Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2021-02-05 15:01

Fredagsgästmys: Hifi light och alternativ till Spotify efter prishöjningen

Nedanstående är ett gästfredagsmys skrivet av läsaren Back to black, antagligen provocerat av mitt val av en AudioPro G10 som musikmaskin i köket.

Senaste veckorna har jag sålt av min förra/gamla HiFi-anläggning. Var säkert bra en gång i tiden med relativt högspecade märken såsom Thule och DynAudio etc. Fick en slant för allt, sen kunde någon annan nyttja dessa till ett bra pris (win-win). Min agenda, som numera bor i en lägenhet, var att hitta en hyfsad enklare hifi-anläggning som skulle duga ljudmässigt och passa in i en annan tid (post-ugly-big-black-boxes).

Foto: Back to black. Alltså inte fotot på Kent, som ber om förlåtelse för att ha lagt ner, även om de också är klädda i svart /redaktionen

Efter sedvanlig googling för att läsa recensioner (vissa köpta vill jag tro, för vissa testvinnare lät inget vidare) etc, så bestämde jag mig för att åka till Hifi-klubben för provlyssning. Hade en tanke att jag skulle börja med en soundbar (då allt snurrar runt TV:n för musik). 

Initialt valde jag mellan en billig Sonos Beam, en litet dyrare Dali Katch One och en B&O Stage Soundbar. Hade dock haft Naim i åtanke, men denna soundbar sålde inte Hifi-klubben så jag lever helst i ovisshet där då jag främst hade denna i åtanke först. Nåja där fanns en budget också att förhålla sig till då jag smällde 600k på en Tesla månaden innan, så var egentligen tanken att ligga lite lågt. I mitt försvar hade jag ju sålt av en del hifi och andra möbler, så här fanns en liten budget för nya investeringar. Hursomhelst, jag lyssnade först på en Sonos Beam då den har helt fantatiskt med utbyggnadsmöjligheter jmf med övriga. Men nej, pengarna hade nog prioriteras där och inte på ljudkvalitet. Jag gick vidare mot ett dyrare alternativ - B&O Stage fr. 15k. Ja den låter bra och har en fin design och passar vilken hipster som helst. Men jag lyssnade vidare. Och då till sist till en Dali, som fått väldigt fina recensioner (likt B&O EISA vinnare i sin klass). B&O lät kanske något bättre, men denna lät ändå väldigt bra, så jag köpte den igår för 8k.

Igår kväll hann jag köra lite slagborr och montera upp den under TV:n. Lät bra, men saknade förstås lite bas (för er som läst lite fysik så är det omöjligt att få låga frekvenser och punch med små element då luft är bäraren av ljudet). Så idag, efter viss påläsning på nätet, åkte jag åter till Hifi-klubben och köpte en subbas på 9" till den.

Väl hemma, och inkopplad till soundbaren, till att hantera allt under 120Hz så låter det faktiskt Hifi härhemma. Totalt kostade kalaset 14400 kr med extra subkabel och låter faktiskt bra och ser bra ut.

Så vad är nackdelarna då? Jo soundbaren saknar alla utgångar som jag gärna vill/ville ha, såsom optisk ut, RCA ut eller HDMI ARC ut. De enda utgångarna den har är SUB-bas samt laddning via USB 5V/1A. Klurar vidare vad nästa steg blir för att vidarebefodra ljud till andra kommande enheter via ev ARC-kabeln. Sen är väl TV:n lite väl liten och till åren kommen? Hursomhelst en positiv erfarenhet av lämna HiFi-livet till nåt annat mer betrakningsvärt som faktiskt låter väldigt bra.

Nu till icke-inflationen som Cornu så gärna påpekar ofta. Spotify höjde mitt pris med 10% i dagarna? Vilka bättre alternativ finns där?

//Back to black

95 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Själv blir jag nyfiken på vilket bilmärke skribenten bytte till när Tesla höjde supercharger-avgiften med 35% förra månaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och fortfarande är billigast, snabbast, har bäst spridning och absolut mest användarvänliga UI (koppla in sladden)? Samt att supersnabbladdning normalt kanske står för 10% av det man laddar?

   Radera
  2. Skribenten laddar 95% hemma för 1,5kr/kWh. Kört annan elbil innan, tröttnat på höga priser samt trasiga eller upptagna laddare.

