Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2021-02-03 19:21

Håll gränsen! - regeringen stänger gränsen mot samtliga andra länder med start lördag - polisen får hjälp av Försvarsmakten

Regeringen lämnade idag besked om att man stänger svenska gränsen mot samtliga andra länder. Endast personer som har ett negativt Covid 19-test högst 48 timmar gammalt släpps in, med vissa undantag. Polismyndigheten har begärt hjälp av Försvarsmakten att hålla gränsen, initialt i Dalarna och Värmland, dit soldater från hemvärnet, pansartrupperna, ingenjörstrupperna och luftvärnet skickas.
Personal från P 4 Skaraborgs regemente sätts in för att hålla gränsen (obs, arkivbild, inte från gränsposteringen, det är snö ute i verkligheten, duh)
Trots att smittan redan finns i Sverige - både de gamla mutationerna och den nya smittsammare brittiska - så stänger Sverige gränsen mot samtliga andra länder med start lördag. På något sätt ska det hindra smittspridningen inom landet där antagligen 10 000-tals bär på smittan.

För att släppas in i Sverige ska man visa upp ett negativt Covid 19-test, högst två dagar gammalt. Vilka tester som godkänns för ändamålet är inte fastställt än. Vissa undantag finns, t ex svenska medborgare, barn under 18 år (till skillnad mot vuxna barn, sk politiker) med anhöriga i Sverige, eller personer som reser i arbetet. Dessa är fria att sprida smittan, eller kan tydligen inte sprida smittan, t ex om man är lastbilschaufför eller elitidrottskvinna.

Beslutet innebär bland annat att gränsen mot Finland stängs, medan den redan varit stängd mot Norge och Danmark.

Polismyndigheten har nu begärt och får hjälp av Försvarsmakten att hålla gränsen i första skedet i Dalarna och Värmland. Regionalt hemvärn ska tillsammans med soldater från Luftvärnsregementet Lv 6, Ingenjörsregementet Ing 2 och pansarregementet Skaraborgs regemente P 4 samt Södra skånska regementet P 7 ska användas för bevakningsuppgifter. Upplagt för många skämt t ex om luftburen smitta, nedskjutning av flygplan för luftvärnet, och minering av vägar för ingenjörstrupperna samt förstås uppmaningar från stridsvagnar om att hålla käften där borta, men det handlar alltså bara om soldater i bevakningsuppgifter. Polisen uppger att uppgifterna är "vissa övervakningsuppdrag och ha en stödjande funktion" medan Försvarsmakten uppger "observation, dokumentation och återrapportering vid gränsövergångar". 
Poliser förlagda till Högfjällshotellet i Sälen för att bevaka gränsen mot Norge.

Det finns tydligen en möjlighet i lagen för inre gränskontroll vid kris, som man kan gräva fram, vilket kan t ex göra att vi kan spärra av alla länsgränser och på så sätt hindra att de tiotusentals svenskar som just nu sprider smittan kan röra sig fritt inom landet. Återstår att se när någon upptäcker detta, men det skulle nog kräva hela Försvarsmakten för att upprätthålla. Tillägg: Inre gränskontroll kan bara beslutas vid krig, krigsfara eller utomordentliga förhållanden som är föranledda av krig eller krigsfara och hittas i utlänningslagen.

Dessutom skulle det bli mycket dålig stämning då mycket folk bedriver även sina coronaliv över länsgränser.

Eftersom smittan redan finns i landet är bloggen personligen högst tveksam till om denna åtgärd, om än på rekommendation av FoHM, kommer ge någon egentlig effekt annat än att få regeringen att se bra ut, sk populism, på bekostnad av försvarsbudgeten. Resandet är redan högst begräsnat av andra länders regler, t ex behövet av karantän när man reser tillbaka in i Norge och de som reser i yrket som lastbilschaufförer kommer fortsätta korsa gränsen ändå. Inrikes inre gränskontroller skulle vara mer effektiva om än totalt orealistiska och extremt kostsamma. Skulle gränsen stängts helt så skulle det varit för ganska exakt 12 månader sedan, nu är smittan redan här och allerstädes närvarande. Såväl Norge som Finland har lägre smittspridning än Sverige, inrikes gränskontroller skulle vara mer logiska ur det perspektivet.

28 kommentarer:

 1. FoHM vill vara kompis med regeringen! Ska ju ha nåt att vifta med när det blir löneförhandling (budgetering).

  SvaraRadera
 2. Vilket jävla skämt.

