Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-02-26 09:26

Högkonjunkturen för svensk ekonomi fortsätter stärkas i konjunkturbarometern

Den svenska ekonomins högkonjunktur fortsatte att stärkas i februari och ligger nu på +3.6 och signifikant över gränsen till lågkonjunktur. Inga huvudindikatorer är längre kvar i djup lågkonjunktur och tillverkningsindustrin ligger i överhettning.
Konjunkturbarometern till och med februari 2021. Data: Konjunkturinstitutet
Konjunkturinsitutets barometerindikator ("konjunkturbarometern") stärktes alltså ytterligare i februari och generellt är svensk ekonomi nu i högkonjunktur. Specifikt är det tillverkningsindustrin som befinner sig på +14.6 och överhettning som drar upp hela ekonomin, medan alla övriga sektorer är i lågkonjunktur utom mikroindex för hushållen, dvs hur hushållen ser på den egna ekonomin.

Detaljhandeln är närmast att gå upp i högkonjunktur och ligger på -0.2. Dock ska detta ses ur perspektivet att januari - februari normalt är årets fattigaste månader, men med mycket svag julhandel kanske det är en del av den konsumtionen som bara flyttats tidsmässigt.

Allt utom bygg- och anläggning och den redan överhettade tillverkningsindustrin ökade mycket snabbt i februari och om mars visar på samma återhämtning är det bara tjänstesektorn som är kvar i generell lågkonjunktur.

Det ser alltså bra ut för svensk ekonomi, även om enskilda sektorer kan ha det mycket svårt. Bloggen återkommer kring dessa i ett senare inlägg.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

68 kommentarer:

 1. Så pandemin är bara den enes bröd den andres död?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De fattiga har fått det sämre men alla andra har fått det bättre.

   Radera
  2. Precis som i Weimar, innan det small.

   Radera
  3. Vi ska bara ta oss igenom hyperinflationen först. Då liksom nu kommer de utan tillgångar (aktier, fastigheter) att gå ut på andra sidan din förlorare.

   Radera
  4. @Sven-Erik, Vet inte om dom i Venezuela håller med. Börsen ser ut att ha rusat, men köpkraften minskat trots uppgångarna.

   Radera
  5. @Trollolol Verkar som om börsen har varit en ypperlig värdebevarare alltså. Hur har bostadspriserna utvecklat sig i Venezuela?

   Radera
 2. Samtidigt går 10-års räntan upp kraftigt i USA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går inte att trycka pengar hur mycket som helst. inte ens i "den nya ekonomin" :D

   Radera
  2. Fortfarande lägre än innan corona.

   Radera
 3. Man undrar vem som köper alla varor från tillverkningsindustrin i detta överhettade ekonomiska läge? Går allt på export?

  SvaraRadera
 4. Låg konjunktur finns inte längre den har man utrotat, hemligheten var att ha en reporänta på noll eller minus och ha en historisk hög nivå av invandring till Sverige.
  Det är det som är stora skillnaden mot hur Sverige såg ut innan, liten invandring och höga räntor, vilket skapade lågkonjunkturer med jämna mellanrum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nya tider, ett paradigmskifte! All in!!!

   Radera
  2. Man utrotade lågkonjunktur även i Weimar, valutan gick hyfsat och de som hade nåt innan fick mer. Alla butiker gick bra.

   Radera
  3. Ja nu har regering och centralbanken chansen. Att utrota fattigdomen och ojämlikheten. Med den eviga tillväxten är det bara att trycka pengar åt alla. Så låt ropen skalla - Pengar åt alla.

   Radera
  4. Viken tur att den Svenska modellen kan boosta hela världens ekonomier.
   Sverige är draglok!

   Radera
  5. @ Turlasvante. Nej, man utrotade inte lågkonjunkturen i Weimar innan det small. Du verkar ha en väldigt förenklad på Weimarrepubliken och hyperinflationen som inträffade.

