Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2021-02-20 12:48

ESMA och Finansinspektionen: Samordnade aktieköp likt GameStop förbjuden marknadsmanipulation

EU:s finansinspektion Esma har publicerat ett uttalande om att "vissa kursrörelser som uppstått till följd av diskussioner i sociala medier" kan innebära förbjuden marknadsmanipulation. Svenska Finansinspektionen ställer sig bakom uttalandet, vilket innebär att aktioner likt GameStop-bubblan kan vara olagliga för deltagare och de som haussat aktien i sociala medier. Nu återstår således att se om Finansinspektionen och Ekobrottsmyndigheten kommer börja sätta efter de svenska småsparare som haussat aktien eller för den delen deltagit i bubblan via aktieköp.
Finansinspektionen
Finansinspektionen och Ekobrottsmyndighetens främsta uppgift är som bekant att jaga privatpersoner, småföretagare och småsparare, eftersom dessa saknar de ekonomiska musklerna till ett kompetent juridiskt försvar och de andra företagsmässiga och juridiska konstruktioner som ger ett skydd, och dessutom alltid erkänner sina handlingar när någon lutar sig över dem i ett förhör.


Esma själva skriver (PDF) bland annat:
"Discussing the opportunity to buy or sell the shares of an issuer does not constitute market abuse. However, organising or executing coordinated strategies to trade or place orders at certain conditions and times to move a share’s price could constitute market manipulation. Similarly, special care should be taken when posting information on social media about an issuer or a financial instrument, as disseminating false or misleading information may also be market manipulation."
Man varnar också småsparare (eng retail investors) för att agera på skriverier i sociala medier.
Dagschart Gamestop, som har tagit fart ner igen efter att stödet vid 50 fallit

Frågan blir nu således om Finansinspektionen tillsammans med Ekobrottsmyndigheten nu kommer sätta efter de svenska småsparare som postat uppmaningar om att köpa GameStop eller exekverat koordinerade strategier (dvs köpt aktier i GameStop under haussen). Listan med misstänkta att ta in på förhör och sedan åtala är ju lång utifrån olika aktieforum på Internet och man kan förstås också få ut uppgifter från nätmäklarna om vilka som köpt vissa dagar och alltså exekverat. Det kan snygga till statistiken över uppklarade ekobrott rejält.

Det är kanske lätt att bli bitter när åtalen kommer, men sådant är spelet vilket många småsparare lärt sig genom åren. Du kan inte lura marknaden, utan utgå från att du som liten spelar åker dit. Det finns två myndigheter som är särskilt inriktade just på att sätta åt dig som småsparare.

Om Finansinspektionen nu inte agerar på det inträffade så var deras uppslutning bakom Esmas uttalande inte värt pixlarna på skärmen, så nog lär det ske något. Frågan är bara vem som drar det kortaste strået. Skrattar bäst som skrattar sist, och det lär vara hedgefonderna och förstås nätmäklarna som tacksamt tagit emot courtaget och lever på att det sker affärer.

Ekobrottsmyndigheten på Fleminggatan 14

I USA ska småsparare nu väckt grupptalan mot han som började haussningen av GameStop och som dessutom var begåvad nog att träda fram med namn i utbyte mot lite tevetid och intervjuer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

23 kommentarer:

 1. Känns tryggt att skattemedlen går till att jaga rätt problem. Alla vet att diskussion av aktier behöver beivras. Hur fungerar det om dessa samhällets fiender istället skapar en klubb med tillhörande påloggning för att ta del av informationen, rentav inför en avgift för att ta del av analyserna, är det en samhällsbärande funktion som utförs då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, är du ett företag som tar betalt för analyser så är det okej. Lex SEB nyligen. Reka, sälj på reken. Profit. Ingen marknadsmanipulation.

   Radera
  2. Dessutom - vem inom EBM eller FI vill sabba sina karriärvägar i finansbranschen genom att ge sig på bankerna?

   Radera
  3. Att FI alls dömde ut miljardbelopp i böter till penningstvättbankerna beror snarast på press från USA mfl. Har ju aldrig hänt förr, annars hade det blivit en bot på någon miljon.

   Radera
  4. Förmodligen därför bankerna trycker på sina alltid ledande rådgivningsfunktioner. ingen kund vill betala för dem separat, men likväl måste de finnas med i bilden.

