Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2021-02-12 12:44

Fredagsmys: Alla dessa som vill att man jobbar gratis

Dags för lite fredagsmys. Antalet erbjudanden om att jobba gratis åt andra råder det inte brist på. Senast var det en Internettjänst vars svenska del ville ge mig ett "kostandsfritt erbjudande" att låta mig länka till dem.
Sidvisningar på Wikipediasidan om mig

Jag valde att inte svara, för det var helt enkelt inte seriöst, men det fortsatte tjatas via ytterligare mail, tills jag gav dem ett erbjudande att betala för en annons till vilket de tackade nej. De "arbetar inte kommersiellt", vilket tydligen innebär att de inte betalar för annonser hos andra. 

Nu killgissar jag att deras anställda får lön och att det utländska moderbolaget gör en fin vinst, så vad "inte kommersiellt" innebär lämnar jag osagt.

Det slutade med att jag kallade dem oprofessionella och oseriösa och bad dem inte höra av sig igen.

Några förklaringar?

1. De tror att jag är helt runt ut sagt jävla dum i huvudet.

2. De är själva dumma i huvudet som vill synas på en plattform som är så lite värd att de inte är villiga att betala för den.

Jag har drivit den här bloggen i snart tretton år. Jag är inte helt dum i huvudet, utan bara ganska. Den plattform jag byggt upp ger jag naturligtvis inte bort gratis på grund av ett "kostnadsfritt erbjudande".

Så här ser det även ut inom kultur och media i allmänhet. Man får massor med erbjudanden om att skapa content gratis åt t ex tevekanaler genom att delta, som att det skulle vara en ynnest att få jobba gratis medan alla andra inblandade klockar sin lön.

Jag har genom åren mätt både påverkan på bokförsäljning och bloggtrafik utifrån att framträda i media och den är inte mätbar. Jag har helt enkelt för mycket trafik och för hög bokförsäljning för att framträdanden ska bli annat än tillfälligt ej identifierbart brus. Uppsidan i att framträda gratis är således begränsad när man nått en viss volym i försäljning eller besökare. Däremot kan ett framträdande göra att antalet besök på Wikipediasidan om mig går upp från runt 50 om dagen till  över hundra.

Ni ser trafiken ovan. Den högsta spiken var när Lena och jag var i TV4:s Nyhetsmorgon med Är du förberedd? (reklamlänk). Men inte ens 500 sidvisningar är särskilt imponerande. Bloggen har runt 60 000 visningar om dagen, för att få lite proportioner. Summerar jag följarna i sociala medier så blir de uppåt 30 000. Så 500 är bara brus.

Spiken våren 2020 var när Lena och jag var i Babel. Vad spiken 2017 kan bero på minns jag inte och inte heller någon av de andra spikarna spikarna.

Vad som kan ge effekt på bloggtrafiken är om något inlägg börjar delas i sociala medier. Det är rätt sällan det tar fart, och de inlägg som blir sådana brukar hittas längst ner på bloggens om årets mest lästa.

Att jobba gratis åt andra kan vara en strategi långsiktigt och i början, och om man får bli en kändis (dvs kan allt) så kan det vara en fungerande affär. Men de flesta tillåts inte bli kändisar, utan utses som expert på något. Inte för att man är expert, utan för media har bestämt sig för detta. Och om man inte är A- eller möjligen B-kändis så kan man bara ha en roll i media. A-kändisar kan dock användas i vilken roll som helst, från att vara politiska kommentatorer till relationsexperter eller pandemiexperter. Sedan bör A-kändisar kunna få betalt för att framträda, men det är få som klassas som sådana.

Oavsett - jag må vara dum i huvudet, men är inte så dum att jag tror att jag tjänar på några "kostnadsfria erbjudanden" där jag ska ge gratis reklam åt dig. Vill jag exponera något gratis så gör jag det på eget initiativ.

Ha en fortsatt härlig mysig fredag.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

49 kommentarer:

 1. Tur att du inte är en av dem som skulle säga "I´ll give you an offer you cant refuse" tillbaka! Men det hade nog tagit en helsikes massa av din tid...

  SvaraRadera
 2. Det verkar vara ett stort problem för de flesta som har en medienärvaro.

  Att många företag får för sig att "nu kan vi ha en chans att få lite gratis reklam". Speciellt företag där det är viktiare med VD lönen än en marknadsbudget.

