Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-02-25 10:34

Facebook har stoppat nyhetslänkar till Australien på grund av landets länkskatt

Efter att Australien klubbat en länkskatt för Internet som gör att t ex Facebook eller Google måste betala för att länka till nyhetsmedier, så har Facebook nu slutat tillåta länkar till australiensiska nyhetsmedier. Trots allt, varför ska man betala för att hjälpa andra att bli läsa?
Infört länkskatt
Resultatet av Australiens skatt på länkar - ett obligatoriskt krav på att det ska kosta pengar att länka till nyheter i landet - är alltså att Facebook blockkar nyhetslänkar och tillåter inte att de postas eller delas. Inte bara i Australien utan globalt, så man kan som svensk inte länka till nyheter i landet.
Skärmdump från Facebook vid försök att länka till news.com.au.

Även EU har beslutat om en länkskatt och resultatet i Australien är liknande som tidigare resultat i Tyskland och Spanien.

Hur den svenska tillämpningen blir återstår att se, och är anledningen till att bloggen inte längre länkar till bidragsmedia, dvs de mediakanaler som via statliga pengar är godkända av staten. Exakt vilka kriterier som ska gälla för att man ska få betalt av Facebook, Twitter och Googleför länkar till den egna sajten är ännu okänt, men det är rimligt att pengarna ska tillfalla de som redan lever på bidrag.

Risken finns förstås att även vi andra åker ut. När det gäller Facebook är det kanske inte så farligt, då länkarna från Facebook redan minskat med cirka 80% sedan de ändrade sina algoritmer till att prioritera de som betalar för att länka - tydligen finns det ett värde i att ha en länk hos Facebook som man är redo att betala för. 25% av den här bloggens trafik kommer från sökmotorer, och med det 25% av intäkterna. Risken är förstås att jag kastas ut från Googles sökningar, samtidigt som jag själv inte kommer få några bidrag eller länkskattepengar.

Själv tjänar jag alltså på att finnas på sökmotorerna, men att politiker påhejade av bidragsmedia kan tro motsatsen visar bara på hur stora begåvningsutmaningar dessa besitter. För att inte tala om att bidragsmedia mycket väl vet hur mycket av deras trafik som kommer den vägen, men ändå vill hävda att det är en förlust för dem.

Bidragsmedia kan blockera sig från sökningar via en robots.txt-fil och kan sluta att publicera Card-information åt tjänster som Facebook, som visas som förhandsvisningar, så inget innehåll delas vid länkning. Att så inte sker är ett aktivt val från bidragsmedia, och inget som tvingats på dem.

Ja, massa sajter som påstår sig motarbetas av svenska staten är i själva verket bidragsmedia numera, inklusive de flesta av svärjisarnas sajter, även om de för sin images skull håller tyst om det. Även Dagens Nyheter är bidragsmedia och fick senast 4 MSEK i stöd, fast de försöker hävda att de inte alls får några bidrag.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

39 kommentarer:

 1. Igår när det på den här bloggen diskuterades batteridrivna motorsågar och annat fick jag för mig att kolla lite priser på sådana produkter och vips fick man upp en massa annonser i FB-flödet. Jag försöker undvika G++++E så mycket det går genom att skriva in adresser på gammalt vis och ibland om man söker efter något så kör jag anonymt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kör i privat läge så slipper du bli trackad.

   Radera
  2. FB försöker bara vara hjälpsam. Dölj annonsen och klicka irrelevant så upphör just de annonserna. Kan vara irriterande om man redan köpt prylen och det kommer mer annonser om den hela tiden.

   Radera
  3. https://duckduckgo.com/ om man värnar om sin privacy.

   Radera
  4. Använder du Chrome så får de infon ändå.
   Angående privat läge så fungerar de endast för din webbläsare Google får fortfarande infon.
   Vill du inte synas är de väl tex brave och duckduckgo som du bör använda.

