Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-02-17 12:23

Dags för strumprotation igen

Jag har suttit i möten hela förmiddagen, vilket påverkat volym och kvalitet på bloggproduktionen, så det får blir ett inlägg om att jag roterat ut alla mina strumpor, och ersatt med tjugo nya identiska svarta strumpor.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Stayhard och Timarco.

Nya strumpor från svenska Resteröds.

Ett av mina så kallade livshack är att bara ha en sorts och märke på vardagsstrumpor. Dessa köps in samtidigt vid ett tillfälle, och sedan används de tills de blivit så pass slita att man fått återvinna dem för energiproduktion. Därefter, efter 2-3 år, så återvinner man samtliga till fjärrvärme, och köper en ny uppsättning.

Därmed behöver man inte sortera strumpor och sparar med det rejält med tid när man tvättar och ska lägga in tvätten i garderober, byråer eller klädkammare igen. Bedömd sparad tid är flera timmar i månaden. Mentalt om inte annat.

Jag kör bara svarta strumpor (är trots allt författare), och den här gången föll valet på bambustrumpor, som ska vara bättre för såväl miljön som ha bättre egenskaper än bomullstrumpor. Valet föll på svarta strumpor från Resteröds, ursprungligen från Ljungskile (i närområdet utspelar sig för övrigt delar av Stjärnklarteserien, och min farfar hade sommarstuga där när jag var en telning, ok Ammenäs, men nära nog). De svarta strumporna är just nu slut på Stayhard, men finns i marinblå och ljusgrått. Själv köpte jag strumporna hos Timarco för 299:- SEK för ett fempack.

Hur ofta man behöver byta ut hela lagret beror förstås på hur många strumpor man köper och hur ofta man tvättar. Själv skaffade jag tjugo par och behöver därmed i praktiken bara tvätta dem en gång per nästan tre veckor. Dock tvättar jag oftare, men för att säkerställa att det inte bara blir samma strumpor som tvättas har jag dem i två olika fack - det ena med de som tvättades senast, så man ser till att rotera strumporna korrekt och få jämn förslitning.

Sedan har jag förstås även träningsstrumpor och varma överdrags-, tekniska- eller yllestrumpor för särskilda behov, men det fåtalet är inte ett problem att sortera när de tvättas. Yllestrumpor för utomhusbruk så här års kan man ju dessutom ha ett tiotal gånger utan problem, så länge man har andra strumpor under, specifikt ovanstående svarta.

Ska försöka återkomma med något mer seriöst inlägg, men nu måste jag ut och skotta snö.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

66 kommentarer:

 1. Strumpor är viktiga saker. Själv kör bara vita kortstrumpor ifrån lager 157, dessa slängs och fylls på efter hand. Räcker med runt 10 par kompletterat med nåt par finstrumpor

  SvaraRadera
 2. Kör uteslutande strumpor från DarnTough som jag köpt på mig över åren när man har varit i USA. Riktigt sköna och livstidsgaranti från tillverkaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plus ett på den. Bästa strumporna jag haft. Slitit ut ett par sedan 2015 och fick ett nytt.

   Radera
 3. Konstigt att de vita blir smutsiga mycket fortare än de svarta....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Byter man strumpor minst en gång om dagen samt kan tvätta vittvätt så är det faktiskt inga problem.

   Radera
  2. Vetifan, det kan ju kvarstanna en viss gråhet i sockans undersida även om man kör 60 graders tvätt.

   Radera
  3. Sant, gör kanske inte så mycket där dock. Lite vanish och 60 grader brukar blir ok. 10kr/par är nästan för billigt dock för allt ska ha gott rätt till i alla led

   Radera
  4. Åh, jag är säker på att barnen som tillverkar de där sockorna har flera lunchraster i månaden och gratis transport till soptippen vid oturliga dödsfall.

   Radera
  5. Damage done, second hand förstås ;). Jag vet jag är inte dåliga människa, men jag äter frigående östersjöfiskar iaf.

   Radera
  6. *inte dåliga = en dålig

   Radera
  7. Man har självklart inte vita strumpor om man har det minsta känsla för stil eller möjligen om du har en extrem känsla för stil och därmed känner till de fåtal tillfällen då vita strumpor är ok.

   Radera
 4. Bambu är riktigt trevligt och jag kommer aldrig gå tillbaka till bomull efter att ha bytt ut mina underkläder mot bambuvarianter. Köper Frank dandy som ofta har 50% rabatt och liknande, å än så länge håller deras sockar, boxers och tshirtar bra tycker jag. Något billigare än Resteröds/Stayhard med den rabatten (Som allt som oftast är året runt i olika former) och gissar på att kvalliten bör vara same same och är svenskt märke det med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är på mitt 3e år med strumpor från FD. I år har jag upptäckt att flera strumpor har fått håll eller kraftig fiberslitage efter bara en månad. Samt upplever att något har ändrats i texturen.

