Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2021-02-03 15:28

Elpriset fick Holmen att stänga två pappersfabriker

De skyhöga elpriserna fick Holmen att stänga två pappersfabriker och lägga ner arbetet för tusentals LO-anställda, tack vare regeringens och ansvarig minister Anders Ygemans (S) oansvariga välstånd- och välfärdsfientliga energipolitik. För många andra processindustrier är det i själva verket omöjligt att stänga ner produktionen hur som helst, utan de har tvingats köra vidare med förluster. En av de sista konkurrensfördelarna svensk industri har haft - billig och säker elförsörjning - är på väg att försvinna i spåren av de statligt sponsrade serverhallarna och nedläggningen av kärnkraften.
Bloggens massaved på väg till ...

Holmens VD Henrik Sjölund uppger till Dagens Industri att man stängde ner produktionen när elpriserna i måndags nådde 10x det normala priserna. Det handlar om pappersbruken i Hallsta och Braviken, där några tusen av de sista LO-medlemmarna med anställning har jobb.

Förlusterna för Holmen blev alltså så stora vid dessa elpriser att det var bättre att låta personalen lägga ner arbetet än att fortsätta. Två av fyra pappersmaskiner stängdes ner och man körde med halva kapaicteten.

Sjölund säger till Dagens Industri:
”En trygg elförsörjning med konkurrenskraftiga och förutsägbara priser har i decennier varit en av Sveriges viktigaste konkurrensfördelar och har möjliggjort för att vi i dag har en så framgångsrik elintensiv industri. Men läget för elförsörjningen försämras i snabb takt och om inget görs hotas inte bara den elintensiva industrin utan hela klimatomställningen”

Skogs- och pappersindustrin är det bästa exemplet på regeringens drömmar om en cirkulär ekonomi, eftersom man bygger hela verksamheten på de cirkulära flödena som förnyelsebara råvaror innebär. Därtill återanvänds det mesta papper för att återkomma som toalettpapper politikerna kan torka sig med där bak, för en andra cirkulation i systemet. 

... pappersmassabruket Södra Cell Värö, mer känd som Värö bruk, för att bli pappersmassa, grön el, fjärrvärme och biobränsle i den önskade cirkulära ekonomin. Bloggaren är som medlem i Södra även delägare i denna anläggning.

Sjölund påtalar att hundratusentals jobb står på spel, liksom stora exportinkomster. Elpriserna får allt oftare extrema prisspikar, och numera även sommartid, vilket gör det oberäkneligt och därmed allt svårare att bedriva industriverksamhet i Sverige.

Värst är det för de massabruk och stålbruk som inte kan stänga ner sin produktion tvärt, utan måste köra vidare med massiva förluster när elpriset sticker iväg. Till skillnad mot en politiker i regeringen är det inte bara att släcka ljuset och gå hem, vilket kanske kräver att man faktiskt jobbat ute i verkligheten och inte levt hela sitt liv i en skyddat politisk verkstad för att förstå.    

Hur den industrifientliga energipolitiken rimmar med S drömmar om att få tillbaka LO-väljarna är oklart. Antagligen vill man att fd industriarbetare ska bli bidragstagare, då S numera är starkaste partiet bland de som lever på bidrag.

Dagschart Holmen

Holmen-aktien föll under tisdagen och onsdagen.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

84 kommentarer:

 1. Det är verkligen obegripligt hur skadliga Mp är för landet som helhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sossarna och dess lydorganisationer menar du. Det är de som haft makten i de flesta kommuner där vi nu har stora serverhallar som äter upp all el.

   Sen kan man skylla på de där marginalpartierna under 6 % med förvirrade väljare som stödjer S. Men det är S som har den reella makten.

   Radera
  2. MPs oproportionerliga makt möjliggörs av narrativet att inflytande för SD är första steget mot ett nytt tredje rike och här har bloggaren själv bidragit.

   Radera
  3. Praktiskt att kunna skylla allt på MP och SD eller andra. Aldrig ta ansvar för egen politik.

   Radera
  4. Ansvarig för denna soppa är energiminister Anders Ygeman. Han förstår inte skillnaden mellan energi och effekt:

   "Till att börja med kan jag konstatera att det inte råder någon brist på el, [...] utan att tillgången till el är god i Sverige." Sagt 2020 i Riksdagen.

