Aktuellt

Klimatanpassning behövs nu - men vill det offentliga betala?

Eventuella effekter av en klimatförändringsdämpande politik låter vänta på sig decennier, om de alls fungerar när resten av världen ökade CO...

2021-01-20 12:22

Villapriserna rusar i Stockholm - starkaste decemberuppgången någonsin

Villapriserna i Stockholm tjurrusade i under december månad, som normalt är en negativ månad. Istället fick man den största prisuppgången någonsin sedan Valueguard började med sin statistik.
Nä, Solsidan i Nacka är inte Stockholm strikt talat
I snitt sedan Valueguard började med sina siffror 2005 har villapriserna i december månad fallit i Stockholm och säsongsmässigt medel är -0.46%. I december 2020 steg istället villapriserna med +1.74, vilket är den största uppgången för villorna i huvudstaden i december månad någonsin.
Säsongsmässig prisutveckling för villor i Stockholm. Data: Valueguard

Dessutom mumlar nu Riksbankens representanter upprepade gånger att man tittar på att sänka räntan.

Som bekant är bostadspriserna helt osårbara, drivna av centralbankspolitiken, och inte ens den värsta ekonomiska krisen sedan 1920-talet kan påverka dem annat än kanske någon enstaka månad eller månader.

Nedanstående är reklam från bloggens samarbetspartner Compricer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Fast vänta lite här... Någons läsförståelse är utmanad här och jag riskerar att blotta min.

  Står följande hos Valueguard:

  ” Prisindex för privatägda bostäder i Sverige, HOXSWE, steg med 0,2 procent i DECEMBER. Bostadsrättsindex sjönk med 0,3 procent och villaindex steg med 0,6 procent. I Stockholm föll index för bostadsrätter med 1,0 procent och för villor gick det upp med 1,7 procent.”

  ” Vi har även undersökt prisutvecklingen på bostadsrätter under första halvan av JANUARI i Stockholm och Göteborg. Det stiger med 2,3 procent i Stockholm och 0,6 procent i Göteborg jämfört med hela december.”

  Så, ingen ko på isen trots allt?

  SvaraRadera
 2. Självklart anekdotisk bevisföring här, men i den förort i Södra Stockholm jag huserar har villapriserna gått helt banans. Hur som när jag själv flyttade hit för 6 år sedan gick för 5,0-5,5 går nu för 8,5-10 Mkr. Vi talar helt ordinära villor, ingen sjöutsikt mm. Så oerhört glad man köpte när man gjorde, även om det var 100% dyrare än grannarna som köpte 10 år tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra att det är dyrt och svårt för ungdomen att köpa en villa. Villa köper man oftast när/om man skaffar familj och barn men jorden är ju överbefolkad och därmed är det bra om man snabbt kommer till insikt att livet för dom flesta kommer att gå ut på att rädda miljön och jobba hela livet utan att äga något. Man får inte tänka negativt utan att man faktiskt gör en fin insats för jordklotet.

   Radera
  2. Precis, det ska vara svindyrt att bo, då kommer det inte byggas så mycket på fin åkermark, vilket ökar möjligheten att producera mat till jordens befolkning.

   Radera
  3. Det är fortfarande relativt billigt att bygga nytt. Det är ju främst priserna på existerarande bostäder som går bananas även om nybyggen hänger på, framförallt tomtpriserna skenar.

   Radera
  4. Det har alltid varit dyrt att köpa. Det är sen gammalt. Vi som inte fattade det och stod kvar på perrongen har sett våra chanser förspillas.

   Hej du som läser detta år 2031: kostar villorna 17-23 miljoner nu och är snitträntan 0.223%? Och 0.104% om du är duktig på att förhandla? Eller kom slutligen räntehöjningen och bostadskraschen med en?