   Radera
 5. Saknar knappen till nästa blogginlägg som var före kommentarerna.

  SvaraRadera
 6. Verkar som om folk inom IT nu byter jobb i massor och passar på att höja lönen. Vi får se hur bostadspriserna påverkas. Gissar på en 5-10% upp även detta år ifall börskraschen uteblir då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte bostadspriserna kommer att gå upp då räntetrenden i år är uppåt.
   Bostadsobligationerna brukar röra på sig med fördröjning.

   Radera
  2. Kan säkert finnas fler, men på rak arm är det bara Heba jag minns som är ett utpräglat bostadsbolag på börsen och den är ner liksom allt annat som är fastigheter 2021.

   Radera
  3. @Östergren: Tror du att GENU30 baserar budgivningen på bostadsobligationernas trendutveckling? =)

   Radera
  4. Hittills ha de gjort det fast omedvetet.

   Radera
  5. Egentligen ingen större skillnad på bostadsköpare och fondförvaltare som handlar på momentum. De har följt trenden och trenden har skapats av obligationsmarknaden.

   Radera
  6. Det har att göra med konsensus om att bostadspriserna ändå bara stiger. För GENU30 är det extremt starkt.

   Radera
  7. Det enda som alltid stiger är bostadshyrorna.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Alltid är farligt att säga. Finns även exempel på hyressänkningar. Även bostadshyrorna är ett resultat av köpkraften.

   Radera
  10. Visst finns det anekdotfall men vilket år menar du att bostadshyrorna sänktes i Sverige?

   Radera
  11. Hela marknaden fick så klart inte en sänkning men det finns exempel på vissa områden som fick sänkningar och även områden där man lockar hyresgäster med sänkningar eller gratishyror vissa månader.

   Radera
  12. På samma sätt faller inte ALLA aktier när vi har en börskrasch utan även där finns det anekdoter men i fallet aktiemarknaden är vi ändå eniga om att marknaden inte alltid går upp.

   Radera
  13. Salabostäder fick sänka sina hyror p.g.a. outhyrda lägenheter. För få som hade råd att efterfråga dom. Det var för några år sen.

   Radera
  14. Tror inte de kortare räntorna mot kund rör sig mer än brus. Ränteerbjudandet mot kund är i regel bättre idag. 3-åringen kan ju få till strax över procenten.
   Prognos upp 5-10% (följer med ökat kreditutrymme) och HR upp 2-3%

   Radera
  15. @B2B: https://www.fokus.se/wp-content/uploads/2020/06/nyversion.pdf

   Jämför tråkiga Mölndals placering mot Malmö

   Radera
  16. @Goofy, har faktiskt lite dålig koll på just Mölndal. Mer än att typ motorvägen delar tätorten. Lomma i topp, inte förvånande faktiskt. Snart får de även tågtrafik. Gillar du sol och bad så är ju Lomma toppen, cykelavstånd till Lund. Elcykel till Malmö utan problem. Arbetsmarknaden är bra i regionen.

   Radera
  17. @B2B: Mölndal är rätt stort och det är ganska vanligt att trafikleder av olika slag delar förr eller senare delar tätorten. Fördelen med Mölndal och Göteborg är väl att man ganska enkelt kan få ett jobb. Finns inte lika många stora arbetsgivare nere i Skåne. Hur många Volvo, SKF och andra MNC har ni?

   Radera
  18. Det kan ju ses som en nackdel också. Mycket runt Volvo i GBG. Gillar du regn eller sol är väl egentligen den stora frågan :). Skärgård eller Danmark.
   Vi har en del större arbetsgivare här med Ikea, Alfa Laval, TetraPak, Axis, Ericsson, Sony, ESS, Tunstall, Verisure, Sjukhusen SuS, Sverige främsta och största Universitet etc

   Radera
  19. Tror inte det skiljer så mycket i väder. Jag är i Skåne rätt ofta och klär mig likadant. Det kan ju ses som en nackdel om man lyfter är beroende av ett annat land för kultur, nattliv och tillgång till internationell flygplats. Nu i pandemitiderna märker man ju om inte annat att danskar går först för Danmark. Sen är era företag utspridda på flera orter.
   Vi har Volvo, SKF, AstraZeneca, TeliaSonera, SCA o.s.v. på samma plats.
   När det kommer till lärosäten är GU större än LU.