   Det är pinsamt att ansvarig minister inte ens har högstadiekunskaper om el. Han har helt enkelt ingen koll. E

   Nästan lika pinsamt är det att journalistkåren inte grillar honom ännu hårdare. Skulden faller ständigt på norrlänningar. Det är deras fel, som inte vill dra högspänningsledningar från Norrland ner till Skåne. Eller "bygga ut transmissionskapaciteten" som det heter på politiker-lingo.

   Radera
  5. Han har ju för f-n bara gått på högstadiet.

   Radera
  6. Vad har han för utbildning egentligen?

   Radera
 2. Så blir det när signalpolitik får realeffekt. Den destruktiva kraften i att S blir MPs loudnessförstärkare för att ha makten kostar arbetstillfällen och ökar fossilförbränning i Polen, Danmark och i Karlshamn på köpet.

  Hur kan S gå med på en så destruktiv klimatfientlig och jobbfientlig politik. S har sålt ut både klimat och jobb till MP:s inkompetenta signalpolitiksposörer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt så enkelt är det inte. Det vi ser idag började med att alliansen gjorde sin energiöverenskommelse i februari 2009 som i praktiken stoppade kärnkraften och införde kraftiga subventioner till vindkraften. Därefter gjordes en ny överenskommelse 2016 där S, M, MP, C och KD deltog (L valde då att stå utanför).


   Den energimix vi har idag är resultatet av 2009 och 2016 års överenskommelser. Man kan inte lasta enbart S för Sveriges energipolitik och nuvarande situation, den är ett resultat av 6 av riksdagens 8 partier.

   Radera
  2. Om inte S valt att sätta sig i knät på MP som politisk strategi så skulle tvärpolitiska kompromisser inte hamnat där de hamnat nu. S har anpassat sig efter grön populistisk smörja.

   Ett S som stått för realpolitisk fungerande politik hade kunnat driva 2016 års överenskommelse till en långt mer stabil lösning. Istället har vi fått ett ett S som tramsar med MPs drömmerier. Det höll ju på att gå redigt överstyr med extra skatter på kärnkraft som hastigt fick dras tillbaka, medan skadan redan var skedd.

   Radera
  3. Sant, men man måste ju kunna ändra sig om man ser att det inte fungerar, eller i vart fall inte göra det värre genom att stänga kärnkraften. HAr man suttit i regeringsställning under två mandatperioder har man också ett stort ansvar för att viktiga saker som energiförsörjning fungerar.

   Radera
  4. Det beror på att högsta ledningen inom S är en samling baksätesåkare som hoppades att föraren skulle vara en visionär. Det visade sig att föraren var tröttast av alla och funderar varje natt på hur han ska kunna pensionera sig men ingen annan vill ha jobbet.

   Radera
  5. Började det inte redan kring 1980 med kärnkraftomröstningen, den var politiskt obunden. Vem är tillräckligt gammal och röstade fel? Jag är fri och får kasta första stenen.

   Radera
  6. Trollkung: Folkomröstningen om kärnkraften handlade endast om hur snabbt den skulle läggas ned. Ingenting annat!

   Radera
  7. Den folkomröstnungen vara bara ett skådespel.

   Radera
 3. Dags för SSAB att tvärbromsa i sin satsning stål utan kol? Tack MP.

  SvaraRadera
  Svar
  1. MP men Lövin i spetsen var med och klippte bandet vid invigningen av Hybrits pilotanläggning.

   Radera
 4. Kan det vara så att socialdemokraterna har ställt in sig på bidragstagare och att de gärna ser att människor blir bidragstagare och att "knäcka" industrier och vanligt folk med höga el-priser så att de blir bidragstagare och därmed cementera sin väljarskara bland bidragstagarna....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att tro nåt annat... Liknande med arbetslösheten. Man sa sig arbeta för "Europas lägsta arbetslöshet 2020" medans man i själva verket arbetade för motsatsen.

   Radera
  2. De kanske menade _mot_ Europas lägsta. Vilket kan betyda vilket som.

