Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-02-13 13:34

Det finns inget valalternativ för högerliberaler - utom sofflocket

I dagens politik så finns det bara två röstalternativ i riksdagen, nämligen en röst på Miljöpartiet och Socialdemokraterna, respektive en röst på Sverigedemokraterna. Därmed finns det inget alternativ om man är högerliberal, annat än att markera genom att avstå från att rösta eller lägga en blankröst.
Valsedlar
En röst på C eller L var 2018 en röst på Miljöpartiet och i andra hand Socialdemokraterna. Vänstern såg slutligen ett trovärdigt borgerligt regeringsalternativ utplånas för lång tid framöver på grund av C och L:s svek. 

Idag kommer L med rejäl marginal åka ur riksdagen, och har oavsett om de nu vill fälla regeringen redan förlorat all trovärdighet för en högerliberal. Oavsett vad de gör så är beskedet att Liberalerna kan man inte lita på, varken som väljare eller samarbetspartner i regering eller riksdag.

C kommer garanterat fortsätta vara ett stödparti för Miljöpartiet och Socialdemokraterna, eller bara Socialdemokraterna om Miljöpartiet åker ut. Även de har visat att de inte går att lita på som högerliberal, vilket dock inte är en överraskning utan en bekräftelse. Trots allt är man kanske det parti som har längst tradition av att aktivt och helt öppet stödja en socialdemokratisk regering sedan 90-talet. Den så kallade Alliansen var snarare ett undantag.

V är förstås också en röst på MP-S, men från vänster, istället för C:s från marginellt till höger om S.

En röst på M eller KD, om den senare håller sig kvar i riksdagen, är en röst på SD som kommer utgöra regeringsunderlag. Vilket inte är ett liberalt parti oavsett hur de försöker sminka den brunafläckiga grisen ("sminka den bruna grisen" är här ett ideomatiskt uttryck och innebär alltså inte att man bokstavligen ska sminka en gris eller att SD:s partiaktiva är bruna grisar - gammal svensk lantras Linderödssvin är brunfläckig - det är tydligen numera nödvändigt att förklara när man använder ideomatiska uttryck eller liknelser, inte för att ens en förklaring nödvändigtvis går hem beroende på utbildningsnivå och grad av lättkjänkt snöflinga). För övrigt är inte KD ett liberalt parti alls och går bort oavsett - man är allt tydligare ett rent konservativt parti och hade varit för abortförbud och sex före äktenskapet, och morgonbön i skolan om det nu inte vore för att media med rätta reagerar på sånt.

Kort sagt om man inte vill lägga en röst på MP-S-SD så finns det inget att välja som högerliberal.  Antingen kastar man bort sin röst eller så stöder man MP-S-SD. Snack om "men partiprogrammen då" är förstås rent trams, alla partiprogram utgår från att partiet ska ha egen majoritet och så är inte verkligheten. Verkligheten är samarbete med MP-S eller samarbete med SD.

Det går att markera på två vis. 

Det första är att inte rösta alls och lägga sig på sofflocket och dra ner valdeltagandet.

Det andra lite mer elitistiska är att lägga en blank röst i riksdagskuvertet. I kommunpolitiken ser det lite annorlunda ut pga att kommunpolitiker generellt är vettigare människor med riktiga liv och fötterna planterade i verkligheten, undantaget de största kommunerna.

Nej, i en demokrati är man inte alls skyldig att rösta, det är bara i en del diktaturer man tvingar någon att lägga en röst. Och nej, en blankröst är inte en röst på det största partiet. Det är en röst på att "detta är inte mitt ansvar och jag protesterar".

Jag kan bryta min valhemlighet och idag öppet säga "vore det val idag skulle jag lägga en blankröst i riksdagsvalet". Det är tydligt att inget parti vill ha min röst, så det ska de slippa. Om det är någon tröst så bekräftar det att det här är en politiskt oberoende blogg och ingen fördold partimegafon.

