Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2021-02-04

Finns det några genuina unika svenska efterrätter?

Vad finns det för genuint unika svenska efterrätter egentligen? Någon som har några tankar kring detta, eller är det enda äkta svenska olika former av vintertida svältkost, där efterrätter inte hör hemma?
Ostkaka med hjorton- respektive jordgubbssylt. Nä, ostkaka är inte svenskt.
Så vad för miserabla genuina svenska efterrätter finns det egentligen?

Antagligen bör de vara mjölkbaserade, utifrån att man bara kunnat överleva på de här breddgraderna genom att torka gräs om sommaren, som är det enda som i större delen av Sverige växer hjälpligt, och om vintern ge det till kor, som ger tillbaka mjölk efter att som grovfoderomvandlare processat gräset. 

Således kan man misstänka att ostkaka skulle vara svensk. Men det finns i åtminstone Frankrike och Grekland, om än med andra namn. Dock ska småländsk ostkaka enligt Wikipedia först dokumenterats i Sverige är 1538, så det kanske är en kandidat ändå. Men kan knappast kallas för unikt svensk, men har i alla fall funnits här några år.

Då kanske man kan tänka sig den bohusländska äggosten, men vi som kommer från bohuslänska släkter vet ju att vi är en kombination av norrmän och danskar, som först de senaste århundrandena har varit en del av Sverige. Därmed går också skåningarnas påhitt som spettekaka, som således mer är att betrakta som dansk, och dessutom kom till Skåne från Tyskland.

Nä, Tore Vretmanska delikatesser från Misärsverige som smälta After Eight på burkpäron på vara väldigt svenskt, men After Eight är det inte. Och definitivt inte choklad.

Så vad finns det för genuina unika svenska efterrätter - vad hittar ni lokalt i resten av Sverige, de icke-danska delarna, så här i de stängda gränsernas och pestens tid? 

Varför man nu skulle bry sig, efterrätt som efterrätt, men mycket av den genuint svenska maten är svältkost, t ex de olika former av konserverad mat som ingår i traditionellt julbord och som nog ingen egentligen skulle röra om det inte vore tradition.

126 kommentarer:

  1. Brösull ? Tunnbröd i mjölk med lite sylt till ?

    SvaraRadera
  2. Kalvdans med sylt eller saftsås, en rätt som jag inte har ätit på många år.

    SvaraRadera
  3. Risgrynspudding kanske?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Odlas mycket ris i Sverige?

      Radera
    2. Får väl generalisera till Grynkaka då, som kan göras på olika sorters gryn inklusive korngryn.

      Radera
  4. Ris är väl inte direkt en traditionell svensk gröda. Kalvdans tror jag på, samt spettekaka när väl sockret kom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spettekaka var mitt förslag också.

      Radera
  5. Svar
    1. Den riktiga efterrätten är väl daimkrysset?

      Radera
    2. Smaken är som baken...😉

      Radera
  6. Jag förstår inte resonemanget "xx kan inte vara riktigt Svenskt - det kommer från xxx/finns i xxx".

    Kåldolmar som vi äter den är en genuin svensk maträtt på samma sätt som att pasta är en genuin italiensk maträtt.

    Eller ska vi vinka hejdå till i princip hela den Italienska matkulturen bara för att tomaten kom till Italien först på 1500-talet?


    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt. Det blir väldigt begränsat om man definierar "svenskt" som att råvarorna måste produceras historiskt i Sverige och dessutom inte vara inspirerade av utländska efterräter.

      Socker var väl inte en vardagsvara förrän 30-talet. Går man tillbaka längre än så blir typ all mat i Sverige svältkost för folk i gemen var fattiga (jmfr med idag). Kungen och Adeln kunde väl importera vissa råvaror och inspireras av utlänska efterräter.

      Jag röstar för att Semlan är svensk. Visst innehåller den importerade råvaror (mandlar, vanilj, råsocker) och det är troligen en utveckling av efterrätter från andra länder - men den har en unik svensk kulturell betydelse!

