Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2021-02-18 13:16

Gästinlägg: När energiprovocerade du ditt hus senast?

Nedanstående är ett gästinlägg signerat en läsare från norra Roslagen.

”Messen ist Wissen” - Werner von Siemens

Kombinationen av skenande elpriser och riktig vinterkyla gjorde att vi började se över vår energiförbrukning på vår roslagsgård. Elräkningen för januari 2021 visade att vi köpt 2938 kWh el och med rörligt elpris och alla andra avgifter blev det en nätt summa runt 6000 kronor att betala. Debatten kring elpriserna har gjort att vi började studera vårt mätdata rörande energiförbrukning och temperaturer lite mer noggrant för att se om något kunde göras för att få ned elförbrukningen.

Del av elcentralen i mangårdsbyggnaden med energimätare vars S0-pulsutgångar är anslutna till en ESP8266 som loggar momentanförbrukningen i EmonCMS var åttonde sekund. S5 och S6 styr radiatorerna.

Mangårdsbyggnaden är runt 180 m2 i två våningar. Huset finns med på ”Generalstabens karta öfver Sverige” från 1876 men inte på Storskifteskartan från 1808, så byggår någonstans 1860-1870, vi har hittat tidningar från 1876 i isoleringen. Största delen är timrade stockar med oisolerade kattvindar kompletterat med en 60 m2 tillbyggnad från 1970-talet. Renoverade fönster någon gång runt 2010. Huvudsakliga uppvärmningen är elradiatorer och en luft/luft-värmepump (230V anslutning). En Contura braskamin (2000-talet) med märkeffekt 8 kW samt en Husqvarna vedspis (1970-tal) finns installerade.  

Vid förvärvet 2017 installerade vi värmepumpen och året efter en solcellsanläggning på 15 kWp. Våra egna energimätningar började i samband med detta och vi fick ned den köpta elenergin från tidigare ägarens 19000 kWh/år till 13500 kWh/år (varav egenförbrukning av solenergi 4500 kWh 2020). Tidigare ägaren nyttjade hela huset medan vi enbart nyttjar bottenvåningen och har övervåningen som gästvåning. För att undvika fuktproblem håller vi övervåningen runt 17°C med hjälp av elradiatorerna och självkonvektion upp i trappen. 

Under dagarna med höga elpriser testade vi att stänga av elradiatorerna och se hur långt vi kommer på att enbart elda med kaminen. Snittet under en vecka i februari låg på 57,5 + 15,0 kWh/dygn (radiatorer + värmepump) innan experimentet. Från stormen Alfrida och det 6 dygn långa elavbrottet vi drabbades av visste vi att kaminen räcker långt, frågan är nu hur långt.

Elförbrukning elradiatorer. Siffrorna anger kWh förbrukning och bokstaven veckodag med ”T” längst till höger 2021-02-18.


Elförbrukning värmepump.

(1) i diagrammet sammanföll med en kall vindstilla dag och elpriser över 2 kr/kWh. Vårt experiment inleddes vid (2).

Med liknande förutsättningar vad det gäller utomhustemperatur och i princip vindstilla (medeltemp runt -7°C, soliga dagar och nattetid har det varit ned under -20°C några gånger) påbörjades för en vecka sedan experimentet. Helt sonika stängde vi av alla radiatorer på övervåningen och fortsatte att elda som vanligt i kaminen. Resultatet var en smula förvånande!

Snittet under den senaste veckan har legat på 20,0 + 19,5 kWh/dygn, en besparing på 33 kWh/dygn eller dryga 45%! Några dagar har det varit sol och husets läge på en fri höjd med största delen mot syd gör att solen värmer största delen av huset.

Vi nöjde oss inte med detta utan lät bli att elda helt under 24 timmar med enbart radiatorer på nedervåningen och värmepumpen igång. Som väntat gick värmepumpen hårt under detta dygn, (3) i diagrammet, men trots detta sjönk temperaturen på övervåningen snabbt ned mot 12°C och vi började i morse att elda i kaminen igen.