   Radera
  5. @Ingenjören, får infon men får inte göra nåt med den antar jag. Eller är det user consent på den? Frågar åt en kompis.

   Radera
  6. Många tips, egentligen är det väl ingen fara, men det känns precis som om att nämnda företag vet allt om en, jag saknar lite av det "gamla" nätet när man fick leta och klura ut hur man skulle hitta saker.

   Radera
  7. Det hjälper inte eftersom webbplatsen ändå kan se din IP och göra ett fingeravtryck av din dator, Att undvika Google hjälper inte heller eftersom det ligger trackers på nästan varenda sida du besöker.

   Radera
  8. Randomiserade MAC och IP borde hjälpa. MAC är känslig information och ska väl inte få lagras. Juridiskt, så ifall någon sparar min IMEI för telefonen, så ska jag även kunna begära att den raderas. Jag vet av erfarenhet att det fungerar lite sådär.

   Radera
  9. Det blivit business att spåra folk. Företag köper pixlar på miljontals sidor och kan på så sätt spåra dina surfvanor. Privat läge i browsern hjälper föga tyvärr.

   Radera
  10. Jag saknar de gamla sökmotorerna där man fick fnula lite för att hitta det man sökte. Numera lyckas jag bara hitta det NågonAnnan vill att jag ska hitta.

   Radera
 2. Grundidén bakom ekonomiska styrmedel är väl att man beskattar de fenomen man vill minska, som koldioxidutsläpp, plastpåsar, och arbete.

  Det enda konstiga i den här historien är väl att den australiensiska regeringen verkar upprörda över att länkandet minskat. Det är lite som om miljöpartiet skulle bli sura om folk slutar okynnesslänga plastpåsar i havet...

  SvaraRadera
 3. Förmodligen ett uttryck för total desperation från etablerade storytellers. Deras undergång förutsades redan under de galna åren kring millenieskiftet men de har lyckats klamra sig fast - tills nu.

  Personligen tror jag på en mycket mer fragmenterad "Gibsonesqe" framtid där inga medier dominerar på samma sätt som vår tids drakar.

  SvaraRadera
 4. Vilket stöd får DN? Har använt sökmotorerna, men i de listor jag hittar är de inte med. Sökte på presstöd och distributionsstöd, men det finns säker mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.mprt.se/stod-till-medier/beviljade-stod/

   Distributionsstöd 4 miljoner

   Radera
 5. Din författarkollega Max Barry (en av världens bästa sci-fi dito) där nere i Australien bloggade häromdagen att Facebook blockerat helt urskiljningslöst, allt som luktar Australien har blockats, det vill säga även t.ex sjukhus och välgörenhetsorganisationer.

  Ickelänk: https://maxbarry.com/2021/02/18/news.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige är ju rikt på just välgörenhetsorganisationer och dylikt - en liknande utrensning här skulle drabba hårt, särskilt på vänstersidan.

   Radera
  2. Och kanske även idrottsrörelsen.

   Radera
 6. Ok...Så du har alltså inte läst nyheterna de senaste dagarna? Pga Facebooks agerande har Australien gjort ändringar i lagen. Det har ju hänt en del sen dess.

  Det är som om du skrev inlägget dagen det hände men glömde posta det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tog skärmdumpen från min egen Facebook i går eftermiddag. Gick inte att posta länkar till news.com.au då.

   Radera
  2. Facebooks egen kommentar om detta:
   https://about.fb.com/news/2021/02/the-real-story-of-what-happened-with-news-on-facebook-in-australia/

   Radera
  3. @Cornucopia? Jag skrev inte att FB tagit bort blockeringen ännu.

   Google förhandlade med mediebolagen.
   Facebook förhandlade med mediebolagen.
   Australien gjorde ändringar i lagen.

   Facebook blockerade australienska nyhetslänkar 17/2. Mer än en vecka sedan. Inte igår förm.