      Radera
    2. Semlan är inte en efterrätt, det är basföda i klass med potatis.

      Radera
    3. Kåldolmar är väl turkiskt, och finns för övrigt i hela Östeuropa.

      Radera
    4. Sedan är det nog få som tycker att kåldolmar är en efterrätt.

      Radera
    5. Kåldolmar som vi äter de är en svensk maträtt.

      Men för att ta efterrätter:

      Rispudding, Jordgubbar med vispad grädde, Ostkaka, Kalvdans/Råmjölkspannkaka, Marängsviss, Äppelkaka, Jordgubbstårta, Pannkakor (kan vara efterrätt), Kaffe och diverse kakor - en klassiker, Chokladpudding.

      Som sagt - det finns många Svenska efterrätter.

      Finns säkert liknande efterrätter i andra länder och många av efterrätterna kanske har influerats av omvärlden men Svenska är de.


      Radera
    6. Äkta hederlig småländsk ostkaka ska det vara:

      https://svenskarecept.se/smalandsk-ostkaka/

      Radera
    7. Kåldolmar är inte turkiskt, lika lite som exempelvis yaprax är turkiskt. Dolma är ottomanskt och har säkert influerat många andra kulturer. Det betyder inte att ottomanska riket har veto på "prylar instoppade i grönsak".

      Dolma är kallt ris i vinblad, kåldolmar är varmt kött i kålblad, yaprax är varmt kött och ris kokt i yoghurt i diverse grönsaker.

      Dolma äts primärt i forna ottomanska riket och är "turkisk", orginaldolma är varmt och i auberginer och kommer från Azerbaijan, kåldolmar äts primärt i Sverige och är svenskt, yaprax äts primärt i Irak och är irakiskt.

      Radera
    8. +1

      Dock vill jag minnas jag läste för herrans massa år om vikingar som for i österled för att hyra ut sig i väringagardet tog med sig sedvänjan "kött invirat i kålblad" som en slags konservering av maten på längre färder.

      Antar att om något funkar i matväg så uppfinns det av olika kulturer mer eller mindre samtidigt.

      Radera
  7. Intressant frågeställning, min google-fu gav detta intressanta svar: https://folkofolk.se/hur-har-vara-efterratter-sett-ut-genom-historien

    SvaraRadera
  8. Frågan är väl vad som är genuint svenskt. Tänker att många efterrätter som vi tänker idag kräver socker. Det har väl inte funnits tillgängligt sådär superlänge i speciellt många länder, eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Honung har ju använts länge men industriellt framställt socker kom nog i början på 1900-talet eller t o m mellankrigstiden tror jag.

      Radera
    2. Hmmm, visste att det var något jag missade. Honung så klart! Kör LCHF så hjärnan blir ännu långsammare än vanligt.

      Radera
    3. Rörsocker importerades så långt jag utrönt allaredan tidigt 1920-tal och transporterades vid flertal tillfällen från bl.a. Kuba och Mauritius med Grängesbergsrederiets fartyg.

      Radera
    4. sockerbetor har ju odlats i sverige under ganska lång tid...

      Radera
    5. Socker från betor uppfanns redan på 1700-talet. Vi importerade rörsocker redan under medeltiden. När Amerika upptäcktes började "vi" odla det där.

      Radera
    6. Napoleon drev igenom på bred front socker från betor. De franska forskarna förädlade sockerbetor och fann att man fick ut mer socker än vad man trodde var möjligt och att det gick lätt att odla i norra Europa.

      Varför? Britterna hade kontinentalblockad så inga sockerrör kunde importeras till europas fastland. 200 år sedan.

      Radera
    7. Första svenska sockerfabriken startade 1837

      Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  10. After eight päron... med punschgrädde

    SvaraRadera
  11. Lingonsylt och mjölk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, det var min pappas favorit.

      Radera
    2. Vargmjölk sade farmor när hon gav mig det efter skolan.

