Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-02-19 09:45

Anders Ygeman (S) använde totalförsvarspengar för att rädda Stockholms elförsörjning - vad visste Löfven?

Enligt bidragstidningen Dagens Nyheter ska energiminister Anders Ygeman (S) tilldelat en miljard av totalförsvarets nationella elberedskapspengar för att rädda Stockholms elförsörjning till ett pris som ska vara fyra gånger dyrare än normalt. På en skriftlig fråga från riksdagen svarade han för en månad sedan att han inte alls gjort detta, och frågan är vad statsminister Stefan Löfven (S) visste om att försvarspengar gått till att rädda stockholmarnas elnät? 
Vad visste Stefan Löfven?
Anders Ygemans (S) meriter till posten som energiminister är att han under ett drygt års tid inte lyckades boka ett möte med statsminister Stefan Löfven (S) för att informera om att Transportstyrelsen tagit beslut om att skicka personuppgifterna om svenska försvarets, polisens och Säpos hemliga operatörer till Serbien, som har täta band med Kreml. För detta belönades han med gruppledarpositionen i Socialdemokraternas riksdagsgrupp samt fortsatt ordförandeskap för Socialdemokraterna i Stockholm.

Ett Stockholm som han nu enligt bidragstidningen Dagens Nyheter skickade en miljard av totalförsvarets pengar till för att rädda elförsörjningen. Lösningen med försvarspengarna ska ha varit fyra gånger så dyr som alternativen.

Ygeman förnekade dock redan för en vecka sedan detta i ett skriftligt svar på en fråga från riksdagen.
"Inledningsvis vill jag kommentera [påståendet] om att staten använt medel ur Sveriges beredskapskassa, vilket inte stämmer. Hur dessa pengar används är reglerat i anslagets ändamål i budgetpropositionen. De ska användas främst till elberedskap och civilt försvar inom energisektorn. De används inte med syfte att åtgärda effektproblem i storstadsområdena."

Svaret lämnades in den 20:e januari och frågan är nu om antingen Dagens Nyheter ljuger eller om Anders Ygeman (S) ljuger? Men allra mest intressant är vad vet Stefan Löfven (S) denna gång? Har han informerats om att man om uppgifterna stämmer tagit av Sveriges beredskapskassa för att rädda Stockholm? Eller har Ygeman inte lyckats boka ett möte och informera om detta? 

Man bör också ställa sig frågan om varför stockholmaren Ygeman skickade en miljard försvarspengar till sin egen kommuns energiförsörjning och inte till till exempelvis Malmö, vilket åtminstone hade sett lite snyggare ut. Nu kan man nästan misstänka någon form av nepotism, utöver misstänkt ministerstyre och eventuella misstänkta lagbrott, samt misstänkt underminering av svensk civil försvarsförmåga.

Hammarbyverket är ett av Stockholm Exergis kraftvärmeverk, men det var biobränsleverket i Värta som påstås ha tilldelats en miljard kronor.

Tillägg: I övrigt står som följer om elberedskapen hos Svenska Kraftnät.
"Svenska kraftnät är Sveriges elberedskapsmyndighet. Det innebär att vi ska se till att hela den svenska elförsörjningen har beredskap för händelser som krig, terrorhandlingar och jordbävningar. Det handlar om störningar som ligger utanför de enskilda elföretagens eget ansvar."
Det ser därmed ut som om att Anders Ygeman har klassat regeringens Miljöpartietstyrda energipolitik som terrorhandlingar, då den sköt kraftvärmen i sank, och på så sätt kunnat motivera att låsa upp miljarden från elberedskapskassan till ändamålet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

28 kommentarer:

 1. Intressant. Frågan är vilka bevis som finns. Och framför allt vilka tjänstemän som får ta smällen, GDn på SvK är närmast till hands. Hon har ju det direkta ansvaret, analogt med GDn för Transportstyrelsen. Börjar bli nära på katapultstol på GDar under Ygeman isåfall...

  Börjar vi se ett mönster av förtäckt ministerstyre hos S, som gärna ser sig som statsbärande?
  (S)taten, det är vi, eller "Its ok when we do it".

  Nu väntar vi bara på ngn form av relativiserande svar från Chiefen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rickard Ohlin: Den som väntar på något gott etc ...
   Finns enligt min mening ingenting att relativisera om från undertecknads sida. Ministern har av bloggarens artikeltext att döma avgivit skriftligt svar till Riksdagen. Intill dess och om så skulle ske det hela skulle leda till anmälning hos KU om ministerstyre eller otillbörlighet finns ingenting att diskutera.
   Det hela då i ljuset av nuvarande att betrakta som en icke-fråga.

   Radera
  2. Its not over until the phat lady sings...
   Exit GD.
   Är posten som gruppledare i Riksdagen ledig?

   Radera
  3. Rickard Ohlin: Then let us wait until the phat lady has finished her song.

   Radera
  4. No need, I have heard it before.

   A cheating bastard is still at cheating bastard.

   Radera
 2. Svenska kraftnät kommer snart att få en ny högsta chef.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Herregud, vi vet alla vem det blir.

   Den där kalkylen om ödrift blir mer och mer aktuell.

   Radera
  2. Nackhåren reser sig.
   Den där kaminen och generatorn kommer nog att visa sig vara kloka köp.

