Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2021-01-07 10:58

USA:s kongress klubbade Joe Biden som USA:s president - diskussioner sägs pågå om att avsätta Trump i förtid

USA:s kongress godkände elektorsrösterna och därmed är det fastställt att Joe Biden blir USA:s president när han svärs in den 20:e januari. Samtidigt hävdas det att diskussioner nu förs av regeringeskabinettet att i enlighet med den amerikanska författningens 25:e tillägg avsätta Mr Trump i förtid då han inte verkar kunna utföra sitt ämbete.
Trumpet torn
Det är alltså fastställt av kongressen att Joe Biden blir nästa president, efter att man bekräftat räkningen av elektorsrösterna, vilket egentligen normalt bara är en ålderdomlig formell process. Det är dock också ett sätt att för femte gången bekräfta valresultatet, och visar det är extremt svårt att manipulera ett amerikanskt val - rösträkning, omräkning, elektorsval i delstaterna, elektorsröstning i Washington D.C. och bekräftelse i kongressen av elektorsröstningen. Ett rejält stabilt valresultat alltså.

Mediauppgifter gör gällande att president Pence diskuterar tillsammans med kabinettet av ministrar att i enlighet med den amerikanska författningens 25:e tillägg avsätta Mr Trump då denne inte kan utföra sitt ämbete. Att Trump inte lät sätta in nationalgardet utan president Pence gav ordern var ett konkret exempel på att Mr Trump saknar förmåga att göra sitt jobb.

Det är dock inte säkert att 25:e tillägget i författningen åberopas och det är som sagt bara mediauppgifter. Om Trump inte vräks ur nuvarande bostad har han dock tretton dagar till på sig att ställa till med skit, passivt eller aktivt.

Oavsett så är Biden nu bekräftad som USA:s nästa president och Trumphögern har visat sitt rätta jag på film och foton. Och framöver i domstolar och fängelser. Det blir nu intressant att se vilka som fortfarande håller fast vid denna person och konstellation, och vilka som kommer ta avstånd och i själva verket mena att de alltid varit kritiska mot Trump.

57 kommentarer:

 1. Ted Cruz fortsatte ju rent politiskt i kammaren att rösta emot, men uppmanade till lugn och bannade upptågen samtidigt dessa. Han tror väl han är smart, men det kan bli ödestigert.

  Kelley Loeffler vände kappan och ifrågasätter inte Georgias resultat längre. Grumlig förklaring om att hennes oro för oegentligheter i Georga är värnande om konstitutionen och att den nu möter ett större hot av de rådande omständigheterna vilket får henne att avstå att ifrågasätta Georgias presidentval.

  Ivanka twittrade att hon uppmanar till lugn, men kallade pöbeln amerikanska patrioter samt re-tweetade pappa Trumps tweet. Någon eller hon själv insåg harakirin och tweetet togs bort, men skadan är redan skedd. Trumpnamnet är förbrukat i amerikansk politisk historia. Troligtvis även Kuschner-namnet.

  Det lär bli räfst och rättarting i ett extremt sargat republikanskt parti vart det lider. Fiaskot är bortom vad man kunde gissa sig till redan nu. Kanske händer mer tok/tvingade åtgärder innan veckan är över alternativt innan den 20e.

  SvaraRadera
 2. Nej, det stämmer inte att "USA:s kongress klubbade Joe Biden som USA:s president". De klubbade honom som President-elect, dvs termen som media felaktigt använt under hela hösten när de egentligen borde använt "presumed President-elect" eller liknande. President-elect kan även användas om motståndare i valet erkänner sig besegrade. Trump erkände sig aldrig besegrad vilket inte hör till vanligheterna för en president eller presidentkandidat som inte verkar få tillräckligt med electorsröster. Det har dock hänt tidigare. Det är den 20 januari som Biden kommer att "klubbas" som president.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från texten
   "Det är alltså fastställt av kongressen att Joe Biden blir nästa president" nästa president måste ju ändå vara det närmaste vi kommer president-elect på svenska.

   Sen från wiki.
   There is no explicit indication in the U.S. Constitution as to when that person actually becomes president-elect

   Radera
  2. Precis, nästa president, inte president. Rubriken är alltså fel. Wiki är ju inte alltid att lita på men visst är det så att det inte finns något explicit datum, senaste datumet lär dock vara 6 januari när rösterna räknas. Det kan som jag skrev även bli tidigare om motståndarna erkänner sig besegrade vilket Trump ännu inte gjort. Han sa dock på sista mötet att han inte kunde göra mer och att det låg i Pence hand. Det var väl detta i kombination med Pence skrivelse och hur hösten varit som blev de utlösande faktorerna för nötternas angrepp. Någon statskupp var det aldrig tal om även ifall fler gillar snabba klick.

