att vaccinet är säkert.

   Radera
  3. I och för sig håller jag med dig helt här Cornu om kungens uppgift att vara symbolisk omslagsfigur - dock finns ju ingen möjlighet för oss som ser en sådan film med hans majestät att veta om han fick verkligt vaccin eller att man bara låtsades och det egentligen var en tomhylsa av något slag.

   Stefan: "Nu gör du som vi säger, annars sänker vi appanaget nästa år!
   Calle 16: "Okej då..." :-(

   Radera
  4. Nu är ju Kungen åldrig och ingen, eller få, vet vad han har för sjukdomar eller räknas till för riskgrupp bortsett från 65+.

   Radera
  5. Fungerar kroppen utan en arm?

   Fungerar kroppen utan sitt huvud?

   Mvh Royalisterna

   Radera
 8. Återigen ett tecken på en alltmer utbredd brist på integritet och ansvarstagande inför uppgiften bland dagens chefs/ledarkår.

  För övrigt trodde jag att det var allmänt känt numera att Time-Out = betald semester medans skiten blåser över.

  SvaraRadera
 9. Jag citerar en FB vän:

  Ta med överbliven mat hem från köket där du jobbar - sparken.

  Förse egna familjen med överblivet vaccin - ingen åtgärd, speciellt inte om du är chef.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej men det är ju jävligt sniket att sparka de som tog gammal mat också, räcker med en tillsägning sen blunda för det i framtiden.

   Radera
  2. "When an Anarchist is poor he breaks laws; when he is rich he makes them. In neither case does he ever dream of obeying them." CHESTERTON

   Radera
 10. Anekdotiskt så har jag hört, om inte från hästens mun så bra nära, att ledig personal inte svarar när chefen ringer. Vilket gjort att alternativet till administrativ persona med anhöriga har varit att destruera vaccindoser.

  Mitt exempel gäller Eskilstuna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svarar man om det ringer så är man ju skyldig att jobba om det behövs. Man har ingen skyldighet att svara i telefon utanför arbetstid.

   Radera
  2. Verkar ineffektivt att ringa dock. Varför inte skicka ett SMS, typ först till kvarn.

   Radera
  3. På sina ställen så har det ju funnits upp till närmare hälften av de anställda som inte velat ta vaccinet, så vet inte om SMS och först till kvarn är så mycket mer effektivt heller.

   Radera
  4. SMS-förfrågan om extrapass är standard inom sjukvården numera, alltid det första man gör eftersom det normalt sparar så mycket tid - så du kan ju själv räkna ut vad det betyder om arbetströtthet i branschen om desperata mellanchefer nu tvingas vidare till något så gammeldags som att ringa runt till en i taget.

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. I Sverige är det nya "Timeout" istället för riktiga straffpåföljder eller andra negativa konsekvenser för den som gjort avsiktligt fel.
  Visserligen kan kökspersonal kameraövervakas utan att fått det lagstadgade informationen om att detta sker och sedan stängs av för att ja tagit hem några salladshuvuden. Då anar man att straffskalan på chefsnivå ligger minst på spöstraff. Men tur att inkompetens lönar sig i Sverige, Idiocracy är nu verklighet. (Idiocracy is a disparaging term for a society run by or made up of idiots)

  SvaraRadera
 13. Tisdag 2 februari hörde jag Emma Spak på P1 morgon angående att en del personer gått före i kön till vaccinationer.
  Hon hade mycket kloka och förnuftiga svar på de ibland något provocerande frågorna.
  Eftersom jag själv har arbetat inom tandvården, där vi varje dag försökte ringa in patienter från en ”stand-by” lista, vet jag hur svårt det är att få tag på patienter med kort varsel.
  Personer som inte svarar, är upptagna med annat eller befinner sig på annan plats.
  Naturligtvis är det bättre att de överblivna doserna används än att de kastas bort.
  Låt de som ska utreda det här få göra det.
  Att detta har blivit en så stor fråga är väl ett uttryck för svenskarnas marinering av socialistiskt tänkande.
  ”Kan inte alla bo med sjöutsikt så ska ingen göra det” som ett socialdemokratiskt kommunalråd uttalade sig en gång.
  Till saken att han bodde med sjöutsikt, högst upp i det kommunala bostadsbolagets lägenhet, det bostadsbolag han satt ordförande i.
  För mig är det här ingen stor fråga, problemet är varför vaccinationsprogrammet går så ebarmerligt långsamt.
  Millimeterrättvisa i leverans av vaccin kommer aldrig att uppnås.
  Det finns alltid de som kommer att tycka att de har blivit förbigångna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så vad du säger är att de enda som inte är upptagna med att jobba häcken av sig är cheferna, och således går cheferna före i vaccinationskön eftersom deras underställda inte har tid att ta vaccinet?

   Då låter det som att vi har för många chefer.

   Radera
  2. Oj Nestor det var lite naivt. Låt de som arbetar med patienter gå före. Admin-personal som arbetar hemma och har tid att svara när det ringer, kan nog vänta lite. Håller inte vaccinet några timmar? Då fungerar ju SMS helt suveränt för den som är upptagen just då, men ändå på plats.

   Radera
  3. Jag har inte extrakollat, men tror det är 6 timmar. Det kan man planera för. De chefer som fick första sprutan går nu före och får även den andra. Smart uträknat.

   https://www.dn.se/sverige/de-som-rundat-vaccinkon-far-en-andra-dos/

   Radera
  4. Det kommer alltid att finnas människor som är om sig och kring sig, fixar, donar och ser om sitt hus.

   Radera
 14. Cornucopia om du läser ordentligt: ”Låt de som ska utreda det hör få göra det”.
  Du vet lika lite som jag vad som egentligen har hänt. Såvitt jag förstår upptäckte de, som vaccinerade, att varje flaska innehöll 1-2 doser mer än de hade blivit informerade om. De har några timmar på sig att använda vaccinet innan det blir förstört. Inga rutiner fanns om hur de skulle göra.
  För mig är det viktigare att vaccinet har använts än vem som fick det.

  SvaraRadera