   Radera
  3. Måste väl tillägga att jag bort runt 1 mil bort ifrån CircleK som erbjuder gratis laddning med 150kW. SC finns 1,5 mil bort. Kvartalsräkningen för elen brukar kosta som vad streamingtjänsterna gör per månad. Miljöbilsbonusen räcker för drygt 30000 mil.

   Radera
 3. Slanta upp 600.000 för en Tesla, men sen snåla in på ljudet, och landa på under 12000 känns lite snålt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland får man nöja sig. Teslan behåller troligen sitt värde bättre.

   Radera
  2. 14.4 k står det väl?
   För 15.9 k hade du kunnat få riktig hifi i ett par KEF LS50 wireless av fjolårets modell.

   Radera
  3. Korrekt, 14.4k. Suben är trådad till Soundbaren med lång sladd. KEF:en ser ok ut. Kanske låter bättre, basen lär dock vara sämre

   Radera
  4. Precis allt är ljusår bättre med KEF LS 50 även basen.
   De är avstämd till 40 hz och spelar hela registret korrekt.

   Radera
  5. Kanske, jag får anta att du lyssnat på liknande uppsättning som min?

   Radera
  6. Har hört och sett det mesta sedan 70-talet, stort intresse, så ja, vet ungefär hur din anläggning låter.

   Radera
  7. Jag förstår och vet om att du rekommenderat Kef sen tidigare inlägg.

   Radera
  8. Kanske bäst att lägga till att jag inte kör KEF själv och inte är återförsäljare.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. Högtalare i all ära, men om man inte är beredd att optimera sin lyssningsposition är det bortkastade pengar.

   Då är det bättre att köpa billigare högtalare och ett par vettiga hörlurar istället.

   Radera
  11. Megga, det stämmer inte.
   Det finns högtalare aka monitors som är gjorda för mixning/lyssning av musik i sweet spot.
   Högtalare för hemmabruk samt pa-marknaden är dock generellt gjord för att spela i hela rummet/lokalen.

   Radera
  12. Säg det till de fysikaliska lagarna om superposition av ljudvågor.

   Radera
 4. Enkelt svar på vad annat som finns
  Streaming:
  Tidal
  Deezer
  Qobuz (Tyvärr ej ännu i sverige)
  För egen lagrad (köpt) musik + streaming:
  Roon

  ps.
  Naim finns på många andra riktiga ljudbutiker, tex Naim muso2 :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det var muso2 jag avsåg.

   Radera
  2. HiFi-klubben säljer också riktig HiFi. Jag var som sagt ute efter en kompromiss.

   Radera
  3. Bor man i lägenhet är det nog överkill med riktig HiFi, då man ändå inte får köra på full volym.

   Radera
  4. Precis, bor i en lägenhet. Denna lilla anläggning räcker. Inga grannar som klagat än. Ditt AudioPro val gav inspiration, till en nättare möblerbar anläggning.

   Radera
  5. Monterade själv bort mina gamla NAD+B&W för några år sedan och ersatte med en SoundBar från sony, så allt kan fjärrstyras modernt, starta och stänga av sig automagiskt etc. Har inte lyckats sälja NAD-receivern och de fem B&W-högtalarna ännu dock. Eller tagit mig tiden.

   Radera
  6. Back2Black
   Bra att du är nöjd men en sub i en lgh är faktiskt obegripligt. Och snälla ta åtminstone bort ljuslyktorna.

   Radera
  7. Lägenheten är rätt stor. Halva nedervåningen har 5,5m takhöjd.

   Radera
  8. Fast det förklarar inte ditt val av sub. Tvärtom kan hög takhöjd göra att en sub blir ännu svårare att kalibrera. Att du dessutom har valt att dela den så högt som 120 hz förenklar inte situationen.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. Palt, ingen aning. Köpt 2006.

   Radera
  11. Den har liksom inte ens HDMI, men väl optisk ingång. Slänger den antagligen.

   Högtalarna borde fungera, men lite kosmetiska skador efter alla år. Kanske ska orka lägga ut annons nu när jag är klar med bok och bli av med dem. Åker de inte på några veckor kör jag dem till tippen.

   Radera
  12. Vad sägs om Röda korset eller annan liknande organisation?
   De tar gladeligen emot prylarna och säljer de vidare.

