Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2021-02-02 17:24

Gamestopbubblan pyser vidare - bröt ner förbi tjurfällan - 50-20 USD nästa

"I fought the law, and the law won" - The Clash

"Nivåer av intresse är grovt räknat 115 USD, 50 USD, och sedan 20-25 USD där aktien kommer hamna till slut - inom dagar, veckor eller månader." - den här bloggen

GameStonk-bubblan kraschar vidare och bröt ner genom tidigare botten för tjurfällan. Därmed är huvudskuldran fullbordad och aktien fortsätter sin vandring mot 50 USD och sedan 20-25 USD. Och många småsparare har lärt sig något. Men vem fick deras pengar? Svar nedan.

60-minuterschart Gamestop

GameStop kraschade vidare direkt i öppningen och knäckte stödet vid 115 USD, där tjurfällan var förra veckan enligt marknadsbubblans klassiska anatomi. Därmed är det nedåt som gäller även om aktien studsade upp från 74 USD tillbaka till just nu 119 igen.

Förhoppningsvis har naiva amerikanska småsparare och kanske de 33 500 svenska småsparare på Avanza som äger aktien lärt sig något. Man kan annars betala pengarna för att gå en utbildning istället, men ibland är kanske en ordentlig käftsmäll rätt pedagogik.

Men vart har småspararnas pengar försvunnit? Vart har de dollar som amerikanska staten delade ut som helikopterpengar och som användes för att köpa GameStop tagit vägen?

Svaret är enkelt - de har gått till de som sålde och de som blankat aktien från bubbelnivåerna. Kort sagt har småspararna blivit blåsta. En del hedgefonder har rent av tjänat på detta. När någon annan säger hold, så är det inte för din skull de säger detta.

Det går inte att klå systemet om du bara är en snöflinga i lavinen. Det är för stora krafter för att du ska kunna påverka. Fjärilseffekten är en metafor handlar om prognosers omöjlighet i komplexa system över längre tider, inte om att en fjärils vingslag faktiskt påverkar utfallet av vädret. Det finns inte heller någon poetisk rättvisa, altruism eller moral eller ädlare värden på börsen - börsen handlar om att tjäna pengar och för det måste någon annan betala. Har du inte sålt har du inte tjänat ett öre, och för att sälja måste någon annan betala. Om du inte förstår det, så är du den som i slutändan betalar.

GameStonk är just nu bara ner dryga 46% idag.

Detta är dock inte över, då det gör ont när bubblor brister. T ex behöver blankarna som blankade där uppe köpa tillbaka sina aktier så det kommer upprekyler likt det vi ser just nu. Men 20-50 USD kommer vi få se framöver. Inom dagar, veckor eller månader. Fast den här bloggen har ju alltid fel. Det är bara de som sade "hold" till småspararna  av rent ädla osjälviska skäl som aldrig har fel... 

Oavsett - väl spelat för att förflytta helikopterpengarna från småspararna till hedgefonderna. Väl spelat.

25 kommentarer:

 1. Du har säkert rätt i förlängningen men den studsade nyss upp till 150USD igen.

  SvaraRadera
 2. Ingen som tror att den ska stanna uppe på dessa nivåer utan det handlar om att "tvinga" blankarna köpa tillbaka "för dyrt". Reellt värde är nog nära noll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan rekommendera att läsa deras Q3-rapport för 2020.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Kan rekommendera att läsa deras Q3-rapport för 2020.

   Radera
  4. Skojare där. Internet bubblar så hårt så info skickas två ggr.

   Radera
  5. Skojare där. Internet bubblar så hårt så info skickas två ggr.

   Radera
  6. fan..Östergren, nu känns det som att du hintat om någon sorts potential i Gamestop flera ggr.. kan du inte bara torka bort ölskummer och tala ur skägget. Det är väl ingen vanlis som har tid att läsa Gamestops kvartalsrapporter. Å dessutom ljuger de säkert.
   Orkar du skriva något intessant ska jag bjuda på min favorithatraket i Sverige. Men du ligger back nu, så för att få veta varför så kommer jag begära att du tittar på massa hyllade ”intervjuer”.
   Fast i slutändan kommer jag å andra sidan vilja att du ska förklara vad jag missar.. för jag är nästan säker på att jag har fel.

