Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2021-02-11 07:54

Elpriset kostar 241 öre per kWh från klockan 08 idag - Sverige importerar el

Elpriset är i skrivande stund 172 öre per kWh i elhandelsområde SE3 Göteborg-Stockholm. Om fem minuterkommer priset från klockan 08 vara 241 öre och redan nu importerar Sverige el. Då har ännu inte den riktiga köldknäppen kommit till södra Sverige, utan den ska komma söndag-måndag enligt SMHI:s senaste rapporter. Måndag morgon blir alltså rätt intressant om nu vi inte får nedsläckningar innan dess.
Vinter
Just nu importerar Sverige 274 MW elkraft. Vi får se hur det ser ut efter 08 när priset ska sticka iväg ännu brutalare.

Elpriset om 241 öre uppges vara det högsta på 10 år.

Att detta sammanfaller med att Ringhals 1 stängdes ner för produktion och nu står och kokar bort vatten med resten av kärnbränslet de kommande två åren är förstås en fullkomlig slump.

Det är som bekant inte normalläget, medel eller median som ett samhälle behöver dimensioneras för, eftersom normallägen inte är ett problem. Det är avvikelserna från normalt som vi måste klara, för det är de som kommer orsaka problem.

Nu är förstås elpriset så högt att vi antagligen kommer klara detta på grund av att svensk industri stänger ner, då det är en lägre förlustverksamhet att ha personal som inte jobbar, än att köra produktionen till morgonens elpris.

Priser över 100 öre per kWh ligger kvar till klockan 11 och klockan 11 - 12 ligger priset på 96 öre. Lägsta pris dagtid blir 75 öre klockan 13 - 14, och priserna går sedan upp över kronan klockan 16 - 20 igen.

I natt när man laddade elbilen låg priset runt 50 öre och någon bristsituation föreligger inte nattetid, även om priserna är höga.

SMHI:s prognos för måndag lokalt pekar på årets kallaste dag, med en temperatur på -18 vid 07 på morgonen, samtidigt som arbetsplatser och hushåll vaknar upp på måndagmorgonen. Samtidigt ska det förstås knappt blåsa för vindkraften. Det blir mycket intressant att se om vi kan klå 241 öre per kWh på måndag morgon.

92 kommentarer:

 1. kWh är tyvärr en term som betyder väldigt lite för gemene man. Av pedagogiska skäl skulle det vara mycket bättre med något lättare relaterbart. Jag föreslår "elcykeltimme" eller "elbilstimme".

  Någon här som kan räkna ut hur många elcykeltimmar det går på en kWh?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det ligger i tiden, man mätr volym i badkar och area i fotbollsplaner.

   Radera
  2. Vi har aldrig haft så många högskoleutbildade i landet som nu men det tycks snarare ha haft en fördummande effekt. Den gamla folkskolan lärde oss i alla fall att räkna men utbildningen i genuskunskap var nog inte lika grundläggande.

   Radera
  3. Gör ett försök: En hästkraft är 735 Watt. En cyklist utvecklar kanske en tiondels hästkraft = 73,5 W. En kilowatt blir då 1000/73,5 = 13,6 cyklistkrafter. Du får alltså cykla mer än ett halvt dygn för att producera en kilowattimme.

   Radera
  4. 1 kWh är 1 mil med elbil.

   Typ.

   Så när vi importerar 274 MW (vilket är samma sak som 274000 kW) betyder det att vi importerar motsvarande 274000 elbilar.

   Radera
 2. Jag skyndade mig att stänga av alla lampor och luftvärmepumpen. Inte p.g.a. priset men för att hjälpa ett land i kris. Det här är allas ansvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anar lukt av ironi. Risken är att vi slipper en nedsläckning om alla gör så, men samtidigt ger vi politikerna rätt om vi anpassar oss. Slutar alla dammsuga och tvätta på vintern, stänger de väl resten av kärnkraftsverken också. Då "behövs" de inte längre.