   Radera
 7. Kanske lite off topic. Men kan någon förklara på ett enkelt sätt exakt vad VPN gör och inte gör. Använder Nortons och är lite frågande om nyttan med det hela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kort och enkelt så går din nätverkstrafik via någon annans dator. På vägen mellan dem så är det krypterat.

   Radera
 8. Kanske lite off topic. Men kan någon förklara på ett enkelt sätt exakt vad VPN gör och inte gör. Använder Nortons och är lite frågande om nyttan med det hela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ännu mer off-topic. Hur bar du dig åt för att gå i pension vid 55? (funderar på liknande lösning)

   Radera
 9. Tar ut tjänstepensionen på kort tid och räknar med att leva på knäckebröd som fattigpensionär. :-)
  Skämt å sido. Minimera alla fasta kostnader. Skippa bilen. Bo centralt. Då klarar man sig på en liten peng.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, låter som en bra lösning. Exit bostadsbubblan också kanske, och plocka ut tjänstepensionen fort och därefter bostadsbidrag :)

   Radera
  2. Pensionären, du har flera poäng.
   Dock är det ju så att de flesta som kommenterar här är bilberoende lantisar i förort, så skippa bilen faller inte väl ut i sällskapet.

   Radera
  3. Har också varit en lantis. Jäkligt skönt att slippa bilen måste jag säga. Hyr vid behov.
   Bidrag finns inte i min värld. Har tagit mycket hög risk i ITP1 så nu handlar det mesta om att bevara kapitalet. Vore dumt att spekulera bort det. Var INTE kul för ett år sen kan man lugnt säga. Nu gick det bra i alla fall. :-)

   Radera
  4. @Östergren, bilen är min största kostnad just nu. Så den får man nog skippa då. Bor centralt med 150m ifrån centralen, spårvagnen med de numera fyrkantiga hjulen samt regionbuss och flygbuss. Men jag räknas väl som lantis då jag bor i en mindre stad jmf med Stockholm. Vi lantisar är ju lite korkade sägs det, inte korkade för arbeta ihjäl oss dock.

   Radera
  5. Är som din sambo så kostnaden för bil är låg.

   Radera
  6. Rekommenderar inte bil till någon som är kostnadsmedveten. Betalar runt 7500kr i månanden för den, mindre än för bostaden alltså. Lån/amortering+Garage+El+Övrigt = 5000+1400+300+800kr.

   Jag har t o m särbo. Så ingen besparing där heller.
   Bil, boende, barn och nöje lägger jag runt 30000kr på i månaden. Finns såklart lite att spara in på där. Jag är tyvärr en slösa förstår jag.

   Radera
  7. Mer än bostaden skall det vara. Bil är dyrt

   Radera
  8. Hade du köpt Teslaaktier för samma belopp som bilen kostat hade det gått ihop.

   Radera
 10. Tror inte jag gått in direkt på en bidragswedsida (typ DN, AB, SVT) på säkert 20 år.
  De ggr jag hamnat där är pga Google sök eller annan länk.
  Helt rätt av Google o FB att blocka.

  SvaraRadera
 11. Japp, ledarn i dagens SvD berör också erosionen i S. Begåvnings utmaningarna ökar. Jo jag överväger att lämna denna bidragsmedia då de tyvärr mer sällan har bra reportage idag.

  SvaraRadera
 12. Konstnärernas riksorganisation lobbade för länkskatten från början till slut. I deras fantasivärld innebar den att kulturskapare äntligen skulle kunna få betalt för sitt innehållsproducerande på nätet. Med såna vänner behöver man inga fiender.

  SvaraRadera
 13. Det EU beslutar kommer oavsett bita hårt, men förmodligen fel. EU är så pass stort och ekonomiskt tungt att jättarna nog kommer försöka få till en anpassning.

  I princip hela EU:s befolkning finns väl i de två översta decilierna vad gäller inkomst och rikedom globalt sett.

  Men jag håller med, länkskatten är helt feltänkt.

  SvaraRadera