Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-02-25 14:58

Besöksnäringen i ett foto - Nordens största hotell Gothia Towers svart

Som en illustration för den pandemibaserade krisen hos besöksnäringen kan man ta Hotel Gothia Towers, som är Nordens största hotell och med sina 1 200 rum listat som ett av Europas fem största hotell. Igår kväll var hotellet nästan helt svart, med en mycket låg beläggning för ett företag som normalt omsätter över en miljard om året, inklusive den helt döda mäss- och kongressverksamheten.
Gothia Towers igår kväll. I förgrunden döljer plank delar av helvetet och krondiket Västlänken.
När Gothia Towers tredje torn East Tower byggdes var hotellet Europas största med 1 200 rum, samt fem restauranger och 60 olika möteslokaler. Idag är det fortfarande Nordens största hotell och enligt Göteborgs kommuns sajt goteborg.com ett av Europas fem största hotell. 

Läget och anläggningen är tämligen unik, med integrering med en stor mässhall och omfattande kongressanläggningar som kan ta tusentals personer sittande. Dessutom inne i en stad, istället för utanför, och med det utmärkta kommunikationer med såväl tåg som flyg.

Igår var hotellet nästan helt nedsläckt. Uppgifter till bloggen gör gällande att beläggningen var 10 - 15%, vilket säger något om hur mycket affärshotellen har drabbats. Samtidigt är kongress- och mässaktiviteten i princip nere på 0%. Delar av mässan ska ha gjorts till en padelhall.

Gothia Towers är det hotell i världen jag har flest nätter på, eftersom det brukar bli tre nätter på bokmässan varje år, och det fyrstjärniga hotellets femstjärniga hotell-i-hotell Upper House är helt klart i toppklass och än så länge det bästa femstjärniga hotell jag bott på i hela världen. Dock har restaurangen nog förlorat sin Michelinstjärna, men frukosten är fortfarande den bästa hotellfrukost jag ätit.

Således känner jag till hotellet hyfsat. Vi bor där även ibland privat vid övernattningar i Göteborg pga svårigheter med kollektivtrafik efter evenemang eller restaurangbesök, även om vi försöker rotera och testa andra hotell.

Vad är det då för ljus vi ser på bilden?
Delarna av hotellet.

Som man ser är de mesta belysningen från restaurang- eller spadelarna, vilket understryker hur låg beläggningen är.

Detta är också i linje med hur det ser ut i den annars gigantiska över hundra meter långa receptionen. Antagligen är detta en av de platser i Göteborg där det är lägst risk att bli smittad av Covid-19 med tanke på hur få människor det handlar om.
Hissen till Upper House
Restaurangen Twentyfour Seven, förvisso efter klockan 20.
En av receptionerna, som inte behövs längre.

Frågan är hur en sådan här anläggning kan överleva. Man hade 2019 en omsättning på 1 170 MSEK, dvs en bit över en miljard kronor, inklusive mässverksamheten, och hela 450 anställda.

Omsättningen kommer inte rasa 85 - 90%, då de statliga permitteringsstöden och andra stöd kommer bokföras som intäkter i verksamheten, så det blir svårt att säga ur hårt man egentligen drabbats. Men fotot på de tre svarta skraporna talar för sig självt.
Spårvagnsskylt.


Lite foton på utsikten från 27:e våningen i torn tre.

Kallebäck och E6
Det på grund av pandemin delvis rivna motet vid E6 och blåljusen från en polisbil 
Morgontrafik på E6 runt Kallebäck

Utsikt från konferensanläggningen Imagine mot det nya skyskrapklustret vid Gårda, där bland annat ESS Group ska ha ett koncepthotell i en av skraporna, inriktat på vuxendagis i stil med Steam Hotel. Eller så blir det tomma lokaler ...

Frågan är hur den övergivna konferens- och mötesverksamheten kommer återhämta sig efter pesten?