Temperaturerna i huset morgonen efter att vi inte eldat i kaminen på 24 timmar. 866W är effekten just nu på värmepumpen. 

Slutsatsen som vi dragit av detta är att vi under lång tid eldat för kråkorna med radiatorerna på övervåningen! Runt 40 kWh/dygn har vi tillfört huset och som inte har bidragit till att höja temperaturen på övervåningen. Återstår att se hur huset kommer att klara sig med reducerad uppvärmning och blåsigare väder!

Temperaturer på vänster axel och momentaneffekt i W på höger axel. Dygnet 17-18 februari eldade vi ej i kaminen.

Självklart är detta anekdotiskt och gäller vårt hus och för ett specifikt väder. Ditt hus kommer att uppföra sig annorlunda. Jag vill så ett frö till att våga testa - det kan finns mycket energi att spara! Se för tusan bara till att inte låta rörledningar eller andra känsliga utrymmen gå ned för långt i temperatur!

Temperaturer och energi loggas med hjälp av egenbyggd hårdvara baserad på Arduino och ESP8266 samt EmonCMS.

/En läsare från norra Roslagen

Bloggens kommentar: Avser man att sälja villan inom ett drygt år är det lämpligt att pressa ner energiförbrukningen året innan, för att få en bättre energimärkningsrapport. Därmed minskas driftskostnaden och utrymmet för att köparen kan låna mer pengar och betala ett högre pris ökar.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

30 kommentarer:

 1. Många hyresgäster/medlemmar skulle direkt gör felanmälan vid dina temperatur. Men 3000kw är mycket. Jag tycker det är idiotiskt med solcellsstöd och avdrag, men bergvärme ska har detta stöd eftersom luft/luft värmepump är vid kalla dagar också nästan bara elelement när uteluft har ingen värme a ta ifrån. Bergvärme hjälper elsystem mest vintertid. Och sverige har stora varumärken som NIBE, comfortzone...

  SvaraRadera
  Svar
  1. En modern luft-luftvärmepump ger bra effekt ner till -30 grader. Tycker staten ska se till att subventionera sig själv istället. Bygg ordentlig kraftförsörjning så att vi kan värma våra hur bäst vi vill i framtiden.

   Hellre subventioner för eloberoende system som kakelugnar, ved och sotning

   Radera
  2. Enkel förslag, nätavgift ska allmänt beräknas efter maximal effektimme per år.
   Vi har idag månadseffekt avgift 60kr per kwh i vår brf. Sen få vi se hur många välja luft/luft.

   Radera
  3. Jättekul att råka göra nåt som drar massa effekt en timme en blåsig sommardag och få betala som f-n för det hela vintern!

   Radera
 2. Superbra gästinlägg. Stor eloge till ett välskrivet sådant. Just energiförbrukning per år som Cornu påpekar är viktigt vid en eventuellt försäljning. Varav jag håller med att solceller är en Win-Win för en villaägare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är roligt med energigubbar som räknar med elkostnad/årsförbrukning och sen undrar många brf varför det bli inte samma sparande som solelsbolag har utlovad.
   Vissa här i Västerås har satsat relativ stor men eftersom vi har effekttaxa spara man som brf bara på elen(det finns alltid nån molnig dag under en månad och fastighetens effekt är lägst när solen är högst) och som i min uppfattning strider mot likhetsprincip, i brf vill vi väl också gärna ta del av skatteavdrag för solceller. Men det är avdrag för vissa med småhus och fritidsboende ingen avdrag för allmänheten.

   Radera
  2. Med fjärrvärme i en BRF så blir det dock lite annorlunda. Att ladda elbilar på solel vore ju trevligt.