   Radera
  2. Jag drar igång kaffekokaren, alla lampor, datorn, kokar lite extra vatten på spisen att ha i termos under dagen, och kör en tvätt kring 8 tiden för att vara så jobbig som möjligt. Jag vill att det ska bli nersläckning och att det ska bli dålig stämning nu. Bättre nu när det i övrigt är rätt lugnt i samhället och de flesta ändå bara går hemma så att man får öva lite inför när det händer när de små gröna männen börjar klippa i kablar under en gråzonssituation. Och dessutom kul om politikerna skulle erkänna att de inte såg det här komma så klart ;)

   Radera
  3. Man kan passa på att ladda mobiltelefonen när man åker i en bil också.

   Många bäckar små...

   Radera
  4. Jag kör gratisladdning av elbilen, så jag hjälper till. Telefonen laddas förstås i bilen.

   Radera
  5. Jag satte in ett nytt hepa-filter i dammsugaren och låter den stå på hela tiden för att agera luftrenare.

   Radera
  6. Kul ändå att en massa truliga svärjisgubbar plötsligt verkar bry sig om hushållsarbete!

   Radera
  7. Kan tänka mig att FB kokar av arga män vars aktion är att ladda mobiltelefonen som ett statement.

   Radera
  8. Å ja drog på värmen på max å öppna dörrar å fönster. Sen körde ja kupevärmarn utomhus. Å sen har ja fyllt handfat, badkar å allt mä snö. Veden slängde ja i grovsoper. Dörrar å fönster ligger på Blockä. Ja ä värst å tuffast. Röker inomhus gör ja mä.

   Radera
 3. Frekvensen toppade rejält imorse också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Toppade? Menar du bottnade eller tappade?

   Radera
  2. Den gick över 50,2hz runt 6 tiden, så toppade, märkligt.

   Radera
  3. Inte så märkligt. Marknaden för elproduktion sker i förväg. Man förväntar sig en topp runt 6-8 och handlar därför upp kapacitet för den tiden. Det betyder att det kommer vara överkapacitet en liten tid runt 06:00 innan alla slagit på kaffe/dusch/ägg/toast/kupevärmare/husvärme m.m runt 6:15.
   Det finns grafer som visar detta. Det är en rejäl skillnad på konsumption mellan 05:00 och 07:00 och marknaden kan inte reglera på minuten vilket gör att det blir en liten överproduktion runt 06:00, dvs högre frekvens.

   Radera
  4. Pelle Jönsson2021-02-11 14:27
   Varför det sker tror jag Magnus är med på, men det var ju det här med att det är "farligt" för elnätet att hamna i såna toppar. 50,2 Hz är ju snudd på nedstängning av hela skiten?

   Här är grafen du nämnde > https://twitter.com/frekvensbot

   Radera
  5. Det är inte bra varken hög eller låg frekvens.
   Men, 50.2 är ok runt 06:00 en vardag eftersom man vet att det snart kommer förbrukas.
   Jämför med en bil som ska åka uppför en backe man ser framför sig, det är ok att gasa på lite före backen så att den inte saktar ner så mycket i backen. Däremot är det inte så bra när det börjar gå för fort nerför en backe...

   Grafen jag menade var förbrukning över dygnet, inte frekvens.

   Radera
 4. Nu man är glad att elleverantören klantade sig och inte aktiverade timdebitering

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vårat treåriga avtal löper ut 1 mars, då blir det Tibber och timdebitering på försök under ett år. Är väldigt glad att jag "slapp" detta under februari, har nu 33 öre/kWh.

   Radera
 5. Kölddippar rejält i roslagen nu på morgonen. Minus 17. Prognosen från SMHI var (är) 11

  Den konspiratorist lagde kan undra om det månne är för att se till att inte system som läser in prognosen värmer upp byggnader i förväg för dippen

  SvaraRadera
  Svar
  1. -21 här vid 0530 imorse.

   Men körde 5-års fast pris inför nedläggandet av reaktorn (2018). Fick dock gå upp från 20 öre/kwh på mitt tidigare avtal till 45 öre/kwh. Kanske blir dyrare i slutändan än rörligt men slipper bry mig om spotpriset och föredrar att ha beräkningsbara utgifter.

   Radera
  2. I min del av roslagen har vi haft -22 ett par dagar, men i morse var det uppe på -14. Rena dagsmejan!