   Radera
  13. @Östergren, 120Hz för att avlasta Soundbar. Men går såklart ändra. Sub och soundbar är av samma märke och pratar samma språk. Delningsfrekvensen uppfattas av soundbaren fast den ställs in på subbasen

   Radera
  14. @Cornu, vad är det för en NAD-reciever du tidigare använde?

   Jag har C320 en som legat i malpåse ett antal år sedan hemmets stereo ersattes av en liten Marshall-högtalare för trådlös strömning av musik.
   Stärkaren kostade drygt 3000:- när jag köpte den begagnad för omkring tio år sedan. Får väl några hundralappar för den idag hoppas jag, men så är det omaket med att sälja begagnade prylar till folk man inte känner...

   EDIT: Det var visst en C370 när jag tittade efter...

   Ja, tippen blir det nog. Har själv provat sälja högtalare via Blocket, men de är i det närmaste osäljbara. På lokala ÅVC:n var det dessutom fullt i återbruksrummet. Det gjorde ont i hjärtat att slänga högtalare som i övrigt var i det närmaste mint condition, men vad göra?

   Radera
  15. @Östergren ljuslyktorna är borta nu :)

   Radera
  16. Finns Facebook Marketplace där man kan lägga ut och skänka saker som folk kommer och hämtar. Själv brukar jag skänka saker till Pingstkyrkans Second Hand-butik. I Göteborgsområdet finns massor av ställen som tar emot saker.

   Radera
 5. Funderar också kring det där med Spotify. Med den takten de höjer priset kostar väl ett Familyabonnemang en femhundring snart...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ännu värre för singelhushållet. Priset per person är ofördelaktigt högt :(

   Men ser man till ease of use/utbud/pris
   vad är det som gäller då?

   De andra alternativen som erbjuder strömning av mer än musik. Hur ser de ut?

   För om jag kan få videotjänster för samma hundralapp som spottet så är det ju en win. Förutsatt de har samma utbud.

   Poddar med ensamrätt skiter jag i då jag har alldeles för mycket att lyssna på i den kategorin. Jämfört med tiden att lyssna. Så försvinner några in i ensamrättsträsket är det nästan positivt :D

   Radera
  2. Sebastian, i samma dilemma. Ensamshushåll förutom barn vv då. Synd man inte kan använda Teslan spotifykonto hemma, betalar nu dubbelt.

   Radera
  3. Poddarna kan de behålla för sig själva. Har aldrig fattat det där med att lyssna på sånt. Jag har inte tid. Vill jag ha något sånt vill jag ha det i artikelform, så jag kan läsa i lugn och ro och läsa om ett stycke snabbt utan att behöva hålla på och spola fram och tillbaka. Tror jag lyssnat på en enda ljudbok i mitt liv och kanske 2-3 poddavsnitt. Lyssnar jag på Spotify så är det musik jag är ute efter. De som vill ha poddar kan ju få betala extra för det.

   Radera
  4. Det är väl inte så konstigt med poddar. Det är ju Radio 2.0 med mycket bättre diskussioner/material än exempelvis P1. Om man någon gång lyssnat och uppskattat pratradio borde man förstå värdet av poddar.

   Radera
  5. Riktiga radioromaner finns som poddar nu för tiden. Rekommenderar Blackout starkt. Apokalypsm.

   Radera
 6. Med YouTube premium så får man YouTube Music som typ är identisk med Spotify, + man slipper reklam på YouTube, offline stöd för filmer, bakgrundsläge för YouTube filmer (tex en filmad pod på YT kan man ha i lurarna och bara strömma själva ljudet). Möjlighet att ladda upp sitt mp3 bibliotek i molnet till YouTube Music. Och mycket mycket mer. Familjeabbonemang för 179. Finns för webb, iOS, android osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, flickvännen har Spotify så det känns motiverat (vi bor inte ihop). Bilen har Spotify via premiumpaketet som kostar 99kr/månad.

   Radera
  2. Hur ser det ut med importera spellistor.
   Det är nog den lilla detaljen som avgör för medelbananen om denne ska byta.

   Radera
  3. Ingen officiell vad jag vet. Själv googlade jag fram gratis tredjepartstjänster som jag använde med framgång när jag övergav Spotify. (Finns många)

   Radera
  4. Google music ser lovande ut. Via tredjepart så går det importera som EF säger. För studenter kostar det 49kr/månad :)

   Radera
 7. There is no replacement for displacement.