Och nej, sluta tönta er med partier utanför riksdagen. Även de kommer antingen stödja SD eller MP-S, men oavsett vara bortkastade röster. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

69 kommentarer:

 1. Det är klart att en röst på M innebär att man också stöttar SD el KD indirekt men ändock mest M. när de förhandlar om regeringsunderlaget är ändå siffrorna betydelsefulla, dock får de små proportionellt mera att säga till om jrf MP.

  Detta har vi att leva med och kan i alla fall bidra till utökad tankeverksamhet.

  SvaraRadera
 2. Sådan är polariseringen och desperationen, tiden för de bästa lösningarna passeras och gradvis sämre återstår.


  Tycker dock att det är tråkigt att du inte finner något liberalt alternativ med mer substans än blankrösten att stödja. Den liberala positionen behövs i politiken. Men egentligen gillar jag tydlighet och konsekvens hos både vänner och fiender, trianguleringen är en av demokratins dödgrävare.


  Det är svårt att bearbeta problemen i samhället och politiken vare sig man gör det privat eller offentligt i forum utan pseudonym. Jag har gamla vänner som har börjat kalla mig fascistoid och jag vet inte om det är fel inom gängse användning av uttrycken. Rasist är jag redan, alltså jag gillar väldigt mycket "olika" men nu är ju det moderna rasistbegreppet väldigt brett så frågan är vilken sorts rasist man är. Själv är jag kulturell raist då jag är övertygad om att kulturer har olika värde efter hur produktiva, fria, jämställda och subkulturellt varierade de är.

  Umgås med nazister? Alltså det är obehagligt med nazister så jag försöker hålla undan det värsta med att hålla igång diskussioner som innehåller sådant som är obehagligt för nazister och det är ganska lätt. Men jag är mycket räddare för en rad samhällsproblem än följder av att M skulle stödja sig på SD som grundades av äckliga nazister.

  Jag släpper vartefter den konservativa försiktigheten och börjar önska döbelsmediciner även om jag vet att problemen inte kan lösas snabbt och att även en 180 graders sväng i politiken aldrig kan uppfylla förväntningarna.

  Så det är åt helvete men hit med ett trendbrott bara det finns en chans att det viker uppåt, jag tar risken att det i stället går fortare utför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle vara intressant att höra vad sk liberaler tror skulle hända om M-Kd bildade regering med stöd av Sd och kom överens i frågor som migration och energi- och kriminalpolitik? Eller är det jag som är naiv? Det måste ju ändå vara bättre än dagens situation.

   Att kalla sig höger och inte ta ställning för Kristersson före Löfven som sitter i knät på Mp är för mig en total gåta.

   Radera
  2. "The way"? Jag är mestadels ledsen över alla bra avfarter som inte vart använda.

   Hur länge har polariseringen varit överst på för många aktörers önskelista?

   Radera
  3. Lite märkligt hur så många konservativa som låtsas att miljöpartiet är liberalernas största motståndare när de gång på gång har visat sig att det går alldeles utmärkt att styra tillsammans med miljöpartiet om det är vad som kärva för moderaterna att ta makten...

   Radera
 3. Ja, jag är också trött på alla fjanterier från ALLA riksdagspartierna, även om vissa har fler fjantar än andra.
  Jag påminde min 18-årige son om att han får rösta i nästa riksdagsval och han är lika vilsen som jag när det kommer till vem man ska rösta på.

  SvaraRadera
 4. Jag bryr mig bara om sakfrågor. Valkompasserna som finns innan valen via olika media är ju suveränt, jag svarar vad jag tycker om olika frågor, och röstar sen på det parti som mest stämmer överens med mina svar. Enkelt.

  Sen är det klart att en del partier har en del obehagliga personer, men som sagt, bara sakfrågor spelar roll.

  SvaraRadera
 5. Vilka sakfrågor är så viktiga att man vill rösta på ett högerliberalt parti istället för t.ex. M?