   Radera
 6. Tittar man i https://www.svk.se/drift-av-transmissionsnatet/kontrollrummet/ står det att Norge exporterar 24078 MW just nu.(Ja 24 tusen MW) Mycket märkligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappast rimligt att Norge exporterar hela sin produktion en kall vinterdag, nej. Det fanns även en anmärkning att felet var rapporterat till Statnett..

   Radera
 7. En intressant fråga är hur kostnaden för ett normalhushåll med timpriser blir över ett år med dessa extremsvängningar, om det jämnar ut sig. Större delen av coronavåren och delar av sommaren och hösten låg elpriset på några ören, medan det nu ofta ligger på rekordnivåer.

  Hur mycket måste det blåsa för att elpriserna skall gå ner till rimliga nivåer? Är det en blåst som är normal och förekommer i genomsnitt, eller är hör det till ovanligheterna?

  Hur mycket måste det blåsa i genomsnitt för bibehållna genomsnittspriser om man även stänger resterande kärnkraft? Hård kuling? Vilka extremsvängningar får priset då, 0-100kr?

  Borde finnas en smärtgräns någonstans där även självgoda politiker börjar reagera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De säger just på väderrapporten på TV att det kommer att bli blåsigt ikväll, men elpriset kommer att ligga på 1kr ändå.

   Radera
  2. Efter vintern 2003 binder jag alltid elpriset inför vinterhalvåret (småhus berg- luftvärme på el). Flerfamiljshus/lgh med relativt konstant förbrukning av el oavsett årstid (fjärrvärme) rörligt elpris.

   Radera
  3. Ligger på 70-80kWh SE3 rörligt per dygn nu vid -10C. Luft-luft pump + slog på golvvärmen lite efter klagomål om kalla fötter. Gör i övrigt inget för att spara el utan kör på som vanligt. Blir intressant att se nästa elräkning. Gissar på ca 3000kr.

   Radera
  4. Vi kör luftvärmepumpen på korta intervall och stödeldar på kvällarna. Testade golvvärmen någon dag men insåg att den slukade mer energi än värdet av varma fötter... ligger på 20-25 kWh i SE4

   Radera
  5. Måste ändra min fake news story.
   Vi hade bundit även 2003 men elbolaget gick i kk vilket gjorde att vi hamnade på Nordpool. Elräkningen hamnade på 9 k den månaden småhus 200 kvm.

   Radera
  6. Hade precis som nu bundit runt 20 öre så välj elbolag med omsorg vilket jag inte hade gjort 2003. Hamna på Nordpool nu är inte kul.

   Radera
  7. Dava. Spontant låter det inte bra att du kör luftvärmepumpen i korta intervall. Kompressorn mår bäst av att gå konstant utan av och på.

   Radera
  8. Elmarknaden är faktiskt fascinerande.
   Det går nu att teckna 3-månaders för 17 öre SE3.

   Radera
  9. Det låter ju som en bra deal! Själv har jag bundit mitt i fem år så att jag ska slippa bry mig. Det kommer ju dock med rejäl premium...

   Radera
  10. Dava, kör luftvärmepumpen hela tiden. Den har ju termostat så den anpassar sig efter andra värmekällor som kamin eller golvvärme.

   Har bara min av på sommaren, eller på kyla då om det blir för varmt. En otroligt finurlig manick för att få dräglig miljö till en billig penning.

   Märker att min avfrostar sig rätt ofta när det är sånt här väder, så det är nog klokt att låta den vara ifred så man inte stör den processen i onödan.

   Radera
  11. Kör året runt för värme, kyla samt fläkt för förbättrad inomhusluft. Fläkten drar i princip ingenting och står man ut med ljudet är alltid fullt blås på fläkten energieffektivast ur värmesynpunkt.

   Radera
  12. Min golvvärme (el) har flera inställningar. Lufttemp, golvtemp, combo, eller effektläge. Man kan laborera med dessa för att precis lagom varmt på golvet för att inte frysa om fötterna, men så att den inte bidrar så mycket till uppvärmingen i övrigt, utan uppvärmningen kommer i huvudsak från luftvärmepump, eller mysbrasa.