   Radera
 5. Signaturen Patrik har i sin kommentar härovan saker och ting fullt klart för sig.
  Och naturligtvis är frågan om energiförsörjningen långt mer komplex än att enbart beskylla någon enstaka minister eller något enskilt mindre parti för sakernas tillstånd.
  Ej heller finner jag spekulationerna om en framtida valmanskår som försörjes via bidrag och transfereringar speciellt seriösa.
  Snarare är väl verkligheten den att Sverige fortfarande har bland de lägsta elenergipriserna för industriella konsumenter i Europa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många andra aspekter på kostnader med.
   Vi må ha lägre generella elpriser men om vi har avsevärt högre andra kostnader baserat på regleringar så spelar det in.

   Radera
  2. Problemet är väl annars just det att i Sverige är sällan någon ansvarig, och saker bara händer. Det är först när det gått för långt och valboskapet börjar skruva på sig som man agerar i panik, men först efter en rejäl bortförklaring med tillhörande pekfinger mot andra partier.

   Radera
  3. Trams att bortförklara med komplexitet som orsak. Inget driv, ingen linje eller reel insikt. Allt är komplext men det krävs då ännu mer att samhällsbärande regeringsparti tar ledning.

   Det är ett debacle sedan den beryktade S+MP kärnkraftsskatten skulle till som fick smygas undan till slut. Men skadan var skedd. Fossilfri kärnkraft läggs ner utan att fungerande alternativ existerar. Förutsättningar för stabil fossilfri kraft blandas bort med förhoppningar om alternativa gröna kraftkällor. Istället ökar fossilförbränning i danska och polska kolkraftverk för Sveriges räkning och gamla oljebrännaren i Karlshamn går igång igen. Samtidigt som elpriser tjurrusar och industrier får stänga ner.

   Det är inte fungerande S politik. Det är destruktivt. Man kan inte begära att MP är vana vid att ta samhällsansvar, men S är samhällsbärare och måste klara söka samband och klara ut detta även om det kostar MPs stöd och regeringsmakten.

   S agerade långsiktigt och i realpolitisk anda under många årtionden, men inte de senaste då signalpolitiken tagit över ihop med MP.

   Radera
  4. Otippat att Karlsson skulle komma svamlandes i S försvar.
   Det är oavsett hur omvärlden ser ut så att Sveriges elpriser skenar medans den inhemska rena, effektiva produktionen sakta men säkert avtar på grund av Mp's signalpolitik och navelskåderi.

   De som får betala notan är svenska elkonsumenter som inte nog med att dom får saftig skatt på momsen på elräkningen även blir av med jobben. Att andra har högre elpriser är inte en ursäkt för att vi inte kan ha ännu lägre. Varför sikta på att bli lika dåliga som alla andra?

   Radera
  5. Bitterchiefen: Du vet mycket väl att om du tippat något annat hade du tippat fel!
   I övrigt kvarstår jag som du också mycket väl inser i min kommentar.

   Radera
  6. Kan tillägga att kärnkraft inte bara stängs ner i Sverige. Det är en generell trend i hela världen förut då Kina kanske. Är det mp fel också? I och för sig tycker även jag man borde behållit Ringhals i drift.

   Radera
  7. Polen bygga, finland bygga, gb bygga, frankrike bygga, vattenfall bygga i estland snart...

   Radera
  8. Bygga ja några verk här och där ja men ser du på helheten så stängs verk ner.

   Radera
  9. Kärnkraft är inte fossilfri. Suck. https://theconversation.com/is-nuclear-power-zero-emission-no-but-it-isnt-high-emission-either-41615 Men den släpper ut mindre än kol o gas. Ungefär som sol o vind.

   Radera
  10. Vad jag läst är de nya reaktorerna i Finland och GB väldigt dyra och ger därmed en betydligt högre kostnad per kWh än alternativen. I Nordsjön har byggts och byggs nu vindkraft med klart lägre kostnad per kWh. Det blir allt effektivare vindkraft till havs och Danmark ska nu bygga vind på konstgjorda öar som driver elektrolysörer och ger vätgas.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  11. Sabbar inte vindkraften frekvensen i nätet så man kan bara ha så mycket vindkraft innan problemet växer sig för stort.

   Radera
  12. turlasvante när en reaktor snabbstoppas får vi problem med frekvensen i nätet och samma gäller när ett vindkraftverk snabbstoppas fast i mycket mindre skala. Men arbete pågår för att ge mer stöd till den svängmassa som finns i vattenkraften.

