Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-02-12 11:34

DN: Miljöpartiet försöker få kärnkraften helt nedlagd till 2024 genom att inte ta beslut om slutförvar

Dagens Nyheter skriver idag på ledarplats att Miljöpartiet förhalar beslutet om slutförvar av kärnavfallet - som måste slutförvaras oavsett om vi har kärnkraften kvar eller ej - och därmed försöker få svensk kärnkraft att helt stängas ner 2024.
Tvärsnitt på kapsel för slutförvar av kärnbränsle.

De elberoende bassänger med kylvatten där svenskt kärnbränsleavfall idag förvaras håller på att bli fulla, och utan ett beslut om att starta slutförvaret av kärnkraftsavfallet - inklusive det låggradiga avfall som blir av rivningen av reaktorerna - så måste den svenska kärnkraften stänga ner 2024 menar Vattenfall.

DN uppmäkrsammade detta på ledarplats igår och kallar tillgreppet för gerillakrig mot kärnkraften.

Idag stod kärnkraften för cirka 28% av Sveriges elproduktion, trots att vindkraften producerade i princip så mycket den kunde.

DN ser inget sätt som MP kan tänkas vilja ändra sin linje att denna väg gå emot de överenskommelser partiet själv ingick 2016 med samtliga partier utom V och SD, genom detta gerillakrig.

Det är dags att det för Sverige direkt skadliga partiet Miljöpartiet förpassas dit de hör hemma - utanför riksdagen och definitivt utanför regeringen.

Östhammars kommun har själva med stor politisk majoritet sagt ja till slutförvaret vid Forsmark, men regeringen vill alltså fördröja det hela för att tvinga fram en total nedsläckning, och med det även en nedslcäkning av välstånd och den välfärd välståndet skapar.

På grund av Sveriges ännu okända retroaktiva tillämpning av EU:s så kallade länkskatt, kan bloggen inte länka till bidragsmedia som Dagens Nyheter.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

56 kommentarer:

 1. Miljöpartiet går från klarhet till klarhet. Deras förtroendevalda och väljare skulle behöva en rejäl rundvandring ute i verkligheten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kan bara ta sig så långt som T-banan går.

   Undantagsvis hittar någon MP:are pendeln men den går ju längre utanför Stockholm så det blir inte relevant i deras värld då.

   Radera
  2. Faktum är att MP bara gör exakt det man stridit för och lovat sina väljare.

   Den egentliga boven är Löfven.

   Han gör vad som helst, med vem som helst, hur mycket som helst för att behålla nycklarna till Rosenbad. Han är, som sossar plägar vara, i den delen helt skamlös.

   Vad han och hans kollegor än säger idag om SD är de beredda att kroka arm med SD i morgon dag om det tjänar deras syften.

   Radera
  3. Faktum är att MP bara gör exakt det man stridit för och lovat sina väljare.

   Den egentliga boven är Löfven.

   Han gör vad som helst, med vem som helst, hur mycket som helst för att behålla nycklarna till Rosenbad. Han är, som sossar plägar vara, i den delen helt skamlös.

   Vad han och hans kollegor än säger idag om SD är de beredda att kroka arm med SD i morgon dag om det tjänar deras syften.

   Radera
 2. Så bra. Då blir svenska folket handgripligen medvetna om vad det innebär att ett 4% parti fått så stort inflytande som man har givit det. Till valet 2026 har kanske polletten trillat ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är så här det måste bli. Längtar till blackouten.

   Radera
 3. Jag tycker inte man kan låta MP få skulden för allt
  Snarare är det ju S som står för största delen av regeringen. Att de inte klarar av att sy ihop nått vettigt är mer ett tecken på hur inkompetenta de är.

  Det är som en dagisfröken som låter den lilla 4:åringen med begåvningsutmanade föräldrar styra hela avdelningen. Det är ingen som säger att det är 4:åringens fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ^^^Detta^^^

   Man måste nog anta att S, men även C och V, också vill stänga ned kärnkraften oavsett konsekvenser.

