Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2021-01-02 16:51

Uppgifter: Anställda på MSB "förbannade och besvikna"

Uppgifter till bloggen gör gällande att många anställda på MSB nu är "förbannade och besvikna" på grund av generaldirektörens agerande. Man har slitit rejält under pandemin, men allt arbete överskuggas nu av generaldirektörens nödvändiga resa till Kanarieöarna.
Humorkuben i Karlstad
Bloggen har tagit del av uppgifter som gör gällande att många anställda på MSB nu är "förbannade och besvikna på Eliasson för hans semesterresa"

I det dolda har många på myndigheten gjort ett rejält arbete kring hanteringen av pandemin, något som i princip inte syns annat än som närvaro på presskonferenser, eller det initialt utskällda men de facto succéartade SMS-massutskiktet som fick 30% av befolkningen att besöka MSB:s sajt krisinformation.se.

Allt detta överskuggas eller dras nu i smutsen av den enligt Eliasson nödvändiga julsemestern på Kanarieöarna, vilket minst sagt väcker lite känslor hos fotfolket som ofta själva gjort stora uppoffringar.

Spontant känns det som att Sveriges ledarskikt utanför det militära - både på regeringsnivå och myndighetsnivå - har en del kompetensutmaningar kring ledarskap, som ej ska förväxlas med chefsskap

Det är nästan som att kompetens inte är den viktigaste faktorn för att nå de högsta positionerna och att det framgår allt tydligare ju längre en kris pågår. Hemska tanke, kan det verkligen vara så? Det är viss skillnad på att leda en byråkrati till vardags och att leda under en varaktig kris, och ställer olika krav på ledarskap såväl som kompetensinriktning. Finns t ex väldigt lite som säger att egenskapen ragga mest stöd för statsministerkandidatur i riksdagen är rätt egenskap vid kris. När det gäller de folkvalda kan man dock som väljare ta till sig av den erfarenheten och justera detta vid nästa val, men det betyder inte att alternativet besitter bättre krisledningsegenskaper. 

Kanske därför som oppositionen inte lägger ett misstroende mot statsministern. De vet att de inte skulle göra ett bättre jobb själva, utan snarare sämre. Bättre således att låta Löfven skjuta S i sank och hoppas att man slipper någon kris när man tar över makten nästa mandatperiod. Ett iskallt valtekniskt spel där man låter en grov kompetensutmaning fortsätta styra landet, så man själva kan vinna nästa val.

28 kommentarer:

 1. Vad har MSB gjort "i det dolda"? #1 på deras egen lista är "Stödjer nationell samordning mellan aktörer", vilket låter som byråkrati++.

  SvaraRadera
 2. Yes. jag vet att MSB personalen kämpar på med att hålla igång deras utbildningar på ett säkert sätt
  för tex räddningstjänsterna, vilket skapar en del utmaningar med distans/på plats osv.
  Väldigt dåligt ledarskap att flyga på semester just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir mer och mer skeptiskt till om MSB verkligen gör någon som helt nytta. Polska brandmän släcker våra skogar och vårdpersonalen får göra skyddsvisir av gammal overhead-film, inte ska MSB ha någon cred för det. Och SMS:et är ju inget satt skryta med när man ser hur nyår firades i våra storstäder. Mina hemmaboende barn och deras kompisar hade inte ens fattat att man inte bara kan åka hur många som helst till en resturang. Att få oss medelålders och äldre Rapport/Aktuellt-tittare att surfa in på MSB och sedan fortsätta att isolera oss är väl inget att skryta om? Vi sitter ju ändå bara i soffan och kollar På Spåret och Skidtävlingar på SVT och gnäller.

   Radera
  2. MSB gör stor nytta genom att ge fina och välavlönade högre chefstjänster för de som inte platsar på den öppna arbetsmarknaden vilka annars skulle kunna drabbas av allvarliga psykiska problem.

   Radera
 3. Jag kan inte se något problem med att Eliasson äkte till Kanarieöarna. Problemet är att han kom tillbaka till Sverige.