Framöver kommer siffrorna för besöksnäringarna börja rinna in hos upplysningstjänsterna, men just att permitteringsstöden ser ut som intäkter kommer göra att det inte går att säga hur illa det egentligen är.

Allt mer pekar på att det blir ytterligare en säsong utan konferenser, kongresser eller mässor.

Bokmässan blir i år en hybridevent med studiopublik i den omfattning restriktionerna tillåter, dvs man hoppas åtminstone få sälja lite hotellrum till den stockholmscentrerade förlags- och mediabranschen och inte spela in framträdanden i studio i Stockholm. Men vi får se om restriktionerna ens tillåter ett sådant upplägg när det väl är dags.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

51 kommentarer:

 1. Föredrar oftast botique-hotell framför dessa stora fallossymboler.

  Oavsett hur fint och bra det är känns det som man bor i en sminkad finlandsfärja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ju Dorsia och Pigalle i Göteborg, som bägge håller mycket hög klass. Det är väl Upper House, Dorsia och Pigalle som är Göteborgs tre bästa hotell.

   Radera
  2. Brukar bo på Poseidon eller Flora sedan vi avskaffade övernattningslägenheten efter de gick loss med automatvapen på lokalpuben nere på torget. Också trevliga.

   Radera
  3. Pigalle har en helt fantastisk takterrass. Nu har jag dock inte besökt den sedan rökförbudet infördes, men var där på cigarrfestival när det begav sig och det var nog den bästa venuen festivalen någonsin hade.

   Radera
  4. Bar och pool är väl nästan krav för att få kallas takterrass

   Radera
  5. Man borde väl kunna få bra rabatter nu?

   Radera
  6. Röka på taket? Checka in på härliga Novotel Warszawa beläget centralt bredvid det otroligt majestätiska kulturpalatset så får du röka i sängen på rummet.

   Radera
 2. Arlanda är direkt postapokalyptiskt. Undrar hur länge de kan motivera tre rullbanor? Eller ens två?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad menar du? Ska man riva banorna för att nyttjandet ärlågt under pandemin?

   Det känns något kortsiktigt.
   Inte ens under digerdöden tog historien slut.

   Radera
  2. Det är enormt mycket med en rullbana som kostar pengar förutom själva asfalten. Det går att spara betydande pengar genom att avregistrera en rullbana.

   Radera
  3. Vamenaruförresten? Skulle historien stanna om Arlanda behövde hanka sig fram med en rullbana?

   Radera
  4. Tveksamt om att de håller alla banor öppna just nu.

   Radera
  5. Nog ett ganska stort avbräck i planerna på att bygga en bana till i alla fall?

   Radera
 3. Var på spahotell i helgen med utomhuspooler på taket. Väldigt coronasafe, receptionisten hade två uppgifter avsprita dörrar etc och servera bubbel. Gick på 900kr med enklare middag, övernattning och spa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppskattar till 15-20% beläggning.

   Radera
  2. Detta med corona-säkert, är det en faktor som ni har behov av att ta ställning till? Jag tänker då på riskgrupp etc.

   Radera
  3. Ja det tycker jag. Man vill ju gärna inte agera smittspridare. Själv är jag inte i riskgrupp vad jag vet, barnen har antikroppar. Själv har jag dock inte. Tror jag haft Corona förra våren, kanske DN-tåget släppte av nån på hemresan som smittade mig. Idag konstaterade Tegnell att restaurang inte står för nån direkt smittspridning.

   Radera
  4. Ja smittspridare ska man inte vara. Men i övrigt anser jag att man som icke-riskgruppare ska göra det man kan för att restauranger & hotell har en liten (pytteliten) chans att klara sig.

   Det rimmar illa med 20.30-direktivet.

   Radera
  5. Håller med. Jag har själv valt ut lämpliga restauranger och hotell jag sponsrar. Hotellbesöken blir dock inte så ofta. Men restaurang och bar går jag väl på i snitt 4ggr/veckan varav barbesöken står för mindre än 1ggr/vecka numera. Många restauranger verkar nu börjat få slut på privata pengar, då återstår bara konken tyvärr

   Radera
  6. Vad betyder egentligen corona-säker? Ingenting eller någonting?
   Det är ju lätt att bara ta till. Än så länge har jag inte sätt någon som skyltar med motsatsen. Ex. Den här restaurangen är corona-osäker.