   Radera
  2. "Jag tycker inte man kan låta MP få skulden för allt"

   Detta har inget med (s) att göra. Sluta fantisera och sedan trakassera omvärlden med sådant du inte vet något om. (mp) har länge inofficiellt talat om detta som ett sätt att medvetet stänga ned kärnkraften.

   (mp) är ett autistisk barn, och dagisfröken (s) kan inte hanterara autismen.

   Radera
 4. Vad händer om elförsörjningen till kylvattenbassängerna havererar pga elbrist?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kokar torrt, sedan dålig stämning.

   Radera
  2. Bassängerna ligger under havsytan. Undrar om det finns nödventil A till sötvattensdamm och nödventil B till bräckvatten?

   Radera
  3. Vattnet är främst för att skydda de som arbetar i slutförvaret, ett par meter vatten skyddar strålningen av det som förvaras i Clab.

   Jag vet inte huruvida det uttjänta bränslet fortfarande innehåller tillräckligt mycket energi för att smälta sina förvaringskapslar. Skulle de göra det så skulle situationen bli betydligt jobbigare.

   Radera
  4. Bassängerna ligger faktiskt över vattennivån, men generellt byggs väl kärnkraft nära havet pga närhet till kylmaterial. Jag misstänker att det har betydelse här också. Här kan man läsa mer om säkerheten för mellanlagringen.

   https://www.skb.se/forskning-och-teknik/temasidor/jordskalv/clab-klarar-jordskalv/

   Radera
  5. Det vore rätt tråkigt om det blev ett mini-Kyshtym pga att strömen ej räckte.

   Radera
  6. Bassängerna i reaktorbyggnaderna ligger högt, CLAB är nedsprängt i berget.

   Radera
  7. Om man stänger av strömmen och lämnar mellanförvaret så tar de 3 månader innan avfallet har avdunstat tillräckligt med vatten för att kärnavfallet ska komma i kontakt med luft och "självantända". Som jag förstår de betyder de att de spricker av sin egen "kokning" och vi får radioaktivt avfall inne i byggnaden.

   Detta förutsätter ju då förstås att vi inte gör något på 3 månader. Nästa steg blir ju då ytterligare tid därefter som de ska ta sig ut från byggnaden. Om dessa är konstruerade som reaktorbyggnaderna vet jag inte. Men i fallet med reaktorbyggnaderna så har de säkerhets "ventiler" som vid för högt tryck inne i reaktorbyggnaden börjar släppa ut radioaktivitet i luften för att se till att byggnaden inte exploderar (likt hur de gick i Japan).

   Radera
  8. "Detta förutsätter ju då förstås att vi inte gör något på 3 månader."

   Det måste ju utredas ordentligt vad som ska göras. Det kanske inte går att komma fram tills något förens efter nästa val, tidigast, som vanligt.

   Radera
 5. Tyckte det var en bra intervju med Per Bolund i morse i P1. https://sverigesradio.se/artikel/intervju-med-sveriges-nya-klimat-och-miljominister-per-bolund

  "Väntar på underlag" - kanske ska ha ett slutdatum på dessa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lägra energin som vätgas fossilfritt kräver enorm energiförbrukning. Ska det göras de närmsta åren krävs det enorma investeringar i hydrolysanläggningar utöver detta. Annars pratar Bolund om att köpa naturgas från Ryssland och köra SMR, vilket är 99.99% av vätgasproduktionen i dagsläget. Riktigt fin fossilverksamhet, tror det är Norges i särklass största koldioxidutsläpp (konvertera naturgas till gödsel/ammoniak).

   Med tillkommande problem som infrastruktur kring hur man lagrar och transporterar vätgas. Flytande vätgas har en temperatur på -253 grader celcius.

   Radera
  2. Ett rimligt nutida svar på hur vi ska klara topparna post-kärnkraft är att akutinvestera ett antal hundra miljarder i pumpkraftverk.

   Radera
  3. Vad menas med SMR här? Small Modular Reactor hoppas jag?

   Radera
  4. Pumpkraftverk, tackar noterat!

   Sa inte att jag tyckte att svaren var bra, bara att intervjun var bra. Gillar Torehammar när han inte flamsar för mycket. Tror de flesta "yngre" MP:are är bakbunda av en "stomme av stofiler"™ med orealistiska lösningar som svar på det mesta.