  All ära till vad ingenjörerna lyckas med nuförtiden men det lyser lätt igenom vad ansträngt allt är när man vill ha klarhet och ljudtryck i hela registret, inte bara en brötig bas och skärande klar diskant.

  MEN det är kul att dra kabel!

  En sb2000 subwoofer eller två inbyggd i någon möbel tillsammans med några in wall och ceilinghögtalare från kef och en beggad marantz sr7012. Snyggt OCH bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Basen är rätt rapp. Men annars ger jag rätt i din kritik till viss del. Men jag är nöjd.

   Radera
  2. Väggen du ser på bilden är bärande. Den monterar man inga högtalare i. Jag körde slut på 2 betongborr för småskruv av två hål

   Radera
  3. Har lärt mig att slagborr är useless till moderna betongväggar, det är borrhammare som gäller. Finns billiga från Bosch. då sparar man in på borr dessutom.

   Radera
  4. turlasvante - jepp helt värdelöst och tar sån tid. Blir borrhammare nästa gång.

   Radera
  5. Håll er borta från billiga borr också. Ironside (billigt) funkar hyffsat, men Sormat eller liknande är bra mycket bättre. Med bra borr och en borrhammare så kan du borra hela dagen utan problem. För lägenhetsbruk så sliter du inte ut borret på en livstid.

   Radera
  6. @Linus, läste först billig porr :) Nä, borren var av märket Bosch, problemet var nog slagborren ifrån Jula för 200kr

   Radera
  7. Haha. Billig porr är säkert bättre än billiga borr!

   Ja, maskinen är ju viktig. Jag har en gammal Biltema slagborr som egentligen köptes för vanliga borrfunktionen. Sätter man den i en betongvägg för att göra ett hål händer inte mycket mer än att det låter som fan och man får vibrationsskador i händerna.

   Med min Hilti borrhammare går det på två sekunder.

   Så, billig porr = gå långsamt. Dyr porr = gå fort.

   Mycket rimligt!

   Radera
 8. Dagens små trådlösa högtalare låter faktiskt riktigt bra överlag. Har införskaffat ett tiotal nu av olika fabrikat. Ljudet och kostanden är det man läser om, men däremot hör man förhållandevis sällan om alla problem den nya tekniken skapar.

  Trådlöst i all ära, men hur många har inte svurit över appar som inte fungerar, dålig mottagning, installationsbekymmer mm.
  Själv har jag anammat den nya tekniken och även alla dess nackdelar. Visst kan man ha förståelse för att wifin ibland inte räcker (trots meshsystem), men däremot har tålamodet börjat tryta över felmeddelandena. "Det går inte ansluta" är vanligt förekommande, men ger inte någon större fingervisning om varför. Alla appar tlar om att det inte fungerar, men aldrig vad man ska göra. Okej, det kan stå "kontrollera wifianslutningen", men det är sällan problemet.
  Min frustration ökar också en aning över att alla tillverkare har sin egen lilla perfekta app, som i sin tur innebär att telefonen numera är överfull av ikoner som man i regel hinner glömma både plats och utseende på mellan strulen. Man hinner naturligtvis också glömma var inställningarna finns i appen och tvingas leta varje gång. Förvisso lär man sig telefonen ganska väl på vägen och får ett problem mindre.

  När man ändå är igång och gnäller, får jag ge TV-tillverkarna en känga också. Förr tog det några sekunder från man tryckt på knappen till fjärrkontrollen innan allt var igång. Numera är det en uppstartsprocess som kan ta allt mellan två minuter och en timme (om det krävs en ofrivillig uppdatering av mjukvaran).
  Allt ska vara så enkelt idag, att det blivit för mycket och därmed för svårt. Märks att man börjar bli gammal.

  Bloggaren har ju ett stort tekniskt kunnande och hamnar säkert inte i dessa vardagssituationer, men för en normal användare som vill/försöker hänga med, börjar man undra om någonting är färdigutvecklat numera. Kunden har alltid rätt, men användaren har tydligen alltid fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min anläggning är dock trådad när jag kör via HDMI ARC och inte Bluetooth då. Ingick fjärr.