   Följande lista över universitet och högskolor i Sverige är ordnad i fallande ordning efter antal registrerade studenter på grund- och avancerad nivå vårterminen 2020:[3]

   Stockholms universitet (39 154)
   Göteborgs universitet (34 770)
   Uppsala universitet (34 562)
   Lunds universitet (30 374)
   Linnéuniversitetet (27 388)

   I universitetsrankingen hamnar GU och LU på ungefär samma plats 3 vs. 5.

   Göteborg lockar många expats som vill jobba i multinationella företag. Höganäs & Perstorp har inte samma attraktionskraft internationellt.

   Sen är det mindre kriminalitet och bättre vård i Göteborg (om du inte är dansk medborgare och har rätt till vård i annat land).

   Men sen har ju Skåne många fördelar också. Bo närmare kontinenten, lägre bostadspriser och ingen trängselskatt.

   Radera
  20. Jaja du får välja att se fördelar med Göteborg. Kanske bäst du stannar. LU är Sverige enda universitet som kvalar in på top 100 vad gäller forskning. Det är väl där man bör mäta? Säkert inte genusbäst eller bäst på andra icke-akedemiska faktorer.

   800mm vs 500mm not same nederbörd. Som sagt gillar du svalare väder och regn samt högre bostadspriser så är nog GBG rätt för dig. Angående företagen har du tyvärr dålig koll. Sen har du hela själland på rimligt pendlingsavstånd. Vi är alltså runt 4M här, jag listade bara lite lokala företag på gångavstånd. Mærsk är runt 7ggr större än Volvo. Närmre än Volvo. Gillat du öl så är Carlsberg 3ggr större än Volvo. Göteborg verkar bara ha Volvo som storföretag, Astra är väl på exitväg S sen innan?

   Radera
  21. Det är väl klart att det finns fördelar med Göteborg precis som det finns fördelar med Skåne också. Men nu jämför vi en stad med en hel region. Det blir lite konstigt. Öresund har sina fördelar som sagt men utelivet är mycket bättre i GBG än Malmö, Hbg och Lund kombinerat. Ingen Göteborgare åker till Lund för att festa. Slovaker kan ju skryta med att Slovakien har mycket bättre vård än Malmö då Wien ligger nära. :)
   Chalmers har mig veterligen inga program i genusvetenskap.

   Volvo AB omsättning 432 miljarder SEK
   Volvo PV omsättning 252 miljarder SEK
   A.P. Möller Maersk omsättning 290 miljarder SEK

   Vad menar du är 7 ggr större?

   Radera
  22. Jaha jag trodde vi pratade radie och inte kommuner. Såvitt jag vet är Mölndal inte Göteborg. Varför begränsa sig till kommuner, det är som du vet restid till jobbet som är parametern.

   Jag menade såklart antal anställda eftersom det är stora arbetsgivare vi pratar om. Drygt 11 tusen vs 83 tusen. Maersk omsätter för övrigt $35,464 miljarder, notera valutan.

   Du gör nog klokast att stanna i regneborg.

   Radera
  23. Sluta cherry-picka, du skrev GU - https://www.gu.se/kulturvetenskaper/om-oss/organisation/avdelningen-for-genusvetenskap

   Radera
  24. Volvo Cars ska växer redan i Lund, då Göteborgare är relativt dåliga på mjukvara. Hurvida det hänger ihop med låga provsvar på I-testet för Göteborgare på mönstringen låter jag vara osagt. Men det var iaf mätbart dåligt jmf med t ex Stockholm och Västerbotten.