   Märkte när jag slog på golvvärmen härom veckan att det tog några timmar innan det hände något då det är rätt mycket betong i plattan som skall värmas upp, men sen blev det riktigt bra. Lagom ljummet golv efter lite tricksande med inställningarna.

   Radera
  13. Kör normalt min fläkt på max halvfart för att inte störa när jag är hemma. Kan ibland tillfälligt skruva upp den för att få lite bättre spridning på värmen till andra delar av huset.

   Radera
  14. Precis, det är alltid ljudnivå/placering som sätter fläkthastigheten.
   Förstått(?) att du har den i vardagsrum och då blir halvfart maxtolerans.

   Radera
  15. Ja den sitter i vardagsrum/kök och blåser ut i hall och andra rum, sedan letar sig värmen uppför trappen till övervåningen. Just nu när det är så kallt ute är det lite svalare på övervåningen, men fortfarande ok. Halvfart på fläkten är väldigt tyst och stör inte. Valde den tystaste jag kunde hitta när jag köpte den, med tanke på placeringen.

   Radera
  16. Vi har den i hallen, så den hörs inte så värst mycket, men fullt blås krävs för att värma upp hela huset. Är ganska nöjd med upplägget att köra den på morgonen fram till lunch ungefär.

   Radera
  17. Dava. Är inne på min tredje generation pump och huvudsaken är nog att du inte stänger av huvudströmbrytaren utomhus. Så har iaf snacket varit i branschen.

   Radera
  18. Ett alternativ är att du skiftar från värme till fläkt till värme etc så har du maskinen igång och får luftrening på köpet.

   Radera
 8. Tittade igår på svt 30 minuter där Ygemann fick frågor av Holmberg (tror jag han heter). Mycket bra utfrågning och han gick tufft åt minister Y med just de frågor som avhandlats tidigare här på bloggen. Ibland levererar svt trots allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de läser väl bloggen som inspirationskälla.

   Radera
  2. Precis vad jag tänkte igår, frågorna var i princip kopierade från bloggens alla inlägg i detta ämne.

   Radera
  3. Nu kunde jag i och för sig inte se hela programmet. Pratade man öht om nätstabilitet? Att vi är mer sårbara än förr? Vad skulle hända om en reaktor måste snabbstoppas idag?

   Radera
  4. Niclas, ja. Och du kan ju gissa Ygemans svar oavsett fråga: Vi har ett elöverskott, Sverige är nettoexportör av el och det är marknaden som avvecklar kärnkraft pga att den ej är lönsam

   Radera
  5. @T. Det var p.g.a sådana svar jag inte orkade se mer. Det hela kokar ner till att det lönar sig att sitta och fabulera i TV eftersom folk i allmänhet inte begriper ämnet. Således får han fortsatt förtroende.

   Radera
  6. Ygeman borde få frågan hur bortkopplingsprioriteringen är lagd. Vilka äldreboenden kommer man frysa ihjäl på?

   Radera
  7. Kan hålla med dig Perstorpbo men tycker trots allt att Holmberg pressade Herr Y. Och vi vet ändå svaret: Vi har ett överskott av elproduktion!

   Radera
  8. Problemet är att de låter Ygeman hållas och inte ifrågasätter hans standardsvar.

   Radera
  9. Ja, svaret på varför vi har effektproblem återfinns dels i krönikan (t.ex. nedstängningen av planeringsbar kraftkälla som Ringhals), men även i den planlösa utbyggnaden av den icke-planeringsbara (dvs väderberoende) vindkraften. Angående det senare kan jag rekommendera följande artikel på siten Klimatsans:
   https://klimatsans.com/2021/02/09/vindkraftsutbyggnaden-ar-planlos-laglos-och-lonlos/

   Radera
 9. Drog igång en 12MW anläggning här i norr, så ni kan glömma dammsugningen de kommande decennierna. Kan nån meddela Ygeman?

  SvaraRadera
 10. Jag lever som vanligt, och det innebär ett förnuftigt nyttjande av elenergi. Det finns verkligen ingen anledning att slösa på resurser bara för sakens skull. Elradiatorer för stödvärme på schema.