   Radera
  2. Bättre att köra old school utan appar, wifi och skit. :-)

   Radera
 9. Mitt antika Yamaha (6.1 och massor med watt) hembioljud dog för några veckor sedan. Det hade då överlevt flera fester på max volym. Passade på att köpa en soundbar med subwoofer och tillhörande smart 65" tv av samma märke. Ville minska ner problematiken med många fjärrkontroller till alla olika delar, alternativt en obegriplig (för alla utom mig) programmerbar fjärrkontroll för allt. Det visade sig att både tv och soundbar följer äppel-tv på/av och ljud. Fantastiskt modernt!

  TVn är så pass smart att den även känner av när man startar satellitboxen, och när man stänger av den återgår den till äppel-TVn. Enda anledningen till att jag fortfarande har satellitboxen är för att spela in vissa program från vissa nördkanaler som inte finns annorstädes.

  Dock påminner TVn mig om att jag inte har gjort kanalsökning (slutfört installationen) än när den startar. Undrar varför.

  Nåväl, soundbaren och TV kör wifi, och man kan strömma musik om man vill. Nu lyssnar jag inte på musik, så har inte brytt mig om vad mer man kan göra med den på det området.

  TVn har förstås en massa appar i sig eftersom den är smart, men jag har inte testat det ännu. Har allt som jag behöver i äppel-TVn.

  Lustigt nog har TVn även inbyggd Chrome cast, vad man nu skall ha det till.

  Förövrigt riktigt bra ljud på normala ljudnivåer, men inte lika många watt som tidigare så den duger inte som festljud. För det har jag dock ett gammalt monster ljudsystem till pc som går att gräva fram från förrådet när det behövs, som man bara pluggar telefonen i. Således brukar jag betala en månad för Spotify då och då, samt be min dotter att göra en spellista för gamlingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Chrome cast är perfekt om man har tex canal digitals app i telefonen, då är det bara Casta till. Lika så om man vill visa bilder från telefonen, eller köra youtube. Jag har en htpc kopplad till min tv, men när den dör så lär det bli en uppdatering med chrome cast istället. Jag strömmar redan allting via fiber idag, så det blir ingen stor förändring.

   Radera
  2. Får ta och testa, har ju canal digital. Brukar använda appen för att ställa in inspelning på satellitboxen. Annars har TVn inbyggd youtube-app, liksom även äppel-TVn har Youtube App och Canal Digital app. Bilderna har jag i MacBook så det blir via äppel-TVn om jag skall visa bilder. Å andra sidan är intresset väldigt lågt för att titta på bilder nuförtiden. Dottern pratade om att visa sina Safaribilder för något år sedan, men det har inte hänt ännu.

   Radera
  3. Telefonens största fördel är att det går jäkligt fort att skriva, jämfört med att pila sig fram med en fjärrkontroll.

   Radera
  4. Japp, instämmer. Blev dock glad över TVns fjärrkontroll som på baksidan hade ett helt tangentbord, fast i miniatyrformat och således oanvändbart för mina betongfingrar. :-(. Å andra sidan behöver jag inte använda den fjärrkontrollen alls.

   Radera
  5. Röststyrning är väl ändå det snabbaste

   Radera
  6. Skulle inte falla mig in att prata med en elektronisk maskin.

   Radera
  7. Du har aldrig skrikit på en elektronisk manick? :)

   Radera
  8. Kan bara säga att deras livstid är kort om de inte lyder.

   Radera
 10. Med Daniel EKs privata spenderingstakt måste väl priset höjas snart igen. Vad är han uppe i nu för sitt boende? Nära miljarden om man räknar alla direkt och indirekta kostnader för demolerade hus och köpta öar? Nästa steg efter ön är väl en fet yacht a la fotbollsproffs / rysk oligark. Den ultimata sunkmarkören.

  Trodde det var ute att spendera så här. Lite "Lex Notch". Först köpa en kåk för 700 mille, sen bli deprimerad och gnälla över hur jobbigt livet är..

  SvaraRadera
 11. Avslutade precis mitt Spotify-abonnemang (kan ändå låna frugans). Jag lyssnar största delen klassiskt och då är Idagio överlägset, högre ljudkvalité och bättre metadata.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du, har väl testat de flesta dock inte Idagio (orkar inte klassiskt efter överdos piano som liten).
   Var faktiskt aktieägare i Aspiro efter en dålig analys från min sida. Aspiro hade WiMP som sedan blev till TIDAL. TIDAL skryter nu om sina wifi och masters-lägen. Visst de låter helt ok men har fortfarande klara begränsningar då de är hårt komprimerade för att sedan packas upp hos användaren. Hifi-pressen gör så klart vågen men egna okomprimerade filer låter klart bättre. Skulle överraska mig oerhört om TIDAL lyckas i det långa loppet.