   Radera
  3. Wow, jag sparade in ett ord i rubriken och hade bara ordet "nästa" i texten. Därmed är förstås hela blogginlägget fel, och kan bortses från.

   Fråga, Axel, vilken form av Maga är du?

   Han shamanen, den korte tjocke eller någon annan? Han som ropade order på ryska när de krossade ett fönster, eller vilken identifierar du dig med mest?

   Radera
  4. Halmgubbe på dig. Har inte sagt att hela blogginlägget är fel. Har du svårt hur du ska registrera mig i ditt register? Identifierar mig inte som någon Maga på något sätt så du får hitta på en ny kategori antar jag. En som ogillar felaktiga Aftonbladet-rubriker, censur och auktoritära personer/myndigheter/regimer. Du kanske har något för det redan i ditt register? Sedan kan man fråga sig varför du försöker angripa mig och inte bara nöja dig med ditt konstaterande att rubriken var fel.

   Radera
 3. Man kan inte underskatta det historiska signalvärdet i att avsätta Mr Trump.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det gjuter inte olja på vågorna hos hans anhängare, och kanske triggar igång en framgångsrik kampanj inför nästa val av JR eller Ivanka, som ju inte alls är sin far men ändå är det...

   Radera
  2. Vad menar du det signalvärdet är?

   Radera
  3. Att Trump kort och gott är en är en stolle!

   Radera
 4. Ah, och så lägligt att man lyckades provocera fram ett två veckors undantagstillstånd.
  "Inget sker av tillfälle, allt är noga planerat"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart måste den Svenska "Plandemi"-lagen införas så något liknande inte kan hända i Sverige.
   Makten måste kunna slå ner mot folket, annars skulle dom kunna få för sig att makten tillhör någon annan.

   Radera
  2. En befolkning skall aldrig vara rädda för sin stat. Men en stat skall alltid vara rädd för sin befolkning.

   Radera
  3. Det är det sistnämda vi ser nu.

   Radera
  4. Det finns också en annan del av befolkningen som liksom staten är rädd för vad den andra delen kommer ställa till med.

   Radera
  5. Anira: det är nog ömsesidigt från bägge delar av befolkningen. Oavsett vem som sitter på "makten" kommer få ett h-e att ena befolkningen.... vilket precis är målet, per klassisk "divide and conquer" maner. Djupa statens tentakler är långa...

   Radera
  6. Hur kunde en senil gubbe vinna valet? Nånting stämmer inte.

   Radera
  7. Nej, det handlar inte om deep state, ödlemän, judisk komplott eller elaka titaner. Det handlar om en relativt stor del av befolkningen som anser att de har rätt och alla andra har fel och som är beredda att gå över lik för att slippa bli ifrågasatta.

   Radera
  8. @Balkongståarn

   Det var väl snarare en galen lögnare som förlorade valet.

   Radera
 5. Nu hoppas vi på att Biden gör en Erdogan :)

  SvaraRadera
 6. Om nu ett amerikanskt val är så svårmanipulerat
  Varför ängnade man år till att utreda och anklaga Trump för valfusk ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom man inte accepterade valförlusten den gången heller.

   Radera
  2. Om det nu *inteÄ förekommit något valfusk, så borde det väl vara lätt att bevisa det så vore det sluttjafsat?

   Radera
  3. Ähum, i den form av juridik som vi har i västvärlden så handlar det om att bevisa någons skuld, och inte en oskuld...

   Radera
  4. Det är en sak att bevisa en sak och det är något helt annat att få folk att tro på det.

   Dom som tror på valfusk anser ju att dom som bevisat att det inte fanns något sådant är en del av fuskarna.   Radera
  5. Förutom att man inte har utrett trump för valfusk. Man har utrett rysk inblandning i valet vilket är en helt annan fråga.

   Radera
  6. sälen: nej man behöver inte bevisa sin oskuld, men man brukar (vilja) *mot*bevisa sin skuld (om fusk) ... om man anser blivit falskt anklagad, eller så kan man (försöka) tiga ihjäl frågan, tex. om man har något att dölja.

