Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2021-01-09 17:04

Usama bin Laden vann - knäckte USA och det amerikanska imperiet

Det tar tid för imperier att dö. Men ska man hitta en enskild punkt som än så länge kulminerat med yeehawdisternas stormning av den amerikanska kongressen, så är det al Qaidas och Usama bin Ladens anfall mot USA den 11:e september 2001, som tagit landet dit det är idag. Man kan säga att bin Laden knäckte USA och påbörjade det amerikanska imperiets fall. Han förlorade alla strider, men vann kriget.
Freedom Tower
Fortfarande under 90-talet och Clinton-åren visade USA:s statsbudget ett överskott och existerade i någon form av balans, men har sedan dess gått till femtioprocentiga underskott, allt större klyftor, missnöje och splittring. Allt detta ledde till Trumps maktbas bland "low class things" och i slutändan stormningen av Kapitolium och den amerikanska kongressen. 

Vad som utlöste raset var al Qaidas angrepp den 11:e september. Fram tills dess fanns det fortfarande en ekonomisk chans för nödvändiga reformer för att göra att USA kunde förbli världsledande hundra år till, även om IT-kraschen tillfälligt slängde grus i maskineriet.

Den 11:e september 2001 gjorde att kriget mot terrorismen inleddes och att krisräntor infördes för att rädda finansmarknaderna, samt för att kunna finansiera det massiva krigsunderskottet av det snart 20-åriga kriget. Krisräntorna ledde i sin tur till finanskrisen, vars botemedel bara blev mer krisräntor och kvantitativa lättnader, dvs att centralbankerna började köpa statsskulderna. Detta i sin tur ledde till skuldkrisen och ett permanentande av centralbankernas stimulans av finansmarknaderna. Detta i sin tur leder bara till att de redan rika blir rikare och att klyftorna växer. Missnöjet gjorde att en lögnhals, psykopat, narcissist och fascistisk populist i form av Trump kunde kapa republikanernas primärval och sedan få valsegern 2016. Som president har han sedan bara fortsatt öka klyftorna och gett pengar till olika rika lobbyistgrupper, allt medan han utmålat sig som "low class things" försvarare och vän för att bibehålla maktbasen. Trump identifierade som psykopat svagheten och vilka han kunde lura och manipulera för att få makt, genom att säga rätt saker och sedan inte göra något åt de problem han drog fram, och har på så sätt bara bidragit till att göra ännu mer skada.

När 5000 miljarder USD (eller ngt) nu ska ges i coronakrisstöd är det bara runt 10% som faktiskt går till arbetslösa, personer som inte har råd med hyran osv. Resten går till lobbygrupper i den typ 5000 sidor långa lagen, lobbygrupper som köpt olika kongressledamöter, inklusive republikaner, som alla behöver få med något i räddningspaketet. Det är samma metodik som tidigare räddningspaket under finanskrisen, skuldkrisen och nu coronakrisen. Klyftorna bara växer och de NGO:s som för marginaliserade gruppers talan finns, men är små, underfinansierade och saknar reellt inflytande. Det finns ingen kongressledamot som faktiskt läst igenom vad man klubbar och pratet om lite helikopterpengar till befolkningen är bara billig populism för  att kunna skicka 90% av räddningspaktetet till lobbygruppernas finansiärer om det  så är en hundrastgård någonstans eller ett nytt skeppsvarv eller en ny fiskebåt.

USA kommer aldrig komma till rätta med sina massiva statsbudgetsunderskott och kommer inte heller rensa upp i det extremt ineffektiva och egentligen korrupta systemet med lobbygrupperna. Att man blir av med Trump ändrar inte detta.

Det tog hundra år för det brittiska imperiet att falla - från 1918 till 2018 - där utträdet ur EU var det senaste steget (fler steg kommer, eventuellt uppbrottet av Storbrittannien, United Kingdom, när även Skottland vill gå samma väg som Kanada, Australien mfl fd kolonier) och punkteringen för City som ett världsfinansiellt centrum. Det kommer ta hundra år även för USA, från 11:e september 2001.