   Radera
  3. Fjärrvärme har vi dyngsmedeleffekt, och det är på årsbasis.
   Effektmodell hela vägen, baseffekt med billigt energi 350krMWh+moms vintertid(sommartid 150kr). Men man få betala för varje abonnerad KWh även spetseffekt. Och spetsenergi kostar över 1000kr/MWh+moms, nästa år kommer årsredovisningar att vara intressant.

   Radera
  4. Fick fjärrvärmenotan nu för BRFen gällande januari. Det var svettig läsning :)

   Radera
  5. BRF:n förhandlade precis om räntorna här. Numera lägre än 0,75% bundet. Trist såklart för äldre fastigheter där värmen står för så pass stor del av avgiften. Här är det mest räntor och kapitaltillskott i form av amortering. Min lilla andel amorterade 30kkr 2020 eller 40 årstakt om man så vill. Personligen kör jag såklart amorteringfritt.

   Radera
  6. Under 0.75, mycket bra.
   Vad gäller värme etc, det blir aldrig perfekt. Har sett/hört för många nya kåkar med diverse problem så oavsett är det trubbel.

   Radera
  7. Ja det är nog trubbel för nya kåkar med. Vi har nog haft tur här, mest småsaker. Huset byggdes som ett energiklassat B-hus, men landade på ett C. Trist då många banker bara ger rabatter vid A,B (vissa ger dock halv rabatt vid C), brukar vara 10 punkter på ett s k grönt bolån. Skönt att slippa fastighetsskatt 15 år dock

   Radera
 3. Intressant! Imponerande "experimentrigg".

  SvaraRadera
 4. Bra inlägg. Gillade speciellt "Självklart är detta anekdotiskt och gäller vårt hus och för ett specifikt väder. Ditt hus kommer att uppföra sig annorlunda"
  Det är alldeles för många där ute som tror sig sitta på nån universallösning. Varje hus är unikt.
  Körde lite reality check på småhuset januari. Det gav 2.990 kWh (större yta/kallare klimat än skribenten) och kostade 3.023 SEK på totalen. Kör en kombo av berg- luft- eld.
  Sensmoralen blir att gambla inte med elpriset om man som jag har ca 4 ggr mer förbrukning vintertid kontra sommartid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jäklar vad höga förbrukningar folk har men ni kanske bor större. Har 115 kvm ungefär samma område som gästskribenten. 1266 kwh i januari. Luftpump och inga solceller eller nåt sånt.

   Hyr eller köp en termisk kamera (beroende på vilken användning man har för den framöver) och kolla var huset läcker som ett såll. Kitta om fönstrena eller byt de som mjölkar.

   Radera
  2. Tack för omtanken. Har bott i huset i 20 år med allt vad det innebär. En seriös uppskattning är att huset skulle dra 250% mer i el om elpatron istället för berg- luft.

   Radera
 5. Kommentar till bloggarens kommentar: Obligatorisk energikartering är näst intill meningslös och dessutom upa från den som genomför den. Jag köpte en villa som bara bebotts sporadiskt året innan försäljning. Inte hade Energikarteraren reflekterat över varför ett hus från 60 talet drog energi som ett energisparhus. Karteringen låg fel med sisådär 50%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl inte energirådgivares fel at du vill har mer än underhållsvärme... :P

   Radera
 6. I vårt förra hus (litet suterränghus från -78 med kök, vardagsrum och sovrum uppe) hade vi elradiatorer, el-golvvärme på toaletterna och tvättstugan, luft-luft nedanför trappan och en 6-8 kW kamin i vardagsrummet på övervåningen. Vi upptäckte att det var fullt behaglig temperatur på hela övervåningen även om vi hade elementen bara som reserv på 10 grader, förutsatt att vi eldade varje kväll (kanske 1,5-2 m3 ved per vinter). Genom det plus att torka tvätten i tvättstugan med luftavfuktare istället för med golvvärmen sparade vi 8-10 000 kWh/år jämfört med tidigare ägare, som hade satt in kaminen men inte hunnit bo en vinter med den i huset.