   Med hjälp av smart styrning av batterier och superkondensatorer kan syntetisk svängmassa tas fram.

   Om jag förstått rätt kan också vindkraft ge en del svängmassa om så önskas med viss mindre förändring och styrning. Priset är lite mindre produktion.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  13. Och för femtiosjätte gången, Nanotec, vindkraftens investeringskostnaden täcker inte reglerkraften som krävs.

   Du kan bara ha en marginalförsörjning med vindkraft, som komplement till reglerkraft.

   I slutändan blir det minst lika dyrt, och det klassiska exemplet med finska kärnkraftverket beror på stora förändringar som gjorts, inte att den är dyrare. Det finns många exempel på nybyggnationer med investeringskostnaden i partiet.

   Du får sluta sprida sådan falsk information. Är du betald av MP?

   Radera
  14. Rickard vi har mycket vattenkraft i Sverige och Norge.

   Det vansinnigt försenade och dyra finska kraftverket liknar ett i GB.

   Jobbar du inom kärnkraft, du verkar lite känslig?

   Jag får inte betalt av något parti och har aldrig fått.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  15. Olkiluoto 3 startar under 2021 och Hanhikivi "Hanhisburg" (mitt namn på verket) har ställt om siktet på 2028.
   Hanhikivi kanske inte blir den efterlängtade västreferensen för rysk kärnkraft, utan i värsta fall en dyr manifestation av rysk inkompetens.

   Problemen har varit många:
   Att separerad, parallell processautomation krävs för händelse av härdsmälta. Reaktorbyggnaden tål kraschande flygplan, men inte de utrymmen som innehåller automation och service.
   Kabeltrummor och ventilation förenar fysiskt olika utrymmen med varandra enligt planen, men de måste separeras byggnadstekniskt.
   Säkerhetsventilsystemet är felkonstruerat.
   Havsvatten leds in i reaktorbyggnaden, men systemet måste omkonstrueras så att havsvattnet alltid hålls utanför.

   Ryska säkerhetstjänsten blev dock överlycklig när de insåg, att de skulle få en ganska fri tillgång till stora landområden i ett för Ryssland militärt intressant område nära Nordkalotten. Bygget av ett kärnkraftverk kräver mycket transporter av materiel och arbetare, dessutom kan de sistnämnda hitta på att ge sig iväg på lite "sightseeing", när de blir hänförda av den oförstörda, vackra nordiska naturen.

   Radera
 6. Men elpriset var ju bara 10x under en timme på morgonen och en timmer på kvällen! Resten av dagen var elen fortfarande väldigt billig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade alltså inte varit bättre att den varit normal under morgon och kväll samt ännu billigare där emellan?

   Radera
  2. Vad menar du här med väldigt billig?
   Även om elen är dyrare på kontinenten har de kanske andra skatter och regleringar, och Holmen kanske jämför mot vad elen brukade kosta.

   Radera
  3. Vi har eldat intensivt under hela vintern, braskaminerna går för fullt, utom på natten. Det har ibland varit bara +10 C inne i mitt hus på morgonen, men jag fryser inte under täcket. Sedan kommer Jar-Jar Binks från gäststugan med en full vedkorg, tänder en brasa och kokar kaffe. Skönt att alla gamla, dammiga lokaltidningarna går åt som tändpapper, så slipper jag nysa så mycket. Finare papper går till återvinningen. Stämmer det att man inte ska återvinna äldre papper, pga att bläcket har fastnat i fibrerna för hårt? Det borde kunna användas till muggpapper, åtminstone. Där kan det väl inte göra nån större skada, om papperet är gråmelerat?

   Radera
 7. Jag anar att Regeringen alt Svenska kraftnät gjort en sk "fuling" här.

  Under vintern 2020/2021 kunde en förbrukningsreduktionsreserv inte upphandlas som en del av effektreserven pga nya EU-förordningar som reglerar elhandel på den inre marknaden. Ändå halverar Holmen produktionen vid sina två TMP-bruk, som ingått i förbrukningsreduktionsreserven sen urminnes tider då de är storförbrukare men samtidigt går att stänga ned relativt enkelt men ändå innebär ett visst stök, vid årets effekttopp.

  Frågan är om produktionsreduktionen är följden av ett beslut fatta på rent marknadsmässiga grunder eller om det är en fråga om påtryckningar och att vi kommer vara skyldiga er en gentjänst. Ett högt elpris dagtid under några få veckor spelar ingen större roll för ett pappersbruk i drift. Däremot är det kritiskt att hålla balans i elnätet över tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frekvensen har avvikit en hel del från den eftersträvade 50.00 Hz på sistone. Nålen står ibland på gult och t o m lite på rött. Fast det kanske är normalt, operatören har kanske gått på lunch eller för att "lägga en kabel", vem vet. Dessutom svänger nålen en hel del numera. Det får mig att fundera på hem-beredskapen för ett längre elavbrott.

   Radera
 8. Ja det är för tokigt att industrin inte kan producera. Å andra sidan så borde de ju kunna förhandla fram ett bra avtal med fast pris.. kan inte tänka mig att de kör på rörligt avtal ?

  Själv har jag betalat 46,1 öre/kWh för Januari. Greenley rörligt.
  Sen tillkommer ju alla skatter och nätavgifter men sett till vad man får är det ju sjukt billigt ändå. Tänk att jag slipper bära hem 30 kbm ved varje vinter som till vårt tidigare hus..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske du kan ta över lite volymer från Holmen då och rädda jobben?

   Radera
 9. Under hela dagen har Sverige nettoexporterat el. Polen, Litauen och Finland tar emot el från Sverige just nu.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del av problemet alltså? Hade elen stannat i Sverige hade Sverige haft lägre elpriser och grannländerna högre. Likaså med stabilitet och tillgänglighet förutsatt att kärnkraften inte hade slaktats. Konkurrensfördelar, industri och välfärd för våra barn blåser bort lika lätt som vinden till dina vindsnurror.

   Radera
  2. snapsnus det skulle inte vara ekonomiskt försvarbart eller lagligt att hålla kvar el i Sverige. Vi lever betydligt bättre med fri handel av varor och tjänster med andra länder. Finns det mer varor du inte vill att vi handlar med över gränserna?
   Utan internationell elhandel skulle elpriset vara betydligt högre i Sverige.

   Den vindkraft till lands som byggs nu runt om i världen är lönsam utan subventioner. Danmark får nu över 60% av sin el från vind och exporterar stort till Sverige som också nettoexporterar-

   Mina aktiesatsningar är störst inom månkraft, geotermisk energi, energisparande samt återvinning av energi samt lite sol. Vind har gett bra vinst också till mig men innehavet av aktier där är sedan många år obetydligt. Vinden har nått sitt genombrott.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Kan du dela med dig av nåt tips, snälla :) Särskilt månkraft låter spännande. Själv tung inom immunterapi och 5g (sivers)

   Radera
  4. Utveckla varför elpriset skulle vara högre med konkreta argument, gärna med kopplingen mot den internationella marknaden.
   Självfallet hade en moderniserad kärnkraft försett Sverige med stabil, fossilfri el utan att behöva täcka in hela fjällvärlden, kustbandet och övrig landsbygd med hundratusentals vindkraftverk.

   Radera
  5. Månkraft är vad Minestos flygande drakar under havsytan initialt fångar. Senare avses fånga energin i långsamma havsströmmar. Drakarna multiplicerar rörelserna i vattnet och vatten väger betydligt mer än luft så med mycket mindre massa än vindkraft får man mer el via drakens propeller och generator. Ja månkraft kallas ofta ebb och flod.

   Har också 5G satsning och kommer satsa på immunterapi när jag bedömer det lämpligt. Många företag verksamma med immunterapi så svårt veta vilka som kommer lyckas tidigt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Sjunkbomben vi både exporterar och importerar beroende på var tillverkningen för ögonblicket är billigast. Vår export av oljeprodukter är tex i mångmiljardklassen. När det gäller el importerar vi mest från Norge som nästan helt har vattenkraft. Blåser det mycket importerar vi el från Danmark som just nu har mycket vind. Största exporten är till Finland.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Sjunkbomben du har en vild fantasi.