      Radera
  12. Intressant fråga om genuint svenskt. Flygande Jacob måste vara jävligt svenskt. Finns väl inga som kan få för sig den rätten. Men innehåller ju inte direkt svenska ingredienser. Kåldolmar må finnas i andra länder men käkas det med potatis, brunsås och lingonsylt?
    Svensk efterrätt. Skulle vilja slå ett slag för lite klassisk svensk krösamjölk.

    SvaraRadera
  13. De tidigaste uppteckningarna av måltider finns från en handskrift upprättad hos Biskop Brask under Vasatiden. Där förekommer lite frukttårtor och sånt, det är nog i princip den tidigaste historiska källan. Annars snackas det väl ibland mat i de isländska sagorna (som ju även delvis ibland utspelar sig i Skandinavien) men jag kan inte minnas några efterrätter där.

    Har inte lusläst den där, men Brasks kock använder säkert utländska kryddor och socker på sina efterrätter eftersom det var mode då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till detta var han ju nödd och tvungen, då reformationen skurit av importen av Marsansås från det katolska Frankrike. En import som senare kunde återupptas iom 1781 års toleranaedikt.

      Radera
    2. Måste något har anor tusentals år tillbaka bara för att klassas som en nationell rätt? Så klassificeras ju inget annat. Något kan mycket väl vara påkommet, uppfunnet, upptäckte tillverkat under mycket kort tid för att ändå tillhöra den nationen.

      Radera
  14. Ja efter några hundra år får man nog anse saker traditionellt svenska även om de ursprungligen importerats. Men äldre och mer genuina så skulle jag satsa på honung och hasselnötter för efterrätt både sött mycket kalorier och bra hållbarhet.

    SvaraRadera
  15. Räknas en försvunnen svensk specialitet?

    Krusbärspaj gjorde både farmor och mormor när jag var liten. Det tillhörde kulturen på landsbygden att ha åtminstone en liten krusbärsbuske i grönsakslandet förr. Sedan blev de utkonkurrerade av de mer proliferativa rabarberbuskarna.

    Kan säkert argumenteras att krusbärspaj uppstod längre söderut i Europa - men jag har även minne av att ha hört att krusbär blir (något lite) sötare ju längre norrut man kommer - så det gör det ju till en skandinavisk breddgradsspecialitet i så fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jordgubbar blir definitivt sötare ju längre norrut man kommer. Har ätit det rätt mycket i Vesterålen, där de mognar i början av augusti, och det är en helt annan sak än de i södra Sverige.

      Radera
    2. Blott Sverige svenska krusbär har!

      Radera
    3. Almqvist. Ja, den tänkte jag också på när jag först läste.

      Radera
  16. En rejäl sup är väl svensk efterrätt så det räcker..?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis - Hot shot (aka lite kaffe på maten) är ju en fin svensk uppfinning från 80-talet!

      Radera
    2. Gärna byxljummen men finkeldoft

      Radera
    3. Barraquito är också fint även fast det inte är så svenskt:
      https://www.guidetocanaryislands.com/barraquito-coffee-recipe/

      Radera
  17. tittar man på råvaror så, hjortron eller åkerbärslikör, om man kan räkna det som efterrätt. Alternativt åkerbärstårta om man vill ha lite fastare utformning. Finns förstås andra alternativ där man kan använda dessa relativt ovanliga bär.

    Kanske ändå inte helt begränsat Svenskt med åkerbär, men den naturliga tillgängligligheten för Rubus Arcticus begränsar iaf den ursprungliga tillgängligheten, precis som namnet anger, till de nordliga breddgraderna av klotet. Har genom tiderna varit och är fortfarande en delikatess.

    SvaraRadera
  18. Lingongrädde... På pannkaka. Eller i strut. Lika gott varje gång.

    SvaraRadera
  19. Eller om vi struntar i genuint=gammalt och i stället tänker en genuin svensk smak: punschparfait

    SvaraRadera
  20. Kultur på alla ställen i världen förutom möjligen några få isolerade punkter, är ett hopekok av influenser som kommer studsandes från alla håll och kanter. Således blir en päronhalva med en smält aftereightskiva en genuint svenskt dessert.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis. Är lite trött på resonemang som "det finns inget svenskt. Julgranen kommer minsann från Tyskland, osv." I så fall har inget land en egen kultur.

      Är ju i allmänhet skeptisk till att vi ska apa efter allt amerikanskt. Men de är i alla fall bra på att göra olika fenomen till sina egna. Är väl ingen som tvivlar på att hamburgaren är amerikansk trots att den uppfanns av tyska invandrare?

      Men visst finns det gränsfall. Är kebabpizzan svensk? :-D

      Radera
    2. Bara om den intas på söndag em under andakt och ånger.

      Radera
    3. Pizzasallad på riven vitkål lär vara svensk. Uppfunnen av en italiensk invandrare på 60-talet, och knappast något som spridits till resten av världen. Dock inte en efterrätt.

      Radera
  21. Semlor och kalvdans ligger mina pengar på.

    SvaraRadera
  22. Mannagrynspudding med saftsås, Brödpudding med sylt, Änglamat, Savarin (sockerkaka indränkt med valfri lag), Katrinplommona/äpple-suffle´, Pannkakstårta, Lingongröt, ....

    SvaraRadera
  23. Nyponsoppa med vispgrädde är nog svårt att lura i en kontinental, förekommer bara i Norden liksom diverse fruktsoppor på torkad frukt eller frukt som konserverats som kompott. Om man sen strör biskvier (Cloettas är bäst) i nyponsoppan blir det riktigt gott. Soppan skall vara var, på vintern och bara ljummen på sommaren.

    SvaraRadera
  24. Prinsesstårta. https://sv.wikipedia.org/wiki/Prinsesst%C3%A5rta

    " Ursprungsreceptet förekommer i Prinsessornas nya kokbok från 1948 som sammanställdes av hushållsläraren Jenny Åkerström. Åkerström undervisade flickor på Östermalm i Stockholm och hade bland sina elever haft prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid, döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg av Danmark.

    I boken heter tårtan grön tårta men den fick sedan namnet prinsesstårta. Enligt en uppgift berodde namnvalet på att prinsessorna skulle ha varit speciellt förtjusta i den. "

    SvaraRadera
  25. Lingonsylt med grädde (ovispad)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter inget vidare?

      Radera
    2. Vispad grädde och lingon och socker och någon form av sötat kex.

      Radera
  26. Fan, här är en kulle jag kan strida och dö på. Hälsingeostkaka är genuint svensk because inga jävla ägg, så f*ck you småländsk äckelostkaka och utländskt fluff-tjafs och framåt för smörstekt hälsingsk ostkaka med hjortronsylt.

    SvaraRadera
  27. ”Testvinnaren” Kia Optima Plugin hybrid har problem i kylan.... Anekdotiskt har ett företag fått bärga 4 bilar.. Kia ska även ha erkänt problemen till stor kund och gett instruktioner angående ersättning och avhjälpande...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kia är varken svenskt eller efterrätt

      Radera
  28. Vad är ett traditionellt "julbord"? Och att kalla just julbordet för svältkost låter underligt.

    Tänker bloggaren på brännvinsbordet?

    Jul/Buffebordet som det ser ut är inte äldre än 200-300 år.

    SvaraRadera
  29. På tallrik äter man efterrätt, men tänker man efter rätt, så tallrik är den skog som talrik är på tallar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, tallar kan la aldri bli fler än fura?

      Radera
  30. offtopic: sverige elder olja igen!

    https://www.energinyheter.se/20210204/23352/elbrist-karlshamns-oljeverk-ar-i-drift

    SvaraRadera
  31. Ingenting är från nånstans. Alla våra jordbruksprodukter går tillbaka till nuvarande Turkiet för 10-15 000 år sen, och då fanns inga turkar där ens. Så, inget land kan stoltsera med något maträtt.

    SvaraRadera
  32. Kräm med mjölk eller grädde!

    På bär, plommon eller rabarber (jaha rabarber var för nytt, potatismjölet tillverkas utomlands och sockret var redan avhandlat...?)

    SvaraRadera
  33. Om man gör det enkelt.
    Köttbullar är det svenskt? I princip alla kulturer har någon variant på "köttbullar". De lär alltså antingen uppkommit innan man kan spåra det (vilket skulle göra dem lika mycket allas) eller uppstått på många ställen samtidigt.
    En ostkaka kan mycket väl vara 100% svensk även om det finns ostkaka i Frankrike eller andra länder.

    SvaraRadera
  34. Semla, nyponsoppa, blåbärssoppa (min Franska make var väldigt förvånad när han smakade dessa för första gången xD) , jordgubbar med mjölk, dammsugare,

    SvaraRadera
  35. Först måste vi fråga oss hur länge man ätit efterrätt. Någonting säger mig att detta är något som är relativt nytt bland gemene man.
    Var då ostkaka efterrätt från början? Eller är det en maträtt som blivit efterrätt?

    Men här kommer två kandidater:

    Mannagrynspudding med saftsås.

    Klappgröt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klappgröt vore mitt förslag, men för senfärdig.

      Radera
  36. Åh, baklava med rostat bröd, kaviar och honung. Fantastiskt gott!

    SvaraRadera
  37. Temat är ju iofs välanvänt på global skala (och så är väl faktiskt de flesta rätter idag) men jag tror att Gotlandspannkakan är relativt geografiskt begränsad. Ostkaka har ju nämnts och det får man väl anse är en svensk efterrätt idag.

    Dock har kanske frågan en underliggande poäng, idag är det mesta uppblandat och strikt principiellt tror jag inte något land har en maträtt som de är 100% ensamma om, skulle möjligen vara t.ex. den här giftiga fisken som japanerna envisas med att stoppa i sig (men jag är osäker).

    Men nog finns det efterrätter som man både kulturellt och tidsmässigt (ett par/tre hundra år borde väl räcka) kan räkna som svenska?

    SvaraRadera
  38. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  39. Kalvdans eller som vi i min familj säger kalvost.
    Den första mjölken efter kalvning som är extremt protein rik och därför blir fast vid upphettning.
    Serveras med sylt.
    Blåbär eller hjortron är väl lämpligt om det skall vara lite från norden.

    SvaraRadera
  40. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  41. Finns egentligen ingenting som är svenskt...

    SvaraRadera
  42. Finns gott om genuina unika svenska efterrätter. Finns få rätter nånstans i världen utan influenser av andra kukturer eller importerade råvaror. Blir den unika svenska efterrätten stor kommer den gå på export.

    Semlor, marängsviss, saffranspannkaka med salmbär, polkagrisar (bra exempel på något som spridit sig till resten av världen), ostkaka (ja den är svensk inte tysk), klenäter (en till sak som spridit sig rejält alt. har flera nått samma slutsats).

    Ska man hitta en maträtt utan influenser från andra kulturer och utan importerade ingredienser får man nog leta i nån sån. Stam bortkopplad från mänskligheten, då lagar de säkert ändå nåt som liknar nån annan stam i närheten som tagits upp i en större matkultur.

    Sen just matlagning och speciellt efterrätt är en ganska ny och ung företeelse. Desserten kom med världshandeln och sockret, det blev inte tillgängligt för den stora massan förrän industrialiseringen. Att försöka hålla något unikt i den tidsåldern är svårt.

    Samma sak med ordentlig mat egentligen. All mat vi äter är ny och ung. Ingen satt och åt burritos i mexiko för 500 år sedan. Förr i tiden åt de allra flesta i de allra flesta länder skit. Modern matlagning (om vi kallar den mer kemiska matlagningen för postmodern) är inte heller något som uppstått världen över förrän välfärden kom efter 1900-talets start.

    SvaraRadera
  43. Kvanne och syrad mjölk är mitt tips.