  SvaraRadera
 4. Min politioföraktometer har bottnat på rött för länge sedan, orkar faktiskt inte bry mig längre. Vet inte om jag ens orkar rösta nästa gång. I så fall första gången på 40 år eller så. Verkar inte som att det har någon betydelse alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med rött menar jag förstås inte S, har alltid röstat blått. Men det verkar inte ha någon betydelse längre vad man röstar på. Verkar inte finnas en enda vettig människa i politerkastet nu för tiden. Helt utan moral och etik, en klass för sig som säger åt andra vad de skall göra utan att bry sig om att agera efter sina egna direktiv. Helt demoraliserande. Unket, surt och riktigt svinigt. DDR-sverige på återtåg, eller vi kanske aldrig lämnade det.

   Radera
  2. Ersätt med ett AI som tar det mest effektiva beslutet.

   Radera
  3. Hade vi kunnat påverka hade det varit förbjudet.
   All makt utgår från folket,det utvalda folket alltså.
   Utvalt av vem undrar kanske någon?

   Radera
  4. Kolla in Martin Armstrongs "Gold standard" på YT.
   Skön talare.

   Radera
  5. @Svinto är det inte ganska naivt att tro att man ska påverka någonting genom att göra en femminuters insats var fjärde år? Vill man att utvecklingen ska gå åt något visst håll så måste man jobba för det, engagera dig politiskt om du vill ändra något, många gånger viktigare än att rösta

   Radera
 5. Fast just Dan Eliasson har ju ett svårslaget trackrekord. Men visst, han har ju rätt partibok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Rätt bok". Det tror jag också fast den är inte röd utan svart. En sådan inkompetent person kan bara hålla sig kvar om han har hålhakar på andra personer.

   Radera
 6. Vi som är ÄNNU ÄLDRE minns att dåvarande Transportfackbasen Hasse "Hoffa" Ericsson åkte till kanaljeholmarna trots att det då rådde fascistdiktatur. Där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var tider det. Resan och boendet stod Scanair och SAF för.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Rättar min egen meningsbyggnad.
   Ser just att namnen, Wallmark, pudlar:

   'M-riksdagsledamoten Hans Wallmark var i Las Palmas över jul – ber om ursäkt på Facebook: ”Brustit i mitt omdöme” '
   t.co/fGKQj07HBy?amp=1 -- Expressen

   Kanske han har läst diskussionen här? ;-) Skulle inte förvåna.

   Radera
 7. Kom igen nu, såklart är det "Nödvändigt" att åka på en liten nöjestrip till Kanarieöarna och fira jul osv. Skönt att Danne förklarar saken, så att alla som vill kan flyga iväg på lite roliga (och Nödvändiga) resor igen.

  SvaraRadera
 8. Dan Eliasson har ju en superpower att han kan misslyckas med allt han tar sig för.
  Synd att våra politiker ger honom chansen gång på gång. Säger en hel del om våra politikers egen kompetens om de tycker han gör ett bra jobb. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du att han får sina uppdrag av en slump så tror du nog fel.

   Radera
 9. Blir ändå lite sorgligt den dag Dan E försvinner från scenen. Med honom aktiv vet man ju att det bara rör sig om en tidsfråga innan ngt riktigt galet kommer hända kring hans verk. En underhållare!

  SvaraRadera
 10. Upphämtning redan på plattan på Arlanda och poliseskort. De skyddar sina egna bra sossarna. Med det allmännas medel.

  SvaraRadera
 11. De visar på att S inte har några ledare bara makt giriga anhängare. Inget nytt men påtagligt blev det,.

  SvaraRadera
 12. Ordet beredskap indikerar att det mesta av slitet måste utföras innan krisen och inte under när det i de flesta fall är försent.

  SvaraRadera
 13. Sensmoral efter den senaste veckans avslöjanden: Det är bara att skita i allt regeringen och myndigheterna säger, de följer ju inte ens förhållningsreglerna själva. Enkelt.

  SvaraRadera
 14. Det väcks ett litet hopp att det nu kan bättra sig för de anställda på MSB.

  SvaraRadera