  Nuvarande hus är en mer komplicerad historia...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har monterat bort de direktverkande elementen successivt i takt med renoveringar och ommöbleringar.

   Finns nu bara kvar i allrummet uppe, biblioteket, tvättstugan, en toalett och köket. Borta är de från tre sovrum, hall och vardagsrum. Enda som alls är på är den i tvättstugan och på en toalett (golvvärme i badurmmet).

   Numera är det värmepumpen som kör när jag vi har husvakt. Innan dess var det bara radioatorn i köket och allrummet som användes för att hålla värmen. Öht behövs det inte i varje rum i ett isolerat hus. Kamin eller värmepump värmer alla rum så länge man inte stänger dörren permanent.

   Radera
  2. Avfuktare är bra grejer, rekommenderas.

   Radera
  3. Precis, i det huset hade vi också i princip klarat oss med element i ett par av rummen på nedervåningen som inte fick så mycket värme från luftvärmepumpen (det mesta åkte uppför trappan). När utetemperaturen kröp under -15°C var det dock tacksamt med element även i sovrummet uppe.

   Ett problem i det huset var dock att det inte gick att elda mer än ett par påfyllningar per kväll i täljstenskaminen, det blev fort 27-28°C i vardagsrummet...

   I nuvarande hus har vi inte det problemet, eftersom kaminen är vattenmantlad och kopplad till en ackumulatortank som tar 70-80 % av värmen. Dock är det en betydligt sårbarare lösning eftersom både laddomaten och cirkulationspumparna vidare ut i huset behöver el. Tror inte ens man kan elda i kaminen utan att den kokar (och aktiverar nödkylningen förutsatt att det finns tryck i kallvattnet) om man inte har pumpen igång. Skulle nog därför behöva ordna stickpropp på den istället så det blir lättare att koppla in åtminstone ”offline” reservkraft.

   @Östergren: Ja eller hur, riktigt bra för inomhusklimatet i suterränghus. Och tvätten torkar riktigt fort när man stänger in den i ett rum med avfuktare. Det ger väl dessutom en viss ”värmepumpseffekt” att man får mer värme ut än det går åt el?

   Radera
  4. Jonas W. Ja man vill ju helst inte gå över 50 i luftfuktighet i källaren. Även effektiv för torkning av ved med extern fläkt som blåser på veden. Min drar drygt 300 watt och ger mer värme än så.

   Radera
  5. @Östergren: Det låter spännande. Hur ger den mer värme än vad den förbrukar i effekt?

   Radera
  6. Vill inte göra reklam för någons specifik tillverkare så du får googla.

   Radera
  7. Jag menade teoretiskt, hur fungerar det? Jag har både avfuktare och värmepumpar och blir förvirrad av ditt påstående :)

   Radera
  8. Om jag har fattat det rätt så är det för att kondenseringen är en exoterm process, så det frigörs värme när vattnet går från ånga till flytande form. Motsatsen gäller ju också att avdunstning kräver mer energi än bara värmen som vattnet tar med sig, till exempel så förklarar det ju varför det är en effektiv kylningsprocess när vi människor svettas (och därmed kan överleva i miljöer >37 grader)

   Om jag har fattat det rätt så är det därför mindre effektivt att torka tvätt med värme jämfört med att torka tvätt med torr luft som avfuktats. I ett slutet utrymme har den då också värmts upp, vilket hjälper både avdunstningen och avfuktarens verkningsgrad.

   Radera
  9. Tack Jonas.
   Stefan. Det är långt ifrån luftvärmepumpens effektivitet gällande värme som du säkert vet.

   Radera
  10. Jonas: aaah, ja så klart. Tack!

   Östergren: Är det inte ungefär samma, fast med skillnaden att man tar energin från samma rum som man ger den till, vilket ju är lite... som att kämpa mot sig själv?

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera