![]() |
Ostkaka med hjorton- respektive jordgubbssylt. Nä, ostkaka är inte svenskt. |
Så vad för miserabla genuina svenska efterrätter finns det egentligen?
Antagligen bör de vara mjölkbaserade, utifrån att man bara kunnat överleva på de här breddgraderna genom att torka gräs om sommaren, som är det enda som i större delen av Sverige växer hjälpligt, och om vintern ge det till kor, som ger tillbaka mjölk efter att som grovfoderomvandlare processat gräset.
Således kan man misstänka att ostkaka skulle vara svensk. Men det finns i åtminstone Frankrike och Grekland, om än med andra namn. Dock ska småländsk ostkaka enligt Wikipedia först dokumenterats i Sverige är 1538, så det kanske är en kandidat ändå. Men kan knappast kallas för unikt svensk, men har i alla fall funnits här några år.
Då kanske man kan tänka sig den bohusländska äggosten, men vi som kommer från bohuslänska släkter vet ju att vi är en kombination av norrmän och danskar, som först de senaste århundrandena har varit en del av Sverige. Därmed går också skåningarnas påhitt som spettekaka, som således mer är att betrakta som dansk, och dessutom kom till Skåne från Tyskland.
Nä, Tore Vretmanska delikatesser från Misärsverige som smälta After Eight på burkpäron på vara väldigt svenskt, men After Eight är det inte. Och definitivt inte choklad.
Så vad finns det för genuina unika svenska efterrätter - vad hittar ni lokalt i resten av Sverige, de icke-danska delarna, så här i de stängda gränsernas och pestens tid?
Varför man nu skulle bry sig, efterrätt som efterrätt, men mycket av den genuint svenska maten är svältkost, t ex de olika former av konserverad mat som ingår i traditionellt julbord och som nog ingen egentligen skulle röra om det inte vore tradition.
Brösull ? Tunnbröd i mjölk med lite sylt till ?
SvaraRaderaBrukade äta det som frukost jag.
RaderaKalvdans med sylt eller saftsås, en rätt som jag inte har ätit på många år.
SvaraRaderaRisgrynspudding kanske?
SvaraRaderaOdlas mycket ris i Sverige?
RaderaFår väl generalisera till Grynkaka då, som kan göras på olika sorters gryn inklusive korngryn.
RaderaRis är väl inte direkt en traditionell svensk gröda. Kalvdans tror jag på, samt spettekaka när väl sockret kom.
SvaraRaderaSpettekaka var mitt förslag också.
RaderaDaimtårta? =)
SvaraRaderaDen riktiga efterrätten är väl daimkrysset?
RaderaSmaken är som baken...😉
RaderaJag förstår inte resonemanget "xx kan inte vara riktigt Svenskt - det kommer från xxx/finns i xxx".
SvaraRaderaKåldolmar som vi äter den är en genuin svensk maträtt på samma sätt som att pasta är en genuin italiensk maträtt.
Eller ska vi vinka hejdå till i princip hela den Italienska matkulturen bara för att tomaten kom till Italien först på 1500-talet?
Exakt. Det blir väldigt begränsat om man definierar "svenskt" som att råvarorna måste produceras historiskt i Sverige och dessutom inte vara inspirerade av utländska efterräter.
RaderaSocker var väl inte en vardagsvara förrän 30-talet. Går man tillbaka längre än så blir typ all mat i Sverige svältkost för folk i gemen var fattiga (jmfr med idag). Kungen och Adeln kunde väl importera vissa råvaror och inspireras av utlänska efterräter.
Jag röstar för att Semlan är svensk. Visst innehåller den importerade råvaror (mandlar, vanilj, råsocker) och det är troligen en utveckling av efterrätter från andra länder - men den har en unik svensk kulturell betydelse!
Semlan är inte en efterrätt, det är basföda i klass med potatis.
RaderaKåldolmar är väl turkiskt, och finns för övrigt i hela Östeuropa.
RaderaSedan är det nog få som tycker att kåldolmar är en efterrätt.
RaderaKåldolmar som vi äter de är en svensk maträtt.
RaderaMen för att ta efterrätter:
Rispudding, Jordgubbar med vispad grädde, Ostkaka, Kalvdans/Råmjölkspannkaka, Marängsviss, Äppelkaka, Jordgubbstårta, Pannkakor (kan vara efterrätt), Kaffe och diverse kakor - en klassiker, Chokladpudding.
Som sagt - det finns många Svenska efterrätter.
Finns säkert liknande efterrätter i andra länder och många av efterrätterna kanske har influerats av omvärlden men Svenska är de.
Äkta hederlig småländsk ostkaka ska det vara:
Raderahttps://svenskarecept.se/smalandsk-ostkaka/
Kåldolmar är inte turkiskt, lika lite som exempelvis yaprax är turkiskt. Dolma är ottomanskt och har säkert influerat många andra kulturer. Det betyder inte att ottomanska riket har veto på "prylar instoppade i grönsak".
RaderaDolma är kallt ris i vinblad, kåldolmar är varmt kött i kålblad, yaprax är varmt kött och ris kokt i yoghurt i diverse grönsaker.
Dolma äts primärt i forna ottomanska riket och är "turkisk", orginaldolma är varmt och i auberginer och kommer från Azerbaijan, kåldolmar äts primärt i Sverige och är svenskt, yaprax äts primärt i Irak och är irakiskt.
+1
RaderaDock vill jag minnas jag läste för herrans massa år om vikingar som for i österled för att hyra ut sig i väringagardet tog med sig sedvänjan "kött invirat i kålblad" som en slags konservering av maten på längre färder.
Antar att om något funkar i matväg så uppfinns det av olika kulturer mer eller mindre samtidigt.
Klappgröt?
SvaraRaderaIntressant frågeställning, min google-fu gav detta intressanta svar: https://folkofolk.se/hur-har-vara-efterratter-sett-ut-genom-historien
SvaraRaderaFrågan är väl vad som är genuint svenskt. Tänker att många efterrätter som vi tänker idag kräver socker. Det har väl inte funnits tillgängligt sådär superlänge i speciellt många länder, eller?
SvaraRaderaHonung har ju använts länge men industriellt framställt socker kom nog i början på 1900-talet eller t o m mellankrigstiden tror jag.
RaderaHmmm, visste att det var något jag missade. Honung så klart! Kör LCHF så hjärnan blir ännu långsammare än vanligt.
RaderaRörsocker importerades så långt jag utrönt allaredan tidigt 1920-tal och transporterades vid flertal tillfällen från bl.a. Kuba och Mauritius med Grängesbergsrederiets fartyg.
Raderasockerbetor har ju odlats i sverige under ganska lång tid...
RaderaSocker från betor uppfanns redan på 1700-talet. Vi importerade rörsocker redan under medeltiden. När Amerika upptäcktes började "vi" odla det där.
RaderaNapoleon drev igenom på bred front socker från betor. De franska forskarna förädlade sockerbetor och fann att man fick ut mer socker än vad man trodde var möjligt och att det gick lätt att odla i norra Europa.
RaderaVarför? Britterna hade kontinentalblockad så inga sockerrör kunde importeras till europas fastland. 200 år sedan.
Första svenska sockerfabriken startade 1837
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaFilbunke
SvaraRaderaAfter eight päron... med punschgrädde
SvaraRaderaLingonsylt och mjölk!
SvaraRaderaJapp, det var min pappas favorit.
RaderaVargmjölk sade farmor när hon gav mig det efter skolan.
RaderaIntressant fråga om genuint svenskt. Flygande Jacob måste vara jävligt svenskt. Finns väl inga som kan få för sig den rätten. Men innehåller ju inte direkt svenska ingredienser. Kåldolmar må finnas i andra länder men käkas det med potatis, brunsås och lingonsylt?
SvaraRaderaSvensk efterrätt. Skulle vilja slå ett slag för lite klassisk svensk krösamjölk.
De tidigaste uppteckningarna av måltider finns från en handskrift upprättad hos Biskop Brask under Vasatiden. Där förekommer lite frukttårtor och sånt, det är nog i princip den tidigaste historiska källan. Annars snackas det väl ibland mat i de isländska sagorna (som ju även delvis ibland utspelar sig i Skandinavien) men jag kan inte minnas några efterrätter där.
SvaraRaderaHar inte lusläst den där, men Brasks kock använder säkert utländska kryddor och socker på sina efterrätter eftersom det var mode då.
Till detta var han ju nödd och tvungen, då reformationen skurit av importen av Marsansås från det katolska Frankrike. En import som senare kunde återupptas iom 1781 års toleranaedikt.
RaderaMåste något har anor tusentals år tillbaka bara för att klassas som en nationell rätt? Så klassificeras ju inget annat. Något kan mycket väl vara påkommet, uppfunnet, upptäckte tillverkat under mycket kort tid för att ändå tillhöra den nationen.
RaderaJa efter några hundra år får man nog anse saker traditionellt svenska även om de ursprungligen importerats. Men äldre och mer genuina så skulle jag satsa på honung och hasselnötter för efterrätt både sött mycket kalorier och bra hållbarhet.
SvaraRaderaRäknas en försvunnen svensk specialitet?
SvaraRaderaKrusbärspaj gjorde både farmor och mormor när jag var liten. Det tillhörde kulturen på landsbygden att ha åtminstone en liten krusbärsbuske i grönsakslandet förr. Sedan blev de utkonkurrerade av de mer proliferativa rabarberbuskarna.
Kan säkert argumenteras att krusbärspaj uppstod längre söderut i Europa - men jag har även minne av att ha hört att krusbär blir (något lite) sötare ju längre norrut man kommer - så det gör det ju till en skandinavisk breddgradsspecialitet i så fall.
Jordgubbar blir definitivt sötare ju längre norrut man kommer. Har ätit det rätt mycket i Vesterålen, där de mognar i början av augusti, och det är en helt annan sak än de i södra Sverige.
RaderaBlott Sverige svenska krusbär har!
RaderaAlmqvist. Ja, den tänkte jag också på när jag först läste.
RaderaEn rejäl sup är väl svensk efterrätt så det räcker..?
SvaraRaderaPrecis - Hot shot (aka lite kaffe på maten) är ju en fin svensk uppfinning från 80-talet!
RaderaGärna byxljummen men finkeldoft
RaderaBarraquito är också fint även fast det inte är så svenskt:
Raderahttps://www.guidetocanaryislands.com/barraquito-coffee-recipe/
tittar man på råvaror så, hjortron eller åkerbärslikör, om man kan räkna det som efterrätt. Alternativt åkerbärstårta om man vill ha lite fastare utformning. Finns förstås andra alternativ där man kan använda dessa relativt ovanliga bär.
SvaraRaderaKanske ändå inte helt begränsat Svenskt med åkerbär, men den naturliga tillgängligligheten för Rubus Arcticus begränsar iaf den ursprungliga tillgängligheten, precis som namnet anger, till de nordliga breddgraderna av klotet. Har genom tiderna varit och är fortfarande en delikatess.
Lingongrädde... På pannkaka. Eller i strut. Lika gott varje gång.
SvaraRaderaEller om vi struntar i genuint=gammalt och i stället tänker en genuin svensk smak: punschparfait
SvaraRaderaKultur på alla ställen i världen förutom möjligen några få isolerade punkter, är ett hopekok av influenser som kommer studsandes från alla håll och kanter. Således blir en päronhalva med en smält aftereightskiva en genuint svenskt dessert.
SvaraRaderaPrecis. Är lite trött på resonemang som "det finns inget svenskt. Julgranen kommer minsann från Tyskland, osv." I så fall har inget land en egen kultur.
RaderaÄr ju i allmänhet skeptisk till att vi ska apa efter allt amerikanskt. Men de är i alla fall bra på att göra olika fenomen till sina egna. Är väl ingen som tvivlar på att hamburgaren är amerikansk trots att den uppfanns av tyska invandrare?
Men visst finns det gränsfall. Är kebabpizzan svensk? :-D
Bara om den intas på söndag em under andakt och ånger.
RaderaPizzasallad på riven vitkål lär vara svensk. Uppfunnen av en italiensk invandrare på 60-talet, och knappast något som spridits till resten av världen. Dock inte en efterrätt.
RaderaSemlor och kalvdans ligger mina pengar på.
SvaraRaderaMannagrynspudding med saftsås, Brödpudding med sylt, Änglamat, Savarin (sockerkaka indränkt med valfri lag), Katrinplommona/äpple-suffle´, Pannkakstårta, Lingongröt, ....
SvaraRaderaNyponsoppa med vispgrädde är nog svårt att lura i en kontinental, förekommer bara i Norden liksom diverse fruktsoppor på torkad frukt eller frukt som konserverats som kompott. Om man sen strör biskvier (Cloettas är bäst) i nyponsoppan blir det riktigt gott. Soppan skall vara var, på vintern och bara ljummen på sommaren.
SvaraRaderaPrinsesstårta. https://sv.wikipedia.org/wiki/Prinsesst%C3%A5rta
SvaraRadera" Ursprungsreceptet förekommer i Prinsessornas nya kokbok från 1948 som sammanställdes av hushållsläraren Jenny Åkerström. Åkerström undervisade flickor på Östermalm i Stockholm och hade bland sina elever haft prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid, döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg av Danmark.
I boken heter tårtan grön tårta men den fick sedan namnet prinsesstårta. Enligt en uppgift berodde namnvalet på att prinsessorna skulle ha varit speciellt förtjusta i den. "
Lingonsylt med grädde (ovispad)
SvaraRaderaLåter inget vidare?
RaderaVispad grädde och lingon och socker och någon form av sötat kex.
RaderaFan, här är en kulle jag kan strida och dö på. Hälsingeostkaka är genuint svensk because inga jävla ägg, så f*ck you småländsk äckelostkaka och utländskt fluff-tjafs och framåt för smörstekt hälsingsk ostkaka med hjortronsylt.
SvaraRaderaJa
Radera”Testvinnaren” Kia Optima Plugin hybrid har problem i kylan.... Anekdotiskt har ett företag fått bärga 4 bilar.. Kia ska även ha erkänt problemen till stor kund och gett instruktioner angående ersättning och avhjälpande...
SvaraRaderaKia är varken svenskt eller efterrätt
RaderaVad är ett traditionellt "julbord"? Och att kalla just julbordet för svältkost låter underligt.
SvaraRaderaTänker bloggaren på brännvinsbordet?
Jul/Buffebordet som det ser ut är inte äldre än 200-300 år.
På tallrik äter man efterrätt, men tänker man efter rätt, så tallrik är den skog som talrik är på tallar.
SvaraRaderaNä, tallar kan la aldri bli fler än fura?
RaderaÄr anisbröd svenskt?
SvaraRaderaofftopic: sverige elder olja igen!
SvaraRaderahttps://www.energinyheter.se/20210204/23352/elbrist-karlshamns-oljeverk-ar-i-drift
Ingenting är från nånstans. Alla våra jordbruksprodukter går tillbaka till nuvarande Turkiet för 10-15 000 år sen, och då fanns inga turkar där ens. Så, inget land kan stoltsera med något maträtt.
SvaraRaderaKräm med mjölk eller grädde!
SvaraRaderaPå bär, plommon eller rabarber (jaha rabarber var för nytt, potatismjölet tillverkas utomlands och sockret var redan avhandlat...?)
Om man gör det enkelt.
SvaraRaderaKöttbullar är det svenskt? I princip alla kulturer har någon variant på "köttbullar". De lär alltså antingen uppkommit innan man kan spåra det (vilket skulle göra dem lika mycket allas) eller uppstått på många ställen samtidigt.
En ostkaka kan mycket väl vara 100% svensk även om det finns ostkaka i Frankrike eller andra länder.
Ärtsoppa?
SvaraRaderaJanssons frestelse
SvaraRadera+1
Radera(som efterrätt -1)
RaderaSemla, nyponsoppa, blåbärssoppa (min Franska make var väldigt förvånad när han smakade dessa för första gången xD) , jordgubbar med mjölk, dammsugare,
SvaraRaderaFörst måste vi fråga oss hur länge man ätit efterrätt. Någonting säger mig att detta är något som är relativt nytt bland gemene man.
SvaraRaderaVar då ostkaka efterrätt från början? Eller är det en maträtt som blivit efterrätt?
Men här kommer två kandidater:
Mannagrynspudding med saftsås.
Klappgröt.
Klappgröt vore mitt förslag, men för senfärdig.
RaderaÅh, baklava med rostat bröd, kaviar och honung. Fantastiskt gott!
SvaraRaderaTemat är ju iofs välanvänt på global skala (och så är väl faktiskt de flesta rätter idag) men jag tror att Gotlandspannkakan är relativt geografiskt begränsad. Ostkaka har ju nämnts och det får man väl anse är en svensk efterrätt idag.
SvaraRaderaDock har kanske frågan en underliggande poäng, idag är det mesta uppblandat och strikt principiellt tror jag inte något land har en maträtt som de är 100% ensamma om, skulle möjligen vara t.ex. den här giftiga fisken som japanerna envisas med att stoppa i sig (men jag är osäker).
Men nog finns det efterrätter som man både kulturellt och tidsmässigt (ett par/tre hundra år borde väl räcka) kan räkna som svenska?
Kalvdans, Ostekaka ?
SvaraRaderaHälsinge ostkaka?
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaKalvdans eller som vi i min familj säger kalvost.
SvaraRaderaDen första mjölken efter kalvning som är extremt protein rik och därför blir fast vid upphettning.
Serveras med sylt.
Blåbär eller hjortron är väl lämpligt om det skall vara lite från norden.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaÄnglamat och Hajkbanan
SvaraRaderaFinns egentligen ingenting som är svenskt...
SvaraRaderaSaffranspannkaka!
SvaraRaderaFinns gott om genuina unika svenska efterrätter. Finns få rätter nånstans i världen utan influenser av andra kukturer eller importerade råvaror. Blir den unika svenska efterrätten stor kommer den gå på export.
SvaraRaderaSemlor, marängsviss, saffranspannkaka med salmbär, polkagrisar (bra exempel på något som spridit sig till resten av världen), ostkaka (ja den är svensk inte tysk), klenäter (en till sak som spridit sig rejält alt. har flera nått samma slutsats).
Ska man hitta en maträtt utan influenser från andra kulturer och utan importerade ingredienser får man nog leta i nån sån. Stam bortkopplad från mänskligheten, då lagar de säkert ändå nåt som liknar nån annan stam i närheten som tagits upp i en större matkultur.
Sen just matlagning och speciellt efterrätt är en ganska ny och ung företeelse. Desserten kom med världshandeln och sockret, det blev inte tillgängligt för den stora massan förrän industrialiseringen. Att försöka hålla något unikt i den tidsåldern är svårt.
Samma sak med ordentlig mat egentligen. All mat vi äter är ny och ung. Ingen satt och åt burritos i mexiko för 500 år sedan. Förr i tiden åt de allra flesta i de allra flesta länder skit. Modern matlagning (om vi kallar den mer kemiska matlagningen för postmodern) är inte heller något som uppstått världen över förrän välfärden kom efter 1900-talets start.
Kvanne och syrad mjölk är mitt tips.
SvaraRaderaKakhonung?
Alltså honung direkt från vaxkakan.
Fast kakhonung har antagligen ätits sedan långt innan första homo sapiens sapiens föddes.
Och Radiokaka såklart, det hade jag nästan glömt. Någon som provat ?
SvaraRaderaDen är smaskig. Choklad mest. Ursprunget ska ha med radions intåg i hemmen då alla satt med hörlurar runt ett bord och åt den.
RaderaFör att den såg ut som en trerörs radioapparat, randig. Kex och choklad varvas i limpform.
RaderaHederlig "Äggost"?
SvaraRaderahttps://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%84ggost
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaBarbariet är ursvenskt.
SvaraRaderaTornedalsk kaffeost
SvaraRaderaRenmjölk och hjortron
SvaraRaderaSagogrynssoppa?
SvaraRaderaPitepalt med lingon och smör.
SvaraRaderaKroppkaka med lingon och smör.
Raggmunk med lingon och fläsk.
Kalvdans! Ska såklart vara på råmjölk.
SvaraRaderaKan man göra det på annat sätt?
RaderaFinns massor av genuina svenska efterrätter.
SvaraRaderaVad sägs om princesstårta?
Ris a la malta och beroende på var man ska dra gränsen för efterrätt så har du ju kanelbullen och till viss mån semlan (semlan fanns säkert i någon liknande variant någon annan stans i Europa samtidigt/innan den skapades i Sverige).
Västerbottenpaj, surströming, kaviar
SvaraRaderaReducerad honung smaksatt med rostade hasselnötter och linfrön. Låter ju gott.
SvaraRaderahttps://sverigesradio.se/artikel/277166
Kesfil borde vara en kandidat.
SvaraRaderaSurströmming (dock osäkert om den bör/kan klassificeras som svensk)? Det är även tveksamt om jag skulle inmundiga den i egenskap av efterrätt.
SvaraRaderahttps://sv.wikipedia.org/wiki/Surstr%C3%B6mming#Historik
Rotmos och nyponsoppa kan kanske kvala in
SvaraRaderaDen kombinationen låter vedervärdig, är det något man äter på Öland eller så?
RaderaHetvägg, ursprungligen en brödbit i mjölk.
SvaraRaderaPunschrulle, kanske inte så gammal men uppkommen i Sverige.
SvaraRaderaLångfil.
SvaraRaderaBlåbär i skogsstjärnan ;)
SvaraRaderaVissa "efterrätter" kan ju säkert ha uppkommit i fornnordiskt Sverige samtidigt som andra länder. Skulle killgissa att en så enkel sak som "sylt på bär och vispgrädde" "uppfanns" utan någon internationell influens - blir det svenskt då även om det kan ha gjorts på många andra platser på klotet både innan och efter utan en svensk kännedom?
SvaraRaderaViss data kommer vi aldrig att kunna reda ut, så jag tror att man får se om Sverige har en variant som har anor som är gott nog. Kanske småländsk ostkaka kvalificerar till något sådant?
Ha en trevlig helg allihopa! :-)
Något på bär eller söt frukt.
SvaraRaderaSmultron eller hallon eller blåbär eller lingon med grädde borde kunna gå som väldigt ursprungligt, eller bara honung och rostade hasselnötter.
Råg eller havregröt med honung och kanske äpple?
Hur långt norrut växer och mognar hasselnöten i Sverige?
Men orka, rätter som fanns innan Sverige, hur gör vi med dom?
SvaraRaderaSen är det ju så att rätter som är väldigt genuina och lokala också oftast är äckliga, på gränsen till oätliga (eftersom resten av mänskligheten haft den goda smaken att inte införliva det i menyn).
därmed är det ju också logiskt att småländsk ostkaka äts i både Frankrike och Grekland, eftersom det är väldigt gott. Vi smålänningar bjuder på det, välbekomme.
Rabarberkräm eller soppa. I rest my case.
SvaraRaderaÄppelkaka med vaniljsås
SvaraRaderaSmörstekt (Svenskt) äpple med vispad grädde
SvaraRaderaBanana split
SvaraRaderaSötost.
SvaraRadera