Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-02-10 07:16

Blandad onsdagsmorgon i Asien efter negativ tisdag - GameStop fortsätter nedåt

Efter negativa börser i Stockholm och USA under tisdagen är det blandat  i Asien under onsdagssmorgonen. Gamestop fortsätter nedåt och hos SvD yppar en aktiespekulant och sparare att det kanske borde införas någon form av certifiering för småsparare att få handla med stora summor i enskilda aktier.
Dagschart GameStop
Guldpriset faller tillbaka något och ligger nu 493:- SEK per gram medan silvret är relativt stabilt på 7:31. Överlag är det ingen större dramatik i ädelmetallerna just nu.

På valutamarknaderna rasar dollarn rätt hårt under morgonen och kostar nu 8:32 USDSEK. Den försvagas även mot det brittiska pundet och euron, men kronan ter sig som en av de starkaste valutorna jag bevakar denna morgon. Det är förstås bara en ögonblicksbild och säger inte så mycket om helheten.

Börserna föll måttligt till oförändrat igår med OMXSPI på -0.44% och S&P-500 på -0.11% och Nasdaq 100 på -0.06%.

I Asien under morgonen är det mestadels uppåt. ASX 200 +0.52%, Hang Seng +1.71%, Nikkei 225 -0.05% och Straits Times -0.21%.

GameStop föll med -16.15% och ligger nu på bloggens första målkurs vid 50 USD. Nästa nedgångsfas tar ner aktien till runt 20 USD.

I SvD talar en sparare och GME-spekulant ut och säger att vederbörande gick emot sina egna princper. Vilket förstås är vad alla säger, men likväl köper man. Medan det uttrycks att alla ska ta ansvar för sina egna investeringar, men samtidigt föreslås det av spararen att småsparare borde behöva något slags certifikat vid större belopp för att säkerställa att man förstår risken.
"[Spararen] anser att varje individ måste ta sitt eget ansvar för sina placeringar. Men när småsparare tycks använda börsen som något av ett kasino, där privatpersoner inte verkar vara medvetna om riskerna, borde handeln med värdepapper kanske regleras."
Det efterfrågades också lite mer nyansering i aktieforumen. 

Men det var väl gött att "markera mot de stora aktörerna". Att ha det lite göttigt ska ju kosta. Och om det kostar småspararma pengar, så är det samtidigt någon som vinner på nollsummespelet. Kanske "de stora aktörerna"?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

5 kommentarer:

 1. Blir intressant när pengarna från Biden stimulanspaket når marknaden och hur det påverkar inflation, räntor och råvaror.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Vi kan ju ponera att det kunde blivit helikopterpengar här i Sverige. Den stora massan hade nog inte stoppat i första hål utan kanske investerat för första gången på börsen. Som det hände i usa. (Och kommer hända igen när nästa check kommer)

   Radera
  2. Vad tror bloggaren om detta?

   Radera
 2. Visst är det intressant att SEK går så starkt trots alla spådomar för nått/några år sedan att man skulle hålla sig borta från en sådan skvalpvaluta. Tydligen uppför sig inte verkligheten enligt teorierna. Och när trump tillträde sa den breda skaran av analytikerna att ekonomin skulle rasa och man skulle hålla borta sig från börsen. Tvärtom sa samma analytiker hur bra det skulle gå när Biden tar över får se hur det går med de. Green tech bolag är ju ett hett tips med alla stimulanser i den sektorn men frågan är om verkligheten reagerar på det. Marknaden vet ju trots allt att detta är något som bara kommer pågå så länge staten har pengar och denna mandatperioden.

  Var beträffar certifikat för småsparare tycker jag det låter som överförmynderi. Är man myndig så är man och då får man ta konsekvenserna för sitt handlande annars blir folk curlade och tror att det alltid finns krockkuddar överallt. Mina sämsta investeringar på börsen är aktier som sett bra ut (högriska me) medans många av mina bästa klipp varit certifikat och små aktier.

  SvaraRadera
 3. Man måste redan nu svara på frågor i ett kunskapstest för att kunna köpa aktier via svenska banker.

  SvaraRadera