   Radera
  25. Man kan vara lokalpatriot men ändå se fördelar med andra regioner. Öresund är ju inte bäst i världen? Jag pratade med en kollega från Bayern som tyckte det var löjligt att jämföra svenska regioner med Bayern.
   Bayerns BNP är nästan högre än Danmark och Sverige ihop, har bättre skolor, bättre uteliv, nära till alperna och nära till medelhavet samt bättre klimat. Detta kommer du givetvis aldrig att erkänna.

   Antal anställda:
   Volvo AB 102 000
   Volvo PV 43 000
   Maersk 88 000

   Så återigen är Volvo större än Maersk.

   Radera
  26. B2B: 35 miljarder USD < 432 miljarder SEK

   Radera
  27. Och nä utelivet är inte bättre i GBG. Mycket roligare i Köpenhamn faktiskt, men det tar dock 20min dörr till dörr dit. Hur lång tid tar spårvagnen ifrån Mölndal förresten, eller den stora frågan vågar man ens åka den på hemvägen?

   Radera
  28. Ok, du får rätt i omsättning med fel i storlek :). Volvo är alltså en betydligt mindre arbetsgivare. Regnmängden tog jag dock ifrån SMHI.

   Radera
  29. Europas största företag mätt i omsättning är Nederlänska Shell som omsätter 345 miljarder EUR.

   Radera
  30. Varför skulle du inte kunna åka från Avenyn till Mölndal. Det tar 15 min max.
   Just nu är det stängt så jag tror vi har lika dåligt uteliv. Annars kan man cykla till Mölndal på 15 min. Du kan dock inte cykla från CPH till Malmö. Det är inte lika smidigt, tar längre tid och rånrisken är statistiskt betydligt högre.
   När det gäller vädret får du rätt i att Gbg har skitväder men man får vara stark nog att erkänna sina nackdelar.

   Radera
  31. I småstaden Lund så är både TetraPak och Axis större än AstraZenica vad gäller lokalt anställda. Volvo utmärker sig dock i Göteborg. I början av Coronan såg vi just risken med att en stad som är så beroende av en arbetsgivare, där var ju konsultslakt. Här i Skåne försöker nu Volvo expandera, men det är såklart huggsexa om kompetenta IT människor. De duktiga ligger nu en bra bit över 100kkr/månad. Tillhör man massan, så får man nöja sig med en lön runt 50-60kkr/månad.

   Radera
  32. Finns fler företag än AstraZeneca och Volvo i Göteborg men Volvo är helt klart störst. Jag känner en hel del konsulter på Volvo och ja det målades upp ett katastrofscenario initialt och en del blev av med jobbet men dom flesta är tillbaka igen. Min kompis har jobbat som IT konsult mot Volvo i något år. Han har 4 års arbetslivserfarenhet och får en lön på 60kkr/mån. Han orkar inte byta för att få upp lönen. Tror dock att IT branschen förr eller senare kommer få uppleva en lönedeflation i och med att geografi inte verkar vara så viktigt längre.

   Radera
  33. Då har vi rätt halvvägs båda, jag erkänner då att Volvo omsätter mer pengar men anställer 7ggr färre människor. Malmö - Köpenhamn tar runt 33 minuter med tåg, så betydligt längre tid. Men ändå ganska okej. Då kan du förstås ta med dig cykel. Men det rekommenderar jag inte, då deras elcykelshyrnät samt elsparksnät är väl utbyggt. Fortsätt med tåget till Roskilde så finner du en annan fin gammal stad, men en historia för den som gillar sånt. Jag har varit där ett flertal ggr för både festival och häng i staden. Jag får nog besöka Mölndal i sommar, kanske jag finner din charm med staden. Jag är dock lite tveksam p g a kriminaliteten och arktiketuren.

