Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2021-02-17 09:42

Europas börser öppnar nedåt på onsdagsmorgonen

Börserna i Europa ser ut att ha öppnat negativt efter svaga nedgångar i USA på tisdagen, och nedgångar i de asiatiska tidszonerna.
Dagschart OMXSPI. Rätt stabil trend.
I Asien gick ASX 200 -0.46%, Hang Seng +1.10% om de nu inte har stängt eller ngt, Nikkei 225 -0.58% och Straits Times -0.49%.

Detta kom efter en nedgång i USA på -0.06% för S&P-500, -0.15% för Russel 3000 och -0.34% för Nasdaq Composite.

I skrivande stund är OMXS30 -0.32%, OMXSPI -0.10%, CAC 40 -0.51%, DAX -0.71% och FTSE 100 -0.46%. Euronext 100 går -0.45%.

Guldet fortsätter nedåt och kostar nu 478:- SEK per gram, trots att dollarn stärkts mot kronan och ligger på 8:31 USDSEK. Verkar som guldet just nu är i en kortsiktigt fallande trend.

Nedgången på Stockholmsbörsen kommer från gårdagens börsrekord och är kanske inget att vifta med händerna över.

16 kommentarer:

 1. Nedgången i guld förklaras med stigande räntor i US.
  US 10 year har intradag varit uppe i 1.309%.
  Vid årsskiftet var räntan 0.916%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde även finnas en viss komponent av extram risk off det senaste halvåret där en del guld gått mot aktier. En till del i viss mån krypto. Håller med om räntorna, men det är nog inte ensamt ansvariga.
   Sitter själv dock still på min andel guld på lång sikt, tror att den kommer att spela ut väl.

   Radera
  2. På tal om räntor och kommersiella fastigheter från igår noterar jag att Wihlborgs är ner 5% på förändrade rekar samt 23% ner på årsbasis.

   Radera
  3. Inte så konstigt kanske att Wihlborgs gått ned senaste året. Nån återgång till det vanliga har jag svårt att se i närtid. Acceptans till hemarbete, är nu på högsta koncernnivå i många storföretag.

   Radera
  4. Gäller att ha perspektiv. 27 oktober 2008 (Lehman) stod den i 16.75. Nu 160. En nätt uppgång på 855% exklusive utdelning.

   Radera
 2. Det pratas mycket om "Real Interest Rates" och dess betydelse för priset på guld. Dvs räntor med hänsyn till inflation.
  Brukar ni titta på detta och vilken data brukar ni använda? Det finns mycket data på FRED men är osäker på vad som är common practise.
  https://fred.stlouisfed.org/tags/series?t=interest+rate%3Breal

  SvaraRadera
 3. Dagens nyhet är att Klarna ska börja med Bitcoins. Finns det någon hejd på eländet...

  (följde man länken verkade det dock snarare som att man skulle kunna köpa bitcoins med sitt klarna-konto)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har fortfarande inte riktigt hämtat mig från chocken och insikten att en enda bitcointransaktion kan dra lika mycket el som en välisolerad villa en hel vintermånad...

   Radera
  2. Källa på det? Vore intressant att ta del av.

   Radera
  3. Källa på artikeln om klarna eller att bitcoin använder mängder av ström? Det senare löser vi ju nu genom att bygga mängder av nya kärnkraftverk i andra länder av europa... https://second-opinion.se/55-nya-karnreaktorer-pa-gang-i-europa/

   Radera
  4. Klarna förbrukar nog inte särskilt mycket energi.

   Bitcoin är uppe i lika mycket energi per transaktion som 672 000 stycken VISA-transaktioner och släpper årligen ut 37 miljoner ton CO2.

   https://digiconomist.net/bitcoin-energy-consumption

   Radera
  5. Du kan även titta på Youtube i 50 560 timmar för samma energiåtgång som en Bitcoin-transaktion. Eller driva en svensk villa i en månad.

   Radera
  6. Finns det möjlighet att banker och andra institut köper på sig bitcoins för att sedan låta folk använda deras "pengar"/kort för att handla utan att det sker några egentliga bitcointransaktioner, ungefär som guldmyntfoten? I så fall skulle det höga värdet på bitcoin bli mer försvarbart och kanske till och med kunna stiga 100 gånger till...

   Radera
 4. En nyttig rekyl av börsen efter en massa ATH. Förväntar mig fortfarande en stark uppgång innan det hela kanske är över för denna gång. Sommar, höst och vinter BRRRRRR!

  SvaraRadera
 5. Var kan man få 478:- grammet för tackguld?

  Eller vilket värde är detta?

  Och vad talar för att guldets nedgång är kortsiktig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid visst påslag när du handlar tackguld. Men här är en tacka för 489 kr/ gram https://www.libertysilver.se/kopa/produkt/heraeus1000gram

   Radera