   International Energy Agency (IEA) beräknar att två tredjedelar av energiinvesteringarna fram till 2040 sker inom
   förnybart (IEA 2017)

   ”Kostnaderna för havsbaserad vindkraft har minskat dramatiskt de senaste åren samtidigt som antalet fullasttimmar ökat med turbinstorleken. Havsbaserad
   vindkraft kan därför spela enavgörande roll för ett stabilt och kostnadseffektivt framtida svenskt kraftsystem” vd Vattenfall.

   Vattenfall bygger en hel del i Nordsjön för GB med god lönsamhet men än sker det inte i svenska vatten.

   Vi har ca 5000 vindkraftverk i Sverige som gav 27 TWh år 2020. Mer byggs ut nu och vi får möjligen 10000 totalt till är 2040 och 70 TWh då enligt prognos. En hel del ute i havet och mest i övrigt i Norra Sverige. 100000 vindkraftverk skulle ge så där 700 TWh och är mångdubbelt vad vi använder idag.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  8. Det intressanta med vindkraften är väl hur mycket effekt den ger som minst. Det är den effekten övrig elproduktion behöver dimensioneras för. Om inte vi gör det så gör andra det åt oss, och fakturerar oss därefter.

   Radera
  9. Yes minesto tror jag också på. Immunicun är mitt tips kring immunterapi.

   Radera
  10. Är det ingen som investerar i astrologi? Röker ni på allihop?

   Radera
  11. Astrologi? Absolut. Det är ett hett investeringsområde :)

   https://www.expressen.se/amelia/blogg/helenashoroskop/

   Radera
  12. Finland importerar massor av el varje dag, mest från Sverige och därefter från Ryssland. Resten är småpotatis.

   Radera
 10. Hela snurran är väl upp och ner när det kommer till svensk energi och att främja jobbskapande industri.

  Just nu orkar man knappt ta in alla dumheter som beslutas.

  Någon som vet om denna så komplicerade anslutningskabel mellan norrland och oss i syd kan eller kommer vara på plats för inrikes elutjämning.

  LOU kan ju kappast vara problemet när det bara gäller att handla upp en tjock kabel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi i norr vill ju hellre att elintensiv industri flyttar upp hit istället för att vi fortsätter vara råvarukoloni till det övriga Sverige. Senaste åren har vi ju dessutom fått tusen och åter tusen vindsnurror som befolkningen i söder inte vill ha i sin närhet. Ur moralisk synpunkt finns ingen anledning till någon prisutjämning mellan elområdena.

   Radera
 11. De är nog ett komplext orsakssamband, men det fråntar in nuvarande regering ansvaret väl? Det är ju dem som är regering nu.


  Vad kan komms härnäst? Industrin satsar på egen eltillverkning?

  SvaraRadera
 12. Finns det något mer osexigt än pappersbruk? Google och Facebook, där har vi framtiden!
  Vad är väl middagar med hipsterchefer från Silicon Valley och 20 vaktmästartjänster mot några miljarder i exportinkomster!?

  SvaraRadera
 13. Ja skratt eller gråta - det är frågan

  SvaraRadera
 14. Säger man verkligen "tack vare" om negativa händelser?

  SvaraRadera
 15. Köper stora kunder verkligen el till spot-pris? Eller har de fått betalt för att stänga ned?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligen. Kanske inte finns någon som är beredd att sälja så stora kontrakt till fastpris.

   Radera
  2. Cornucopia: Tack för den kommentaren! Den ger anledning diskutera ett grundläggande faktum i hela denna komplexa fråga om elförsörjingen som står att finna i en avreglerad fri marknad där produktion, distribution och prissättning sker på företagsekonomiskt betingade marknadsvillkor, d.v.s. tillgång och efterfrågan.
   Reser enligt egen mening den ständigt aktuella frågan om samhälleligt nödvändig infrastruktur skall ske på marknadsvillkor eller som helt i offentlig regi i vad som närmast då blir att betrakta som statligt dirigerad planekonomi.

   Radera
  3. Det som händer nu är att regeringen ger privata aktörer order om att mot rådande marknadsvillkor lägga ned utvald energiproduktion, dvs varken offentlig regi eller marknadsvillkor.

   Radera
  4. S+MP i regeringsställning är inte bra för Sverige.