   Ska du besöka en riktigt trevlig stad i Norra Europa så är den listan ensam med Berlin på sig. Närmst är nog Holland, Belgien.

   Radera
  34. Din kompis med blott 60kkr/månad ligger nog rätt bra till ifall hen bara har 4 år erfarenhet. Skulle gissa på att hen är väldigt duktig. Själv ingår jag i den stora massan. Men så arbetar jag nog <20h/vecka ;). Är faktiskt totalt ointresserad av IT, råkar bara arbeta med det. Easy money, och pension vid 55.

   Radera
  35. @B2B: Maersk anställer 88000, Volvo+PV totalt 145000 men vi släpper den diskussionen. Jag tycker inte Öresund är skit men du verkar tycka det är en tävling. Göteborg är inte så underutvecklat som du tror. Bor dessutom inte i Mölndal. Mölndal växer dock p.g.a. att det i princip är samma stad (ihopvuxet) och lägre bostadspriser än Gbg samt att det är en white flight destination även om det är lite kontroversiellt att medge det.
   Finns bättre ställen att turista på än Gbg och Öresund. Ligger Berlin i norra Europa? På dom breddgraderna kan jag komma på flera andra städer.
   Roskilde får jag besöka någon gång men som svensk är jag beroende av att dansk ekonomi går dåligt för annars blir det för dyrt ;)

   Radera
  36. Min kompis påstår att det inte är särskilt bra som civilingenjör då han jobbar ihop med personer som gått KY utbildningar på 2 år med ungefär samma lön men taket ligger någonstans där runt 60-65. Därefter ska man upp i antingen expertnivå eller chefsposition. Men helt ärligt så är det knappast värt det att kriga för att bli chef och tjäna 90 istället för 60 mest p.g.a. av våra skattenivåer.
   Om du arbetar <20h i veckan för 40-50 är det väl inte konstigt om min kompis ligger på marginellt högre lön för minst den dubbla arbetstiden?

   Radera
  37. https://www.sernekebostad.se/hitta-bostad/vara-omraden/Landskrona-Jantan/teaterterrassen/

   Fina bostäder till extremt låga priser.

   Radera
  38. Nä förlåt det var faktiskt ingen tävling. Du har dock gjort efterförfrågan om läget i Skåne. Så jag har bistått dig där. Trodde igår att du menande allvar, men en ev. flytt hit. Så jag kom faktiskt (enligt mig med bra tips), trodde du fortsatte den diskussionen. Jag är själv ganska rotlös, trodde nog samma om dig. Och att du ville flytta. Men jag hade kanske fel.

   Vad jag tjänar är kanske inte så relevant för diskussion, men din gissning är lite för låg. Jag klarar mig bra, mina fasta räkningar brukar landa på runt 30-35kkr/månad. Viss del ifrån kreditkortet dock. Inte så jag svälter direkt. Kul för din kompis, min gissning kvarstår dock att hen är duktig på det hen gör. Ingen betalar alltså över 60k/månad för någon som inte levererar.

   Radera
  39. Följde din länk nu. Ja Landskrona, inget fel enligt mig. Ligger fint vid havet, byggd som en huvudstad. Lite problem, men det hör man väldigt lite om nu. Färja till ven. Schysst spa-hotell i dockan där jag var förra helgen. Prisvärt, faktiskt.