  SvaraRadera
 6. Situationen som vi har idag är 100% Reinfeldts "förtjänst". Röstade på M men det är ju alltid lätt att vara efterklok och jag borde dragit öronen åt mig redan när hans försvarsminister Odelberg nästan omedelbart sa upp sig och sen fick vi uttalande från herr R att försvarsmakten är ett särintresse!! Men framförallt ska han kommas ihåg som SD bästa valarbetare.

  SvaraRadera
 7. Inget parti har någonsin velat ha min röst men det betyder inte att jag röstar blankt. Vissa saker är värre än andra och för tillfället röstar jag *mot* Miljöpartiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Och då är jag en gammal miljöpartist. Röstade på de redan - 88. Visst, var ett annat parti då.

   Numera är jag aktivt emot miljöpartism.

   Radera
 8. Liberalerna är nog körda med sitt velande om vilken sida de ska välja, men miljöpartiet klarar sig nog kvar om det bara blir en bortglömd lägereld någonstans i en skogsdunge innan valet.
  Om inte, så kan journalisterna säker gräva fram någon bild från en regnskog eller intervjua Greta så några till luras att de är enda alternativet om vi inte alla ska dö en plågsam död de närmaste fyra åren. Blankröst känns som det bästa alternativet om man skummar de senaste årens hjälteinsatser i regeringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Björklund sa ju tydligt innan valet att han skulle gänga sig med sossarna så varför röstade man på dem?

   Radera
 9. Istället för att inte rösta alls kan man även rösta på medborgerlig samling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lägg av. MED är SD light. Partiledaren äger Nyheter Idag. Bara lägg ner.

   Radera
  2. Vill man ha en klen tröst är det att jag inte har sett några tecken på att de rent nazistiska organisationerna växer vilket iofs kan bero på för små kontaktytor.

   Även när det går utför är Sverige ett av världens minst rasistiska länder.

   Radera
  3. Baserat på Google Trends verkar du ha rätt, Magnus. AfS är i en balanserad om än nedåtgående trend sedan valet 2018.

   Även Socialblade rapporterar en total krasch för antalet visningar på partiledarens kanal de senaste månaderna. Något tröst ska man ju ändå få ha!

   Radera
 10. Sakfrågan irrelevant för egen del eftersom jag finns på annan plats i det politiska spektrat.
  Dock en synnerligen klarsynt observatiion från bloggarens sida när han konstaterar att cit:...-"...alla partiprogram utgår från att partiet ska ha egen majoritet och så är inte verkligheten."
  Det senare naturligtvis den förklaring att köra ner i halsen på dem som ylar i högan sky om löftesbrott hit och dit och ej har begripit det fundamentala i att i en sådan situation som mandatfördelningen i Riksdagen ser ut medför nödvändigheten av kompromisser ... hur otrevliga vissa sådana än må upplevas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Behöver jag påminna dig om att vi hade en valrörelse där vår statsminister konsekvent vägrade svara på frågor om hur han tänkt sig skaffa parlamentariskt stöd för sin politik? "Jag söker mandat för en socialdemokratisk regering" hette det, trots opinionssiffror under 30%.

   Så, för att låna din formulering: Det verkar det ju snarare vara våra så kallade folkvalda, och den självgoda hejarklack du är en del av, som bör få något nedkört i halsen?

   Radera
  3. Nitell: En fullständigt självklar hållning av S och dess partiledare att inte ackordera om priset på skinnet förrän björnen är skjuten.

   Radera
  4. Lite som hur de borgerliga partiledarna lovade dyrt och heligt att aldrig sätta sig i knät på de bruna Sverigedemokraterna och antingen bröt det löftet så fort de fick chansen alternativt ylade i högan sky om de borgerliga partier som vägrade göra samma sak. Att de dessutom ljög en 90+ förintelseöverlevande rakt upp i ansiktet gör ju inte saken bättre...

   Radera
  5. SDs politik ligger typ i linje med nuvarande styren i Danmark och Norge.
   Jag är inte SD men jag har svårt att se nämda länder som bruna...

   Radera
  6. Chief Karlsson: Tack för att du förklarar det för mig, det har jag absolut inte insett själv. Och därmed är det enligt dig helt grundlöst att kritisera politikerna för det?