    Kakhonung?
    Alltså honung direkt från vaxkakan.
    Fast kakhonung har antagligen ätits sedan långt innan första homo sapiens sapiens föddes.

    SvaraRadera
  44. Och Radiokaka såklart, det hade jag nästan glömt. Någon som provat ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är smaskig. Choklad mest. Ursprunget ska ha med radions intåg i hemmen då alla satt med hörlurar runt ett bord och åt den.

      Radera
    2. För att den såg ut som en trerörs radioapparat, randig. Kex och choklad varvas i limpform.

      Radera
  45. Hederlig "Äggost"?

    https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%84ggost

    SvaraRadera
  46. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  47. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  48. Pitepalt med lingon och smör.
    Kroppkaka med lingon och smör.
    Raggmunk med lingon och fläsk.

    SvaraRadera
  49. Kalvdans! Ska såklart vara på råmjölk.

    SvaraRadera
  50. Finns massor av genuina svenska efterrätter.
    Vad sägs om princesstårta?
    Ris a la malta och beroende på var man ska dra gränsen för efterrätt så har du ju kanelbullen och till viss mån semlan (semlan fanns säkert i någon liknande variant någon annan stans i Europa samtidigt/innan den skapades i Sverige).

    SvaraRadera
  51. Västerbottenpaj, surströming, kaviar

    SvaraRadera
  52. Reducerad honung smaksatt med rostade hasselnötter och linfrön. Låter ju gott.

    https://sverigesradio.se/artikel/277166

    SvaraRadera
  53. Kesfil borde vara en kandidat.

    SvaraRadera
  54. Surströmming (dock osäkert om den bör/kan klassificeras som svensk)? Det är även tveksamt om jag skulle inmundiga den i egenskap av efterrätt.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Surstr%C3%B6mming#Historik

    SvaraRadera
  55. Rotmos och nyponsoppa kan kanske kvala in

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den kombinationen låter vedervärdig, är det något man äter på Öland eller så?

      Radera
  56. Hetvägg, ursprungligen en brödbit i mjölk.

    SvaraRadera
  57. Punschrulle, kanske inte så gammal men uppkommen i Sverige.

    SvaraRadera
  58. Blåbär i skogsstjärnan ;)

    SvaraRadera
  59. Vissa "efterrätter" kan ju säkert ha uppkommit i fornnordiskt Sverige samtidigt som andra länder. Skulle killgissa att en så enkel sak som "sylt på bär och vispgrädde" "uppfanns" utan någon internationell influens - blir det svenskt då även om det kan ha gjorts på många andra platser på klotet både innan och efter utan en svensk kännedom?

    Viss data kommer vi aldrig att kunna reda ut, så jag tror att man får se om Sverige har en variant som har anor som är gott nog. Kanske småländsk ostkaka kvalificerar till något sådant?

    Ha en trevlig helg allihopa! :-)

    SvaraRadera
  60. Något på bär eller söt frukt.
    Smultron eller hallon eller blåbär eller lingon med grädde borde kunna gå som väldigt ursprungligt, eller bara honung och rostade hasselnötter.

    Råg eller havregröt med honung och kanske äpple?

    Hur långt norrut växer och mognar hasselnöten i Sverige?

    SvaraRadera
  61. Men orka, rätter som fanns innan Sverige, hur gör vi med dom?

    Sen är det ju så att rätter som är väldigt genuina och lokala också oftast är äckliga, på gränsen till oätliga (eftersom resten av mänskligheten haft den goda smaken att inte införliva det i menyn).

    därmed är det ju också logiskt att småländsk ostkaka äts i både Frankrike och Grekland, eftersom det är väldigt gott. Vi smålänningar bjuder på det, välbekomme.

    SvaraRadera
  62. Rabarberkräm eller soppa. I rest my case.

    SvaraRadera
  63. Äppelkaka med vaniljsås

    SvaraRadera
  64. Smörstekt (Svenskt) äpple med vispad grädde

    SvaraRadera