   Radera
  40. Jag har bott i Helsingborg som sagt så jag har lite erfarenhet av regionen ändå. Man hör mycket olika beroende på vem man frågar. Har ju t.ex kollegor som bor i Klippan, Hässleholm, Osby som säger att Malmö kan man bo i om man inte är orolig över att få ett skott i pannan och kommentarer som att Malmö inte ens är svenskt längre o.s.v. så det är högst subjektivt. Det stämmer att jag rätt rotlös och jag tycker inte Gbg är bäst i världen men jag tycker inte att Göteborg är skit heller. Hade prisnivån på bostäder legat på samma nivå som i helsingborg hade jag tyckt att det är bättre att bo här men nu finns det säkert andra ställen att bo på om man inte är bunden familjärt eller genom jobb. Varför bosätter du dig inte över sundet då? Nästan alla du fördelar du nämnt har ju med Danmark att göra. Då är det kanske bättre att bo i DK och dessutom höja lönen också genom att få ut den i DKK?
   Har du eget bolag eller?
   Vem är nerkärad i sitt jobb egentligen då? Jag är inte heller det. Gör det mer av bekvämlighet. Vet vad jag ska göra och vart där så pass länge att folk vänder sig till en när dom kör fast (rätt skön känsla).

   Radera
  41. Btw har jag sökt jobb på TetraPak, AlfaLaval och Maersk en gång i tiden utan att ens fått svar från dom så det verkar inte vara så enkelt. Dom kanske bara anställer folk från LU som kan något och inte oss simpla Chalmerister? :P

   Radera
  42. När det gäller tekniska utbildningar så står nog Chalmers högst i landet. Jag läste själv på LTH. Men gissar på att motsvarande utbildning på Chalmers hade varit tuffare faktiskt. Ja, tanken har slagit mig att flytta till just Köpenhamn och Västerbro-stadsdelen. Vi får se vad som händer framöver. Jag är kluven till Sverige, vi har det väldigt bra här. Men vi har väldigt korkade/naiva människor som styr landet tyvärr (coronastragin är ett tydligt exempel på denna okunskap). Eftersom jag har barn, så har jag inte fortsatt den tanken om flytt dit. Håller med om din känsla om att känna sig bekväm på jobbet i både kunskap och om hur ens dag ser ut. Gör just i dagarna det bytet. Med något högre lön som följd samt att företaget vinstar miljarder varje kvartal.

   Radera
  43. Det är väl kanske snarlik kvalité mellan CTH, KTH och LU när det kommer till tekniska utbildningar. Mycket har ju med lärarna att göra. Den stora skillnaden hittas väl kanske mellan Borås Högskola och CTH m.fl.
   Många har det väldigt bra i Sverige men långt ifrån alla. Allt mäts inte i pengar heller. I quality of life undersökningar hamnar vi t.ex på samma nivå som Slovenien trots att vi har 36% högre köpkraft.
   Håller med om att våra politiker är lite naiva men oftast är politikerna spegelbilden av folket. Man får det man vill ha liksom. På jobbet pratar alla om hur fantastiskt det är med mångkultur, att alla som kommer hit vill göra rätt för sig, att det är viktigt med miljöskatter för att få oss att konsumera mindre o.s.v. och politikerna levererar ju det dom vill ha. Varför klaga i så fall. Det verkligen problemet är kanske att vi är uppväxta i att inte säga det vi egentligen tycker men då får man även leva med baksidan av det beteendet.

   Radera
  44. Mindre etablerade högskolor har nog lite varierande kvalitet. Själv så tyckte jag civ.ing-utbildningen inte var speciellt inspirerande. Kursprogrammet hade verkligen åldrats och kändes inte möta arbetsmarknaden. När man väl var klar så började 90% inom IT, nu många år senare är de flesta projektledare, VDs eller på andra höga poster. Själv är jag kvar på golvet då jag gör andra prios.

   Radera
 7. Stålpriser upp 20 procent med avisering att det nog blir ytterligare 20. Oljan o annat kraftigt uppåt. Detta innan det tagit knappt tagit fart...undrar hur detta sluta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Högre priser kanske?

   Radera
  2. Det är klart! Det brukar kyla av konjunkturen som knappt startat. Det kanske bara blir 6-12mån med högkonjunktur denna gång.

   Radera
  3. Vad blir det sen då? Jag är U40 så jag känner inte till något annat.

   Radera