   En ren S minoritetsregering som sökte lösningar utan att ta hänsyn till signalpolitiska samhällsskadliga gröna inkompetensposörer hade både givit S en realpolitisk inriktning och inte fått svenska S att gå i en riktning som S i de nordiska grannländerna förundras över.

   Radera
  5. Nu skall vi komma ihåg att om vi botaniserar igenom S partiledning så hittar vi individer som i mångt och mycket sympatiserar med det vi anser är hål i huvudet. Det är inte alls så att MP viftar på S svans.

   Radera
  6. Tror dock att de mest opportuna figurerna i S inte alls hade haft samma påverkan i ett S som var fritt att driva normal S grå realpolitik.

   En återgång till en modern variant av grå S (som i våra grannländer) hade ökat sannolikheten att utspelsposörerna marginaliserats.

   Radera
  7. Stora kunder handlar själva på nordpool med alla finansiella instrument som där finns tillgängliga. Holmen handlar exempelvis via Holmen kraft. De producerar dessutom ca 50% av sin egen el från primärt vattenkraft, till skillnad från StoraEnso som sålde sin kraft till Fortum.
   Men man ska komma ihåg att en av de absolut största rörliga kostnaderna för en TMP baserad papperstillverkning (Kvarnsveden, Hallsta och Braviken) är just el. Processen är oerhört effekt och energiintensiv men ger en förhållandevis billig slutprodukt "trähaltigt tryckpapper" (allmänt tidnings-, bok- och reklampapper).
   Så nej, de köper inte "elavtal" på samma sätt som hushållskunder.

   Radera
 16. Det brukar vara så att när det är riktigt kallt så är det mer pengar i att göra fjärrvärme än att köra maskinen. Vissa fabriker säljer också el istället för att köra maskinerna i full fart. Svårt dock att veta i det här fallet.

  SvaraRadera
 17. Kul med en VD som medger att han inte säkrat el-priset. Kanske inte säkrat valutan heller? Smygsosse som inte är nöjd med de skattepengar han diar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkring av elpriser fungerar inte riktigt så.
   De går inte ut på elskling och får fastprisavtal.
   Vilka skattepengar diar Holmen? Misstänker du diar skattepengar avsevärt mer än ett framgångsrikt exportföretag på en extremt konkurrensutsatt marknad.

   Radera
 18. Även stålverket i Degerfors planerar nu att tillfälligt stoppa verksamheten p g a de skenande elpriserna

  SvaraRadera
 19. Mjnjaee, Holmens säljer nog sitt elkontrakt till nå som gissat fel och som det då fattas för.
  För några dec. sen så stängde Ortviken ner och sålde sin kvot till aluminiumfabriken för tror 10-spänn, kostnadsmässigt var det inte att tänka på för aluminium att låta en smälta stelna o sen skicka in en massa gubb med spett , spade och en massa ärtsoppa för att bila ur , och sen ladda om, dom tappar väl en veckas leverans.
  Massaindustrin kan numera starta o stoppa lite hur som helst, dom behöver längre inte skicka in en massa gubb att spetta ur kokarna eller ett extra skift för att dra spets, sånt sker idag med 'appen', ingen behöver ens tänka högt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att det finns folk som kan förklara.

   Radera
 20. SCA Östrand i Timrå har en installerad effekt på 130MW och producerar ungefär 1.2TWh per år.
  Av dessa är cirka 800MWh säljbart på marknaden. Att Holmen har problem är enbart deras eget problem då de inte moderniserat sin produktion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sak vara 800GWh till salu såklart

   Radera
 21. FENNOVOIMA STRÅLANDE SVEPSKÄL FÖR RYSKA TÄCKOPREATIONER
  25.3.2019 Hufvudstadsbladet Ulla Klötzer
  https://www.hbl.fi/artikel/fennovoima-stralande-svepskal-for-ryska-tackoperationer/

  I HBL (15.3) presenteras en av världens mest respekterade Rysslandexperters Mark Galeottis bok om Rysslands ledning och maffian. Finska titeln är ”Voima ja Valta”. I HBL nämndes dock inte att Galeotti varnar Finland för att Fennovoimas atomkraftverk, Hanhikivi 1 i Pyhäjoki, som skall byggas och till en avsevärd del finansieras och ägas av ryska Rosatom gör det möjligt för Ryssland att utföra olika täckoperationer via Finland. Han kallar atomkraftverket ett ”strålande svepskäl”.