   Radera
  7. Nu fann väl Mullerutredningen ett antal åtalbara handlingarhos Trump, men eftersom rådande praxis är att en sittande president ej åtalas så blev det inget. Intressant att se vad som händer efter att Biden svurits in, har någon koll på oddsen hos vadslagningsfirmorna?

   Radera
  8. Tror inte Biden är sugen på att åtala tidigare presidenter inkl. bihang med tanke på hans egen familjs affärer.

   Radera
  9. Han kommer aldrig att sitta fyra år.

   Radera
  10. Nej Stefan. Du behöver aldrig motbevisa din skuld. Vad som kan förväntas av dig är att du inte hindrar andra från att försöka bevisa din skuld. Inte jätteknepiga grejer det här egentligen.

   Radera
 7. OT men hör till ämnet: Efter gårdagens intrång i Washington, så är all datorhårdvara och dess mjukvara att anse som kompromenterad.

  I Sverige stals det vapen på regeringskansliet, har man där vidtagit några åtgärder vad gäller inventering och säkring av datorer och liknande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissar att lokaler som inte uttryckligen klassas som avlyssningsskyddade är att anse som "öppna", så det bör räcka med att man kontrollerar utvalda rum vad gäller mikrofoner/sändare.

   Radera
 8. Förstår i ärlighetens namn inte varför folk blir så kränkta över andra länders presidentval, förra valet stod mellan en gammal vulgär herre och en karriärspolitiker, bägge två var i princip lika skadliga, dock vann den vulgära gubben och karriärspolitikerna skriker valfusk. Nu stod det mellan samma vulgära herre och ännu en karriärspolitiker som förmodligen inte kommer sitta i 4 år, den sistnämnda vann och den vulgära gubben skriker valfusk. I ärlighetens namn, varför är svenskar så kränkta när det inte finns ett skit vi kan göra? Bättre att vi fokuserar på våra egna politiker som har snarlik begåvningsnivå likt den vulgära gubben.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Den enkla svaret är väl för att vi vet bättre än amerikanerna vem som bör vara statsöverhuvud i deras land?

   Radera
 9. Att Trump skulle avsättas på mindre än 2 veckor låter ju enormt mycket som önsketänkande, det kommer ju inte ske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt,en president sitter åt gången..

   Radera
  2. Vad ska då krävas för att det ska ratificeras?

   Radera
  3. GP idag:

   "presidenten kan motsätta sig att bli avsatt och då går frågan till kongressens båda hus där det krävs två tredjedels majoritet"

   Radera
 10. Jag hoppas att Trump inte blir avsatt när det bara är tretton dagar kvar tills Joe Biden ska svära in presidenteden. Sedan kommer Joe Biden att hålla sitt installationstal. Hoppas Trump kommer att lyssna på ett tal som kommer att spegla högre ideal än de som Trump stod för. Trumps installationstal för fyra år sedan var ett lågvattenmärke i politikerförakt. Ett politikerförakt som Trump igår befäste med sitt hatfyllda tal... ;-)

  SvaraRadera
 11. Det har aldrig varit speciellt svårt att förutse det nu inträffade. Vad man kan häpna över är hur envetet och framgångsrikt Trump ändå har klöst sig fast -- men det är väl hans enda födkrok om han nu är så pank och i klorna på Främmande Makt (TM) som synes vara fallet. Kostnaderna lär ha närmat sig miljarder dollar, mest till hans egen ficka.

  Dokumentärfilmen Unfit kom tyvärr ut så sent efter ideliga omarbetningar (ingen brist på material precis) att den inte kunde visas i salong pga Covid. Där argumenteras övertygande beträffande Trumps förmågor och unika psykiatriska status.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om någon kommer göra en liknande dokumentärom vår statsminister, förmodligen mer fokus på vad han inte gjorde än tvärtom

   Radera
  2. Vilken främmande makt är Trump i klorna på, menar du? Kina? KSA? Israel?Ryssland?

   Radera
 12. Ursäkta min okunskap, men vad menar egentligen The Donald har hänt med rösträkningen?
  Jag läser på Helsingborgs dagblad att han säger:
  "Även om jag definitivt inte håller med om valresultatet, och fakta stödjer mig, så kommer vi att ha en ordnad överlämning den 20 januari"

  Vilka fakta hänvisar han till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj. Du bör nog vidga din omvärldsbevakning en dimension....

   Radera
  2. Så är det säkert, men hjälp mig då en smula på traven.

