Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-02-26 08:06

Hårda börsnedgångar i USA under torsdagen - raset fortsätter i Asien under fredagsmorgonen

USA drabbades av mycket hårda börsnedgångar under torsdagskvällen, och nedgångarna fortsätter i de asiatiska tidszonerna under morgonen. Bakomliggande berättelse - förutom de extremt uppblåsta värderingarna hos sk techaktier - är att de amerikanska marknadsräntorna är på väg uppåt i vad som en del menar är rekordsnabbt.
Brum
Stockholmsbörsen stängde försiktigt på plus med +0.08% för storbolagsindex OMXS30 och +0.20% för OMXSPI, men europeiska index backade något med exempelvis DAX på -0.69%.

I USA rasade dock börserna hårt.
Dagschart Nasdaq Composite
För Nasdaq Composite är det den kraftigaste nedgången på en enskild dag sedan i början av september.

S&P-500 stängde på -2.45%, Russel 3000 på -2.64% och Nasdaq 100 på -3.52%.

Orsaken uppges vara rusande amerikanska marknadsräntor. På en månad har nu den amerikanska 5-åringen gått +0.39 procentenheter och uppgången enbart igår var +0.19 procentenheter enligt det amerikanska finansdepartmentet. Tioårig ränta steg med 0.16 procentenheter och 20-åringen med +0.18.

En del menar att uppgången som pågår just nu i räntorna i USA är rekordhöga, men jag har inte historik nog för att kunna bekräfta detta.

Som bekant bygger övervärderingarna på världens börser på att räntorna ska förbli evigt krisräntor och med stigande räntor slår detta hårt med hävstång mot aktievärderingar.

Raset fortsätter i de asiatiska tidszonerna.

ASX 200 -2.35%, Hang Seng -3.07%, Nikkei 225 hela -3.99% och Straits Times -0.98%. Trevliga tider för alla nya småsparare som lärt sig att man aldrig kan förlora pengar på börsen och drömmer om FIRE.

Guldpriset rasar och ligger nu på 471:- SEK, även det pressat av högre räntor, medan dollarn stärks till 8:32 USDSEK. Man kan nog förvänta sig att även de svenska räntorna kommer påverkas, vilket förstås inte är positiva nyheter för allas älskade bostadsmarknad.

Frågan alla ställer sig är när det är buy the friggin dip som gäller? Alla utgår från att centralbankerna kommer rädda marknaden igen.

Rent tekniskt ser nu Nasdaq Comp ovan ut att befinna sig i ett stödområde, där börsen vände i början av januari, så det kanske inte blev värre än så här. Eller så blev det det, eller så händer något annat. Eftersom det är fredag idag finns alltid risken för black friday när alla vill ut över helgen, men samtidigt är det sista handelsdagen för månaden och antagligen även optionslösen (ni som håller på med sådant får rätta), vilket kan göra marknaden extra speciell för stunden.

God morgon!
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

14 kommentarer:

 1. Hahaha! Älskar björnbilden och texten. Det märks att du livnär sig på författarskap.

  ”Brum”

  Inget mindre. Inget mer. Klockrent

  SvaraRadera
 2. Hmmm intressant. Beror de stigande räntorna på en förväntan om stigande inflation, och i så fall, beror den stigande inflationen på centralbankernas tryckande av fiat med eller på en naturligt stark ökande efterfrågan? Beror det på det första, och svaret på de ökande räntorna är mer tryckande av fiat kan det bli intressant.

  SvaraRadera
 3. Vill gärna hör dina tankar kring GME? Sist du skrev om värderingen sa du: "Annars är det 20 USD som gäller härnäst. Drygt 24 000 svenska småsparare sitter kvar hos Avanza och har inte gjort en förlust så länge man inte har sålt utan drömmer om att aktien ska stiga iväg igen."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har de 24000 småspararna sålt nu? Grattis.

   Annars har jag inte ändrat mig. GME ska till 20. Den som tror att nuvarande kurs går att motivera borde omyndigförklaras och fråntas möjligheten att syssla med aktier.

   Radera
  2. För eller senare kommer aktien att bli värderad efter värdet på bolaget.

   Det enda som driver kursen är spekulation på en en short squeeze och en faktiskt short squeeze. Så länge som aktien är hårt kortad kommer det fortsätta, men det kommer gå över för eller senare. Hade jag kunnat köpa en säljoption idag med ett par års lösentid utan hutlös ränta hade jag gjort det. Men är såklart ingen som vill stå som motpart i den affären. :-)

   Radera
  3. "marknaden sätter priset" som det så fint heter.

   Om nu aktien kostar $100+ nu så värderar tydligen marknaden den till det. Om jag eller Cornu inte vill köpa till det priset är väl upp till oss, men det känns lite magstarkt att idiotförklara folk som handlar med den tycker jag.

   Radera
 4. Var länge en anngängare av att ha en viss andel räntebärande i form av obligationsfonder i portföljen, men har sakta skalat ner andelen. I våras när obligationsmarknaden frös till åkte den sista tiondelen ut till förmån för mer guld/råvaror.
  Tidigare har jag hållt dem för att lugna ner färden och kunna genomföra en rebalansering ett par gånger årligen.

  Nu har jag själv tappat det, trots att jag inte förväntat mig särskilt mycket tillbaka tidgiare.

  Det finns en viss risk i obligationsmarknaden och du får ingenting tillbaka för att ligga där. Om du köper lite mer riskfyllt i form av företagsobligationer så kan du komma upp i takt med KPI. Dessvärre är ju KPI långt under tillgångsinflationen som länge har varit någon slags normalavkastning av all annan "fast materia" som man kan lägga pengar i.

  Så kvar som köpare på obligationsmarknaden nu? Centralbankar och pensionsfonder som har regelmässiga krav på sig att hålla en viss andel räntebärande? Fantastisk marknad :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. PS. Vad blir det nya risk-off i händelse av inflation och torr aktiemarknad samtidigt som obligationsmarknad? Cash,guld,bitcoin eller konservburkar?

   Radera
  2. Tålamod och åtkomlig buffert.

   Radera
 5. Goda nyheter. Börsnedgång och ränteuppgång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ironin när OMXS30 är upp 8.2% i år och det talas om börsnedgång.

   Radera
  2. @Östergren. Den svarta svanen är kanske att den just inte kommer i närtid. Med löneglidningen som nu sker, så kanske kan dock inflationen komma igång och därmed något högre räntor

   Radera
 6. Det är inte börsen som har högt värde det är all Fiat som tappat köpkraft. Alltså (hyper)inflation som står i för dörren .

  Frågan är vad som kommer sen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det är inte snön som faller
   När jag behöver tröst
   När förklädda demokrater sätter kängan i mitt bröst"

   Radera