   Radera
  2. Dags att rotera bort och köpa nya helt enkelt, Patrik.

   Radera
  3. FD dök inte upp när jag googlade efter bambustrumpor.

   Radera
  4. Bambustrumpor känns bekväma och bra, men höll väldigt dåligt för mig. 34 par höll ett drygt halvår.

   Radera
  5. Frank Dandys boxerkalsonger är inget vidare, man får festliga hål i grenen så fort man kör squats eller för den delen övar lite höga sparkar. Detta är iofs en åkomma de delar med andra tillverkare (har stor anekdotisk erfarenhet här), det verkar vara nån naturlag att man ska ha äckliga briefs bara för att man är kampsportare. Eller så kör man kommando, rekommenderar inte en iskall thailändsk stål-susp som legat i baklucketemperatur i några timmar i så fall.

   Radera
  6. Frank Dandy. Men sönder efter en månad? Det håller inte. Jag har alla i 2 färger och ca 15 par. Så rotation blir det.

   Radera
  7. Stringfellow. Efter blivit bombarderad av reklam gällande CDLP och Best Secret i Fill or Kill och Börspodden slutade jag lyssna på deras poddar. Naturligtvis besökte jag aldrig reklamsiterna heller. Vem tjatade hål i huvudet på dig?

   Radera
  8. Kört med NewBody comfort socks. Borttagna ur sortimentet i senaste katalogen jag bläddrade i. 5 par 150kr och brukar köra 15 st och sedan rotation efter ca 2 år.
   Sista inköpen har de tappat spänsten i resåren efter att alltid hållit mkt hög kvalitet.
   Tvingad byta till nästa rotering om dryga året - bra med era tips om vad som funkar.

   Radera
  9. Är inne på min andra laddning bambustrumpor. Ledsnade på vanliga strumpor som nöts ut för snabbt för ett år sedan. Gjorde en marknadsundersökning och gick all in på bambustrumpor. Naturligtvis svarta. Ska testa kalsonger i bambu nästa gång.

   Kör endast med svarta T-shirt med stretch av bättre märke så de inte tappar formen efter tvätt och håller otroligt bra. Den enda skillnad man kan se på T-shirt mellan gamla och nya är en svag nyansskillnad.

   Jeans, också stretch, fast av billigare märke. Verkar som att jeans är ungefär samma kvalitet vad gäller nötningstålighet.

   Ja, det är i princip hela min garderob för vardagskläder (även för fest, endast vid begravning tar på mig en kavaj).

   Radera
  10. Jag köpte några usla korta strumpor i bambu på Arlanda på den gamla goda tiden. De höll sådär bra. Onekligen sköna men slets snabbt ut i häl och stortå.

   Alltså Svinto, svarta strumpor...ok iof om du har svarta jeans.

   Nulli secundus

   Radera
  11. Vad menar du? Strumporna matchar ju T-shirt, således kan jag ha vilken färg som helst på jeans. Elementärt min käre Watson.

   Radera
 5. Hmm. Jag tycker du låter "Wild and Crazy". Byta märke bara sådär?

  Jag har kört samma märke på strumpor i 15 år. Kalsonger bortåt 20. Skjortor och byxor i 25.

  Bara vad gäller bilar kan jag gå lite utanför mallen. Roterar tyska bilmärken sen 25 år. Nu senast blev det en C-klass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkestrogenhet är helt OK men de flesta av oss tycker att du ska tvätta dem oftare än 25 år.

   Radera
 6. Okej för reklam men visst är det nåt vagt sexuellt över en butik som heter "Stay hard"? Lika besviken varje gång man ser det och inser att nä, det är en helt vanlig konfektionsmånglare.

  Personligen kör jag så klart no name tubsockor från 80-talet med kass resårs och 5 cm extra strumpmaterial som hänger från tån. Det får mig att känna mig ung när jag drar igång mitt Nintendo 8-bitars och tar en klunk O'boy till limpmackan med hushållsost.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har alltid trott att stayhard var nån viagraförsäljare.... ;)

   Radera
  2. Projicering, Sebastian?

   Radera
  3. Sirapslimpa och gräddsost ska det väl vara. Tubisarna är extra bra att stoppa in jeansen i. Med en Leatherman i bältet så är man kung hos damerna med eller utan stay hard i blodet.