   Radera
  5. Hur gör man med förläggning av dessa? Det måste ju vara rätt stora kroppar vatten vi talar om?

   Radera
  6. SMR är Steam-Methane-Reforming. Man stoppar in naturgas och ånga i en tryckbehållare sen kommer det ut vätgas och kolmonoxid, sen stoppar man in ånga och kolmonoxid i en annan behållare så kommer det ut lite till vätgas och massor av koldioxid.

   CH4+H2O->CO+3H2
   CO+H2O->CO2+H2

   2 ton metangas tillsammans med 5 ton vatten producerar med denna metod ungefär 1 ton vätgas och 5 ton koldioxid. Så all världens produktion av vätgas ser ut. Hydrolys av vatten är en framtidsteknologi som ej ens är i närheten av kommersiellt gångbar i dagsläget.

   Radera
  7. OK. Tack för.förklaringen, men är det mer miljövänligt om det skall mätas efter CO2 utsläpp jämfört med tex naturgas, kärnkraft eller något annat? Inte minst bränslen som diesel/HVO?

   Radera
  8. Vätgas släpper ut precis lika mycket koldioxid som naturgas för det är naturgas. Med den stora skillnaden att utsläppet sker när vätgasen produceras istället för när du driver ex en vätgasbil.

   Miljövinsten kan jag tänka mig är att man kan ha mer advancerade reningsmetoder vid tillverkning, bla kan man ju skicka ner koldioxiden till jordens mitt (ungefär hälften) vid produktion, med konsekvens att vätgasen får ungefär dubbla prislappen. Sedan förbättrar det ju partikelhalten, som till stor del kommer från många dieselfordon, så lokalmiljön blir bättre av vätgas än andra fossila bränslen.

   Dagen hydrolys av vatten blir gångbart för vätgasproduktion är det ett miljövänligt drivmedel. Men det har man varit inne på sedan 70-talet utan att komma nånvart. Dock klubbade ju EU precis igenom att de ska satsa hur många tiotals miljarder euro som helst på att skapa en Europeisk vätgas-ekonomi och bli världsledande på vätgas.

   Radera
  9. Både fossilfritt stål och biodrivmedel (oftast) kräver stora mängder vätgas när de ska tillverkas...

   Radera
  10. Det finns ingen politik med helhetsperspektiv längre eller kanske har aldrig funnits men det har blivit sämre. Det spelar ingen roll om energi är fossil eller förnybart. Brinna och processer vet är sämre än olja. Bara co2 av hela processkedjan är relevant, det är sjukt när vi ska slössa bort mycket pengar som har ingen helhetsnytta eftersom allt handlar om grönmålade taxonomiregler. Som Teslaparadoxon, elbilar är miljövanligare än fossilbilar som jag inte ifrågasätta. Men enligt eu är elbilars utsläpp 0g som jag ifrågasätter. Sen sälja Tesla allt från 0g till flottens gräns till andra biltillverkare som är grund för tesla att vara lönsam. Men varför få politiker göra sin egen kemi och fysik och realitet ?

   Radera
 6. Miljöpartiet kommer definitivt att hamna under riksdagsspärren om de håller på sådär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr inte. Man har SvTs fulla stöd. Man fick inga kritiska frågor om plastpåseskatten heller. Eller bidrag till el-suvar som väger 2,5 ton

   Radera
  2. Tyvärr är det val i september nästa år. Alltså en vår/sommar följd av kanske mild vinter sedan vår/sommar igen och därpå val.

   MP och S hoppas på att alla somnat om igen och mest tänker på att alla är vaccinerade och kunnat gå på restaurang, semestra och gå på konsert.

   Vintern 2020/21 är då i blekt minne och många opportunistiska signalpolitiska utspel har lanserats. Fokus ligger någon annanstans. Allt skickligt bortmanövrerat via någon strategisk tankesmedja på uppdrag av S+MP.