   Radera
  7. En personlig referensram som för mig innebär ingen trängsel. Ungar som springer runt. Hotell som uppfyller mer än vad restriktionerna kräver. I mitt fall så tog spa:et in 30 personer till fyra pooler. Vi var som mest 8 stycken totalt. 4 par i varsin pool. Rätt safe enligt mig. Fjällsemester i överfull by under sportlovet, not so safe.

   Radera
 4. Vi lägger undan pengar varje månad för att kunna åka med familjen på en eller två semesterresor per år. Det börjar nu bli en ansenlig (för vanliga löneslavar) summa som ligger och väntar på att spenderas. Blir intressant att se hur utbud och efterfrågan inom rese- och besöksnäringen kommer matcha varandra när pandemin är över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Privatresandet tror jag återgår till innan. Affärsresor återgår nog inte som innan. Själv hoppas jag sensommaren kan bjuda på resor.

   Radera
  2. Hur tror du utbud och priser kommer de ut då?

   Radera
  3. Även om man "får" resa utomlands, skulle jag avråda från det.
   Kan bli ett mycket dyrt äventyr så länge pandemin pågår i någon form.

   Radera
  4. Mitt resekonto håller på att svämma över. Dessutom blir det mycket pengar över då övriga nöjesutgifter gått ner kraftigt. Tankar inte heller bilen mer än en gång per månad då jag arbetar hemifrån. Suger ordentligt i restarmen.

   Man undrar hur reseutbudet och priserna kommer att se ut när allt har lättat. Borde finnas en massa hotell som måste fylla upp sina rum så snart som möjligt för att överleva och flygplan som står på marken och tickar pengar.

   Radera
  5. @slaentbjorn, gissar på att en del hotellkomplex kursat och startar upp igen lite senare. Så viss prisuppgång räknar jag med. Åker man off-season som sig bör ifall man klarar sig utan barnen, så kan man säkert hitta billiga resor. Prisa skolplikten.

   Radera
  6. Med två barn i grundskolan och en fru som är lärare är det högsäsongspriser som gäller för vår del.

   Radera
  7. Aj då. Hade det så innan. Sen träffade jag en som inte var lärare och som inte har körkort ;). Fungerar distansarbete för Danne så fungerar det säkert för mig.

   Radera
  8. Allt handlar väl som vanligt om utbud och efterfrågan. Det som styr priserna. Blir det lugnt och sansat kommer priserna vara rimliga, som vanligt. Är det ett uppdämt behov och alla vill iväg lär det kosta.
   Just nu ser väl det rätt dyrt ut nästa vinter, jul o nyår.

   Radera
 5. Kommer ta flera år innan vi kommer utanför Sveriges gränser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så illa är det nog inte. Nåt slags vaccinationsintyg räcker nog, så till sensommaren kanske.

   Radera
  2. Man såg ju redan i somras hur länderna i medelhavet öppnade upp och slogs om turisternas pengar. Spanien o Grekland m fl.
   Finns väl inget som talar mot samma nu.

   Radera
  3. Jo det är faktiskt rätt mycket snack om intyg på vaccination ifrån många EU-länder. Tyskland och Frankrike morrar dock. Vi får se, hoppas det leder till att fler väljer att vaccinera sig. Kan dock bli jobbigt i familjer där en är konspiratoriskt lagd.

   Radera
  4. @Nils, förklaras rätt bra här vad safe vs not safe innebär. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/minst-3500-uppsalabor-hem-fran-fjallen

   Radera
 6. Lite av hemmaplan det där. Kallebäck och en massa snubbar som bränner gummi. Skönt att bloggaren från västkusten fick med Västlänken (obligatoriskt att prata om Västlänken på västkusten).