Al Qaida må nästan vara helt krossat, Usama bin Laden död och sänkt i havet, men man uppnådde sina syften. Religiös extremism har växt, USA:s ekonomi är de facto knäckt. Det enda som än så länge räddar USA är fortsatt innovationsförmåga och att alla fortfarande vill handla med världens största marknad. Och kärnvapenmyntfoten.

Men snart är Kina världens största marknad, och vi ser redan hur t ex Europas och den gamla världens politiker kryper allt mer för Kina, kanske aktivt medvetna eller undermedvetet medvetna om vart USA är på väg.

Och nej "low class things" kommer inte få det bättre. Det krävs att någon verkligen skulle trolla med knäna, och den personen är inte Biden. Biden kommer ge lite värdighet tillbaka till presidentämbetet, men inte lösa något av USA:s egentliga problem. Läget för landet är tillfälligt marginellt bättre än med Trump, om än bättre. Men det handlar om avrundningspengar i förhållande till underskott och skulder.

USA kommer förbli världens mäktigaste land ett tag till, men kommer tyna bort. Ibland mindre dramatiskt och ibland dramatiskt, precis som för Brittiska Imperiet. Skämtet att "upprorsmakare stormade parlamentet i den fd brittiska kolonin" är på sitt sätt passande.

Jag tror inte att veckans stormning av kongressen är en vändpunkt, jag tror snarare att det var där man passerade krönet till nästa stup. Och det kommer få konsekvenser, och då inte bara för USA.

I sin våta grav skrattar antagligen Usama bin Laden.

71 kommentarer:

 1. Ja, de fattiga i världen lär inte få det bättre, inte under västvärldens sista år och absolut inte under Kina som nya härskare..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fel, de fattiga i Kina har fått det väldigt mycket bättre. Det gäller för de fattigaste nästan överallt, med visst hack i kurvan för Corona.

   Radera
  2. Yadayadayada... Det som kallas "Västvärlden" är experter på kollapser och världsledande på att komma igen. Vi lever i skuggan av det kollapsade romarriket och har kollapsat ett tiotal gånger till sen dess. Mycket väsen, stök och lidande men "västvärlden" har alltid kommit igen.

   Kina har en mycket lång historia av upprepade centralmakter som kollapsar till feodalism. Som värst var det cykler på ca 200 år. Kineserna har ALDRIG varit expansiva utanför sina gränser, inte ens när de drev sidenvägen vilken i sin tur drev stora delar av ekonomin i världen. Alla älskade siden och det gick bara att få från Kina. Det började komma en del siden från persien men det uppförde sig helt annorlunda än det kinesiska.

   Radera
  3. Vad yrar du om Dava? EU är jordklotets i särklass största ekonomi med jordklotets tredje största befolkning.

   Västvärlden är inte på dekis.

   Radera
  4. Västvärlden är dessvärre på dekis, om än inte nödvändigtvis mot fullt sammanbrott. Västvärlden har tappat mål och mening. Västvärlden förser antagonisten Kina med alla medel för att sänka oss. Västvärlden har glömt vad som gjort oss framgångsrika och försvarar inte ideal och strukturer längre, utan låter allt försnillas och förfalla. Inte pga brist på resurser, utan någon slags nyliberal social apati och ekonomisk rofferinorm. Västvärlden är helt bortkollrad av de supergiriga rika som mer eller mindre kapat politiken och uppehåller folket. Västvärlden saknar sjukdomsinsikt och hotmedvetande.

   Neoliberalism – the ideology at the root of all our problems
   Utmärkt summering av Kinas historia och relation till Väst

   Radera
  5. Eu är ju på dekis just därför.
   Det är som ränta, tillslut har man inte mer ränta att sänka, då börjar man hitta på finurliga saker, det kan funka men detta funkar inte alls.

   Radera
  6. EU kommer att vara i fokus under 20-talet. Berlin-Paris tar lead och en unionen stärks.