   För att ta ett mer konkret fall, så säger han att det är fake-röster i omlopp. Han har väl inte tagit det 100% ur röven, något har han väl att gå på?
   Finns det något konkret "bevis" eller åtminstone något som tyder på att det är så?

   Radera
  3. Jo, han har ju det.
   The Donald spelar väldigt högt på "Å ena sidan, å andra sidan". Har någon sagt A och någon Ö så hoppas han vinna i mitten. Därför satsar han hårt på att vara först att säga Ö. Ligger liksom närmast hans vokabulär, s a s.

   Radera
  4. Misstankarna om valfusk med de elektroniska röstmaskinerna går tillbaka till 2016, då var det Demokraterna som startade utredningar kring extern manipulation och som befäste misstankarna. Dessa maskiner användes även i detta valet, tydligen så kan delstaterna välja själva hur valen ska gå tillväga.

   2. Det finns regler kring poströstningen, dessa har inte följts hävdar men. Dock har de Demokratiskt styrda valdistrikten inte varit transparenta med hur räkningen gått till, vilket i sig borde diskvalificera resultatet.

   Radera
  5. Trump har inga vidkommande fakta överhuvud taget. Det har han i princip aldrig haft. Han har generelt använt sin egen fantasi vad gäller hans fakta.

   Radera
  6. Mitt minne är nu som det är, men absolut har det funnits välgrundad anledning att ifrågasätta valapparaternas oväld sedan många år. Har helt säkert för mig (men hittar inga belägg nu) att det var teoretiskt och praktiskt möjligt att "ladda" valmaskinerna med annat än noll i utgångsläge. Dålig PR för Dominion eller vad nu tillverkaren hette.

   MEN: Detta skedde som sagt för många, många år sedan och om man verkligen hade velat så kunde det ha åtgärdats. (Lite som den i övrigt antikverade valproceduren amerikanerna så hett och gärna omhuldar.)

   Det hindrar emellertid inte att det existerar andra skydd för valens integritet. Det blir som alltid en fråga om politisk vilja.

   Om vi nu ska prata om poströster, så bör man komma ihåg att Trump sent utsåg en postgeneral som genast satte igång med att demontera (bokstavligen!) hela postsorteringsapparaten för att hindra ovälkomna (färgade) väljare. Lyckades sånär, men hela komplotten genomskådades i tid för att motverka.

   Låt oss nu bara konstatera att det amerikanska valsystemet lämnar en del i övrigt att önska -- även om det just denna avgörande gång ser ut att ha klarat pärsen hyggligt.

   Förtydligande: Den av Trump nyutnämnde postgeneralen såg till att hastigt skrota och förstöra postsorteringsmaskiner i strategiskt viktiga distrikt, i uppenbart syfte att manipulera valutgången. Blivande gallerskakare? :-)

   Radera
 13. Trump blev president på löfte om att "drain the swamp"
  Som den korrupte och lögnaktige person han är har väl få fört in så mycket träskmark till Washington....

  SvaraRadera
 14. Tror Trump på sina egna lögner? Han har ju kört samma stil genom hela sitt åtminstone vuxna liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst! I varje ögonblick är hans ögonblickliga tanke totalt sann. Vad han än offentligt uttalade för bara 10 sekunder sedan, om det så är motsatsen.

   DJT är en patologisk mytoman och en malign narcissist.

   Tro inget han säger -- råkar det vara sant så är det en ren tillfällighet. Allt han säger smeker hans ego. Alla andra kan dra åt helvete eftersom bara Donald finns på riktigt. Det som är riktigt ruskigt är att så många ändå tror på hela skiten och sätter sin karriär och sitt liv på den där dopade hästen.

   Vi andra är inte riktigt vana vid detta, och därför har han lyckats med bedrägeriet så här länge.

   Många, många har ropat att kejsaren är naken, men folk har bara inte velat höra på. Dåligt val, sett så här i efterhand -- men faktiskt även innan.

   Nån sa om nån annan filur: Det hade varit bättre om hans mamma hade kastat ungen och behållit storken. Tyvärr är retroaktiv abort inte tillåten.

   Radera
 15. Att avsätta presidenten är en stor juridisk process, och det skall alltså klaras av på 13 dagar?

  Den svenska demokratin och politiken är trots fel och brister faktiskt rätt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns bara viljan så kan det säkert gå undan -- här som där.

   Men det kanske hänger på just den detaljen? Här skjuts det vart 200 år.

   Å andra sidan har inte högste makthavaren kärnvapen under fingrarna. Eller?

   Radera