  SvaraRadera
 7. Upper House är riktigt bra, men får nog dela plats med Hilton hotel i Baku enligt mig.

  SvaraRadera
 8. Kul att den lilla byn har ett stort hotell :)

  SvaraRadera
 9. Det jag tycker är så fascinerande är att många hotell till varje pris vägrar sänka priserna.

  Jag vet att det finns hotell som beklagar sig över att de är tomma. Sen när man ska boka ett rum så vill de ha pre-corona tider....

  Medans om man kollar hotell i medelhavsområdet så är det halva priset nästan rakt över.

  Försöka ta premiumpriser i en kris är nog mest naivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har för mig att någon svarade smart om det där i våras... jag själv störde mig enormt på ”support your local” som ville att man skulle köpa hämtmat utan att de erbjöd någon rabatt... eller grannen som erbjöd hemmagjorda matlådor för 90kr.. en dag var det linssoppa med hemmagjort bröd... eller riskkapitalbolaget som ena dagen erbjöd modifierat bonusupplägg, för att nästa dag föreslå frivillig lönesänkning och fejkpermittering, för att tredje dagen tveka på att betala ut bonus trots snudd på omänsklig leverans, å så femte dagen föreslå fryst lön, å så sjätte dagen erbjuda ett konkurrenskraftigt och motivernande bonusupplögg för 2021...

   Men men... 2020 var det roligaste jobbåret sedan kanske 2014, och om man bara kunde fått åka till månen så.. jaja.. ny chans imorgon..

   Radera
  2. Det är väl för att staten går in med permitteringsstödet. Ingen vill ju sänka priset då, för då får dom ju mindre stöd.

   Dessutom borde stödet vara offentlig handling om man verkligen vill kolla hur mycket omsättningen har minskat.

   Radera
 10. Appropå vaccinationspass. Det är ju bästa sättet att "straffa" antivaxxers. Ja. Du vill inte vaccinera dig. Då behöver du inte tillgång till evanemang eller resa utomlands heller :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det valet var ju svårt, eller hur?

   Radera
  2. Man kan också märka dem med en fin davidsstjärna på jackan.

   Radera
  3. Varför ska anti-vaxers ha samma förmåner som de som tar vaccinet? De borde ju inte ens få IVA för corona efter sommaren.

   Radera
 11. Ankedotiskt. Vän är markndschef för ett företag som säljer komponenter till industrilokalar.

  De har en rätt normal försäljning. MEN. Tidigare var de på i snitt två mässor per månad (Sverigebolaget). De har worldwide ställt in ALLT.

  Och nu börjar man ifrågasätta om man ens ska jobba så med mässor då man sålt så bra ändå. I sådana fall pratar man om att 2-3 personer kommer få byta tjänst då det är den bemanning som krävdes för att snurra runt alla mässor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför hyra en liten monter på dyr mässa framöver när man kan göra allt digitalt och bjuda in kunder?

   Mycket lättare och billigare samt större exponering.

   Radera
  2. Om mässor blir välbesökta och konkurrenter finns där så vill man nog vara där. Eller vara själv där om de nu inte dyker upp. Handlar nog mest om mässan drar många av rätt besökare

   Radera
 12. Kanske blir ett uppsving för konferenser i spår av ökat hemarbete och färre och mindre kontorslokaler? Någonstans måste ju personalen kunna träffas.

  SvaraRadera
 13. Det tända lyset på våning 27 i torn 3 kan mycket väl vara jag. Undantaget vecka 6 så har jag bott på Gothia varje vecka sedan vecka 3.

  Vecka 7 och 8 så har det varit väsentligt mer aktivitet än övriga veckor. Det har fullständigt kryllat av barnfamiljer. Sportlovsfirare?

  Vi får se hur det ser ut på måndag när jag åker ner igen. Personligen så har jag uppskattat att i lugn och ro kunnat sitta i hotellbaren och mysa med mitt vinglas på "min plats" :-)

  SvaraRadera