   Radera
  7. fan..Östergren, nu känns det som att du hintat om någon sorts potential i Gamestop flera ggr.. kan du inte bara torka bort ölskummer och tala ur skägget. Det är väl ingen vanlis som har tid att läsa Gamestops kvartalsrapporter. Å dessutom ljuger de säkert.
   Orkar du skriva något intessant ska jag bjuda på min favorithatraket i Sverige. Men du ligger back nu, så för att få veta varför så kommer jag begära att du tittar på massa hyllade ”intervjuer”.
   Fast i slutändan kommer jag å andra sidan vilja att du ska förklara vad jag missar.. för jag är nästan säker på att jag har fel.

   Radera
  8. G och E.
   Har inget att tillägga gällande GameStop förutom att det finns ett värde i bolaget.
   Men det är väl det nya svarta att säga att tillgångar är värda noll.
   Dagens intervju med Total CEO gav "money is worth nothing". Ganska fascinerande att en av Europas mäktigaste CEO uttalar sig så.

   Radera
  9. Just här sa ju Carmania ”nära noll” det missade jag nog.. tror de flesta inte tänker att värder är 0. Men det kanske varit liknande formuleringar på övriga inlägg du svarat på också..

   jag är lite nyfiken på var det slutar mellan typ 4$ och 20$ och tänkte att det kanske va nån siffra (säg 10$) i det (förvissa väldigt breda intervallet) som du menade var alldeles för låg..

   Förövrigt var jag kanske lite väl tramsig i Avanzainlägget. 👍

   Radera
 3. Man ska undvika "spel" där andra parten har ett informationsövertag.
  Filmen the Big Short försökte utbilda oss om hur barock prissättning kan bli. Men till sist kommer fundamenta ikapp.

  SvaraRadera
 4. Nåja, att äga en bit av ett en "kulturinstution" som många 80/90-talere växt upp med även här i Sverige med storhetstiden på 00-talet kan ju vara nostalgiskt trevligt så länge de hänger kvar på nåt vis. De har väl nyligen tecknat nytt avtal med Microsoft om att sälja nästa generation Xboxar.

  SvaraRadera
 5. I fought the law skrevs 1958 så ingen låtskrivarcred till Strummer-Jones för den.

  SvaraRadera
 6. Bara plocka fram popcorn och se spektaklet från sidolinjen, om än man kan lockas av den ungdomliga idealismen bakom "stick it to the man" så inser det sunda förnuftet att det inte håller. "Smart money" kommer inte bli blåsta på konfekten så lätt, småspararna förlorar alltid i slutet om de slåss mot drakarna.

  SvaraRadera
 7. Som att stjäla godis från små barn. Enkelt men omoraliskt oavsett mängden lärande. Lite som på casino där du bara är välkommen i underläge. Extrapolera lite till så brukas snart alla medel. Trenden verkar gå åt detta håll.
  Tack vare världens centralbanker slipper vi oroa för ekonomiska kriser. Tyvärr innebär det istället politiska kriser. Kriser som riskerar att göra ont på riktigt.

  SvaraRadera
 8. OFF TOPIC, mer vindkraftsubvention, men förnybart är ju redan lönsamt idag, varför ?
  Det finns ingen hinder för vindkraft att bygger idag på sjö, kanske det är bara icke lönsamt med vindkraft.
  https://www.dn.se/ekonomi/regeringen-satsar-pa-mer-vindkraft-till-havs-elkunderna-tar-notan/

  SvaraRadera
 9. Holmen har tvingats stänga ned produktion vid två av sina pappersbruk pga situationen kring det svenska elnätet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. pga brist eller pga högt elpris?

   Radera
  2. gärna nån sorts källa till vad du syftar på 🙂

   Radera
  3. @Gunanr, ll of the above? Högt pris pga brist?

   Radera
  4. Jo förstås.. menade att det kunde varit någon form av överföringsproblem.. men jag kan inget om det hela.. Fick mest en känsla att det var en sorts propaganda bakom stoppet... de har väl haft ett intresse av att bygga vindkraft som väl inte tagits emot helt med öppna armar. Och står väl hyfsat fast vid den tanken även efter att ha läst VDns ”ledare”..och bloggarjävelns agendadrivna inlägg 👍

   Radera
 10. En nyttig läxa och läropeng för hedgefonderna som troligen tvingas säljer långa kontrakt för att täcka korta positioner.

  SvaraRadera
 11. Det är pyramidspel med en ursäkt och de som klev in först vann.

  SvaraRadera