   Radera
  7. En utbredd uppfattning är att fattigdom ökar i världen, med det är precis tvärt om och har varit så under lång tid.
   Sen att vissa länder är på "dekis" avspeglar inte utvecklingen globalt.

   https://ourworldindata.org/extreme-poverty

   Radera
  8. Kina har en mjukare strategi att knyta upp externa områden/ekonomier där de har intressen, genom lån, handel, och bygga upp infrastruktur som gynnar dem. De verkar inte ha projicerat speciellt mycket vapenmakt i sina externa ekonomiska intresseområden än. En intressant frågan är hur de skall hantera det om/när deras gryende provinser i exempelvis Afrika hotas.

   Radera
  9. Abbe: Ingen bryr sig om EU, finns det några relevanta företag från EU-länderna som inte är över 100 år gamla?

   Radera
 2. Greenspan hade redan i sep år 2000 satt bollen i rullning med kraftiga sänkningar av räntan (fed funds) från ca 6.5% och den var ca 3.5% vid 9/11. Attackerna bidrog till ytterligare räntefall innan räntan vände upp pga råvaruboomen, 'peak oil' och den hemmasnickrade husbubblan där även icke kreditvärdiga individer skulle äga ett boende. Nästa krasch möttes med ännu lägre ränta osv.

  Marknadsräntorna stiger nu i början på året. Intressant, hamnar vi i ett läge där Fed måste "göra något"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes. Det är mycket starka underliggande trender som driver utvecklingen. Enstaka händelser som 9/11 är mer som en jordbävning när det blivit för stora spänningar mellan de inblandade krafterna.

   Radera
 3. Sverige och Europa gör allt som i USA, ligger bara 20 år efter. Så USAs moraliska förfall ska vi nog se som en föraning om vad som komma skall även här.
  Men inte kan man skylla Al Qaeda för att mer än marginellt påskynda kollapsen. Vår civilisation är ett offer för sin egen succé. Vi har ett system som kräver ständig tillväxt för att inte kollapsa i skulder, vi har en produktivitet son gör att de flesta människor inte behövs i produktionen och många har (onyttigt) mycket tid att fundera över livets mening.
  Kineswrna har varit mycket målmedvetna. 800 miljoner människor har lämnat extrem fattigdom bakom sig, men även Kina lär få existentiella problem när folk glömt fattigdomen och det materiella välståndet tas för en mänsklig rättighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och kinesernas system kräver inte konstant tillväxt för att skapa mer arbeten åt landsbygdsbefolkningen?

   Radera
  2. Kina kraschar när västvärlden kraschar. Tro inget annat. Landet verkar stabilt på ytan men det var USA också...

   Radera
  3. Europa lär brinna igenom innan 2050 precis som du skriver. Får bara se hur illa det blir denna gång.

   Bollen som politikerna satt igång med "fina" och "fula" människor beroende på åsikt skapar samma motsättningar som i USA. Det låga förtroendet mot politikerna detta skapar är på sikt ett hot mot demokratin då färre kommer känna att det inte spelar någon roll vem man röstar på. Är kanske detta kineserna hoppas på så att de kan sälja in sin övervakningslösning till övriga världen. (som de säkert kan stjäla vad de vill igenom)

   Radera
  4. Nästa "större" covid-19 val ska hållas i Tyskland i augusti, det kommer nog bli minst lika händelserikt som det vi sett i USA...

   Radera
  5. När de röstar i augusti bör alla riskgrupper vara vaccinerade.
   Stimulanspengar till industrin som det inte finns någon framtid från den barnlösa Merkel.
   Vad finns att diskutera?
   Är pandemin fortsätt igång kommer AfD vara ett minne blott.

   Radera
  6. Kina har väl köpt upp otroligt mycket av amerikanska statsobligationer genom åren? Så man har nog intresse av ordnad kollaps i USA.
   Kan man inte få betalt i ränta och skuld så kanske kineserna kan få köpa ett lite landområde over there. Ja kanske Manhattan t ex för en spottstyver. Ett litet exklusivt China town. Det är vad jag kallar land grabbing. Kanske svårt att odla ris där förstås.

