Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2021-02-22 09:02

Företagsköp av Bitcoin bör exkludera aktier från etiska- och miljöfonder - Tesla bör tas bort från alla miljöfonder

Bitcoinsystemet är extremt miljöbelastande och orsakar CO2-utsläpp på 37 miljoner ton. Ett börsföretag som köper bitcoin bör således uteslutas från alla miljöfonder och etiska fonder. Teslas köp av bitcoin drev upp priset och enbart prisuppgången medför att bolaget orsakade utsläpp motsvarande 800 000 fossildrivna personbilar om året, och aktien bör alltså dumpas av alla miljöfonder.
Bitcoin
Bitcoinsystemet förbrukar just n 78 TWh energi om året och orsakar 11 000 ton elektronikskrot samt 37 miljoner ton CO2-utsläpp om året. En enskild transaktion i systemet släpper ut över 300 kg CO2, förbrukar 660 kWh energi och orsakar nästan 100 gram elektronikskrot.

Ju fler som använder bitcoin, desto mer energi förbrukas, eftersom alla användare i hela världen ska hantera alla transaktioner i världen. Därtill skickas fler så kallade miners in ju högre priset blir.

En konservativ linjär uträkning visar att Teslas köp av bitcoin, som drog upp priset åtminstone 10% när det offentliggjordes orsakade utsläpp motsvarande 800 000 fossilbilar om året, för all framtid, eller 3.7 miljoner ton CO2.

Tesla är alltså inte ett miljöföretag längre i och med köpen av Bitcoin, och aktien bör omgående tas bort från alla miljöfonder och miljöindex. Så länge dessa låter bolaget ligga kvar i dessa går fonderna och indexen inte att ta på allvar.

Tesla bör omgående sälja sina bitcoin och det är allt mer tydligt att Elon Musk är en belastning för bolaget.

Nu inväntar vi att miljörörelsen och tillhörande politiker vaknar.

En transaktion i VISA-systemet, vilket även ungefär motsvarar bankssystemen per helhet drar 0.00149 kWh. Det går cirka 500 000 VISA-transaktioner för att nå energiförbrukningen för en enda Bitcoin-transaktion. Den som kör någon whataboutism med "men bankerna då" är dummare än tåget.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. Lagring av all data som vi producerar måste väl bli nästa riktigt stora miljöproblem. Problemet är väl att folk och politiker (speciellt inte MP) inte förstår att det går åt energi för allt som läggs upp. Finns det några rensningsrutiner etc hos de stora jättarna annars är ju endast lösningen att bygga datahall efter datahall i all oänderlighet?

  SvaraRadera
 2. Elon Musk vill tjäna meme pengar för att flytta till Mars, vem bryr sig om miljö längre i bilen?

  SvaraRadera
 3. Egentligen är det väl politiker som indirekt är ansvariga för det här problemet. Utan den slappa valutahanteringen och multimiljardstöden de beslutar om skulle flykten till Bitcoin inte vara så stor.

  SvaraRadera
 4. Även om mining är extremt energiförbrukande så är väl knappast förbrukningen i 1-1 förhållande med prisutvecklingen. Så för varje procent priset går upp, så ökas mining kapaciteten med en procent? Man får väl också anta att varje gång miners expanderar, kör dem det med nyare hårdvara som är mer effektiv och mindre energikrävande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och Moore's Law gäller väl även för bitcointeknik, så även förhållandet mellan förbrukning och teknikutveckling är väl knappast 1-1?

   Radera
  2. Jag menade förstås "teknik som användes för att hantera bitcoin" när jag skrev bitcointeknik.

   Radera
  3. Nej. Beräkningarna för "en bitcoin" blir bara mer och mer krävande. Detta måste matchas med mer datorkraft och mer el. Effekten på grafikkort exempelvis går snarare upp än ner.

   Radera
 5. Tack för relevant och viktig info, som oftast, Lars.

  Jag är själv ej investerad i Bitcoin (och har aldrig varit), men anser självklart att utvecklingen kring kryptovalutor är oerhört intressant (och central).

  Jag har förstått att där finns en del andra, mer miljövänliga alternativ inom detta, nya medel, som ju obönhörligen tillhör framtiden.

  Jag kan såklart göra min egen research, men ber dej om rimliga alternativ till Bitcoin, som du uppskattar och bedömer.

  Tack på förhand!