  SvaraRadera
 3. Gränsen stängs nu för att regeringen ska ge sken av handlingskraft och för att medborgarna ska förberedas för att acceptera vaccinpass t ex vid utlandsresor (ett slags vaccinpass har f ö redan införts i Danmark, vilket nyheterna rapporterat om nu i januari). Vem vet om det kommer krävas vid t ex besök på konserter eller anställningar. Rörelsefrihet och rätt att resa ingår i våra mänskliga rättigheter, och vi har rätt att vägra utsättas för medicinska behandlingar enligt Genevekonventionen. Jag själv ser ingen anledning att ta sprutan då jag högst troligt hade det i mars, men då hade de flesta av oss ingen möjlighet att bli testade, såvida vi inte blev inlagda. Jag skulle bli förvånad om det bara är just den här omgången coronavacciner som vi kommer bli tvingade att ta, utan förmodligen så kommer vi behöva uppdatera våra vaccinationspass med fler injektioner, allteftersom viruset muterar och att förstärkningsdoser bedöms behövas. Samtidigt sägs det inte ett pip i svensk media om Ivermectin, parasitmedicinen som National Institute of Health i USA nu inte längre avråder från, vad det gäller covid-19. Detta efter en intensiv lobbyverksamhet från Front Line COVID-19 Critical Care Alliance. Randomiserade kontrollerade studier har t ex gjorts på vårdpersonal, där igen av de som som fått ivermectin insjuknat i covid-19. Högst märkligt att detta inte är nyhetsvärdigt i Sverige. (för källor googlaFLCCC Alliance hemsida)
  Smittan var ju redan på väg ner sedan ett par veckor, troligtvis pga den grad av flockimmunitet som redan uppnåtts, och om gränsen skulle stängts någon gång skulle det förstås vara tidigt i våras för att förhindra smittan att komma in i landet. Apropå om de som insjuknat bör ta vaccinet - dels låter det som ett slöseri med resurser, och dels så är vaccinerna inte testade på personer som tidigare burit viruset, så vi har ingen aning om hur säkra de är för denna kategori.

  SvaraRadera
 4. Vad är vitsen att stänga gränsen mot länder som har jämförbara eller lägre smittal än Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Strömstad rusar smittan.

   Rädslan är väl att försöka undvika det som hände i somras när lockdown-trötta Danskar vällde in i Sverige och njöt av vår frihet.

   Radera
  2. Varför? Danskarna gjorde nog varken från eller till.

   Radera
 5. Man försöker alltså hindra mutantsjuka svenskar från att smitta ner andra länder?

  SvaraRadera
 6. I våras frågade mängder med människor regering och FHM om det inte var läge att stoppa flyg från Kina, Italien, Iran, etc.? Ska vi inte sätta inresande i karantän åtminstone? Icke. Finns inga skäl att göra det blev svaret.

  Men nu. Smittan är utbredd. Flera mutationer. I det läget väljer stollarna att stänga gränsen!!?? Snacka om hål i huvudet.

  Dessutom går de in och försöker ändra i strategidokument från i våras. När de blir påkomna påstår de att det var av misstag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns en intervju med WHO expert med erfarenhet av praktiskt epidemi-arbete i Afrika. Han sa att det absolut viktigaste är att agera kraftfullt tidigt. Hellre agera fel än inte alls. Det är i början man kan göra skillnad, nu är Sveriges åtgärder bara patetiska.

   Radera
  2. Man undrar hur tankegångarna gick. Kanske nåt i stil med: "Detta kommer vi aldrig kunna stoppa. Ingen ide vi försöker. Vi får bromsa smittan lite grann så sjukvården hinner med. Gamlingarna ska snart dö ändå. Strunta i dem."

   Radera
 7. Efter att ha läst promemorian är det tydligt att den största delen av texten definerar vilka som undantas från kravet på test, den går så långt så att det egentligen endast är den som ska på en ren nöjesresa till Sverige som kan nekas inresa.

  https://www.regeringen.se/490052/contentassets/6c7c11bd0ad5415e81242a1a65757111/nya-regler-om-inreseforbud-och-testkrav-borjar-galla-den-6-februari.pdf

  SvaraRadera
 8. "Trump’s Executive Order 13848 on election interference has two 45 day periods. The second one ends on February 1st. This is when people & companies who were involved will have their assets frozen while being investigated. February should prove exciting."

  Swedbank "upplever problem med tillgängligheten", AstraZeneca får "Vaccinbrist" .Sverige stänger gränserna mot en "osynlig fiende". Jojo..Svensken sover alltjämt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nog dum i huvudet men kan du utveckla lite? Såvitt jag kan förstå så handlar EO13848 i stort om analys av och potentiellt införande av sanktioner mot stater/personer som bedöms ha på ett eller annat sätt försökt påverka det amerikanska valet (jag kan ha missförstått) men är i förhållande till t.ex. Deter Act inte automatisk i sanktionerna utan beslutet är förbehållet presidenten.

