Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2021-02-09 09:43

Första intrycket av sociala livepoddplattformen Clubhouse - bloggen kommer köra återkommande evenemang varje vecka

Den sociala livepoddplattformen Clubhouse fyller helt klart en nisch och något som många saknat på grund av coronakrisens restriktioner, nämligen spontana möten mellan personer. Plattformen är också fördelaktigt enkel för att vara värd för livepoddar, och efter gårdagens trevande test kommer bloggen Cornucopia? att köra två återkommande evenemang i veckan. Närmast i morgon blir det ett framtidssnack med den digitala entreprenören Mikael Emtinger och nästa vecka ett snack med författarkollegan Chris Berg.
Morgondagens evenemang.
Clubhouse ger möjligheten till spontana möten mellan personer, likartat upplevelsen på en mässa, konferens eller större evenemang. Ungefär som för min del på föreläsningar, konferenser, bokmässan eller Almedalen. Efter att folk inte kunnat ha dessa spontana möten det senaste året så ligger Clubhouse helt rätt i tiden.

Utöver det så är det en social livepoddplattform, där allt ingår. Utan att behöva ägna tid, pengar och energi åt produktion kan man enkelt sätta upp ett evenemang och låta några intressanta personer diskutera, samt släppa in gäster för frågor eller vidare diskussion. Inget pyssel med att lyckas få ihop en inspelning av en pod via Skype och ihopmixning och publicering efteråt.

Än så länge är dessvärre Clubhouse begränsat till iPhone, men Android ska komma framöver.

Då detta verkar fungera rätt väl än så länge, så kommer bloggen nu köra återkommande evenemang på onsdagar, normalt sett klockan 15:00 men det kan även justeras beroende på planerade gästers arbetstider. Därtill kör jag måndagfika utan planerat ämne eller gäst klockan 15:00, så får vi se vad som händer. Evenemangen siktar på att hålla på i en halvtimme, men vi drog över en kvart igår. 

Igår dök bland annat Saab upp, samt Allmänna försvarsföreningen (AFF) och tankesmedjan Atlantic Council med representanter. Det blev även en diskussion kring guld, Teslas köp av bitcoin och hur det är att vara svensk expat i Singapore sedan 20 år tillbaka, samt hur skönt det är att ha återflyttat till Sverige efter att ha bott i Indien.

Första evenemanget blir i morgon klockan 15:00 där jag kommer snacka med min gode vän och innan pandemin en av mina regelbundna lokala lunchvänner på bykrogen, Mikael Emtinger. Han presenterar sig som:
"Digital entreprenör inom spel, hälsa och podcast. Älskar att bolla svar på de stora framtidsfrågorna."
Vi ska diskutera framtidsfrågor.


Evenemangen kommer inte spelas in, utan blir exklusivt innehåll live där och då.

Jag kan också av och till slå på Clubhouse när jag jobbar, så följ mig om du vill ha möjligheten att byta några ord.

Clubhouse är än så länge bara på inbjudan, så vill du lyssna på evenemangen gå ut i dina sociala mediakanaler och fråga om någon har en inbjudan tillgänglig. Än så länge dessvärre bara det 52% av bloggläsarna som kör iPhone.

Sedan får vi se om detta är en dagslända och dör ut framöver, men spontant känns detta meningsfullt och att det fyller en nisch. Och de som vill höra mig som en podd kan få göra det, förvisso live, rått och oredigerat och i liten skala.

Jag känner massor med intressanta människor och extra intressant är det kanske att samtala med icke-kändisar eller mindre kända personer utanför sina fack och nischer. Så får vi se hur detta utvecklas, och vem som tittar in på ett evenemang och kanske lyfts in för vidare diskussion.

16 kommentarer:

 1. Vad är skillnaden/fördelen/nackdelen med ett Teamsmöte? Vad är USP gentemot Microsoft Teams?

  SvaraRadera
 2. Av din beskrivning så låter det som att det var ett mycket intressant möte, själv har jag ingen iPhone tyvärr.
  Eftersom de enda jag träffar fysiskt nu i Coronatider är tre Indiska kollegor på konotret (plats för 60+ personer så fyra styck kan hålla Corona avstånd) och därfär tycker jag det hade varit intressant att lyssna om ämnet att flytta från Indien till Sverige. Med mina kollegor pratar vi mycket om samma sak dvs som Indier flytta med familj till Sverige. Här i kommentarsfälten skriver vi ju ofta vilket skitland Sverige är och att vi alla borde flytta härifrån. Men när jag pratar med mina Indiska kollegor får man ett annat perspektiv, Sverige fungerar, är förutsägbart och BankId är världens bästa uppfinning.

  SvaraRadera
 3. Är livepodd en officiell term nu? Du får naturligtvis kalla det vad du vill - min spontana reaktion är bara att det låter som en onödig omskrivning av termen radio (vilken iofs i sig självt har väldigt dammiga konnotationer, så uppdatering till ny mediaterm är inte fel på något sätt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet ej, mitt påhitt med livepodd. Radio förutsätter att man slänger runt radiovågor på FM eller AM-bandet tycker jag. Nu kan iofs wifi vara inblandat men det känns inte som radio. Men visst kan man se det som radio.

   Radera
  2. Påminner om radioamatör förutom att kortvåg är utbytt mot bredband.

   Radera
  3. Samtidigt som Cornu postade sitt inlägg så har det kommit ut en nyhetsnotis att diktaturen i det stora landet i Asien har precis inför censur på den tidigare ej censurerade plattformen Clubhouse!

   Radera
  4. Precis vet jag inte, det började krångla igår.
   Går dock att köra om du loggar in via vpn.

   Radera
 4. Kommentarer och analys i realtid är alltid intressant. I schackvärlden kör proffsen nu ofta med online simultananalys av spelet och motståndaren medan de spelar. Du kanske kan göra något liknande när du skriver böcker eller bloggar?

  SvaraRadera
 5. Kan någon förklara varför man väljer att rikta in sig på på segementet iphone innan man satsar på android? Anses iphone användare vara starkare early adopters eller vad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill minnas att bloggaren har skrivit att en majoritet av mobilbesökarna använder iPhone.

   Radera
  2. Personen som kom på idén kanske använder iPhone.

   Radera
 6. Någon som kan bjuda på en invite?

  SvaraRadera
 7. Clubhouse i blåsväder pga privacy, bla krävs åtkomst till kontakter.

  www.jdsupra.com/legalnews/clubhouse-app-faces-court-action-in-6123803/

  SvaraRadera