   Radera
  7. Nitell: Politik och politiker kan naturligtvis kritiseras men att kritisera en politiker eller ett parti för målsättningen att gå till val för att bilda regering är enligt min mening ett märkligt sätt att uppfatta vad ett val har för ändamål.

   Radera
  8. Grundades socialdemokraterna av nynazister och gick socialdemokraternas ordförande med i partiet medan det var ett öppet nynazistiskt parti, Zafir?

   Radera
  9. Tänkte bara informera dig om att jag tar bort dig från vitlistan nu, Zafir. Det finns andra sajter där du kan få ryggdunk och uppskattning.

   Radera
 11. Jag ska klippa itu mitt röstkort och skicka varsin halva till de förtroendevalda som stulit mitt förtroende.

  SvaraRadera
 12. Det har inte funnits några Adam Smith eller Ayn Rand liberaler att rösta på på länge.
  I USA har man hittat på begreppet libertarian i stället eftersom liberal blivit ett skällsord där för att antyda att någon är krypto-kommunist.
  Jag vill krympa staten, jag har ingen att rösta på.

  SvaraRadera
 13. Är enda gången du kan tänka dig att rösta på något parti om det partiet är högerliberalt och med till visshet gränsande sannolikhet kommer att få egen majoritet och inte samarbeta med något annat parti som riskerar att göra ditt parti mindre högerliberalt?

  SvaraRadera
 14. Valet står mellan att rösta för en borgerlig regering där SD får ett inflytande liknande det V historiskt har haft i S regeringar eller en S regenerering där MP får ett avgörande inflytande över viktigt område.

  De flesta vuxna människor har av livet lärt sig att man i regel får välja mellan alternativ där inget val är attraktivt men att man då får välja det minst dåliga.

  SvaraRadera
 15. "Nej, i en demokrati är man inte alls skyldig att rösta, det är bara i en del diktaturer man tvingar någon att lägga en röst. "

  EU-landet Belgien är tydligen en del diktatur (en deldiktatur?).

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Belgien så räcker det om man dyker upp i vallokalen på valdagen, att avlägga sin röst behöver man inte. I andra demokratier så är det dock ett krav, ex. Australien och Luxemburg. Dock så tror jag inte att det läggs några resurser på att straffa de som inte röstar.

   Radera
 16. Vad är en högerliberal egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ekonomiskt liberal, socialt liberal. Vänsterliberal är ekonomiskt oliberal, socialt liberal.

   Radera
  2. Vad är socialt Liberal?

   Radera
  3. Liberal i sociala frågor. Tex abort, sexualitet, droger.

   Radera
 17. Blankett = ogiltig röst, så om man inte är vänster och röstar blankt istället för höger så gynnar man vänstern indirekt via mandatfördelningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blankröst ska det vara förstås.

   Radera
 18. Största problemet just nu är kanske inte bristen på Höger eller Liberal ! hahaha. Snarare är det väl ett Vänster-konservativt alternativ som saknas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En klassisk betongsåsse alltså?

   Radera
  2. Rickard Ohlin: You took the words right out of my mouth (för att citera Meatloaf).

   Radera
  3. Låter som SD, de vill ha en stor stat som bestämmer mycket och samtidigt vill hålla på det som var.

   Radera
  4. Chiefen, ibland tänker vi lika trots att vi är olika :)

   Radera
  5. Rickard Ohlin: Javisst ... ibland har du dina ljusa punkter ...

   Radera
 19. Största problemet just nu är kanske inte bristen på Höger eller Liberal ! hahaha. Snarare är det väl ett Vänster-konservativt alternativ som saknas?

  SvaraRadera
 20. Med risk för att blotta min okunskap i politisk historia; Har det någonsin funnits ett genuint liberalt parti i Sverige?
  Och med risk att blotta min okunskap om det poltiska systemet; har för mig att en blankröst betraktas som en ogiltig röst. Alltså likställt med att rösta på nsadp eller skriva könsord på lappen och generellt trams. Stämmer det?