  Men det är kallt i år! Bor i zon 5 (och i gammalt hus) och då vi är hemma i stort sett hela tiden nu så är vedåtgången större i år än tidigare år. Varma kläder och tofflor gäller sådana här vintrar. Passa på att njut av en riktig vinter med skidåkning, skridskor och vacker snötäckt skog :)

  SvaraRadera
 11. En intressant twist, man tvingas släcka ner elnätet p.g.a. en fullständigt ogenomtänkt politik (över alla partier historiskt). Följden, alla de som sitter hemma och jobbar tappar sina uppkopplingar och vallfärdar in till sina UPS supportade kontor där det snabbt blir trångt om utrymme och i mars får vi en 3:e våg av Covid-19 som slår hårdare än de tidigare tillsammans, har vi riktig otur får vi dessutom någon form av ny mutation på köpet och vaccinen blir verkningslösa - men nä, allt går nog bra och så kan vi somna om igen...

  SvaraRadera
 12. Ska bli betydligt varmare i Stockholm från tisdag lunch 16/2 enligt SMHI.

  SvaraRadera
 13. Att hålla beredskap och redundans så hög på alla områden att det aldrig utvecklas till kris låter ännu dyrare. Antagligen inte ens möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag hålla med om men är verkligen "alla områden" nödvändigt. Jag kan tänka mig att man gör som alla får göra dvs. prioriterar sina resurser för att hantera de värsta smällarna och sedan kan man väl (från politiskt håll) för omväxlings skull vara 100% transparent med vad och hur man prioriterat så kan ju dom som vill förstärka sitt eget skydd på dessa områden visavi idag när man konstant påpekar att allt är kanon, bara somna om ni.

   Radera
  2. Vanliga vinterdagar ska väl inte kallas Force Majeure, typ?
   Hur blir det då om en kärnreaktor får snabbstoppa?

   Radera
  3. Elen är extra dyr ikväll, jag får vänta lite med att starta bänkdiskmaskinen.

   Radera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Lars, Du som har solceller. Det du inte förbrukar som säljs tillbaka, är det då spotpris du får för din överproduktion då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lönar sig inte att sälja tillbaka elen, i bästa fall får man spotpris + litet påslag. Sen några öre i "nätnytta" och så får man tillbaka energiskatt på det som matats ut. Använder all el själv istället.

   Radera
  2. Beror på avtal. Så här års säljs inget tillbaka. Annars har jag ett fixt pris på 60 öre. Då 80% av produktionen sker sommarhalvåret med låga elpriser är det bättre än spotpris vintertid.

   Radera
  3. Jag fick precis idag faktiskt tre kronor för såld el under jan.

   Dock, enligt min solcellselslevernatör ska du inte ha solceller för att sälja el. Förtjänsten är i att ha en anläggning som är anpassad efter vad du förbrukar. Alltså ingen mening i att skaffa en större anläggning än du behöver för eget bruk och tro att du tjänar pengar på försäljningen. Då får du ta fram ett annat excelark!

   Radera
  4. Tanken jag har är snarare att lyckas sälja tillbaka såpass mycket under året så att det blir så låg nettokostnad som möjligt

   Radera
  5. Verkar som det är mer lukrativt att mina krypto.

   Radera
  6. Ja, har du nog stor gruvmaskin kan du samtidigt värma huset. Då får du ju bitcoinarna på köpet så att säga.

   Radera
  7. Master Card har idag beslutat att ta in krypto som betalningsmedel så acceptansen bara ökar.

   Radera
 16. Om jag rätt förstått informationen från kontrolrummet exporterar vi el från norra sverige till Finland samtidigt som vi importerar el från Polen ,Tyskland och Danmark. Ur miljösynpunkt är väl detta inte så välbetänkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är att det inte finns effektkapacitet att föra elen från norr till söder för den kapacitet som krävs nu, därför blir det så att elen från vatten säljs till Finland medans Skåne får köpa kol-el från Tyskland och Polen.
   Norrland har i princip alltid överkapacitet.