  Eftersom bloggarn producerar något; böcker, föredrag och bloddjäveln. Så borde ju reklam för egot i själv (genom att vara med i nått smmanhang). Inte alls vara lika viktigt som en person som bara säljer sitt ansikte. Vilket gör att bloggarn enbart förlorar något på att jobba gratis åt andra.

  Sen är det ju naturligt upp till var och en att göra saker pro bono när det är områden man brinner för. Där jag i bloggarns fall kan tänka mig veteranföreningar eller dylikt passar in. Men oftast brukar ju dylika saker så ske genom personliga kontakter där "tjänsterna" sker via vänner och inte via säljare på nätet.  Det här kan jämföras när man lägger ut saker på blocket och det alltid är ett par individer som kontaktar och vill hämta sakerna gratis (oavsett dess värde). Om jag skulle ge bort saker gratis skulle jag hellre leta upp de som jag tycker förtjänar det Än blocklettiggare eller dylikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag accepterar att föreläsa ideellt åt föreningar typ en gång per termin, givet att det är något jag finner värt det hela - ämne, eller ändamål. De brukar iaf stå för resa, mat och övernattning.

   Radera
 3. Är för övrigt nyfiken vilket internettjänst det är. Då jag kan komma på ett par ickekomersiella samarbeten jag vill erbjuda dem :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä,finns ingen anledning att gå ut med det.

   Radera
 4. Brukar ibland roa mig med att scrolla subredditen r/ChoosingBeggars som bjuder på sida efter sida av den här typen av idioti. Väldigt vanligt att kreatörer av olika slag erbjuds att skapa innehåll mot löfte om "exposure".

  SvaraRadera
 5. Får erbjudanden om att betala folk eller jobba gratis varje vecka. Senaste var ett internetgalleri som hade en väldigt genomarbetad och minimalistisk look, väldigt noga utvalda verk av konstnärer som hängde samman i form och innehåll- såg proffsigt ut helt enkelt. Första mailet: "hej vi hittade dig på... bla bla bla... vi vill gärna jobba ihop med dig bla bla bla". Andra mailet: "Vi tar en anspråkslös avgift om 20e för att posta en av dina bilder i vårt flöde..."

  Det sjuka är ändå hur många som betalar för liknande grejer och tror att dom ska få några fördelar av det. Om en post i deras flöde genererade pengar skulle de använda sitt flöde till att faktiskt sälja konst och inte leva på fåfänga konstnärer som gör allt för att synas.

  SvaraRadera
 6. Jag fick samma (antar jag) "erbjudande" från den där jobbsökarsajten. Min blogg har cirka 100 dagliga besökare, i stället för dina 60k, så man kan ju säga att de skjuter ganska så brett med sitt fin-fina erbjudande :-)

  SvaraRadera
 7. Men bäste bloggare, du skjuter ju hela den nya (eller är det den nya nya eller möjligen den nya nya nya) ekonomin i sank! Klart man ska jobba gratis, företag behöver ju inte ens några intäkter längre man bara hämtar lite nytt fräscht kapital från marknaden.

  För övrigt delar jag förmodligen din egenskap av att vara ganska dum i huvudet även om jag inte har en formell diagnos ställd ännu, då jag ibland/rätt ofta inte får ihop hur många agerar idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, att inte förstå ur andra tänker måste innebära att man måste vara dum i huvudet.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Här har jag uppenbarligen missat något, hoppas inte jag orsakade något rabalder?

   Radera
  10. Den här kommentaren har inte tagits bort av skribenten.

   Radera
  11. Det kan ibland räcka att förstå att någon har fel. Vissa är verkligen impregnerade av gruppen eller känslor. Väldigt aktuellt för pågående pandemi och vaccation t ex.

   https://www.su.se/forskning/faktatillit/150-sekunder-om-kunskapsresistens-1.427896

   Radera
 8. Fredag? Då är det dags att åka och sponsra försvaret med några kronor! Nej, några sparade pengar vill man ju inte ha, då Maggan ska ta dem också, men då utan det roliga. Är det någon som har tips utöver Arboga 10,2 - som ger lite torrt krut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. FrauGruber 24/7? Annars en klassiker https://www.bordershop.com/se/ol-cider/svensk-ol/sofiero-guld-75-2054486

   Radera
  2. Förvisso endast 8.2 procent men den är kalas https://www.ratebeer.com/Ratings/Beer/Beer-Ratings.asp?BeerID=2224

   Radera
  3. B2B. Hoppas det gick bra med Fractal och Nent. Borde räckt till tre flak Sofiero.