   Krisar det på vintrarna så kommer information om hur vi skall klä på oss inne och sänka till 15 grader inne. Det kommer reportage om hur nyttigt det är med kallt inomhusklimat. Vi får positiv info kring hur man städer utan dammsugare, naturstäda. Vi får varannandagsschema för tvätt och disk.

   Boiled frog metoden - grodan i grytan känner inte av att tempen höjs sakta men säkert och hoppar inte ut förrän den dör av att ha blivit kokad.

   Radera
 7. Långtidsförvara MP utanför riksdag och svensk politik för evig tid är en ypperlig lösning! Måste ju bara övertyga de ca 4% gröna talibanerna om det.

  SvaraRadera
 8. Hur kan man annonserar klimatnödläge och att det är en akut fråga som handlar om mänsklighetens överlevnad men samtidigt aktivt arbetar för att stänga ner befintliga kärnkraftsreaktorer i förtid?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flerfrontsattack: bort med både fossil förbränning och fossil-fri kärnkraft samt stopp för utbyggnad av vattenkraft.

   Elberoendet ökar samtidigt i samhället genom att utfasning av förbränningsmotorer.

   Vilket i slutändan leder till elbrist, först vid toppförbrukning som nu, därefter som ett mer permanent läge över tid även vid normala effektuttag.

   Det finns väl någonstans en gräns för hur mycket polacker och danskar vill elda mer kol för vår skull.

   De har ju inte rösträtt i svenskt riksdagsval så Miljö-Posörerna behöver inte bry sig och gör det inte heller.

   Radera
 9. Vore en god gärning av L att spräcka JÖK så att S och C synas med nyval och MP är over and out om det sker i närtid.

  Om flera hade tackat L med sin röst för den goda gärningen så de hade hängt kvar i riksdagen så hade de vågat.

  SvaraRadera
 10. Handlar egentligen inte ens om slutförvaret utan mellanförvaret. Man har tom slutfört projektet i Oskarshamn och väntar endast på ok från regeringen. Finns egentligen inga saker att vänta på att utreda.
  Det handlar helt till 100% om att MP vill bakvägen tvinga kärnkraften stänga och därigenom förinta den svenska elintensiva industrin som har 33% av befolkningen som anställda.
  Vi förintar möjligheten att vara först med koldioxidfri framställning av stål (kommer fortfarande behöva kol för att göra stål av järn men kanske kan använda träkol...).
  Tyvärr kommer MP troligen överleva nästa val vilket innebär att de kommer sitta i regeringsställning 4 år till.

  SvaraRadera
 11. Går det inte göra något intressant med Climeon i mellanlagret för att iallafall utvinna lite energi?

  SvaraRadera
 12. Miljöpartister är rika Stockholmsbor som klarar av en chockhöjning av elpriset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När elen blir väldigt dyr, kommer vissa miljöpartister att bli väldigt förbryllade och säga: "HUR BLEV DET SÅ HÄR?" Deras gröna miljö-hjärnor är nog annorlunda uppbyggda i sin struktur och de olika loberna kommunicerar nog inte med varandra på samma sätt som hos oss andra. En del miljöpartister jag känner eller har känt gör mig helt vansinnig. Jag gillar miljön såklart; jag har ju valt aktivt att bo mitt i den.

   Radera
 13. MP får igenom sin politik med hjälp av stödpartiet S men även L+C och V är indirekt med. MP är säkert inspirerande av Tyskland och i klimatnödläget så tar de till drastiska åtgärder. Här skulle man önska att de vuxna kliver in och säger "vi hör vad ni säger men om vi gör så här så når vi målet utan att kasta bort allt som Sverige byggt upp. Som tröst så kan ni få beskatta vedeldning. "

  SvaraRadera
 14. De bryr sig inte om kalla vintrar eftersom Sverige snart kommer att ha medelhavsklimat året om enligt klimatsekten.
  Men frågan är om elen kommer att räcka till för att ställa om hela den fossildrivna fordonsflottan till 2030? Går inte det får väl folk cykla istället tänker MP.
  Energislukande industrier kommer även de att läggas ner eller flyttas till Polen typ.
  Sverige får satsa på bananodlingar och kamelfarmer istället. Samt exportera kriminalitet till hela EU. En slags framtida piratkoloni.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pirater är coolt. Jag vill bli som Jack Sparrow!