   Radera
  5. @Sven-Erik: Förr var det dyrt att äga men lätt att köpa. Idag är det tvärtom. Du kan mycket väl få rätt på att medelpriset för villan i Sthlm kostar 20 miljoner om 10 år. Med en årlig löneökningstakt på 2% kan man anta att ett pars medellön ligger på ca. 900 000 kr / år vid samma tidpunkt. Då blir ägandet ännu billigare i framtiden förutsatt att paret på något sätt kan skrapa fram ca. 15 miljoner kronor i kontantinsats. I östeuropa är det vanligt att man flyttar till det rika väst och jobbar inom äldreomsorgen för att spara ihop lite cash för att sedan återvända och kunna köpa sitt första hem. Så kanske det blir för oss svenskar också. Vi får åka till Danmark och skala potatis och bo i en husvagn och spara för att kunna återvända och bo tryggt i det vackra Stockholm och Svea Rike.

   Radera
  6. "svår för ungdomen att köpa villor", men vilka är köparna då? Knappast medelålders, det är nog "ungdomar" i trettioårsåldern med bra jobb som köper och vuxit ur lägenheten när familjen växer. Utbudet är en stor del av problemet då det nästan inte byggs några villor samtidigt som befolkningen ökar och arbetslösheten är väldigt låg bland högutbildade.

   Radera
 3. Vi tar på oss ögonbindeln igen och fortsätter ränte-experimentet. Hoppas att vi ses på andra sidan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På andra sidan där dom smarta sitter med sina livs besparingar i FIAT valuta och eldar på för att få till en fin brasa i kaminen :)

   Radera
 4. Har sökt tomt/hus i södra stockholm i två år och sett hur priserna fullkomligt rusar. Det har knappt funnits några objekt ute det senaste året och efterfrågan verkar vara sjukligt uppdämd där de få tomter som finns tillgängliga budas upp till helt orimliga nivåer. Alla verkar dessutom ha obegränsat med pengar. Jag tycker mig ha en god ekonomi, bättre än snittet men känner mig som en fattiglapp i sammanhanget. När väl försäljningarna kommer igång mer efter corona förväntar jag mig att det till en början kommer vara larviga priser tills dess att ration tillgängliga objekt/köpare jämnas ut något. Om den någonsin gör det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så det du tyckte var för dyrt för två år sen men som nu framstår som billigt.
   Kanske ger en indikation om hur man ska se på marknaden om man har en stabil livssituation och söker sitt boende där man ska bo i 15-20 år.

   Försäljningarna är väl massivt igång redan under coronan. Det har slagit omsättningsrekord i antalet sålda objekt. Tror snarare med de låga räntorna nu att priserna lär sticka ytterligare. I de delar där de ännu är "billigt" lär det gå undan nu när alla kan tänka sig bo upp till en timme från jobbet.

   Radera
  2. Ja omsättningen har varit hög men först var det för att många sälja p.g.a. börsraset och andra såg sin chans att köpa billigt. Det resulterade initialt i lägre försäljningspriser. När börsen sedan vände upp och det blev klart för folk att centralbanker och stater kommer trycka helikopterpengar så vände priserna uppåt igen. Sverige ger ju likt USA också ut moneychecks i form av räntekostnadsavdrag. Man kan tänka sig att detta kan utökas för att stimulera ekonomin och hjälpa hushållen. :)

   Radera
  3. Alla har inte obegränsat med pengar, eftersom utbudet är så otroligt lågt räcker det med ett fåtal köpare som har bra ekonom. Tänk att i Stockholmsregionen är det 1.5 miljoner invånare och utbudet på villor och tomter är i storleksordningen hundratal.

   Radera
 5. Vallentuna upp 29% 2020.
  Vilket stämmer med den magkänsla jag hade.

  Det är rent vansinniga priser. Men i stort sett samtliga vänner som är 35+ vill nu bort från lägenhet ut till hus. Och utbudet är minst sagt begränsat. Folk får till viss del se hur nära stan de kommer med sitt bolånelöfte.

  SvaraRadera
 6. När man börjar att jobba på kontoret igen, kommer en villa krasch snabbt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla säljer sina villor då och flyttar till kontoret?

   Radera