   Notera dock att jag kan ha missförstått EO13848.

   Radera
  2. Hmm, jag ber om ursäkt - var inte speciellt tydlig i min fråga ser jag nu.

   Det jag alltså menar är att jag förstår inte hur EO13848 hänger ihop med (det jag uppfattar i vart fall som) svensk signalpolitik, att polismyndigheten begär förstärkning av försvaret för att försöka reda ut en omöjlig uppgift och det faktum att Swedbanks IT miljö hade problem samt att Astra har produktionsproblem av vaccin?

   Som jag sa, jag är nog en sovande svensk, men jag får fasen i mig inte ihop det och är genuint intresserad av att förstå.

   Radera
  3. Svenska banker (läs Swedbank) är föremål för utredning av omfattande penningtvätt från öst (läs Ryssland), pengar som kan ha används för att finansiera ev. valpåverkan , Ericsson i sin tur är har en deal med USA för omfattande korruption (läs avlyssning) , Telia likaså...listn på svenska intressen som har eller kan ha medvetet eller omedvetet varit med att påverka demokratiska processer kan göras lång. Någon tycks tycka att Sverige borde göra upp med sitt "verka utan att synas". Covidiotin är primärt ett svepskäl för att flytta fokus från att saker och ting håller på att ändras Bigtime i världen.

   Radera
 9. Att hålla öppet för flyg från tuberkulostäta länder runt om i världen medan man stänger mot Norge - det är ju ungefär lika hög säkerhetsnivå som att använda ett paket kondomer som gått två varv genom en vedflis ihop med sitt senaste kvartitvåragg istället för att stanna hemma och ta en kall dusch.

  Liknelsen behöver iofs förkortas för att bli lite snärtigare, men ni fattar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, nu åker du ut från vitlistan igen. Vill du öht diskutera migration, integration eller invandring så är detta inte platsen.

   Radera
  2. Jag försökte undvika just den vinklingen genom att kalla det för "tuberkulostäta länder" - det innefattar ju även turister tur och retur dit etc.

   Radera
 10. Betyder detta att vi är lika hårda och bemannade vid gränserna mot finland och danmark?

  SvaraRadera
 11. Jag noterar (utan vidare kommentarer) att "Humanitära skäl" finns med på undantagslistan. Avses asylsökande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju regeringen som tagit fram förslaget. Hur skulle det se ut om MP lät regeringen köra över dom i sin hjärtefråga?

   Det är ju bättre att dö i covid än i en gummibåt i Medelhavet, typ.

   Som cornu skrev, inget annat än populism. Regeringens hantering av pandemin blir fan bara sämre och sämre.

   Radera
 12. Det är ju inte smittan i allmänhet man vill hålla ute utan olika mutationer som ännu inte finns i landet eller kanske ens har uppstått än i andra länder. Dock förstår jag ej varför man inte kan kräva att alla testar sig. Man skulle t ex kunna ha snabbtester vid gränspassagerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta gör det helt tandlöst, alla eller ingen.

   En kollega åker var 14 dag till sin lägenhet i Turkiet. Med flyg från Arlanda, ibland inrikes flyg i Turkiet. Ibland byten på vägen ner. Om man nu ska begränsa smitta är sånna som han vandrande bomber. Om han sitter på ett plan med 150 turkar lär han vara en lika stor risk som någon annan passagerare, men han testas inte vid gränsen..

   Radera
 13. Är det en kraftigt ökande spridning av covid-19 i Norge som befaras eftersom just norska gränsen hårdbevakas? För när man googlar på statistik från Norge, söksträng "Antal coronafall i Norge" så kan inte jag läsa ut det från den grafen som visas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handlar om den brittiska mutationen.

   Radera
  2. Ja, så måste det vara. Läste lite mer om det nu och det verkar dessutom vara ytterligare en mutation från England, namngiven "E484K" som lämnar lite frågetecken kring vaccinets effektivitet.

   Tröttsam situation detta men vi måste fortsätta härda ut så vi tar oss ur det här någon gång.

   Radera
  3. Men den engelska varianten verkar ju vara väl spridd här också?

   Radera
 14. Detta är inte någon pandemi med hög dödlighet. 2020 har 7e plats de senaste 20 årens influensa. Källa Scb.se. Detta handlar om något helt annat. Nu kommer vaccinationspassen. Det kommer att bli mycket mycket värre. När ska folk vakna?

  SvaraRadera