  //Janos

  SvaraRadera
 6. Bra! Gör nu Petrodollar, vad orskar den? Eller gör alla banker, hur mycker energi förbrukar deras anställda, deras byggnader, datahallar, security, mm. framställning av guld är ej inkluderad. Bitcoins globala elförbrukning är fortfarande mindre än för datacenters i USA och ligger mellan 4% och 16% av datacenter världen över. Vi kommer att se färre transaktioner i bitcoin då systemet blir allt mer en hedge snarare än ett betalsystem. Människan utvecklas och så gör även dess energiförbrukning.
  https://medium.com/@petershin45/bitcoin-is-killing-the-planet-fact-or-fiction-2df23a933f34

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför stanna där? Förbjud all djurhållning - finns ju en kapitalistisk anledning till att Wall Street symboliseras av en tjur - hela börssystemet handlade från början om att investera i framtida kött och fläsk.

   Radera
 7. Hur mycket energi förbrukar den finansiella sektorn i övrigt? De flesta transaktioner förbrukar engergi.

  SvaraRadera
 8. Det verkar ju som att allt fler i från alla samhällslager tycker att kryptovalutor är framtiden, snart kommer väl både ECB och riksbanken med egna kryptovarianter.

  Vad kan få det hela att krascha? Ett globalt strömavbrott?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske att riksbanker slutar att trycka oändligt mycket ny valuta. Det kommer dock ej ske så de nya alternativen lär fortsätta att suga upp det riksbanker trycker.

   Radera
 9. Energianvändningen för mining används för att försvara valutasystemet, det tycker jag är vettig användning av energi. Om vi ska hindra folk att använda energi för vad någon subjektivt tycker är slöseri kan vi ju samtidigt hindra bloggare att ladda sina Teslor för att åka runt i landet och sprida populistiska myter om bitcoin mm... Tror dock det är ett sluttande plan. Bättre att beskatta miljövidriga energikällor hårt och låta företag/personer använda energin bäst de vill.

  SvaraRadera
 10. Tack för tillägget, det kursiva längst ner. Ligger swish i nivå med visa? Borde ju göra det. Och kommande e-kronan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Swish drar antagligen mindre än VISA, eller i nivå med ja. Kommande e-kronan är det väl ingen som vet.

   Radera
 11. Tesla tjänade mer på en enskild Bitcoin transaktion än vad dom gjort på sålda bilar.

  Co2 är bra för växtlivet och en nödvändighet för att kolonisera Mars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...och värme behövs för att inte frysa ihjäl, så låt oss flytta till solen.
   (Obs ironi. Men din logik är lika dum)

   Radera
 12. Håller med. Känns som dubbelmoral att å ena sida kämpa för miljön i och med sina produkter och vision för företagen men sedan göra något så dumt som att köpa bitcoin.

  SvaraRadera
 13. Tesla börjar även att köpa guld

  The Palo Alto, California-based manufacturer said in a filing Monday it made the bet on Bitcoin after updating its investment policy last month to allow the company to invest in digital assets as well as gold bullion and gold exchange-traded funds.

  SvaraRadera
 14. Om lagarna om tillgång, efterfrågan och konkurrens fungerar blir konsekensen att kostnaden för minecoinbrytning skall motsvara värdet av de brytna coinarna. Så om bitcoinpriset fortsätter upp och elpriset förblir som nu kan vi vänta oss ökad enenrgianvändning för mining.

  SvaraRadera
 15. Hmm...

  Faktum är att nätverket bitcoin är som skapat för en sol- och vindcentrerad elproduktion. Bitcoin-nätverket är nämligen byggt med ett incitament att hitta så billig el som möjligt. Ju billigare el du har, ju mer tjänar du på att mina bitcoin, helt enkelt. I takt med att förnybara (men volatila) elkällor som sol- och vindenergi tar allt större del av marknaden så ökar också den globala mängden överskottsenergi. Överskottsenergin är svår att undvika, då sol- och vindel har väldigt ojämna produktionsnivåer i kombination med att samhället kräver en viss miniminivå av elproduktion. Denna överskottsenergi kommer vara mycket billig i pris och därmed även perfekt för exempelvis bitcoin-mining. Finns lite olika siffror för bitcoins energikonsumption och många siffror är direkt falska, men någonstans kring 70% av nuvarande bitcoin-nätverket drivs redan av el från förnybara källor. Denna siffra kommer knappast sjunka framöver, särskilt då bitcoin-mining rentav kan vara en del av att finansiera förnybara elproduktionsanläggningar.

  SvaraRadera