   Radera
  2. Nja, gottland har väl historiskt bakgrund som piratkoloni :P

   Radera
  3. Bra då slipper jag tilläggsisolera mitt hus, jag har bara 95 mm glasull i väggarna. Badsäsongen utomhus förlängs också, det ser jag framemot. Skönt att slippa vinterhalkan så jag vågar promenera på de annars så glashala vägarna som är för dyra att sandas, enligt vägföreningens medlemmar. Jag behöver i princip bara åka till ICA Maxi 5 km hemifrån. Kanske till BYGGMAX och Biltema ibland, så det blir några km till.

   Radera
 15. Problem med MP eller tyska die gruenen är selffullfilling koncept, stor argument mot kärnkraft är förvaring för 100000år, om vi har kärnkraft har vi alltid kärnteknikkunnig personal som kan byta spor och har företag som har intresse att hålla avfallshantering effektivt. Avvecklas Kärnkraft få vi avfall som mp vill att vara dyrt för att visa hur fel vägen har varit. Vi har redan kärnavfall och 4th generation kommer aldrig att äta allt avfall, men mp vill evig kostnad eftersom dom vill har rätt och avvecklas kärnkraft kommer dom att har rätt, gå vi hela vägen kärnkraft har dom fel och avfallshantering är billigare i framtid. Tyskland avveckla kärnkraft och allt slutförvaring har blockerats och måste utredas igen.

  SvaraRadera
 16. Mikael Odenberg skrev nyktert om det hela nyss på bookface.

  Det mesta som skrivits i övrigt, här och på diverse ledarsidor, låter mest som en dålig valdebatt.
  Argumenterandet påminner mest om Ekeroth och invandringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gunanr: Instämmer! Trots att Odenberg och jag står diametralt motsatt i frågan om marknad contra planekonomi i denna så väl som andra frågor så är han en av de utomordentligt få moderater jag kan respektera på rent saklig grund. ... Och hans inlägg som du här refererar till är synnerligen balanserat och väl genomtänkt.

   Radera
 17. Vilka kraftuttryck från DN! Är det för att det faktiskt bränns i Stockholmsknutarna nu, för första gången? Forsmark är ju enda anläggningen som är orörd.

  En icke-länk: https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-miljopartiet-kan-inte-tillatas-bedriva-gerillakrig-mot-karnkraften/

  SvaraRadera
 18. Samtidigt kanske det är så att bara genom att bygga nya eller återstarta avställda kärnkraftverk så löser man inte alla problem. Det krävs ju en ny energimix, och uppgradering av elnätet, liksom ett tänk hur energi skall vara i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns ingen behov för ny energimix i sverige. Det fanns lokal produktion och vattenkraft som regler och reservkraft. Enkel billigt effektiv och tyvärr har vi redan avfall
   Tyskland har haft mycket kolkraft, det fanns behov för mer förnybart men kol och gas behövs alltid i beredskap inklusive alla avtal. Tyskland blev grönare men måste bygga ledningar överallt som överklagas och förstöra miljö. Det skapa mycket job och många arbetsplats per TWh.
   Men många arbetsplats per TWh är kanske ingenting som är önskat i en samhälle, miljöpåverkan av ledningar, det är sant förnybart skapa arbetsplats men det är lika som säga vi ska har landbrukssamhälle igen ta bort alla maskin i landbruk det skapa många arbetstillfällen!

   Radera
 19. Rimligen så köper Vattenfall in "dry casks" och flyttar det äldsta bränslet från CLAB till dessa. Dessa "dry casks" kan sedan med fördel förvaras på Södermalm... sedan blir det nog fart på MP.

  Finland bygger redan slutförvar baserat på den svenska KBS tekniken.

  SvaraRadera
 20. https://energiforsk.se/program/karnkraft-omvarld-och-teknik/nyheter/internationell-utblick/fjarrvarme-fran-karnkraft-i-ryssland-och-i-kina/

  SvaraRadera