   Radera
  2. Miljön bryr sig inte om landsgränser.

   Radera
  3. Finlands Olkiluoto 3 är snart färdig och börjar producera el.

   Radera
  4. Marjatta. Snart har de sagt sen 2009.

   Radera
  5. Jag vet det. Nu är det April 2022, som gäller...just nu i alla fall. Areva-Siemens har haft mycket problem. Men Ryss-reaktorn "Hanhisburg" dvs Hanhikivi vill jag stoppa helt. Den förseningen är extrem och samarbetet mellan finska och ryska experter går dåligt.

   Radera
  6. Var hittar du rykten om projektet?

   Radera
 17. Kan bli spännande i kontrollrummet om Oskarshamn 3 med sina 1450 MW skulle få för sig att snabbstoppa under den dessa topplasttimmar och det ungefär samtidigt skulle bli problem med någon av överföringslänkarna. Snacka om att ha obefintliga marginaler. Händer detta så är det förstås inte otur utan bara dålig planering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte konstigt, att myndigheterna har varnat oss för långa elavbrott länge. Var det det här de menade? Eller annat?

   Radera
 18. Har hört i första hand att när man byggde O3 och hade testkört en tid. Allt var OK. En kille noterade ett pysande som han tyckte lät konstigt, men ingen tog på allvar. Han tjatade sig vidare och fick till slut respons och det undersöktes.
  Visade sig att en ventil hade monterats åt fel håll, en av ventilerna som styr om ångan vid nödstopp.
  Hade detta inte fixats och man senare tvingats nödstopp hade det alltså inte funkat och det hade blivit härdsmälta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. O3 har flera system för snabbstopp, jag tror din berättelse har vandrat i flera steg.

   Radera
  2. Det är förstahandsinfo.
   Ja, det finns fler skydd och inget vet såklart om det hade klarat sig eller inte vid nödstopp.

   Radera
 19. Det var +10.1 C i huset i morse, det kändes "friskt", men jag frös som vanligt inte alls under natten. Jag tog in ved och tände braskaminen i morse och har hållit den igång hela dagen.

  Kaminfläktens varvtal (ni vet den populära manicken som man ställer på kaminen) är en bra indikator på när man behöver stoppa in ved, så att glöden inte slocknar.

  Som vanligt går jag barfota på mina kalla golv inomhus och även utomhus i stövlarna; jag har inte använt strumpor eller tofflor på typ 10 år. Jag har T-shirt på mig som vanligt, jag går klädd så hela året inomhus.

  Jag läste för länge sedan om det bruna fettet, att man kan vänja sig vid kyla successivt, om man regelbundet exponerar sig för måttlig kyla. En artikel i "Trends in Endocrinology & Metabolism" citerar en studie om acklimatisering till kyla. Den visade att sex veckor med två timmars daglig exponering för 17 °C sänkte kroppens fettmängd med 5,2 procent och ökade volymen av brunt fett med 58 procent.

  Författarna anser att vår varma inomhusmiljö är delaktig i västvärldens fetmaepidemi (med åtföljande sjukdomar) och konkluderar: »A little cold a day keeps the doctor away«.

  Jag ville testa om teorin om det bruna fettet stämde och minska min elräkning (jag hade förut 23 C inomhustemperatur som alla andra) och så ville jag slippa frysa så lätt som många tjejer gör och, framförallt, gå ner i vikt. Jag har lyckats väl med de två första målsättningarna.

  SvaraRadera
 20. Självklart är det dumma beslut som lett till dagens situation.

  Själv tänker jag slänga in en kamin i samband med sommarens takbyte.
  Prepp och mysfaktor är en bonus.

  Skulle det hjälpa om ett stort antal hushåll installerade batterier á la powerwall och buffrade på natten ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med nog många nollor i "stort" sp hjälper det men det blir dyrt och resursintensivt.

   Radera
 21. https://uvell.se/2021/02/11/miljopartiet-tanker-stanga-ner-all-karnkraft-2024/

  SvaraRadera
 22. Jag försöker bara ignorera kylan och snön. Jag låtsas som det regnar.

  SvaraRadera