  Tacksam om någon kan reda ut dessa frågor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Inget svenskt parti har nånsin varit särskilt socialt liberala. LGBT och invandring ja, men i övrigt är samtliga partier kristet konservativa och har alltod varit (prostitution, alkohol, droger, vapen, hasardspel, m.m. det mest konservativa landet i Europa).

   Radera
 21. ”och hade varit för abortförbud och sex före äktenskapet, och morgonbön i skolan”

  Du är direkt oseriöst och vilseledande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog bara ett syftnings fel, tror nog inte att bloggaren verkligen tror att kd skulle vara sex före äktenskap. Även om de mig veterligen aldrig velat förbjuda det. På kristen samling tiden så var morgonbön med i partiprogram men lite får man ju offra för plats i riksdagen

   Radera
  2. Exakt, jag tror han får sin bild av KD från Vänsterpartiets presstalesman.

   Radera
 22. Enmansvalkretsar skulle kanske lösa detta

  SvaraRadera
 23. Jag tror sossarna är så maktgalet pragmatiska att de skulle kunna försöka göra upp med sd. Gråsossarna inom båda partierna skulle acceptera det rakt av.

  SvaraRadera
 24. Håller inte med. Centern har fått igenom mycket av sin politik genom januariavtalet. Kanske ännu mer än när de var med i alliansen. Sossarna har gjort en kraftig högergir med låga kapitalskatter, införande av marknadshyror (på nybyggda lgh) m.m. En politik som gynnar rika kapitalägare. Förlorare är alla vanliga arbetare som inte kan bilda fåmansbolag utan är tvungna att betala Europas högsta inkomstskatter.

  Nästan alla partier idag är ekonomiskt liberala och slåss om den stora massan väljare. Både högern och vänstern har gått mot mitten för där vinns rösterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beskattning av produktion är alltså liberalt nuförtiden. Jag känner mig så gammal och vilsen....

   Radera
 25. Så för din del återstår bara att starta ett eget parti.

  SvaraRadera
 26. Det är högerliberala som blir i majoritet i en eventuell moderatledd regering.
  SD är i klar minoritet, de kommer förmodligen inte ens sitta i regeringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "segra eller dö" känns inte som en bra utgångspunkt för kompromisser..

   Radera
 27. "Nej, i en demokrati är man inte alls skyldig att rösta, det är bara i en del diktaturer man tvingar någon att lägga en röst."

  Absolut. Jag har röstat de flesta gångerna, men även avstått någon gång. Det är ett dilemma jag står inför varje gång. Som det ser ut idag så vill jag avstå. Jag ser det hela som ett politiskt spektakel - som ett skådespel. Problemet är ju att det är ett verkligt skådespel - inte ett fiktivt. Politiska beslut spelar roll. Därför gör jag mitt yttersta för att trots allt rösta. Men jag får varje gång på valdagen överväga OM jag verkligen ska rösta eller ej ...

  SvaraRadera
 28. Corny, du svarade aldrig på vad "vitt" i "brunt utspätt med vitt" innebar för ideologisk inriktning.

  SvaraRadera
 29. Det är än mer en bortkastad röst att rösta på ett riksdagsparti eftersom att samtliga är marinerade i socialdemokratin och därmed förespråkar de bara mer av samma skit.

  SvaraRadera
 30. Jag kan nog tycka att det viktigaste är vilken politik som genomförs och inte vilka partier som samarbetar med varandra. I vissa kommuner har ju SD och V röstat igenom politik som de båda tyckt varit bra. Demokrati i praktiken. Det som S håller på med i sociala medier är bara rent trams, t.ex. att man försöker "skrämma" moderata väljare att en röst på M är en röst på SD. Totalt ointressant om du frågar mig. Betyder det att mer moderat politik kan genomföras, varsågod. Samtliga partier är ändå så pass rumsrena att man inte behöver vara rädd för vare sig revolutioner eller kristallnätter.

  SvaraRadera
 31. Håller med dig, men då röstar man på det minst skadliga alternativet.

  SvaraRadera