   Radera
  7. Hela poängen med att göra saker bättre och effektivisera är ju att få möjlighet att göra annat, vilket kan innebära mer fri tid. Nu är alla maskiner och påfund så effektiva att det inte behövs all Jordens befolkning för att exploatera alla Jordens resurser. Här har man hängt upp sig på att samhället bygger på att alla förvärvsarbetar. Lösningen är att tänka ut ett samhälle som bygger på något annat, eftersom bara en bråkdel kan förvärvsarbeta. Eller ska vi skita i hela strävan mot ny kunskap och nya platser och bara stanna på nuvarande nivå? Finns inget självklart svar, men det går i alla fall inte att effektivisera i oändlighet med någon slags full sysselsättning som samhällsmodell.

   @Grounded: det blir väl ett kinesiskt Hong Kong. Det ligger helt i deras strategi att använda västvärldens metoder mot oss.

   Radera
 4. Har länge funderat på när USA ska falla. Klasskillnaderna är så enorma och till sist kommer vändningen. Medelklassen kläms neråt med lägre löner tills de inser att de egentligen är underklass. De rika blir superrika. De fattiga kan inte ta sig uppåt. Den amerikanska drömmen lever inte längre. De superrika kommer inte sluta ackumulera rikedom. Robert Reich, Bill Clintons arbetsmarknadsminister har en teori om att de superrika måste säga stopp snart eftersom det är medelklassen som köper deras produkter och om medelklassen försvinner finns inga konsumenter kvar, han glömmer att det finns fler medelklasskineser än det finns amerikaner så det finns tillräckligt med konsumenter.
  Förr kunde en amerikansk arbetare med hårt arbete spara pengar och köpa ett hus, bil och semester. Idag har knappt högavlönade råd med semester för de måste betala för sina barns utbildning och familjens sjukförsäkring. Alla lever på kreditkort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nedstängningarna under Covid-19 har ju varit en rekordförflyttning av kapital mellan klasserna, de under/medelklass har aldrig blivit fattigare, de rika aldrig rikare, på så kort tid i historien... och jag tror tyvärr att detta kommer leda till mycket besvärliga situationer i alla västländer, och det mycket snart.

   Radera
  2. Robert Reich är ganska bra på att ta betalt själv och är inte direkt utfattig. Som vanligt är det billigare att klanka på andra. Imponerar inte heller stort som nationalekonom (på mig som inte är det ... :)) -- beskatta potentiella värden, det är fastighetsskatt i kubik!

   Radera
  3. Greenious> Det går snabbt utför. Håller med Cornu inte bara i det rent tekniska utan även om känslan. Man blev helt paff den 11 september.. jag kunde inte sluta att titta och i efterhand insåg man vilken chimär USA var. En bild som man fått av Hollywood som bin Laden raserade på några timmar.. så enkelt egentligen så det kändes lite löjligt. Just känslan. Att USA inte var "all that" som vi sjuttiotalister växt upp med.. var förlorad för alltid.

   Radera
  4. För mig som lite yngre och lite mer medveten än genomsnittet har USA aldrig helt varit "all that" som många (de flesta?) av mina jämngamla tyckte, men jag fick ändå en sådan upplevelse av mitt första besök i USA i början på 2010-talet. Trots att jag åkte dit lite med tanken att se det medan det fortfarande existerar under sin storhetstid så blev jag chockad över den låga standarden och allmänna efterblivenheten.

   Radera
 5. Nominerat till "Bästa blogpost 2021". Redan i januari minsann!

  SvaraRadera
 6. I grafen "fed balance sheet" så verkar ju Trump vara den första presidenten sen 2000 som lyckaded kurvan. Sen kom corona och kurvan går spikrakt uppåt. Var Trump verkligen på rätt väg eller är det jag som feltolkar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Slarvigt av mig att inte förhandsgranska. "som lyckades vända kurvan" skall det vara.

   Radera
  2. Rent ekonomiskt var Trump den bäste presidenten på mycket länge. Sen att han var/är superjobbig som person är baksidan av myntet.

