Aktuellt

Söndagsenkät: Hur är ditt kapital fördelat?

Dags för en söndagsenkät, där vi tittar på hur ditt kapital är fördelat i bostad, aktier, ränta och alternativa investeringar. Svara nedan. ...

2021-02-18 10:16

Bokförsäljningen upp kraftigt under pandemin +9% i pengar, + 22% i antal - trots fallande BNP med -2.6

Bokbranschen har som helhet varit en vinnare på pandemin enligt 2020 års bokförsäljningsrapport från Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen. Samtidigt finns det både vinnare och förlorare, där särskilt bokhandlare i centrala lägen och vissa köpcentrum hör till förlorarna och ljudbokstjänsterna till vinnarna.

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar till Bokus.
Redovisningsavdelning Marviken av Lars Wilderäng
Statistiken från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen beräknas omfatta cirka 80% av all bokförsäljning i Sverige.

I pengar mätt ökade försäljningen med 384 MSEK eller 8.7%, vilket visar på att detta är en rätt liten bransch i Sverige, som alltså bara omsatte cirka 4 400 MSEK år 2019 och ca 4 800 MSEK under 2020.

Internetbokhandeln inklusive bokklubbar ökade med 19% eller 390 MSEK och de strömmande boktjänsterna ökade med 25.2% eller 231 MSEK.  Särskilt ökade digitala ljudböcker, som steg med 32.2%. Även tryckta böcker ökade med 4.1%.

Det är främst skönlitteratur som ökade och steg med 22.7% medan försäljningen av barn- och ungdomslitteratur låg stilla på +0.3%

Kort sagt minskade övrig bokhandel, dvs de fysiska butikerna. Internethandeln står idag för 51% av omsättningen och de strömmande tjänsterna för 24%, medan bokhandeln har 20% av försäljningen i pengar. I volym står de digitala tjänsterna för 57%, Internetbokhandeln för 25%, dagligvaruhandeln för 5% och bokhandlarna är nu nere på 13% av volymen.

Jag har pratat med många bokhandlare under året, och beskeden har varit att det framför allt har varit handlare i centrala lägen och vissa ofta större köpcentrum som drabbats. Butiker utanför centrala placeringar har snarare ofta varit vinnare när läsarna jobbat hemma och istället handlat lokalt. Delvis har bokhandlare i de drabbade lägena kunna kompensera med stigande övrigt försäljning. Bland annat har sällskapsspel fått ett rejält uppsving under pandemin, men det har förstås ändå varit tufft under året.

Bokförsäljningen var relativt oförändrad i dagligvaruhandeln, dit folk trots allt fortsatt att gå för att handla mat under pandemin. 

Frågan är hur det hela hade sett ut utan pandemin, då det i mycket bara har varit fortsatt utveckling av pågående trender, möjligen undantaget vinnare och förlorare bland de fysiska butikerna.

Mitt förlag Norstedts förlagschef säger i rapporten:
"Vi måste vara medvetna om att vi inte har ett parallellt universum att jämföra med, så att vi hade kunnat veta hur utvecklingen hade sett ut om pandemin aldrig brutit ut."

Nu blir frågan i vilken omfattning pandemins slut tidigast i höst innebär någon form av återgång. Ett och ett halvt år av förändrade levnadsmönster kan innebära permanent förändrat beteende, men som helhet verkar bokbranschen ha varit en vinnare. Man ska komma ihåg att svensk BNP föll 2020, men ändå lyckades alltså bokbranschen växa.

Förhoppningsvis kommer bokläsandet i dess olika former förbli stärkt av detta även när ekonomin vänder upp på allvar.


På ett personligt plan så var Redovisningsavdelning Marviken den av mina romaner som sålt mest under fullprisperioden av mina titlar  upp 13.2% från tidigare rekordet Höstregn. Försäljningsperioden var dock något längre. I övrigt ligger min fördelning av fysisk bok - digital bok i samma stigande trend som branschen i helhet. Jag sålde dock 75% elektroniskt under 2020, mot branschens 57%.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. Svärfar fick 3 av dina böcker i julklapp, varsågod

  SvaraRadera
 2. Bokläsning och poddlyssning verkar vara tillväxtområden i hela världen.

  Har ditt förlag någon generell bokpodd med författarintervjuer?

  SvaraRadera
 3. Slutade helt handla böcker i fysisk butik långt innan den här pandemin. Befattar mig inte med ljudböcker dock, lyssnar i större utsträckning på podcasts och sånt som har en typisk längd på 30-60 minuter så hinner man igenom hela i ett pass, annars tappar man tråden och grejer.

  Har nog läst lite mindre under pandemin, beror 100% på ändrade personliga vanor dock.

  Riktigt spänd på Henrik Bromanders nya bok "Skymningstid" som kommer ut i Mars, hans tidigare böcker är 100% utmärkta.

  https://www.weylerforlag.se/bocker/skymningstid/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har fått recensionsex av Skymningstid, står här i hyllan.

   Om mitt minne inte sviker mig så har jag hälsat och pratat med en snubbe som drog sitt tredje ben efter sig på släpkärra en gång när jag varit i en bokhandel och signerat. Vet dock inte om snubben köpte någon bok.

   Radera
  2. Vad gör den i hyllan, läs och recensera för bövelelelen.

   Mina källor inom Mossad gör gällande att den där killen gick över gatan in på Bauhaus och köpte verktyg. Där slutar spåren.

   Annars finns fortfarande Stenvalls i Malmö (stenvalls.com), kan hända man stått bland några andra tvivelaktiga autister i urtvättade fleecetröjor därinne och med fuktiga läppar fingrat på svindyra färglexikon över ryskt artilleri och såna saker. Men det var ett tag sen nu. Verkligen en märklig bokhandel.

   Radera
  3. Meningslöst recensera innan boken finns att köpa.

   Radera
  4. Ja, det har du förstås rätt i.

   Radera
 4. Blir med tiden allt mer e-böcker för min del. Köpte en Kindle e-boksläsare förra året för de böcker jag läser på engelska.

  Närmast blir det dock köp av svensk pocket, Redovisningsavdelning Marviken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bokon kan skicka även svenska böcker till kindle. Har köpt nästan alla bloggarns böcker där :)

   Radera
  2. https://support.bokon.se/hc/sv/articles/201819786-S%C3%A5-aktiverar-du-funktionen-Skicka-till-Kindle-

   Radera
 5. Ja, har provat det en gång. Tyckte inte att konverteringen blev helt bra. Kommer inte ihåg exakt vad som blev konstigt men bl.a. försvann en del mellanslag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle vara svar till Sebastian ovan...

   Radera