   Radera
  4. Fick tyvärr inte vara med och äta kakan. Hade man sålt för runt 70kr eller så. Så hade vinsten för 250 aktier räckt till mer än så. Tur jag inte dricker Sofiero. Ska jag dricka fulöl (max 12kr kortburk), så får det bli Smålands

   Radera
  5. Tingsryd är en personlig favorit. Paras bäst ihop med starksprit, kanske några fingrar Tres Hombres 27th edition?

   Radera
 9. Jag minns den gamla goda tiden när man skapade en reklambanner i photoshop och bad en polare lägga upp den på sin [html] knackade sida. De besökare som gick mellan våra sidor via bannern var nog endast vi själva, men jäklar vad balla vi var..

  SvaraRadera
 10. Det är till och med inte ens tillåtet att driva verksamhet i bolagsform utan att vinstmaximera verksamheten i Sverige.

  Så bäst att inte ge sig in i olagligheter.

  Lite stinky att det finns vinstmaximerande aktörer som tror de att de är så exceptionella att de attraherar medverkande till noll i ersättning. De är borta när riskkapitalet de från dårfinkarna som pyttsade in det tagit slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det brukar väl vara aktiebolagslagen, tredje kapitlet, tredje paragrafen som man hänvisar till i det här läget.

   Sammanfattningsvis så är tanken att om syftet med företaget är något annat än att skapa vinst så måste det stå i bolagsordningen. Vilket det aldrig gör. Om det inte står med och bolaget håller på med annat och någon delägare exempelvis inte är med på noterna så finns det, antar jag, ett case att driva.

   Radera
  2. Tack Peter Linder. Du hann före, bra summering.

   Det var lite oväntat att någon i Sverige har så dålig koll på ett fundament i vår marknadsekonomi.

   Det brukar räknas som den absoluta definitionen av vår marknadsekonomi att vi stiftat lag om att driva vinstgenererande verksamhet.

   Om man så vill grundbulten i att Sverige är ett kapitalistiskt land (marknadsekonomi är en tjusigare benämning).

   Radera
  3. Exakt min poäng, enorm skillnad på vinstmaximera och vara vinstgenererande. Så länge bolaget gör vinst är de ganska fria att spendera det på vad de vill

   Radera
 11. Är rätt stort att ha en egen wikipediasida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det har även jag (50 besökare om året till skillnad från Bloggardjävelns 50 om dagen)

   Radera
  2. Stort, har du skrivit den sjävl?

   Radera
  3. Så är du wannabe C-kändis?

   Radera
  4. D, E eller F snarare

   Radera
 12. Bra inlägg - Ett besläktat fenomen är att en del produktions/medieföretag, dvs företag som gör produkter för säg TV, kontaktar forskare och på allvar börjar prata om medverkan i ngn produkt de sen skall sälja, utan att ens ha reflekterat affärsmässigt över avtal/ersättning till medverkande forskare. Det är inte det att de citerar högskolelagen kring 3:e uppgiften, samverkan mm. De är helt enkelt dumma i huvudet.

  SvaraRadera
 13. På liknande tema: Får varje vecka mail och telefonsamtal från olika företag, där jag är eller har varit kund, som vill att jag ska fylla i eller svara på kundundersökningar och enkäter. Gratis. "Det tar bara några minuter." Slänger allt som inte ger mig något i ersättning. Vad tror de egentligen? Finns det verkligen folk som lägger sin tid på sånt bara för att vara lite schyssta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja.. Brukar svara om det är företag/organisationer jag i grunden tycker är bra. Ser det som ett sätt att lämna feedback som förhoppningsvis förbättrar tjänster/varor jag ändå använder. Senaste jag kan påminna mig var gymet som hade någon enkät.

   Radera
  2. Tur för dem att såna som du finns. :)

   Radera
 14. OT: Det var stort strömavbrott på Tjörn i tisdags morse pga överbelastning på nätet. Kan det vara så att den ön sitter längst ut på lina som tidigare försörjdes merdels från Ringhals?

  ickelänk: https://lokaltidningensto.se/nyheter/stort-stromavbrott-pa-tjorn-oklart-nar-strommen-ar-tillbaka/

  SvaraRadera
 15. Även om du skulle ställa upp på det, borde de inte skatta för gratisarbetet på något sätt ändå? Jag menar, jag kan ju inte starta en snickarfirma där jag systematiskt tar in bekanta som "jobbar gratis för att visa upp sina kunskaper".

  SvaraRadera