  Enligt Galeotti fröjdade sig ryska underrättelsetjänsten över atomkraftsbeslutet. Ryssland fick ett bra svepskäl att låta ett stort antal anställda titt och tätt passera gränsen till Finland. Galeotti påpekar att största delen säkert är helt äkta ingenjörer, medan en del inte är det. Han anser det troligt att ryska staten redan nu använder Pyhäjoki-byggprojektet för några av sina dunkla ändamål. Han betonar att det är bra att Finland har ett gott förhållande till Ryssland, men att det samtidigt gör oss sårbara på många sätt.

  Galeotti poängterar att det i samband med kraftverksbygget – förutom Rosatoms personal och eventuella personer under täckmantel – till Finland kommer stora varu- och penningflöden från Ryssland. Han anser det vara omöjligt att kontrollera alla transporter och att utreda alla pengars ursprung eller det verkliga penningmålet, vilket möjliggör till exempel penningtvätt i skuggan av bygget. Han nämner även att Ryssland kommer att få ökat inflytande i Finland då finska företag konkurrerar om alla de entreprenader som den ryska businessen medför. Enligt Yle (21.3.2011) har cirka 1 500 underleverantörer och leverantörer från 42 länder deltagit i Olkiluoto 3-atomkraftverksbygget i Eurajoki (cirka 600 från Finland). Hanhikivi 1-projektet kommer sannolikt att utföras endast av ryska, östeuropeiska och finska leverantörer.

  Galeotti anser Hanhikivi 2-projektet vara ett av Finlands värsta säkerhetsproblem, ett inbjudningskort för den ryska statens mest mångsidiga täckoperationer på finsk mark för årtionden framåt.

  Men Hanhikivi-projektet uppvisar även andra problem. I en studie utförd vid Tammerfors och Jyväskylä universitet påtalar forskare att kommunikationen kring hur Fennovoima och Rosatom skall ta hand om det högaktiva slutbrända kärnbränslet har gett upphov till misstroende mot Fennovoima och Finlands regeringsinstitutioner. Studien publicerades i den vetenskapliga tidningen Journal of Risk Research.

  Fennovoima har nämligen i Pyhäjoki och Eurajoki inlett preliminära undersökningar för byggandet av ett slutförvar, dock utan att ha tillfrågat kommunerna. Dessa har enligt kärnenergilagen vetorätt beträffande principbeslut om uppförande av kärnanläggningar på kommunernas område. Ett sådant principbeslut har emellertid inte gjorts varför Fennovoima alltså inte brutit mot paragraferna. I atomkraftsfrågor driver företagen mästerligt sina ärenden i omvänd ordning – handla först och få tillstånd senare.

  Tyskland, Belgien, Schweiz och Spanien skall gradvis avveckla atomkraften. I England är nya atomkraftsprojekt i motvind. Sverige stängde två reaktorer 2015 och 2017. Ytterligare två stängs 2019 och 2020. Frankrike skall sänka andelen atomkraft. I Österrike och Italien har folket röstat nej till atomkraft. Österrike har i EU-domstolen protesterat mot utbyggnaden av atomkraftverket Paks i Ungern och kritiserar skarpt byggandet av Mochovce 3 och 4 i Slovakien. I USA ligger all atomkraftsutbyggnad på is. Flera reaktorer har stängts och skall stängas under de kommande åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underskatta inte finländarna. Det finns de som är satta på att ha koll på ryssen. Om detta är sockerbiten för ryssen då vet man ju vad de pysslar med. Finland drog smidigt ur pluggen för ryssarna sist de byggde bas i Åbolands skärgård och närliggande när det grejats för mycket.

   Radera
  2. Jag har sett många sovjetiska invasionskartor över Finland på nätet. Där "knipsar man av" landets norra del längs diagonallinjen Uleåborg och Ladogas norra strand på ryska sidan, så att man får en bred landkorridor till norra Sverige och Norge och framförallt en bredare buffertzon till Kola-halvön och Murmansk, området med strategiska ballistiska kärnvapen-ubåtar mm.

   Radera