   Radera
  4. Cornu: Nej. Haft mejl utan spamfilter för länge så känner till alla försäljningstricks :D

   Radera
  5. Rent tekniskt heter det "Pågenlimpan" om man bor i Skåne (antagligen nån slags klon på Skogaholmslimpan), men även den 100% näringsbefriade "Jättefranska" var en stor hit på den tiden man gick i tubsockor och snowjoggers.

   Gräddost fick man be morsan snällt om hon skulle köpa.

   Radera
  6. Tyvärr inte inföding här. I Sveriges trädgård hette det minsann Sirapslimpa (kanske benämt av mina förfäder med förakt då de hade ett bageri). Åsens gräddost hade vi iallafall redan på 70-80-talet vill jag minnas.

   Radera
  7. Rent tekniskt gör sig vita tubsockor lika bra i amerikansk vuxenfilm från 80-talet. Typ självraggande.

   Radera
 7. Svarta strumpor bär man vanligen på begravningar och bättre kalas.

  Nulli secundus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, svarta strumpor i foppatofflorna är så klart ett stil-måste på begravning. Lagom långa så att man visar tre fingrar hud mellan de där 3/4-piratbyxorna man köpt på Ullared och sockan.

   Radera
  2. Herregud...

   Nulli secundus

   Radera
 8. Finns inga som helst skäl att bära svarta plagg till annat än begravning, smoking och frack.

  Marinblått och mörkgrått funkar längre och bättre i samtliga fall.

  Ej testat bambu, men ull är väl annars helt omöjligt att överträffa.

  Kolla in Pantherellas av 90 % Merino, bomullstrumpor är en plåga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berätta det för alla på 1800-talet.

   I övrigt så går jag ju omkring i smoking hemma, så ...

   Radera
  2. Söderslätt: Heinrich Himmler låter via paranormalt ombud meddela att du har fel, svart passar till både vardag och fest.

   Radera
  3. Just så Söderslätt. Allt annat är vansinnigt.

   Nulli secundus

   Radera
  4. Kalla det förlegat, men det underlättar - svart blir ju snabbt sunkigt när det tvättats ett par gånger.

   Vet inte om det är ett sammanträffande, men man har ju hört att 90-talets svarta kläder ska ha varit modeskaparnas verk då de flesta av dem var i någon form av personlig sorg efter HIV.
   Innan dess var det väl ganska suspekt ifall någon skulle bära svart kostym hur som helst. Men så var ju inte allt bättre förr.

   Radera
 9. Fixa Spotin till din sida så du kan monetisera på reklamtexter som ovan.
  https://storage.googleapis.com/spotin/video/introduction/SPOTIN_OFFLINE_WIP_EDIT_2020_03_03.mp4

  SvaraRadera
 10. Jag använder inte strumpor mer än kanske någon gång per år. Jag stoppar istället fötterna direkt i vinterstövlarna, som är mjuka och sköna inuti (finska "Kuoma"). T o m på sommaren använder jag stövlar ute i trädgården, pga att de ger bättre grepp och stadga i min stora trädgård som är en södersluttning.

  Plus att de minskar risken för ormbett och fästingar, trots att jag inte lider av någon sådan fobi (stora spindlar, däremot...). Någon gång har jag använt joggingskor under det gångna året, tror jag, och då givetvis med svarta strumpor, som jag har köpt i 5-pack på ICA Maxi.

  Efter något år eller två slits stövlarna ut så det går hål på sulorna och därefter är det dags att beställa ett nytt, likadant par stövlar på nätet. De är tvättbara, så jag ska testa det så småningom, eftersom de stinker av tå-bira alltmer med tiden (pga att jag inte använder strumpor), men man kan lägga aktivt kol i ett Melitta-filter (avsett för kaffebryggning) och stänga med en klädnypa och stoppa i skorna. Eller de små Silica-gel-påsarna, med torkmedel som kommer med diverse varor i paket tar också upp fukt och lukt. Aktivt kol har jag säckvis hemma.

  Förutom stövlar året om har jag ar en till last som jag inte kan sluta med, det är överkast av polyestertaft (på rea från Rusta). Jag använder dem som underlakan och överkast på sängar. Jag kan knappt sova på vanliga bomullslakan längre, jag blev fast direkt! Det började för några decennier sedan när jag sov i tält och fick för mig att vända sovsäcken ut-och-in och fick en behaglig "aha"-upplevelse och en bättre sömn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu när jag tänker efter så var det min finska mamma som började använda vinterstövlar inomhus året om, iklädd en begagnad, röd skidoverall, när hon stod vid spisen och lagade mat. Jag tror att hon gillade enkelheten att behöva bara ett klädesplagg att glida in i. Fast inte på somrarna, förstås, eftersom det var för varmt. Då gick hon istället naken både ute och inne, trots att det syntes till vägen ibland. Syrran försökte få henne att gå in i huset, men hon hade bestämt sig för att rycka bort lite ogräs från rabatterna närmast vägen.