   Radera
  2. @Östergren, funderar på att byta till Google Music. Har du någon erfarenhet?

   Radera
  3. Förlåt ska stå Youtube Music

   Radera
  4. Körde Google music ett tag och det fungerade bra, mindre buggigt än Spotify (vilket sannolikt berodde på få användare). YouTube Music borde vara snarlikt.

   Radera
 12. Varför kommer det aldrig någon Youtube-review av AudioPro G10 (av någon)? Man vill ju inte köpa grisen i säcken...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lugnt. Köp grisen och sminka den, ingen kommer att märka skillnad.

   Radera
 13. Ett aber med spotify är om man som jag har hundratals spellistor och måste konvertera dessa. Men det kanske finns något fiffigt program som automatiserar detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det löser man enkel med nån tredjepart. Hittade denna - https://soundiiz.com/sv/tutorial/spotify-to-google-music

   Radera
  2. Har inte testat dock. Men spellistor verkar gå att utan vara premiummedlem.

   Radera
  3. Har massor med spellistor som andra tror att jag vill lyssna på...
   Öyssnar som sagt inte på musik.

   Radera
 14. - - - Har ni fest, eller?
  - - - Vars ä alla brudarna?

  /Dad joke, 1900-tal OLW

  SvaraRadera
 15. Svår OT: Har en 8 år gammal Mac Book Pro Retina. Från början orkade den 10 timmar surf. Sen blev den orkeslös, 4 timmar, och jag bytte batteri, men orkar fortfarande bara 4 timmar. Sitter man med den i knäet nu blir den ohemult varm. Vad göra? Köpa nytt? Är inte speciellt positiv till Apple längre med tanke på detta. Nästan så man misstänker att de ser till att man byter. Någon reflektion över det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gå till en riktig Applereparatör (alltså en ej ansliten till Apple).

   Den är antagligen fullproppad med smuts och damm.

   Radera
  2. Nej, har haft in den på batteribyte och rengöring. Verkar som att det är planerad programmatisk försämring. De ser till att gamla känns gamla. Köper nog en PC nästa gång, bye skit-äpple.

   Radera
  3. Och med äppelpriser kan jag få en top of the line för samma pris, ta upp min gamla hobby FPS. Sitter nu med sladden i, pinsamt att bara existera med sladden i. Det säger något om Äppel-sektens kraft.

   Radera
  4. Den här skitdatorn från Äppeldator-skit-företaget kostade 24k. Den levde upp till förväntningarna fram till nu. Öppnar en browser och den slukar 25% cpu. Värmen i skrevet är bara för mycket. Så goodbye. I morgon köper jag en ny PC, så slipper jag den här skiten. Hela poängen med en mac var en problemfri tillvaro, den levererade inte.

   Radera
  5. Trist att höra Svinto. Jag tycker Apples datorer riktigt bra dock lite dyra. Bytte batteriet själv och den blev som ny. Nu kör jag dock med en Xiaomi dator som är 3 år gammal och kostade 6kkr som ny. Fungerar kanon. Xeon-datorerna med Nvidia grafik har barnen då deras spel kräver mer prestanda än min surf;)

   Radera
  6. Tyvärr blir det nog samma visa med en PC..

   Radera
  7. Prisskillnaden Mac/PC gör ju däremot att man kan behandla PC som slit och släng.

   Radera
  8. Xiaomi är uppe i 144 Hz nu på vissa mobiler för gamers. Största tabben de flesta gör är att de inte ställer om till 25 eller 50 Hz när de kollar på sport. TVn vill ju helst köra 60 Hz vilket ser för jävligt ut då europeiska sportsändningar gör i 25 eller 50.

   Radera
  9. Ni får ursäkta att jag sätter likhetstecken mellan hertz och FPS vilket inte är helt korrekt men nästan. Just inställningen av hertz/FPS är oerhört viktigt och högst FPS är verkligen inte bäst i alla sammanhang.

   Radera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Spela egenlagrad musik, streaming är för töntar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja en riktig prepper föredrar så klart att spela sina 78or på vevgrammofonen.

   Radera