   Radera
  3. Ja, Trump fick fart på ekonomin på ett sätt vi inte sett sedan Reagan. Reagan var förresten också en "outsider" med flera likheter med Trump, inte minst hur han revolutionerade hur Vita Huset kommunicerade med folket, men Reagan var förstås oändligt mer salongsfähig och rumsren...

   Radera
  4. Fortfarande underskott. Att inte ens högkonjunkturen kunde sänka skulderna säger allt.

   Radera
  5. "Rent ekonomiskt" hur? Har folk fått bättre levnadsstandard? Bättre samhällsservice? Bättre infrastruktur? Bättre fungerande institutioner? Att enprocentarna skenar iväg med alla resurser är totalt ointressant.

   Radera
  6. SN. Arbetslösheten var nere i 3.5% i US innan Covid-19 slog till.
   Sen att klyftorna fortsatta att öka är en amerikansk tradition.

   Radera
 7. Makten och utvecklingen flyttas inget är konstant, Spanien, Portugal var rika kolonialmakter militärt starka, men från 1600-talet började de förlora alltmer till de protestantiska länderna med England i spetsen, den spirande inustrin tog fart i norra Europa, under 1800-talet blev USA allt starkare och drev utvecklingen framåt. Nu kanske det är dags för de demokratiska staterna att överlämna stafettpinnen till Kina och därmed är kanske demokratin som styrelseskick slut för den här gången. Den som lever får se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här ska det inte lämnas över någonting, Västvärlden måste "bara" vakna och resa sig från TV-soffan och se världen utanför. Demokratier är överlägsna innovatörer och är bättre på att anpassa sig till förändringar, åtminstone på (medel-)lång sikt.

   Radera
 8. Memes'en duggar tätt om stormningen, den ena bättre än den andra. Har inte skrattat så här gott på ett bra tag...

  Det står väl rätt klart nu att USA är på dekis, sprickan mellan och inom de republikanska och demokratiska partierna/väljarna är enorm, avgrundsdjup och sannolikt omöjliga att överbrygga. Mycket troligt att vi kommer se bägge partierna splittras, och senare även se ett USA som splittras i 3 eller fler nya länder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De två bästa så här långt:

   "Covid-19 restriktionerna har lett till att USA tvingats organisera den senaste statskuppen på hemmaplan..."

   "Mexiko har nu beslutat att betala för muren. Kanada har begärt att få en egen."

   Radera
  2. Ja vi vet ju hur det gick med Jugoslavien.

   Radera
  3. USA kommer inte att splittras, det finns absolut ingenting att vinna på det för någon inblandad part. Jag har också lekt med den tanken, för känslan går så, men de missnöjda staterna är de som har mest att förlora. Republikanerna i ödemarkerna hålls under armarna av de rika demokratpartikusterna. Ett amerikanskt fisland utanför dollarn och alla handelsavtal lär åka i diket. Den enda delstaten som skulle klara sig hyggligt är Texas pga sina naturresurser, främst olja, men det är ju ingen framtidsbransch. Amerikanarna måste bara reformera sitt valsystem så att fler åsikter kan komma fram och representeras.

   Radera
 9. Lästips:
  The United States of Fear, Tom Engelhardt

  SvaraRadera
 10. Hur tror ni det går för dollarn som valuta?

  Jag killgissar att den kommer fortsätta vara världens dominerande valuta under överskådlig framtid, oavsett hur det går för den amerikanska nationella ekonomin.

  Samt även att sek kommer tappa mot dollarn över tid (jag tänker minst 10-20 år)

  Att en annan valuta ska ta över kräver att olja och guld börjar handlas med något annat än dollars, detta tror jag knte kommer hända så länge us har mest militära muskler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man pratar om att USA kommer ta bort alla kontanter och skapa en digital valuta dom åter knyts till guldmyntfoten.

   Radera
  2. Lyssnar man på Peter Schiff så är dollarn utdömd. Jag tror nog på långsam inflation så att dollarn tappar 25 procent av sitt värde på 10-20 år.
   Om den stora finans bubblan spricker så kommer dom stora ekonomiska giganterna komma överens om en IMF valuta. Alla valutor självdör till slut och nya skapas för ordningens skull och antagligen för att elitens makt måste värde skyddas.
   Tycke James Rickards Currency War gav en bra beskrivning av valutor genom historien.