   Radera
  3. Dan is the name, and slick is the game.

   Radera
  4. "Nackhåren reser sig."
   Word.

   Radera
  5. Kan riktigt se hur det ser ut första dagen på nya arbetet.

   Lägger portföljen på det stora och prydliga bordet, ställer in stolen och loggar in.

   "Nu ska vi se hur det går till här...."

   Och resten kan vi gissa oss till.

   Radera
 3. Nu skall vi fokusera på att svartmåla oppositionen inte ta obekväma diskussioner om vårt egna tillkortakommande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojojoj! Nu blir det minst två reportage på SVT i helgen om Ebbas husaffärer!

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Elberedskapspengarna handlar inte om pengar från totalförsvaret.
  Så i detta har ygeman rätt.
  Elberedskap handlar om att säkerställa kapacitet i områden som Stockholm eller Malmö (och Göteborg) och har gått till investeringar i lokal produktion.

  SvaraRadera
 6. Ygeman levererade en lögn med bekvämt stöd av sekretessen kring rikets säkerhet. Hade ersättningen föjt elberedskapslagen hade inte halva myndigheten varit i uppror.

  SvaraRadera
 7. Det hade varit intressant att veta hur elförsörjningen räddades? Ny elproduktion snyter man inte ur näsan precis.
  Köpte han 300.000 elverk för 1 miljard på Bilteama tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Konkret skulle 2 miljarder kronor bekosta en totalrenovering av ett gammalt uttjänt oljekraftvärmeverk i Värtan i Stockholm som skulle köras på bioolja."

   Radera
 8. En annan fråga är varför Ygeman går in och stöttar fienden. Varken kommunens blå-gröna eller landstingets borgerliga styre torde tillhöra regeringens favoriter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är bosatt i Stockholm.

   Radera
  2. Och? Detta är väl en utmärkt chans för regeringen att framhålla att de borgerliga har misslyckats med elförsörjningen liksom de misslyckats med sjukvården och nya Karolinska.

   Ungefär som när republikanerna i USA skrattar åt Övre Kaliforniens skogsbränder och demokraterna skrattar när elnätet i Texas kollapsar.

   Radera
 9. Dum frågeställning. Det spelar självklart ingen roll om Löfven visste eller ej. Det viktiga är hurvuda man direkt kan spåra sådana bevis till honom. Men vi vet alla att hans huvud inte kommer rulla. Inte Ygeman heller för den delen. Har man följt S feltramp bla med dom läckta uppgifterna från Transportstyrelsen så är det svårt att bevisa något sådant. Och i det förgående exemplet var det ju ganska tydligt att både Löfven och Ygeman gjort rejält övertramp.
  Att tro det kommer bli annorlunda nu är att inte lärt sig av historien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 'Sistnämnda exemplet' ska det givetvis vara :)

   Radera
  2. Alla GDs har nog lärt sig av behandlingen av Maria Ågren och har nog försökt samla kompromat på de dialoger som föreligger.

   Ja utom Dan Eliasson, han har redan säcken full :)

   Radera
 10. Var det inte dessutom så att pengarna gick till Fortum som elbolag i syfte att återuppta nedlagd elproduktion? I så fall också olagligt med hänsyn till konkurrens på elmarknaden.

  SvaraRadera
 11. Så en minister som tidigare fått avgå på grund av inkompetens men sedan fått komma tillbaka som minster, visar sig alltså att åter igen vara inkompetent. Vem hade kunnat se den komma? Inte Löfven i varje fall.

  SvaraRadera
 12. Återigen har alltså det så kallade Miljöpartiet med hjälp av "makten framför allt"-Socialdemokraterna lyckats sabotera svensk beredskap. Tidigare skedde det inför öppen ridå med slakten av Försvarsmakten. Nu sker det i skymundan genom slakten av kärnkraften och stöld av beredksapskassan för att ersätta den förlorade elen. Det hela är så urbota korkat. För att modifiera Churchills citat så att det passar in på Miljöpartiet: Aldrig för har så många haft så få att beskylla för så mycket...

  SvaraRadera
 13. Märkligt nog så blir jag ej särskilt förvånad över detta.
  Jag följer dagligen Nordpools UMM (Urgent Market Messages) angående kraftproduktion och transmission i elnätet.

  Jag noterade redan i början av februari, under dom dygnen det var som kallast i Stockholmsområdet, att Värtaverket hade diverse driftstopp som resulterade i att det saknades dryga 170MW från deras planerade produktion.

  En olustig "slump" var att detta verkade inträffa just dom dygnen som temperaturen var som lägst.

  Det är bara att hoppas att kylan håller sig borta nu, även om det kan bli ett intressant uppvaknande för gemene man om vad som kan inträffa vid ännu mer effektbrist.

  Syftar just nu på det faktum att från och med imorgon kommer det saknas 190MW från Värtaverket pga "Failure on transformer", beräknad downtime ca 6 dygn.

  Men ännu mera allvarligt är det faktum att det sedan den 16:e är begränsningar på upp till 1150MW i Luleälven pga erosion nedströms från Bodens kraftverk.

  Jag är dock förberedd för sådana saker så jag klarar mig väl vid ett längre strömavbrott om det skulle krävas.

  SvaraRadera