   Radera
  2. Herregud...

   Nulli secundus

   Radera
  3. Haha, du är värst, du vinner :-)

   Radera
 11. Jag kör sedan många år nästan samma system som bloggaren men dock i två färger. Svart eller grått av samma sorts strumpor. Dessa är enkla att särskilja och gör det lite lättare att matcha med övrig utstyrsel. Jag köper alltid alla mina strumpor direkt från Bola som stickar strumpor i Grönahög (sydöst om Ulricehamn). Damerna som sköter maskinerna där är riktigt trevliga.

  SvaraRadera
 12. Köper alltid Resterödskalsonger, så får nog ta strumporna vid nästa tillfälle.

  SvaraRadera
 13. Adidas är det jag använder. Fullt nöjd. Kan bli samma märke igen. Får se.

  SvaraRadera
 14. Jag gillar Cornus modereportge. Vad hette nu den där skaljackan du köpte? Var den nåt bra?

  Nulli secundus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Graphene X. Alldeles utmärkt. Hade den i -27 grader när jag var i fjällen nu senast. Lenas har varit med upp på Matterhorn och en massa annat. Även segling i somras. Fungerar från +30 på Rivieran till -30 i fjällen således, utmärkt skaljacka helt enkelt. Antar att det är denna https://www.graphene-x.com/products/alpha-series-jacket

   Radera
  2. Tack. Det låter onekligen bra. Föll själv precis för ngt erbudande och köpte en skaljacka från Regatta. Vi får se om den håller. En bra skaljacka är lika nödvändig som en bra tweedkavaj.

   Nulli secundus

   Radera
 15. På alla de tre etiketterna - konsumism, modeblogg, reklam.
  Mitt glas är alltid halvfullt, och väljer då naivt att tro att resor är möjliga till hösten.
  Tips följer!
  Lämpligt nog reas typ alla kabinväskor (och andra väskor) ut sedan i November förra året. 40% rea på Samsonites lättaste serie är verkligen ovanligt. Någon är visst mer negativ än jag.

  SvaraRadera
 16. Amatör.
  10.000 par strumpor är 47 flyttlådor, kan meddelas. Det räcker troligen resten av mitt liv, utan att behöva bekymra mig om tvättning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra avkastning på 30 år?

   Radera
  2. Ah, du klickade fel när du beställde på nätet...

   Radera
  3. Jag förmodar att du är en väldigt ung person, och att du förhoppningsvis har många år kvar att leva.

   Radera
  4. Nej, medelålders. Hur många dagar använder du ett par strumpor på raken Observer?

   Radera
  5. Lite olika beroende på märke jag använder, och vilken fysisk aktivitet jag "utsätter" strumporna för. Mina adidas tycker jag generellt håller sig fräscha i åtminstone 3-4 dagar. Jag byter ut dem efter att ha tvättat dem ett antal gånger (hur ofta har jag inte räknat på).

   Radera
 17. Gör Pinewood bra kläder?

  Nulli secundus

  SvaraRadera
 18. Bola tåstrumpor i merinoull. :)

  SvaraRadera
 19. Strumpor är svårt.
  Jag har länge letat efter just bambustrumpor av bra kvalitet. För några år sen handlade jag en laddning på ett visst stort lågprisvaruhus i Halland som var billiga och höll i flera år (!). Köpte nya (vad jag trodde var likadana) men de blev sönderslitna efter bara ett par månader.

  Min kravlista:
  - hyfsat hållbara
  - bekväma
  - lagom varma
  - får inte gå för högt upp på vaderna (vilket de flesta gör)
  - får inte ha för hård resår

  Ska prova ett par Resteröds för att se om de uppfyller kraven...

  SvaraRadera
 20. Ha, ha, vi har exakt samma life hack här! En stor fördel är jag numera aldrig ägnar tid åt att para ihop strumpor. Och går det hål på en strumpa kastar jag den bara.

  Utmaningen är att vid rotation finna en produkt som håller länge och inte omedelbart släpper allt utom ett nät av tunna varptrådar. Nuvarande batch köptes på Boss Outlet I Tyskland för några år sen, men börjar nu bli dags att byta ut. Tips på bra replacement?

  En kompis installerar alltid två diskmaskiner. Han skippar då momentet att ställa upp ren disk i skåpen.

  Fler life hacks?

  SvaraRadera
 21. Jag kollade igenom mitt lager av strumpor, och upptäckte att jag faktiskt har två 5-pack Resteröds ...

  SvaraRadera