   Radera
 11. Det var en amerikansk ekonom som nyligen skrev:" Antinge så räddar man dollar eller så räddar man ekonomin"
  Jag tror snarare på att släppa dollarn som världens reservvaluta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste förstå vad det är som gör att en valuta är en reservvaluta...
   allt handlar om var du parkerar kapitalet, det är USAs stabilitet, lag, ordning, äganderätt tillsammans med enorma finansmarknader och en oöverträffad likviditet som gör dollarn till reservvalutan nummer ett. Alla andra länder fallerar ju på en eller flera punkter...

   Så nej, dollarn kommer vara den dominerande reservvalutan i många år till.

   Radera
  2. + att valutan verkligen är fri, och kan och får användas av vemsomhelst varsomhelst. Tittar man runt är det rätt märkligt hur många länder som inte har en helt fri valuta...

   Radera
 12. Det är slitet men vad gäller ekonomin kanske USA gav Ryssarna ett Vietnam och sedan fick de ett till tillbaka via Bin L. Men vad gäller populismen och polariseringen kan man ta ett europeiskt land som förstudie, Italien från Berlusconi framåt. Och efter hans reträtt från partiledarerollen (till mkt tung bakgrundsroll), nya populistiska partier som dels tar röster från de eroderande blocken, vilket omöjliggör majoriteter, och dels gör de förra till populister med. Där blir det klart hur det ser ut när sedan inga partier längre driver politiska program utan politiker enbart kör individuella karriäragendor eller agerar lobbyister och blockerar alla reformer. Är den italienska utvecklingen den vi får se i USA närmsta 10 åren sitter snart vår sminkade Jamiroquai-look-a-like i kongressen själv, med >100 andra, fast med slips då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah fy fan. USA och Italien har ju liknande politisk kultur med att man ser (federal)statliga lösningar som ett rött skynke pga sina kulturhistoriska erfarenheter av överhet, men därför kommer de heller ingen vart vilket skapar missnöje, politikerförakt och grogrund för clowner och narcissister i beslutsfattning.

   Radera
 13. Är "Low class thing" andra ord för White trash?

  SvaraRadera
 14. Matrix hade kanske rätt i att västvärlden peakade 1999 ändå. Vi får hoppas på att datorerna behöver oss i sin simulator.

  Människornas roll i Matrix var visst enligt syskonen Wachowski att tillföra motsvarande beräkningskapacitet men nån chef på filmbolaget tyckte det var för komplicerat och bestämde att de skulle agera batteri istället. Hursomhelst så borde vi funka mycket bättre som små cpu:er än batterier, så det finns hopp.

  SvaraRadera
 15. Så när är det dags att boota om med en eller flera nya valutor och en eller flera nya federala makter som sköter mycket färre uppgifter utöver försvar och utrikespolitik?

  SvaraRadera
 16. Trumpismen har fått hela världen och i synnerhet EU att inse att USA inte är "rock.solid". När UK har lämnat kommer EU att formas hårdare som en union och i flera avseenden ta lead från det svajande USA.

  USA har både en mindre ekonomi och en mindre befolkning än EU.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skriver många insiktsfulla saker, men jag ser inte denna utveckling nu. Jag hoppas dock du har rätt, för det är den enda vägen framåt för EU.

   Radera
 17. Förvånande nog har inget tagit upp hur värdet på Bitcoin stigit kraftigt, det senaste året. Om jag kommer ihåg rätt så berättade Tim Pool på sin kanal om hur välbärgade amerikaner säljer tillgångar och investerar i mark och Bitcoin. Bristande tro på dollarns beständiga värde och tvivel på statens förmåga att göra sitt jobb? Oro för "civil unrest", t o m inbördeskrig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker bitcoin nämns minst 1 gång i veckan av någon kommentator.

   Radera
  2. Skulle vilja säga minst en gång per dag...