   Radera
 2. I väst lever vi i en verklighet där det är socialism för de rika och kapitalism för de fattiga. Det vi ser är väl närmast en tekniskt driven kontra-revolution mot denna verklighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. It´s about controlling legal objects. Katharina Pistor has written an interesting book on the code and influence of law on kapitalism since kapital would not exist without law and especially english and american law, even Singapore uses similar legal objects.
   I would recommend "The Code of Capital"

   Radera
 3. Förmyndarstaten och förtryckarstaten i en och samma institution: Finansinspektionen. Dessutom med understöd av institutioner så långt bort från vanligt folks påverkan som möjligt, nämligen EUs manipulationsmyndighet nr 1: ESMA

  Detta borde orsaka revolution. Men vi knyter som vanligt näven i fickan och tänker att #IngenÄrAnsvarig

  SvaraRadera
 4. Ibland känns marknadsekonomin som ett skämt och kanske beror det på att den inte är så mycket till marknad.

  SvaraRadera
 5. Körde för fort i Tyskland och fastnade i en hastighetskamera. Fick brev hem med en bild på mig som inte va mycket sämre än familjefotagrafierna på väggen. 25 EUR krävdes av mig och för att betala 250kr utomlands behövde jag ringa Swedbanks kundtjänst eftersom det var en utomlandsbetalning och fick svara på många frågor om varför denna massiva lverföring behövde göras. Själv tror jag det hade varit lättare att föra över 250000 EUR, och det finns det ju bevis pp att det inte är några problem att använda Swedbank som mellanhand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga problem att använda Swedbank för överföringar så länge beloppet är stort nog

   Radera
  2. Vem använder Swedbank?

   Radera
  3. Nä, det går bra med vilket pennigtvättsinsitut som helst.

   Radera
  4. Haha o ja, utlandsöverföringar är ett riktigt meck och ibland nästan omöjligt, men kommer du upp i tillräckligt stora summer så försvinner plötsligt alla hinder spårlöst av någon anledning.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Äh, så fånigt. Jag har hängt en del på WSB och jag har inte sett någon koordination, det har inte funnits ngn gemensam målbild eller tidpunkt för att sälja av. Det är den sortens koordination som större aktörer sysslar med.

  Att SEC o liknande instanser försöker få det till ett problem att RoaringKitty har en youtubekanal där han diskuterar sitt bull-case för en aktie men samtidigt blundar för att Bill Ackman shortar hela marknaden innan han brer ut sig en halvtimme på bästa sändningstid på CNBC om hur världen kommer att gå under - det säger allt. Jag är väldigt tacksam för att det blev deepfuckingvalue/roaringkitty som blev representant för småspararna i denna härva, man behöver bara kolla på hans youtubekanal en minut för att känna att han är en genuint hederlig typ. Jag kommer inte ihåg när jag senast mötte den sortens genuina optimism och nörderiglädje på internet.

  SvaraRadera
 8. Har det drabbat någon oskyldig?

  SvaraRadera
 9. Vilket straff får Ekobrottsmyndigheten för sin bestraffning av befolkningen om Gamestop lyckas med något oväntat och aktien går upp på fundamenta? Pisk i baken? En extra semla?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om aktien går upp pga fundamenta har det rimligtvis med försäljningen att göra. Kunderna är då uppenbarligen i maskopi med varandra och köper samtidigt för att få upp aktiekursen. Därmed måste de bestraffas.

   Radera
 10. Man tar sig för pannan. Varför finns i så fall forum som Placera? Att diskutera aktier på forum och att folk där skriver vilka aktier de tycker man ska köpa eller sälja är ju inget nytt och pågår hela tiden. Då kan man väl även passa på att förbjuda banker att komma med köprekommendationer? Förbjud alla att tipsa varandra om vilka aktier som är bra eller inte. Det blir ju koordinerade aktioner annars! Då många köper på en köprek från Carnegie är det ju också en koordinerad aktion då!

  För övrigt har ju Roaring Kitty aldrig försökt dölja sig, han var ju öppen med sin position i GME från början när den låg på jättelåg kurs och ingen trodde på aktien, och pratade om det på video.

  SvaraRadera
 11. Okej. I förlängningen bör detta gälla all finansiell påverkan, oavsett bransch. tex bloggar som baissar fastighetsmarknaden :)

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Bloggaren pratade om GME även om det var negativ, den orange Hitler blev ställd för riksrätt för att uppviglat till våld när han sa att man skulle vara fredlig. Det är bara en tolkningsfråga om man har uppmuntrat till att köpa GME.

  SvaraRadera