   Radera
  3. En bekant miljardär i USA har länge trott på ett inbördeskrig i USA. Han har deltagit aktivt i en motståndsrörelse mot Trump och beskrivit honom som en fullblods-psykopat (han är utbildad psykoterapeut och därmed kompetent på det området). Jag tror ändå inte på något inbördeskrig i USA den här gången.

   Radera
  4. Känner du en psykoanalytiker och miljardär som ska ut och kriga i inbördeskrig i USA Marjett?

   Radera
  5. Upplever att ingen pratar om det seriöst dock, utan nämner det endast som en kuriositet.

   Radera
  6. SN. Det är svårt att räkna på bitcoin och därmed blir diskussionen som den blir.
   Det enda som man med säkerhet kan säga är att centralbankerna är roten till rallyt (undantag idag).

   Radera
 18. Låt oss hoppas Elon kickstartat en backupkoloni på Mars innan hela världsordningen brakar ihop. Känns som det är väldigt mycket på spel de närmaste 50 åren.

  SvaraRadera
 19. Ja nä underklassen i USA får det vara sämre och sämre, det är helt klart. Tycker det är lustigt att landet i stort fortfarande velat drivas av ett extremt socialist-hat dock slussas det som sagt enorma summor pengar ur statskassan inte till medborgare som skulle behöva dem utan till företag. Allt under pretensen av att det ska ge "trickle down" effekter dvs se till att företagen mår bra så anställer de folk som får lön. Synd bara att det inte tillfaller amerikanska medborgare.

  Allt snack om den socialistiska mardrömmen som hörs så fort minsta lilla stöd till medborgare nämns har ju redan fallit in under kapitalismen. Folk slavar till minimum wage jobb så att de precis klara sig för stunden om de har tur, inte ovanligt att de har flera jobb för att få det att funka. Har de tur får de bostad i nåt slumområde. Ett större sjukdomsfall så är det kört, vård kan du glömma om du inte kan betala för den. Enda sättet att skaffa sig en utbildning är att tjänstgöra i krigsmakten tillräckligt många år för att få utbildningen betald om du nu inte dör på kuppen.


  Tråkigt för amerikaner är generellt ett väldigt trevligt folk. De kör dock på rakt in i fördärvet av oklara anledningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Jag förstår inte deras hat mot höga skatter och stora statliga satsningar.

   Radera
 20. 11/9 2001 var ju ett svårt slag, som du skriver. Men jag tycker ändå man kan se det mer som en länk i kedjan snarare än den utlösande faktorn till USA:s tillbakagång. Jag ser snarare tidigare amerikanska policybeslut som mer avgörande.

  USA byggde starka allianser under 1900-talet, och Iraks invasion av Kuwait 1990 var sista riktigt lyckade alliansen. George H.W Bush agerade hyfsat balanserat och höll ihop FN-alliansen genom att inte agera unilateralt och invadera.

  Hade man fortsatt på liknande sätt vid senare kriser istället för att agera ”ensam är stark” eller ”störst går först” hade man nog undvikt flera kostsamma konflikter längre fram.

  Trumps ”America First” och moras är en naturlig förlängning av policybeslut som pågått sedan kalla krigets slut, där man först ansett sig kunna agera i världen utan att behöva bygga goda relationer, och sedan drar sig tillbaka när det inte blir som man tänkt sig.

  SvaraRadera
 21. Tror du fortfarande bin Laden gjorde't?

  SvaraRadera
 22. Innan vi blir alltför kaxiga kan det ju vara värt att konstatera att Sverige är minst jämlikt i Norden. Det borde ju iof sig glädja libertarianer, moderater och (ny)liberaler som ständigt klagar över skattesystemet i Sverige.

  SvaraRadera
 23. Visar på vådan av att göra andras problem till sina. Både Al Qaida och Irak kunde man svultit ut och/eller skadskjutit med riktade insatser, samt stärkt skyddet runt USA/Västvärlden.

  Det går inte att tvinga på folk modern demokrati och upplysning om de inte vill ha det, Japan ville men inte Irak.

  SvaraRadera